eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-și îndesa căciula pe urechi (popular) ?

Care e A-și îndesa căciula pe urechi (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-și îndesa căciula pe urechi (popular) ":
A se arăta nepăsător, a se preface că nu știe despre ce e vorba

Expresia în context:
Orice i-ai spune, el își vedea de treburile lui și își îndesa căciula pe urechi, f ără să zică un cuvânt măcar.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Vrednicia lui se cerea de-acum stirnita de bautura descintata din care se adapasera noaptea taurul razboinic cu luptatorii lui.
Unchiasul, indraznet, isi indesa caciula-mpletita, se strecura printre stinci, urca mai sus de urs cu galeata plina si o lasa pe neasteptate in vazul taurului. Pina ce acesta, incremenit de furie, sa-si vie in fire, din doua salturi mosul pierise.
Buhaiul insetat si ragusit de-atita zbieret trebuia, dupa socoteala vrajitorului, sa bea apa vrajita, care sa-i destepte vitejia, sa-i spulbere prudenta si sa-l hotarasca la atac."
Ultimul berevoi poezie de Vasile Voiculescu

" - Eu i-am dat porunca, spunea acesta, sa-mi prinda si sa-mi aduca pe toti cei neastimparati. Si ceilalati se bucurau de pedepsirea zurbagiului. Copilasii mai slabi, cind erau incoltiti ori
batuti de cei mari, il strigau sa-i scape. El alerga numaidecit, potolea harta, aseza pacea. Nu mai incapea indoiala: ciinele nu era ca toti ciinii; era un ciine nazdravan. O spuse intr-o zi unul pe care Samson il trasese de sub un vrajmas calare pe el si care-l indesa de pumni.
- Asta te scoate si din ghearele Zmeului cum auzise el in basmul cu Fat-Frumos cu Greul pamintului si Usurelul vintului, si toti credeau la fel."
Ciobanila poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎNDESÁ, îndés, verb

I.

1. tranzitiv A apăsa ca să încapă cît mai mult într-un spațiu restrîns, a îngrămădi, a vîrî cu forța (într-un spațiu limitat); a înghesui. Să puse fata și-și adună tot ce biata putu cu degrabă, oleacă de merinde, niște hăinuțe... le îndesă toate într-o păreche de desagi. RETEGANUL, P. V 68.
♦ A înfige, a introduce (adînc) ceva. Îndesă fetii degetul în gură. RETEGANUL, P. IV 6.

2. tranzitiv A-și așeza (pălăria, căciula) trăgînd-o adînc pe cap (ca să acopere și urechile) ...