eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă E o afacere să… sau nu e nici o afacere ?

Care e E o afacere să… sau nu e nici o afacere ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "E o afacere să… sau nu e nici o afacere ":
E (sau nu este, nu e deloc) avantajos să…

Expresia în context:
Într-o dimineață mă pomenesc cu un bilețel de la Damé, cam așa: «Iubite amice, Treci îndată pe la mine. Este vorba de o afacere foarte importantă, care ne poate face norocul la amândoi». (I. L. CARAGIALE)La hotel iarăși, nu e nicio afacere în ziua de astăzi: trei, patru zile de hotel e cât aș plăti aci pe două luni, am calculat eu (GIB I. MIHAESCU)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Tipatescu: (citind) "Stimabila doamna, la redactia noastra se afla un document iscalit de amabilul nostru prefect si adresat d-voastre. Acest document vi s-ar putea ceda in schimbul unui sprijin pe langa amabilul in cestiune. Binevoiti dar a trece indata pe la biuroul nostru, spre a regula aceasta afacere intr-un chip multumitor pentru amandoua partile" - (cu desperare.) Cum? Cum? Cand ai pierdut biletul, Zoe?
"
O scrisoare pierduta poezie de Ion Luca Caragiale

" - Mai bine! ala era mai cuminte ca noi!
Peste cativa ani a venit in Bucuresti tata lui Eminescu. Era un batran foarte dragut, glumet si original. Facuse o buna afacere si venise sa-i cumpere fiului haine si ceasornic si sa-i deie din viata" o suta de galbeni, partea lui de mostenire din averea parinteasca.
L-am intrebat atunci pe Eminescu daca mama lui traieste. Mama murise, dar, dupa aerul posomorat cu care mi-a raspuns, am inteles ca de moartea ei se legau niste amintiri mai crude decat ca de o moarte normala, nu numai dureroase, dar si neplacute."
In nirvana poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
AFÁCERE afaceri, substantiv feminin

1. Treabă (importantă), îndeletnicire, ocupație. Eftimie umbla pe uliță, pe la afacerile lui, întunecat la față. DUMITRIU, N. 246. Nu-mi place ca cineva să se vîre în afacerile mele. SAHIA, N. 104.
       • Afaceri interne (sau externe) = treburi obștești privind problemele interne (sau externe) ale unei țări. Ministerul Afacerilor Interne. Ministerul Afacerilor Externe.
       • Însărcinat cu afaceri = reprezentant diplomatic avînd misiunea să reprezinte interesele țării sale și ținînd temporar locul unui ambasador sau ministru plenipotențiar ...