eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă bugetar?

Care e bugetar?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "bugetar":
indice de preț care reprezintă raportul dintre cheltuielile efectuate pentru un produs și totalitatea cheltuielilor
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"Sa lauzi pacatele stramosesti,
Si sa fii un coeficient al celor mari, Cu care sa se joace totdeauna :
In foc trimes, in santuri aruncat, "
Feciorului meu poezie de Emil Isac
Definiție din
Dicționar enciclopedic
COEFICIÉNT (< limba franceza ) substantiv masculin

1. Constantă care multiplică o mărime variabilă.

2. Mărime, de obicei fără dimensiuni, care caracterizează o anumită proprietate a unui sistem tehnic, a unei substanțe etc. și care are valoare constantă pentru anumite condiții date (ex. c. de frecare, c. de concentrare, c. de conductibilitate termică, c. de siguranță, c. de excedent de aer etc.).

3. Mărime relativă care exprimă raportul dintre doi indicatori, arătând, printr-un număr întreg sau fracționar, cîte unități din indicatorul raportat revin la o unitate din indicatorul luat ca bază de raportare (ex.: locuitori pe km2).

4. C. unghiular (al unei drepte) = panta unei drepte.

5. C. de scurgere = raportul dintre cantitatea de apă provenită din precipitații și cea care se scurge pe o suprafață de teren, într-o unitate de timp.
       • C. hidrotermic, corelație între temperatură și precipitații caracterizînd indirect gradul de umezeală sau de uscăciune al unei regiuni (ex. c.h. de Martonne, Seleaninov, Thornthwaite etc.).

6. (economie) C. de specializare = gradul de specializare atins de o țară; raportul dintre suma și diferența exporturilor și importurilor.
       • C. bugetar = indice de preț care reprezintă raportul dintre cheltuielile efectuate pentru un produs și totalitatea cheltuielilor.

7. (fiziologie) C. de inteligență = raportul dintre vîrsta mentală și cea cronologică a unui individ; 2-3% din populație dispune de inteligență foarte mare, handicapații mintal sînt în același procent, iar restul populației se situează la nivel mediu.