eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă   A face minuni ?

Care e   A face minuni ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "  A face minuni ":
a) (Determinat prin «de vitejie», «de bravură» etc.) A face ceva uimitor, greu de îndeplinit, a se distinge prin fapte strălucite

Expresia în context:
L-am văzut cu ochii mei făcând minuni de vitejie. (citat din Vasile Alecsandri)Românii făcuseră minuni de vitejie și dovediseră cât de puternică este nația cea mai mică   când   se   luptă   pentru   libertatea   sa. (citat din scriitorul: Nicolae Balcescu)

b)A produce un efect foarte bun: Atât pentru digestie, cât și pentru reumatism, ghimbirul poate face minuni. (http://www.csid.ro/)Medicamentul acesta face minuni.
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si tot zadar nic chem in suflet inflacararea unui psalm,
Facand din cantec o minune prin impletirea unei fraze...
"
Homo sum poezie de Alexandru Macedonski

" S-am urmarit-o cum se =terge,
Ca o minune din pove=ti.
Si mult am stat a=a, in noapte,"
Iubire poezie de Alexandru Vlahuta
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
MINÚNE, minuni, substantiv feminin

1. Pretins fenomen supranatural care în credințele mistice e atribuit intervenției unei forțe divine; miracol. Parcă aștepta ca acolo, pe dealul din zare... să se întîmple o minune. DUMITRIU, P. E. 5.8. Minuni în verb reflexiv:emea noastră nu văz a se mai face. ALEXANDRESCU, P. 130. Taina s-o istorisim, Minunea s-o povestim. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 513.
       • Locuţiune adverbiala Ca prin minune = dintr-o dată, pe neașteptate, ca și cum s-ar fi întîmplat o minune. Un oraș nou răsare ca prin minune pe apă, alături de cel vechi de pe uscat ...