eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Mă încolțesc nevoile (popular şi familiar); (figurat) ?

Care e Mă încolțesc nevoile (popular şi familiar); (figurat) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Mă încolțesc nevoile (popular şi familiar); (figurat) ":
Nu mă lasă nevoile

Expresia în context:
Dă-i timp celuilalt să se convingă singur că nu ești vreun căpcăun; că, până la urmă, ești tot un om ca și el, încolțit de griji și nevoi, și care nu vrea altceva decât să le poată pune copiilor în față o farfurie de mâncare. (ION LAZU)De câteva zile, toaletele multor restaurante din București sunt „tapetate” cu astfel de arme electorale, plasate taman acolo unde-i pică ochii alegătorului când îl încolțesc nevoile. (http://bancuri.federal.ro/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ar fi destul indemnul din fluier sa-si suspine
Si-ar incolti pamantul scarbit razboinici grei,
Dar el e incoifat c-un roi somnos de-albine"
Avram iancu poezie de Ana Blandiana

" La intrare se adapara ca niste vite, sorbind pe rind din galeata cu fiertura magica, trei de-o parte, trei de alta, cu buhaiul in fruntea lor gata de lupta.
Mosul zvirlise in flacari smocuri de par de urs si lup, care vindeca spaimele si da inima bar-bata. Sfirsi descintecul, duse la gura gitlejurile cimpoiului, si o gilgiitura salbateca tisni ca la indemnul unui alt Orfeu. Fiarele, incremenite pina atunci, se miscara, si dansul magic se desfacu Taurul inainta scurmind si boncaluind. Celelalte dihanii se tineau pe laturile lui. Ursul, ca si intiia data, vru sa se traga spre usa. Dar cioporul vitelor magice il atacara virtos. Ciurda furioasa il incolti ritmic, din toate partile, si il viri in mijlocul ei. Roata, cind largita, cind sugrumata, il hartuia cu mugete sincopate, dupa cum o cirmuia unchiasul din gusile cimpoiului umflat si dezumflat pe rind.
Ursul racnea, impuns de coarne, lovit la copite, azvirlit in toate colturile, haituit de cercul monstruos sculat asupra lui."
Ultimul berevoi poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎNCOLȚÍ, încolțesc, verb IV.

I. intranzitiv

1. (Despre plante) A da colț, a răsări din pămînt, a germina. A încolțit iarba. ▭ A căzut omătul, a suflat vîntul de primăvară, au încolțit mugurii, a dat frunza. DELAVRANCEA, A. 34. Din tulpina bătrînă și putredă a fagului încolțesc vlăstare tinere și vioaie. RUSSO, O. 27.

2. figurat (Despre idei, sentimente) A apărea, a se forma, a se naște. În același timp, îi încolți în minte o întrebare, ca un cîrlig: ce caută el aici? REBREANU, P ...