eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă legislativă?

Care e legislativă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "legislativă":
posibilitatea de a propune parlamentului proiecte de legi, însoțite de expuneri de motive în vederea dezbaterii și eventualei adoptări
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Eu care trebuie sa ingrijesc fara bani
si, totodata, din proprie initiativa
mistica rana de la soldul ploilor de toamna."
Eu poezie de Mircea Barsila

"
Ca un corolariu dar la legea asupra scoalelor profesionale, mai multi deputati, de deosebite colori politice, vor depune din initiativa parlamentara un proiect de lege pentru inmultirea penitenciarelor, mai cu deosebire in judetele de peste Milcov.
"
Excelsior ! poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
INIȚIATÍVĂ, inițiative, substantiv feminin (Adesea în construcții cu verbul «a lua») Faptul de a propune, de a organiza sau de a începe un lucru, antrenînd după sine și pe alții; însușirea de a fi în stare să întreprinzi cel dintîi ceva, din îndemn propriu. Comitetul de inițiativă pentru înființarea gospodăriei agricole colective ținea prima ședință. MIHALE, O. 474. Au doară nu posed toate calitățile unui om de stat? n-am patriotism, n-am experiență, n-am elocință, n-am inițiativă? ALECSANDRI, T. 1734. Ce fericire ar fi pentru țară... cînd am dovedi că sîntem în stare de a lua în mînile noastre nobila inițiativă a acestei mari reforme sociale. KOGĂLNICEANU, S. A. 115.
       • Expresia: Din proprie inițiativă sau din propria sa (sau lui) inițiativă = fără a fi îndemnat de altul. Aghiotantul ieșise afară, din propria-i inițiativă, să roage pe domnii din coridor să facă liniște. REBREANU, P. S. 123.

– Pronunțat: -ți-a-.