eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă solidă?

Care e solidă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "solidă":
cantitatea de material solid în suspensie sau târât pe fundul albiei transportat de un curs de apă
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
pornite spre scurgere odata cu apa calaie-a
zapezilor. Singura noastra preocupare era sa lasam un prag de trecere spre netrecere"
RUGACIUNE DE DIMINEATA IN ALPII RODNEI poezie de Flore POP

" poem si poema, iubindu-se revarsandu-se prin gura
prin gura de scurgere a orasului cu toti rahatii gunoaie murdarii
venite prin teava."
lenjerii, dantelarii si intimitati poezie de Alina Durbaca
Definiție din
Dicționar enciclopedic
SCÚRGERE (< scurge) substantiv feminin

1. Acțiunea de a (se) scurge.
♦ (tehnic) Proces de deplasare cu debit relativ mic a unui fluid care părăsește o incintă, un mediu poros sau suprafața unui corp solid.

2. (HIDROL.) Proces de deplasare a apei căzute pe suprafața Pământului, constituind o fază a circuitului apei în natură. Poate fi de suprafață (difuză, pe întreaga întindere a versanților, torențială, de-a lungul ogașelor, ravenelor, organismelor torențiale și fluvială, prin rețeaua hidrografică organizată) și subterană (deplasare a apei infiltrate în stratele permeabile sau prin golurile subterane). S. poate fi temporară (intermitentă), când se produce numai într-un interval scurt, în urma ploilor și a topirii zăpezilor; semipermanentă (cu perioade nu prea lungi, de obicei în timpul secetei de vară, lipsite de s.) și permanentă (caz în care, chiar dacă există oscilații de debit, râul nu seacă niciodată).
♦ Coeficient de substantiv = raportul dintre cantitatea de apă scurs ăpe unitate de timp și cantitatea de apă căzută în aceeași unitate de timp pe o anumită suprafață. S. medie specifică = cantitatea de apă scursă într-un bazin hidrografic de pe unitatea de suprafață în timp de o secundă (q l/s km2); se calculează raportând debitul râului într-un punct dat la suprafața de bazin aferentă. S. solidă = cantitatea de material solid (în suspensie sau târât pe fundul albiei) transportat de un curs de apă.