eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Abatere de la regulă ?

Care e Abatere de la regulă ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Abatere de la regulă ":
Excepție

Expresia în context:
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. (http://www.vremeanoua.ro)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" incolo, subtire la trup, cu madularele gingase si incheieturile delicate, un piept plin si rotund, picioarele cu pulpe albe si labe mici lasau sa se ghiceasca coapsele alungite si bine facute. Straiele de pe ea, curate, miroseau a proaspat si a flori de lada. Am dramuit-o fara sa stiu, fara sa vreau si fara s-o rivnesc. Aveam altceva la ce sa ma gindesc si cu ce sa ma indeletnicesc. De la cafeaua pe care mi-o aducea in zori Charles la masuta din dosul volierelor si pina la cina din bordei, cind cadeam trudit, n-aveam odihna. Eu trageam patura pina peste cap, asteptind sa fiu trezit dintr-un ceas intr-altul. Prietenul raminea afara sa doarma in patul, c-un ochi mereu deschis, iepureste. Ciinele, slobod, prin curte. Sluga se rrintea pe-o sarica undeva, gata sa sara la cea dintii alarma.
Dealtfel, Charles n-ar fi ingaduit nici o abatere de la regula schimniceasca la care ne legasem. El traia intr-o castitate de pustnic. Ceea ce mi-am impus si eu indata, fara mare jertfa. Si, cit am stat acolo, nu s-a adus macar o data vorba despre femei.
Ciinele, vrednic de chipul si asemanarea domnului sau, nu arata nici o urma de usuratate, necum de necumintenie, nici o umbra de urit, nici o veleitate de hoinareala si aventura. Toata ziua ne da semnale. Cind latra intiglat stiam ca s-a lasat undeva aproape tarca. Daca alerga halalaind, se rotea uliul. De bufnea infundat, simtise dihorul. La vulpi se da in anume fel. Serpilor le slujea, ca si aricilor, o chelfanela aproape dureroasa. Era un animal nepretuit de mintos si intelegator. Nu se departa un ceas de ocolul incredintat lui."
Sezon mort poezie de Vasile Voiculescu

" - Ce am eu cu agia? spuse linistit calugarul. Eu va duc la manastire: o sa fiti robii ei. Haideti, miscati. Si sa nu cercati sa cirniti din carare, ca va culc la pamint.
Si porni spre Cernica, incet, cu pistoalele puse in spatele lor. Hotii abia se miscau, catusele nadragilor nu le ingaduiau sa puie un pas inaintea celuilalt. Coseau doar poteca, miscind picioarele numai pe laturi, ca niste vite puse in piedici - nu se afla chip de fuga, nici macar de abatere din carare.
Spre seara, alaiul, cu Gheorghe in frunte si Evtichie in coada, intra pe poarta manastirii."
Ispitele parintelui Evtichie poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționar de termeni lingvistici
ABATERE (GREȘEALĂ DE LIMBĂ) substantiv feminin (< abáte, conform limba franceza abattre, italiana abbatere): îndepărtare de la o anumită regulă lingvistică, încălcare

– orală sau scrisă

– a normelor limbii literare. Abaterea sau greșeala de limbă vizează pronunțarea sunetelor, a silabelor și a cuvintelor, accentuarea și despărțirea în silabe a cuvintelor; folosirea cuvintelor cu sensul lor propriu, scrierea cu majuscule, scrierea cuvintelor compuse, folosirea neologismelor, a expresiilor al alocuțiunilor, folosirea formulelor corelative, dezacordurile, abrevierile, exprimările pleonastice, folosirea adjectivelor fără grade de comparație și a adjectivelor invariabile, folosirea semnelor de ortografie și de punctuație etc ...