eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă bancară?

Care e bancară?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "bancară":
tip de contract economic, prin care o bancă are obligația de a plăti o sumă convenită, în anumite condiții, în cazul în care debitorul unui contract comercial nu-și îndeplinește obligațiile contractuale cauțiune bancară sau dacă garan
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Daca nu impartasesc parerile cuiva, acela nu poate zice numaidecat ca-i sunt adversar; caci atunci ar trebui sa fiu adversarul tutulor celor ce au o parere sau o sistema, deoarece eu nu sunt in stare sa am vreo parere si nici sa impartasesc vreuna pe de-a-ntregul. Pentru mine parerile sunt egal de legitime, egal de intemeiate si, prin urmare, egal de respectabile. Nici una insa nu poate sa faca pentru mine lege, caci in lumea aceasta, care-mi da numai infatisari, ar trebui sa fiu din cale-afara las ca, marturisindu-mi ca nu pot avea eu insumi o parere statornica, sa ma injug la parerea altuia, pentru ca el a avut bravura sa mi-o strige la ureche cu un ton mai mult sau mai putin rastit.
Fie din lipsa de educatie intelectuala, fie din insuficienta de cultura, sau de organizatie a spiritului, n-am putut niciodata jura in verba magistri; si daca n-am facut aceasta pana acuma, varsta mea e o garantie pentru mine ca n-am sa reusesc a o face nici de acum incolo. Am comparat totdeauna fenomenele ce se numesc spirite omenesti cu corpurile ceresti. intre unul si altul sunt prapastii haotice; unul altuia, din colosalele mase proprii de lumina, nu-si trimet decat o fasie subtire de palide raze. intre un om si altul este adesea ca de la o stea la alta. Arde colo un soare urias si dincolo altul. Printre invartitoarea pulbere de lumi, un colos de flacari d-abia zareste pe celalalt, ca o scanteie ce clipeste, pierduta in negura fara fund Ba cati inca nu se mai zaresc deloc si unul de altul nici macar nu banuiesc.
Adesea tot asa se pricep oamenii intre ei si pot intelege unul altuia sufletul."
Criticele lui gherea poezie de Ion Luca Caragiale

"
In deosebi ducele d'Argyll, care fusese secretar de stat la departamentul Indiei pe acea vreme, trebuia sa se creaza atins. In adevar, el a si protestat cu putere si cu mult necaz prin coloanele ziarului Daily News. Depesa lordului Cranbroock, dupa parerea ducelui d'Argyll, da seama despre fapte intr'un chip partial si propriu a induce poporul in eroare. Ministrul, dupa spusa ducelui d'Argyll, a schitat un roman cand a infatisat pe emirul ca un om ingrijat de teama Rusilor, care ar fi cerut Englejilor sa-l protejeze impotriva tarului, si care s'a dat in bratele Rusiei pentruca predecesorii lordului Lytton in India ramasesera surzi la plangerile sale. Toate acestea, zice ducele, sunt curate nascociri; Sere-Ali n'avea de loc teama de Rusi, si se gandea numai la greutatile din launtru ale guvernului sau, la interesele sale teritoriale si dinastice; aceea ce dansul voia sa capete dela Englitera era numai o garantie impotriva vrajmasilor sai dinlauntru, si nemultumirea lui venea numai si numai din aceea ca lord Northbroock nu voise sa-i asculte aceste pretentii. Dupa parerea ducelui d'Argyll, emirul chiar daca sincer s'ar fi temut de Rusia, aceasta teama n'ar fi trebuit sa inraureasca asupra purtarii guvernului Indiei. Ex-secretarul de stat este din aceia cari, in toate chestiunile politicii orientale, profeseaza o incredere implicita in buna credinta si in desinteresarea tarului si consilierilor sai. Din nenorocire insa pentru dansul, dupa scrisoarea ducelui d'Argyll, purtand data de 23 Noemvrie, a venit numai decat publicarea Cartii albastre, si prin aceasta culegere de documente oficiale se rastoarna cu desavarsire vederile si judecata lui politica. Dupa cum se vede lamurit dintr'o importanta depesa a lordului Northbroock, din 15 Septemvrie 1873, precum si dintr'o multime de alte documente atarnand de acea depesa, emirul nu se gandea decat numai si numai la primejdiile din afara, si considera granita lui despre miazanoapte ca serios amenintata e vecinii rusi. Un trimis al emirului, intr'o convorbire cu vice-regele Indiei, pe la mijlocul anului 1873 se rostea cum ca inaintarea Rusilor in Asia a desteptat serioase temeri printre populatiile Afganiei; si oricat de mult si de des i-ar asigura Rusii pe Afgani ca nu trebue sa aiba nicio teama de ei, Afganii nu pot sa le dea nicio incredere, si niciodata nu se vor crede in siguranta, pana ce nu vor fi siguri ca se pot bizui pe ajutorul Englejilor.
"
Liberalii engleji si romani poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar enciclopedic
GARANȚÍE (< limba franceza , italiana ) substantiv feminin

1. (Dr.) Mijloc de asigurare a executării unei obligații.
       • G. reală = afectarea unui lucru (al debitorului sau al altei persoane) pentru garantarea executării unei obligații (ex. ipotecă, gaj), care dă dreptul creditorului ca, în caz de neexecutare din partea debitorului, să ceară scoaterea în vânzare silită a lucrului, pentru ca din prețul obținut să fie plătit. G. bancară = tip de contract economic, prin care o bancă are obligația de a plăti o sumă convenită, în anumite condiții, în cazul în care debitorul unui contract comercial nu-și îndeplinește obligațiile contractuale (cauțiune bancară) sau dacă garantul înregistrează o pierdere sau nu realizează câștigul estimat. G. contractuală = termen acreditat de Camera Internațională de Comerț de la Paris, pentru a denumi garanțiile acordate de bănci, societăți de asigurare etc., în scopul asigurării unor disponibilități de fonduri pentru un terț, în cazul în care un beneficiar ar avea o revendicare justificată împotriva ordonatorului.

2. Obligație în virtutea căreia o persoană răspunde de ceva.