eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Negustor greu ca fulgul de apă sau cu marfă de un leu sau negustor de piei de cloșcă sau de ploșniță, de purici ?

Care e Negustor greu ca fulgul de apă sau cu marfă de un leu sau negustor de piei de cloșcă sau de ploșniță, de purici ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Negustor greu ca fulgul de apă sau cu marfă de un leu sau negustor de piei de cloșcă sau de ploșniță, de purici ":
Negustor sărac, care face comerț cu mărfuri mărunte, lipsite de valoare

Expresia în context:
De la o vreme încoace, însă, văzură că dau îndărăt. Unde până aci era bilșugul în casa lor, acum ajunseră negustori grei ca fulgul pe apă, cum se zice. (P. ISPIRESCU)Dacă nu-i plăcea să scobească rămășițele de printre dinții rânjiți de hoituri, putea să se facă negustor de piei de cloșcă. Minunat și bănos meșteșug! (ION CALUGARU)Văzându-l intrând cu doi hamali după dânsul, încărcați de buccele, cocoșatul a ridicat brațele în tavan: – Ce-i cu tine, frate Andrei? Te-ai făcut negustor de piei de cloșcă? Andrei a încercat să scape cu o minciună. ( NICOLAE despre COCEA)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Samsarii se intreaba sa afle de-a murit
Vr un negustor de bursa or vrun lipscan falit?...
Pe loc ce li se spune de mine, — isi urmeaza"
Noaptea de noiembrie poezie de Alexandru Macedonski

" A=a, sunt zece ani de c`nd
Pe norocosul negustor
Il auzim mereu strig`nd,"
Tara de pripas poezie de Alexandru Vlahuta
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NEGUSTÓR, negustori, substantiv masculin Persoană care se ocupă cu comerțul particular; comerciant. Mi-a dat un răvaș pecetluit către un negustor bogat din Brăila. GALACTION, O. I 77. Iaca și codrul Grumăzeștilor, grija negustorilor și spaima ciocoilor. CREANGĂ, P. 119. De-ar fi dorul vînzător, Eu m-aș face negustor. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 92.

– Variantă: (învechit și regional) neguțătór (SADOVEANU, despre P. 48, ISPIRESCU, L. 24, ALEXANDRESCU, M. 373) substantiv masculin ...