eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă matematică număr complex, -ă?

Care e matematică număr complex, -ă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "matematică număr complex, -ă":
număr format prin însumarea unui număr real cu unul imaginar
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si vorbim despre toate, despre nepasarea,
Despre jignitorul complex de superioritate
Cu care oficialii scriitorilor de la "
Cina frateasca poezie de Grigore Vieru

" Pe complexa claviatura a unei imense orge, un titan maestru-organist lucreaza, fara un moment de repaos, un preludiu haotic fara solutiune. Toate tonurile majore si minore, toate modularile posibile si imposibile, cari n-au secret pentru dansul, le perindeaza pe simtitoarele clape, si toate dupa niste fatale legi, pe cari el nu le poate calca niciodata daca nu voieste sa sparga minunatul instrument. in acel preludiu el isi canta siesi, se-ntelege si se place pe sinesi.
Dar iata ca un mititel gnom se furiseaza sub coatele maestrului. Printre degetele titanului, cari toate joaca de colo pana colo pe complexa claviatura, mititelul isi vira si el manile: nemereste deschizaturile si, atingand si el cu dibacie clapele, fara sa supere catusi de putin, in fuga jocului, degetele marelui maestru, suprapune seriei de acorduri ale preludiului haotic o melodie care, fiindca e rezultanta acestuia, se potriveste cu acesta, e realizarea lui posibila si rationala.
Ce cuminte, ce dibaci, ce inzestrat si mester mai ales trebuie sa fie gnomul pentru ca sa poata face fara gres un asa minunat tour deforce!"
Cateva pareri poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
COMPLÉX, -Ă, complecși, -xe, adjectiv, substantiv neutru

1. Adj. Format din mai multe părți; care îmbrățișează, care întrunește în sine mai multe laturi sau elemente diferite.
♦ (matematică) Număr complex = număr alcătuit prin însumarea unui număr real cu un număr imaginar.

2. substantiv neutru Întreg, unitate formată din mai multe părți, din mai multe elemente; sistem care întrunește în sine mai multe laturi, care îmbrățișează mai multe domenii; combinare, asociere într-un tot a mai multor fenomene, stări de lucruri etc.
♦ Ansamblu de construcții, de unități industriale sau comerciale etc. cu funcții deosebite, grupate teritorial, care alcătuiesc un tot unitar servind aceluiași scop.
       • Complex sportiv = bază sportivă special amenajată pentru practicarea mai multor ramuri de sport.

3. substantiv neutru Ansamblu de tendințe inconștiente formate în copilărie pe baza anumitor relații familiale și sociale, care determină comportarea ulterioară a persoanei.
       • Complex de inferioritate = sentiment de neîncredere în forțele proprii, care se formează de obicei în copilărie, uneori în legătură cu o deficiență fizică sau psihică. (psihologie) Complexul lui Oedip = atașament erotic al copilului față de părintele de sex opus.

– Din limba franceza complexe, latina complexus.