eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Blagoslovește, cinstite părinte ?

Care e Blagoslovește, cinstite părinte ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Blagoslovește, cinstite părinte ":
Formulă de politețe între preoți

Expresia în context:
Tot tata mai spunea că ar fi auzit de la bunicul bunicului meu că protopopul de la Neamț, de pe vremea aceea, ar fi zis unor călugărițe, care pribegeau în săptămâna mare prin târg: -    Maicelor! -    Blagoslovește, cinstite părinte! (citat din Ion Creanga)Atunci   Îngerul   a   făcut   închinăciune monahului și a zis: „Blagoslovește părinte”. (https://sfioaniacobhozevitul.wordpress.com/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" - Nu, eu nu gust se lepada el. Le tiu pentru musafiri Si scoase bani sa-i plateasca.
- Lasa, ii impinse ea mina in laturi, avem noi doi socotelile noastre. Vino miine sanatos. Calugarul ii facu o plecaciune, cu dreapta la inima, si iesi iarasi blagoslovind-o.
Valenta il petrecu pina-n prag, apoi se intoarse repede si vorbi in taina cu cei doi musterii, care indata se sculara. Erau doi haidamaci, care se si luara in graba pe urmele lui Evtichie, il ajunsera si se tinura tot timpul lipca dupa el prin forfota pietei, pe la toate boltile si dughenile unde cuviosul stringea banii datorati manastirii de negustori. Pina la prinz, si aceasta sarcina Evtichie o dete gata. Boierul Cernica il astepta cu masa, unde alt rind de oaspeti de seama se infruptara din duhul parintelui, presarat cu povete, paradigme si povestiri."
Ispitele parintelui Evtichie poezie de Vasile Voiculescu

" Orbul cu capul in piept incepea sa se ridice greoi.
Popa bucuros, blagoslovi de plecare, staruind viclenos:
- "
Zahei Orbul poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BLAGOSLOVÍ, blagoslovesc, verb IV. tranzitiv

1. (termen bisericesc) A binecuvînta. [Călugărul] căpăta... de la unul ori de la altul un pahar cu rachiu și îi blagoslovea pe drepții-credincioși. PAS, L. I 91. Blagoslovește-mi turbinca asta, că ori pe cine-oi verb reflexiv:ea eu, să-l vîr într-însa. CREANGĂ, P. 300.
♦ Expresia: (În formule de politețe cu care se salută preoții și călugării) Blagoslovește, cinstite părinte! CREANGĂ, P. 110.
       • figurat (Familiar) A înjura. [Popa] murmură... o vorbă urîtă, ca răspuns la vorbele urîte cu care era încredințat că-l blagosloveau ...