eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A ține sub trei lacăte și șapte peceți sau a păstra cu nouă lacăte (popular) ?

Care e A ține sub trei lacăte și șapte peceți sau a păstra cu nouă lacăte (popular) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A ține sub trei lacăte și șapte peceți sau a păstra cu nouă lacăte (popular) ":
A manifesta mare grijă pentru siguranța a ceva sau a cuiva

Expresia în context:
Aș fi fost fără îndoială dezamăgit de moarte să fi aflat într-o zi că zenitul mă trădează. Si continuam să țin taina sub trei lacăte și șapte peceți. (citat din Lucian Blaga)El știa că le ține pe toate închise la un loc, într-o cămară din palatul său, încuiate și zăvorâte cu nouă uși de fier și cu nouă lacăte mari. (P. ISPIRESCU)

[] voi nu înțelegeți că tainele intime ale unei gospodării nu se scriu pe fațadă, să le pască ochii trecătorului, ci se păstrează încuiate cu șapte lacăte. (citat din Octavian Goga)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Muschiul o roade, timpul o crapa;
Cade-n rugina lacat si toar te:
Soldati ai tarii, mergeti la moarte,"
Filozofia mortii poezie de Alexandru Macedonski

" Secera cu secara.
-i lacat fer mecat,
Voi, copii, l-ati descuiat?"
Cifrele minunate poezie de Arcadie Suceveanu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LÁCĂT, lacăte, substantiv neutru Obiect de metal constînd dintr-un dispozitiv mecanic de încuiere și o toartă care trece prin două belciuge fixate în obiectul care trebuie închis. A închis ușa fără grabă, zornăind, lacătele. GALAN, Z. R. 361. Avea o ladă mare de Brașov, închisă cu trei lacăte. BASSARABESCU, vezi 43. Ușile primăriei fură închise cu lacăte și cu drugi de fier pe din afară. BUJOR, S. 129. Descuie lacătul și coborî cele trei scări. DUNĂREANU, CH.

8.
       • Expresia: A avea (sau a-și pune) lacăt la gură = a-și impune tăcere ...