eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A spune sau a înșira, a îndruga moși pe groși sau moși păroși ori a înșira la gogoși sau verzi și uscate ori multe și mărunte ?

Care e A spune sau a înșira, a îndruga moși pe groși sau moși păroși ori a înșira la gogoși sau verzi și uscate ori multe și mărunte ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A spune sau a înșira, a îndruga moși pe groși sau moși păroși ori a înșira la gogoși sau verzi și uscate ori multe și mărunte ":
A îndruga nimicuri, a spune vorbe fără temei, minciuni. A povesti lucruri fanteziste

Expresia în context:
Eu nu vă spun moși-pe-groși, ci numai lucruri pe care le-am auzit de la oameni ce trebuiesc crezuți. (AL. MACEDONSKI)Ori gândești că-ți spun moși-pe-groși, ca să glumesc cu d-ta? (I. L. CARAGIALE)Aflând slugile că în casa asta nu cântă cocoșul, se dedeau bine cu găina; îi turnau fel de fel de gogoși, care de care mai umflate pe placul dumneei: că dumnealui face și drege, că umblă așa și pe dincolo. (IDEM)

– Ei bine, tu mi-ai înșirat verzi și uscate; ia stăi să-ți spun și eu pe ale mele […]. (citat din Ion Creanga)Tot înșiră la gogoși, spuind despre moși-păroși. (citat din scriitorul: Anton Pann)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" — Hai-iL.
...De ce ai urat asa de frumos, Constantin,
Ca te-a furat pamantul sub tufele lui uscate de pelin?..."
Constantin Oprea poezie de Anatol Codru

" Adormim intr-un tarziu:
El in cartea lui mos Creanga,
Eu pe fila ce v-o scriu..."
Nica al lui Stefan a Petrei poezie de Arcadie Suceveanu
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
MOȘ, moși, substantiv masculin

I.

1. Bărbat (mai) în vârstă; unchiaș, moșneag; p. restr. apelativ cu care cineva mai tânăr se adresează unui bărbat mai în vârstă.
       • Moș Martin sau (rar) moș Ursilă = ursul.
       • Expresia: A-i veni moș Ene pe la gene = a i se face somn, a începe să moțăie.

2. (învechit și regional) Bunic; (mai ales la plural ) ascendent (mai îndepărtat), înaintaș, strămoș.
       • Expresia: De când cu moș Adam = din verb reflexiv:emurile de demult. Din (sau de la) moși-strămoși = moștenit de la strămoși, păstrat din generație în generație; de demult, din verb reflexiv:emuri străvechi ...