eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă intrazonal?

Care e intrazonal?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "intrazonal":
grup de soluri cu cu caractere determinate de influența puternică a unui factor local în cuprinsul unei întinse zone fizico-geografice ex


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" — "Respectati solia, capitanii mei!"
Apoi catre solii Portii el vorbeste:
— "Voi, prin care sahul astazi ma cinsteste!"
Mircea cel mare Sl solii poezie de Dimitrie Bolintineanu

" Dac-o vrea!
El e sol precum se vede,
Ma-sa l-a trimis in sat,"
Iarna pe ulita poezie de George Cosbuc
Definiție din
Dicționar enciclopedic
SOL3 (< limba franceza ) substantiv neutru (PEDOL.) Strat de pământ afânat, moale și friabil, aflat pe suprafața scoarței terestre la contactul și întrepătrunderea acesteia cu atmosfera și biosfera. S-a format prin acțiunea de lungă durată a factorilor pedogenetici (climatici, biotici, hidrici) asupra rocilor sau depozitelor superficiale; pământ (II.2.). Are o compoziție complexă, incluzând diverse particule minerale, constituienți organici (materie organică moartă în diverse faze de descompunere) și organo-minerali, apă și aer. Datorită complexității sale a fost definit ca un sistem (corp) natural: în substantiv au loc permanent intense procese de transformare și de schimb de materie cu exteriorul. În sol se înfig rădăcinile plantelor, care își asigură astfel suportul dar și nutriția, prin aportul de apă cu săruri minerale; este mediu de viață pentru numeroase microorganisme, ciuperci, nevertebrate, cu rol important în circuitul materiei. Principalele sale însușiri morfologice sunt textura, structura, culoarea, consistența, neoformațiile (acumulări de carbonați, gips, oxizi de fier și mangan, acumulări biogene). Prezintă mai multe orizonturi. Caracteristica principală a substantiv este fertilitatea, care este foarte diferită de la un tip la altul de sol.
       • S. zonal = grup de soluri care prezintă caractere specifice unei întinse zone geografice (ex. substantiv lateritice, substantiv cernoziomice, substantiv cenușii, luvisoluri, substantiv podzolice, substantiv de tundră). S. intrazonal = grup de soluri cu cu caractere determinate de influența puternică a unui factor local în cuprinsul unei întinse zone fizico-geografice (ex. solonețuri, substantiv turboase, substantiv gleice, vertisoluri).
       • S. azonal = grup de soluri fără un profil bine determinat, din cauza fie a procesului insuficient de formare, fie a unor condiții locale specifice (ex. substantiv scheletice, substantiv aluviale). vezi și poligonal, sol.