eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Doamne ferește, Ferească ferit-a Dumnezeu Domnul, Sfântul ?

Care e Doamne ferește, Ferească ferit-a Dumnezeu Domnul, Sfântul ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Doamne ferește, Ferească ferit-a Dumnezeu Domnul, Sfântul ":
Exclamație prin care se invocă un sprijin, un ajutor etc. în fața primejdiei. Exclamație care exprimă surprinderea, opoziția, dezaprobarea

Expresia în context:
Cu toate aceste, acum, tocmai acum, nu s-ar fi legat, Doamne ferește, de nimeni; îi era greu a ieși din casă. (citat din Ioan Slavici)Când stăpâna casei făcea la ciorap, pisoiul se juca cu ghemul. Dară nu-l încurca, ferească Dumnezeu. (P. ISPIRESCU)Când stăpânul casei se juca cu dânsul, ferit-a sântul să-l zgârie, pare că-și pilise ghearele. (IDEM)

– Măi Grivei, măi, să te ferească Sfântul de Scoala domnească! (BARBU DELAVRANCEA)TÂNDALA: Ferească Sfântul hai dar în codru de-om întâlni vreun zmeu i-om da decorațiile noastre, ca să-l îmblânzim Cine știe? (citat din Vasile Alecsandri)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" N-o atinge i, ave i teama de-ndulcitul sau cuv`nt.
Va feri i ca d-un balaur despr-a lui ademenire,
Foc ascuns a sale daruri =-aduc inimei pieire! "
Amorul fugar poezie de Gheorghe Asachi

"
Iar mireasa, fericita,
De vin rosu, rumenita,"
CEASUL RAU poezie de Nicolae Bucur Manatorul
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
FERÍ, feresc, verb IV. (Adesea urmat de determinări introduse prin prepoziție «de» sau exprimate prin propoziții cu verbul la conjunctiv)

1. tranzitiv (Cu privire la ființe) A lua sub scutul său, a apăra, a proteja, a păzi de o împrejurare neplăcută, de o greșeală sau de o primejdie, reală sau posibilă. Boul acesta năzdrăvan păzea și ferea cirezile ca să nu le prindă și să nu le mănînce zmeii. SBIERA, P. 188. Aceștia [cîinii] trebide să fie... cu coama măruntă pe grumaz, nu prea stufoasă, dar îndestulă ca să-i ferească de frig ...