eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă A trage cuiva un frecuș (popular şi familiar) ?

Care e A trage cuiva un frecuș (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "A trage cuiva un frecuș (popular şi familiar) ":
a) A mustra pe cineva

Expresia în context:
Un gazetar din cei mărunței Va lua la trei parale pe toți d-nii autori și le va trage frecuș. (AL. VLAHUTA)

b)A bate pe cineva: La urma urmelor, Ivan scoate de barbă și pe Scaraoschi și-i trage un frecuș. (citat din Ion Creanga)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Critica a gasit cu cale ca baiatul merita un jet in Parnas langa al lui Alecsandri, decanul din partea locului; si publicul a ramas uimit de solemnitatea faptului, recunoscand, fara sa stie cam de ce era vorba, ca Critica are dreptate.
Si inchipuiti-va ca nu s-a gasit pana azi nimini care sa faca critica Criticei, si sa ti-o ia la frecus teapan, si sa-i traga o invartitura sa pomeneasca si mortilor.
Am sa ma gandesc d-aproape la asta si poate sa i-o trag chiar eu. Pana atunci, insa, reclam indulginta dv, doamnelor si domnilor; permiteti-mi a-mi termina cronica pe care n-am inceput-o inca. Nu prea e politicos din parte-mi, dar comptez pe bunatatea dv. Cu alta ocaziune desicur voi fi mai corect."
CRONICA? poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
FRECÚȘ, frecușuri, substantiv neutru Frecare. Era gătită într-o catrință roasă, de sub care îi ieșeau picioarele groase cu niște tălpi negre, crăpate de-atîția ani de umblet, de-atîția ani de frecuș cu zgrunzurii și cu pietroaiele pămîntului. CAMILAR, N. II 432.
       • figurat A început atunci pentru băiatul sărac frecușul jugului vieții. CARAGIALE, N. S. 54.
       • Expresia: (Familiar) A trage cuiva (un) frecuș = a trage (cuiva) o ceartă sau o bătaie. Un gazetar din cei mărunței... Va lua la trei parale pe toți d-nii autori și le va trage frecuș ...