eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Bată-l concina sau lovi-te-ar concinile Gmț. ?

Care e Bată-l concina sau lovi-te-ar concinile Gmț. ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Bată-l concina sau lovi-te-ar concinile Gmț. ":
Formulă de blestem

Expresia în context:
De harnic, era harnic. Dar ce folos, bată-l concina! (popular)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Cine insa, dintre colectivisti, sunt in adevar nenorociti si merita compatimire, sunt plevusca si caracuda colectivista. Acestia vor ramane sa duca in opozitie toata activitatea politica a partidului. Caracudele, ramase pe drumuri din cauza pacatoseniei caradalelor, cari au reusit, dupa un an si jumatate, sa faca partidul imposibil de a mai guverna, - caracudele si budalalele vor trebui sa-si ia d-a capul picioarele la spinare si sa inceapa a juca pe opozantul martir, trepadand de la carciuma lui nenea Nita Sterie din Dealul Spirei pana in Popa-Nan la Berechet, chelalaind la fiecare raspantie de jalea durerilor Natiunii, sugrumata de Reactiune.
Pe cand caradalele vor face pe cumintii dezgustati, urmand la timp cura regulata la Carlsbad, caracudele cu matele fripte vor juca concina pe boabe la Clubul colectivist. Multa vreme partidul colectivist va sta in opozitie fara sa se miste, sub greutatea pacatoseniilor de la guvern, pana cand foamea, razbind pe caracude, ii va determina sa se coboare iar in strada, unde sa tarasca pe cateva caradale mai de seama, amenintandu-le cu sfasierea si impunandu-le o actiune de scandal pe cale publica.
Atunci, iar vom vedea pe d. Sturdza imbratisand cine stie ce chestiune nationala si iesind in capul cetelor de haidamaci in ulita, ca sa socoteasca clantanind din dinti minutele legale, cari trebuiesc sa distanteze cele trei somatiuni ale procurorului. Si iarasi vom avea sa vedem cu ocazia mortii vreunui bataus colectivist, ori cine stie carui betivan hidropic al partidului, Clubul colectivist cernit si infama Reactiune condamnata ca asasina prin coloanele kilometrice ale Vointei Nationale."
Sfarsit meritat poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționaru limbii românești
*cóncină forme, plural ĭ (vechea slavă kónĭčina, sfîrșit, moarte. vezi concenie). Bată-l cóncina, un blestem glumeț: De harnic, era harnic. Dar ce folos, bată-l cóncina! (Șez. 33, 21).

– Și concínă, plural ĭ și e (limba rusă končina, sfîrșit, moarte, de unde și limba neogreacă kontsina, jocu conciniĭ). Un joc de cărțĭ foarte simplu. ...