eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă tepsie?

Care e tepsie?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "tepsie":
tepsi, tablă


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Iar tu vei fi parfumul lunecator de-acum
Pe-a lumilor intinsa tipsie de jeratic.
Curand, sub faldul umbrei, nu vei mai deslusi"
Cand va veni declinul poezie de Ion Barbu

" Iar tu vei fi parfumul lunecator, de-acum,
Pe-a lumilor intinsa tipsie de jeratic.

Curind, sub faldul umbrei nu vei mai deslusi
Nici recea Astartee, nici incruntata Gee…"
Cind va veni declinul poezie de Ion Barbu

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
TIPSÍE, tipsii, substantiv feminin

1. Tavă mare, rotundă, de aur, de argint sau de aramă, uneori artistic ornamentată. vezi tabla. I-a mai dat o tipsie mare de aur și o cloșcă tot de aur, bătută cu pietre scumpe. CREANGĂ, P. 93. Nu cumva s-au prins cătră tine ca să-ți aducă și luna pe tipsie? ALECSANDRI, T. 1225. Tipsiile pe care aduceau bucatele... erau de argint. NEGRUZZI, S. I 151. Mă miram ce-mi place mie... Mărul roșu din tipsie. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 41.
       • (În comparații) Ținutul e ca o tipsie. Nici o ondulație. STANCU, U.R.S.S. 105. Soarele începea să se vadă prin pînza de nouri, fără strălucire, ca o tipsie de argint. SADOVEANU, O. IV 46. Era o lună plină, ca o tipsie de argint, a cărei lumină prefăcea stelele într-o pulbere aurie. CAMIL PETRESCU, O. I 211.
       • figurat A rămas neclintit ca o jucărie de smalț și aur pe tipsia unei frunze. SADOVEANU, A. L. 194.

2. (Numai la plural ) Chimval (1). Meterhaneaua domnească îl întîmpina cu mare zgomot de tipsii, lovite unele într-altele. MACEDONSKI, O. III 120. Conștiința lui tresărea din aceste ațipiri, speriată ca de-o bruscă ciocnire de tipsii. VLAHUȚĂ, O. A. III 172. Bande militare însoțite cu tobe și cu tipsii întocmai ca la grădina lui Giafer. FILIMON, C. 93.
♦ (Într-o comparație puțin obișnuită) Discul tampoanelor de la locomotivele sau vagoanele de cale ferată. Locomotiva își izbea tipsiile elastice de șirul de vagoane. VLAHUȚĂ, la TDRG.