eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă Lăsat oltean în sau la sapă de lemn, la papuci, la tinichea, (regional) la lemn, cu mâna la burtă, gol sau cu buza umflată ori pe drumuri (popular şi familiar) ?

Care e Lăsat oltean în sau la sapă de lemn, la papuci, la tinichea, (regional) la lemn, cu mâna la burtă, gol sau cu buza umflată ori pe drumuri (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Lăsat oltean în sau la sapă de lemn, la papuci, la tinichea, (regional) la lemn, cu mâna la burtă, gol sau cu buza umflată ori pe drumuri (popular şi familiar) ":
Sărăcit, păcălit

Expresia în context:
Printre care mă număr și eu, dobitocul care s-a întors la sapă crezând că a descoperit filonul căpătuielii, dar de fapt robind pentru cei care l-au adus la sapă de lemn. (ADRIAN BUȘILA)



Chiar, hai să presupunem, dacă a fugit cu un ibovnic și te-a lăsat cu buza umflată ? (VLAD NEAGOE)



Lăsat pe drumuri de rude și părăsit de prieteni, el a murit într-un azil.




Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" In noaptea nalta
Ce s-a lasat peste natura
Se-ntrezaresc prin fr unzatura"
Sub stele poezie de Alexandru Macedonski

" Cu mici, cu mari ma rastignira;
Din inima nu mi-au lasat
Un singur colt nesfasiat."
Psalmi moderni poezie de Alexandru Macedonski
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LĂSÁT substantiv neutru (Numai în expresie) Lăsatul- (sau lăsata-) secului = (în practica religioasă creștină) ultima zi înainte de începerea unui post (îndeosebi a postului mare); petrecere, ospăț care se face de obicei cu acest prilej. Am fost cu ei în seara de lăsata-secului. GALACTION, O. I 96. Aseară a fost lăsata-secului. CARAGIALE, O. I 99. În ziua de lăsatul-secului de postul Sîn-Petrului, făcînd mama un cuptior zdravăn de alivenci... cheamă pe mătușa Măriuca. CREANGĂ, A. 59.

– Formă gramaticală: lăsata substantiv feminin articulat ...