eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A-și scuipa bojocii ?

Care e A-și scuipa bojocii ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A-și scuipa bojocii ":
a) A muri de ftizie

Expresia în context:
O vorbă rea de tine să n-aud! Deși trei frați de-ai tatii și-au scuipat bojocii pe la Gherla și Aiud. E adevărat, eu n-am mâncat ca voi. (babelink.us/)

b)

(despre fumători)A tuși mult și zgomotos: Că era în vorbă cu o fată dîn Găești, și a fost care va să zică fugar, da’ acum își scuipă bojocii în bordei. (citat din Camil Petrescu)

Încep a tuși să-mi scot bojocii nu alta, simții cä mi s-a rupt ceva în beregată  […] (citat din scriitorul: Nora Iuga)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Sotropa, chemat, veni de data asta cu Susnea, vinatorul, o beldie cracanata, cu miscari mladii si agere priviri albastre. Calca asa de usor, ca nu-l simteai, ai fi zis ca aluneca, nu merge pe pamint, desi purta botfori. Avea din nastere la mina dreapta sase degete si intr-un obraz o pata mare singerie, ca o halca de bojoc fript, pentru care-l poreclisera Falca-Prajita. Nu bea rachiu, nu pufaia tutun. Ducea in spate o flinta veche cu incarcatura pe gura, iarba de pusca intr-un corn de bou negru, gloantele intr-o tesila de piele la sold. N-a dat buna ziua.
Vraciul s-a urcat in patului inalt, a iscodit de jur-imprejur ocolnita, insemnindu-si locurile. Atras apoi intr-un piez al stinci, cu cosorul de argint, un rotocol, l-a boscorodit, l-a afumat cu zima, lupisdragi si alte buruieni la care trag fiarele si s-a asezat impreuna cu vinatorul acolo."
Schimnicul poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BOJÓC, bojoci, substantiv masculin (De obicei la plural ) Plămîn de animal sau (familiar) de om. A tunat din străfundul bojocilor încă o dată. GALAN, Z. R. 370. Carnea [era] mai mult oase, bojoc și zgîrciuri. PAS, L. I 76. Trăgeau cu foc la niște hori, bătuta, brîul de puteai să-ți rupi bojocii jucînd. ISPIRESCU, L. 238.

– Variantă: bojóg (PREDA, Î. 164, CAMIL PETRESCU,14) substantiv masculin ...