eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-și face nadă ?

Care e A-și face nadă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-și face nadă ":
A-și face un obicei, o deprindere, un nărav

Expresia în context:
Nadă nu se face în prieteșug, că nada-i bună numai la plug. (citat din scriitorul: Anton Pann)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Daca are ea vrajile ei, apoi Ie am si eu pe ale mele, glumea pornind iar la vinat. Zvirlrnd de atitia ani undite si asezind cirlige, i se aratase si lui de citeva ori vestita lostrita, nalucind prin bulboane, mladie si intru totul minunata, ca un peste din poveste. Dar totusi peste adevarat. Acum, cind a ajuns flacau voinic si a deprins toate viclesugurile salbaticiunilor, a izbutit s-o prinza odata in undita. Numai o clipa! Cind, cu inima saltind nebuneste, se arcui s-o traga afara, lostrita scapa si se duse cu nada cu tot. Prin cite trecuse deprinsese si ea uneltele oamenilor si invatase sa scape din ele. Asa se mingiia Aliman, istorisind patania. Asta era pe la inceputul primaverii. Pe la mijlocul verii a ochit-o din nou si a incoltit-o intr-un cot cu apa scazuta numai pina la glezne. Plecindu-se repede deasupra ei, a inhatat-o in brate. Dar salbaticiunea a zvicnit o data cu putere, l-a plesnii cu coada peste obraz si i-a scapat din miini ca o sageata licaritoare, cum ii scapa duminica cite o zvirluga de fata la hora. Doar ca n-a auzit-o si pe ea hohotind. Flacaul a ramas multa vreme acolo buimac, cu gura cascata. Si de atunci nu i-a mai iesit din carnea bratelor o dezmierdare, ca un gust de departe al lostritei. Ii simtea mereu povara si forma in miinilc nedibace si in sufletul tulburat.
Aliman era frumos si voinic. Nu stia de frica nimanui. Cu atit mai putin de a celor nevazute si nestiute. Bistrita pentru el nu mai avea taine si tinea Ia adinc ca o vidra. S-ajurat sa prinza Iostrita vie si nu si-a mai ingaduit zi-noapte hodina. De dincolo mult de Toance, mai pina-n Siret si-napoi, el vamuia apele, prefira virtejurile, cerceta sorburile, ca un nebun. Alerga, minca, dormea, traia numai pe prunduri si in apa."
Lostrita poezie de Vasile Voiculescu

" -
Ce faci, nene orbule, striga copilul de linga el, ca fuge pestele cu nada!
Dar orbul nu se sinchisea. "
Zahei Orbul poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NÁDĂ1, nade, substantiv feminin Hrană care se pune în cîrligul undiței sau la altă unealtă de pescuit, pentru a ademeni și a prinde peștii; mîncare care se pune într-o cursă pentru a ademeni și a prinde animalele și păsările; momeală. Cinci undiți... le-a desfășurat, le-a pus nadă

– mămăligă ori rîmă

– și le-a aruncat. SADOVEANU, N. forme 65. În vîrșă se pune nadă (mîncare) o bucată de mămăligă. ȘEZ. IV 115.
♦ figurat Ispită, tentație, amăgire; cursă. Eu pentru tine, Despot, aici am întins nada ...