eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-și deschide ochii în patru sau a-și deschide ochii și urechile în patru sau a fi cu ochii în patru ?

Care e înțelesul expresiei A-și deschide ochii în patru sau a-și deschide ochii și urechile în patru sau a fi cu ochii în patru ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-și deschide ochii în patru sau a-și deschide ochii și urechile în patru sau a fi cu ochii în patru ":
A fi cu mare băgare de seamă

Expresia în context:
– Chiriac, puiule, fii cu ochii-n patru! (I. L. CARAGIALE)

– Apropie-te, măi Ionică și deschide-ți ochii în patru și te uită, ca să vezi și tu… (citat din Ion Creanga)Să fii cu ochii în patru la pologul cela din livadă, să nu-l lași să vi-l mănânce toți câinii! (citat din Liviu Rebreanu)Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Aci singur si de lume izolat, adancul cer
Imi deschide poar ta sacra a obstescului mister
Si cu gandul ce sclipeste la lumina poeziei"
Aripi poezie de Alexandru Macedonski

Sfanta munca poezie de Alexandru Vlahuta
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DESCHÍDE, deschíd, verb

III.

1. tranzitiv (Cu privire la uși, ferestre, capace sau alte părți mobile care închid unele obiecte) A da la o parte, a împinge în lături (pentru a permite accesul în interior). A pășit îndesat pînă la prag, deschizînd ușa. SADOVEANU, P. M. 127. Și-n două laturi templul deschise-a lui portale. EMINESCU, O. I 98. Dar deschideți poarta... turcii mă-nconjor... Vintul suflă rece... rănile mă dor! BOLINTINEANU, O. 33. Oi ruga pe maică-mea Să deschiză fereastra, Să mă uit la dumneata Și să-mi treacă durerea! JARNÍK-BÎRSEANU, D ...