eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Cu limbă dezlegată ?

Care e înțelesul expresiei Cu limbă dezlegată ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Cu limbă dezlegată ":
Care spune multe, vorbăreț; care mărturisește tot

Expresia în context:
Rămâneau bărbații cu limbi mai dezlegate după câteva pahare de vin bun și ușor. (citat din Ion Pas)Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Mi-am dezlegat sandala ca o frunza
Ce cade moarta la piciorul meu,"
Alesul poezie de Ion Pillat

" Spaimintati, calugarii il rugau sa-si mai domoleasca osirdia si sa-i ingaduie sa rasufle, ca nu se pot tine dupa el. Nu sint facuti ca sfmtia-sa numai parca din oase si duh. Sofonie nu-i asculta. Tinea inainte post negru, fara abatere, silind cu aspra-i pilda pe nemernicii frati sa nu se dedulceasca la mincare. De multe ori, cazut in chilie la rugaciune, uita de hrana si lasa calugarii fla-minzi', in trapeza, sa-l astepte. Odinioara staretul cel vechi nu-i rabda lipsa. Trimitea doi frati sa-l scoata si sa-l aduca la masa.
Staretul urmator, un arhiereu subtire, cu vederi largi, frecat de lumea noua cu adaosurile si ciudateniile ei, a cautat sa puna rinduiala. L-a dezlegat pe Sofonie, recunoseindu-i inalta vrednicie duhovniceasca, de toate indatoririle obstesti. Voia la el; sa stea cit o pofti inchis in chilie ca intr-o chinovie unde sa ajuneze si sa se roage netulburat, fara sa dea cuiva socoteala de timpul si faptele lui. La biserica sa vie numai pentru impartasanie. Iar mincarea sa i se puna o data pe zi, in tinda, de unde sa si-o ia singur, ca astfel sa nu-l mai supere nimeni si nimicM s-a dat, adica, un fel de treapta intii a schimnomonahiei, in manastire. in chipul acesta, scotind.u-l din obste, staretul nou nadajduia sa curme nelinistea rivnelor nefiresti incuibata in pasnicul locas si sa aduca viata soborului la netezisul cuvenit manastirilor obisnuite.
Dar si asa, raznit, Sofonie urma sa stea ca un indreptar de foc, sau mai degraba de gheata, spre care fara voie se intorceau toti ochii. in tinda, blidele cu mincare se gaseau aproape neatinse. Schimnicul era, in schimb, nelipsit, cel dintii la toate slujbele si privegherile, canoanele si ceasurile bisericii. Bold nemilostiv care impungea necontenit pe frati spre desavirsire. Unii, putini, se straduiau, fara spor, sa-l ajunga. Cei mai multi ramineau departe in urma, schiopatind si cu trupul, si cu duhul. $i se amarau. Altii ii erau de-a dreptul, in sinea lor, potrivnici, mai ales slujitorii si chivemisitorii bisericii. Acestia se gasesc nevoiti sa stea tot timpul in picioare, sa alerge, sa citeasca, sa cinte si cite alte osteneli, saptamini si saptamini in sir. Or, asta nu se poate cu gitle-jul uscat si pintecele gol. Si se infruptau pe ascuns, ca niste pacatosi, din de dulce."
Schimnicul poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
dezlegát2, ă a [Atestat: PRAV. 151 / S și: (înv) desl / Plural: ați, e / Etimologie: dezlega] 1 (despre ființe sau despre părți ale corpului lor) Căruia i s-a redat libertatea sau posibilitatea de mișcare, desfăcând legătura care-l imobiliza Si: desfăcut, eliberat, slobod. 2 (Fig) Liber și nestânjenit. 3 (Fam; îe) A avea limba ă A vorbi mult, deschis. 4 (Înv; îla) Cu limba ă sau cu limbi e Dispus să facă mărturisiri, deconspirări, denunțuri Si: vorbăreț. 5 (despre lucruri legate împreună) Desfăcut din legătura care-l ține strâns Cf dezlega ...