eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă Râd și curcile (popular şi familiar) ?

Care e Râd și curcile (popular şi familiar) ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "Râd și curcile (popular şi familiar) ":
E din cale-afară de caraghios

Expresia în context:
– Aș! întâmpină el. Căsnicie fericită cu tine nu se poate. Ar râde și curcile de mine dac-aș spune că sunt cununat cu tine. (citat din Ioan Slavici)Mulți dintre colegii mei din PMP au început încă din seara alegerilor să spună că e o mare victorie, că este singurul partid de dreapta care a progresat și alte baliverne de astea de care râd și curcile, este de un comic nemaipomenit! (http://www.cotidianul.ro/)
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ce-ai,ma?
Pe dracu' am, aia am, raspunse Gavrila, care avea si oul de curca in buzunar. Ca ochesc in castraveti si nimeresc in ciuperci. Da' dumitale ce ai?
Am, ca vine d-acolo ca-l tinui pe boul asta ca-n fabula, de ajunsese boier numa* cu lutcrna si astia mi-au dat doar cinci, nu opt sute, cum fusese invoiala."
Cu ochitul in castraveti si lovitul in ciuperci poezie de Nicolae Velea

"
Aici, este Casa Justitiei. Ce severa faciada ! Totul respira nepartinirea si oarba dreptate. Intoarceti-va putin privirile spre acel nenorocit chinez care soseste asudat si gafaind cu o hartie in mana si navaleste pe scara principala a Casei Justitiei ! Il cunoasteti, este bietul Pim-Pim. Nu va uitati ca e slab si lihnit; era gras si burtos acum vr'o cinci ani, cand adversitatea soartei il imboldi sa intente proces unui vecin care-i rapise un puiu de curca din curte. Vedeti-l, iese din Casa Justitiei. Ce trista figura ! O sa fie silit bietul chinez sa bea cinci cesti de ceaiu si seapte doze de opiu pentru a-si recapata buna umoare. Daca nu va este antipatica figura lui Pim-Pim si doriti sa-l mai vedeti, veniti aci si mane si 'n orice zi voiti, pe la orele astea; pentru dansul procederea d'adineaori este o sacra datoria pe care in toate diminetile o implineste cu cea mai stricta fidelitate.
"
Cronica fantastica poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
curcă substantiv feminin [Atestat: ANON. CAR. / Plural: rci, (îvr) rce / Etimologie: bg кypкa] 1 Femela curcanului (1) Si: (Trs) codină, corcodină, (Ban) ciurcă. 2 (Pex) Curcan (1). 3 (Îc) -bronzată Rasă de curcan cu greutate corporală mare. 4 (Pfm; îe) A fî (sau a sta, a umbla) ca o plouată (sau beată) A fi (sau a sta, a umbla) abătut, dezorientat, zăpăcit. 5 (Pfm; îe) Nici , nici curcan Se spune despre cel care n-are o situație precisă. 6 (Pfm; îe) Râd și rcile E din cale-afară de caraghios. 7 (Trs) Haină femeiască (asemeni recălului) îmblănită cu piele de oaie ...