eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă adjectiv membru supleant, -ă?

Care e adjectiv membru supleant, -ă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "adjectiv membru supleant, -ă":
membru al unui organ de partid sau de stat care exercită atribuțiile titularului în lipsa lui, având drept de vot consultativ azi neuzitat




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SUPLEÁNT, -Ă, supleanți, -te, substantiv masculin și forme (În vechea organizare judecătorească) Judecător care ocupa prima treaptă în magistratură și care avea anumite atribuții secundare, intrînd și în compunerea completelor de judecată în cauze de importanță mai mică. Constantin Lipan, proaspăt supleant de tribunal, o aștepta în salonașul părintesc. C. PETRESCU, C. vezi 170. Procurorul și supleantul jucau pocher. BRĂTESCU-VOINEȘTI, la CADE.
       • Membru supleant= persoană care ține locul titularului (într-un comitet, într-o comisie etc.) și care are drept de vot consultativ. Membrii supleanți ai C. C. participă cu drept de vot consultativ la ședințele plenare ale Comitetului Central. STATUT. P.M.R. 47.
♦ (Rar) Profesor suplinitor. Grigoriu... era supleant de partea științifică. HOGAȘ, H. 68. Oamenii mănîncă oi, și noi nu mîncăm!

– Ba să mîncați, domnii mei, le zise un june supleant de profesor; omul și lupul sînt lăsați ca să mănînce carne. NEGRUZZI, S. I 280.

– Pronunțat: -ple-ant.