eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă cardiac?

Care e cardiac?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "cardiac":
metodă de reanimare folosită în cazurile de stop cardiac sau fibrilație ventriculară; se poate face prin m
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" -Ai ramas tot copil in ale filatelici, ma certa el, jignit pentru capul de zimbru a carui valoare o nesocoteam cu atita usuratate. Un milion de lei? Un miliard, domnule, un miliard si mai bine! E drept, se rectifica singur, ca ultimul pe care l-am vazut costase numai cincizeci de mii de marci germane, dar fusese luat cu japca. Ti-am povestit vreodata intimplarea? Nu? Ei bine, atunci ascult-o. E formidabila.
M-am lasat bine pe spate, in moliciunea pernelor si a povestirii, pe care ma pregateam s-o suport nu numai cu ochii inchisi, dar si cu acea destindere a existentei, cu abandonul cu care te supui unui simplu masaj babesc, dar totusi cit de magic alinator.
Ascultam usor, ca printre genele auzului. Dar, sensibilizat de cutremurul ce ma descumpanise, nu-mi scapa nimic nu numai din insirarea povestirii, asa cum o spunea acum prietenul, ci, pe masura desfasurarii ei, traiam intimplarea in sine, in acuitatea spatiului si timpului de atunci cind se petrecuse, asa cum numai in copilarie luam aievea parte la peripetiile basmului."
Capul de zimbru poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționar enciclopedic
MASÁJ (< limba franceza ) substantiv neutru Procedeu mecanoterapeutic care constă în frecarea, ciocănirea, ciupirea manuală sau mecanică a tegumentelor și țesuturilor moi subiacente. Folosit pentru atenuarea durerilor, relaxare, combaterea celulitei, m. determină activarea circulației locale și generale, intensificarea metabolismului etc.
       • M. cardiac = metodă de reanimare folosită în cazurile de stop cardiac sau fibrilație ventriculară; se poate face prin m. direct (presiuni ritmice) pe cord, în cazul unui torace deschis sau m. extern, prin apăsări puternice și ritmice pe stern.