eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă tsop?

Care e tsop?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "tsop":
nemțesc zopf
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" The silk on thee doth rustling stream,
From top to toe so light and lofty,
Thou floatest like an airy dream.

From draping folds like purest marble"
So Fresh Thou Art poezie de Mihai Eminescu

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ȚOP1 interjecție (Și în forma țup)

1. (Adesea cu valoare verbală) Exclamație care însoțește o săritură sau o mișcare bruscă. vezi țîști, hop. Atuncea păunul, țup jos, se dete iute peste cap. SBIERA, P. 33. Îmi sărea țop înainte ca o turturea. ALECSANDRI, T.

5.
       • M-am dus la Galați... și cum am ajuns, nici una, nici două... țup în vapor. id. ib. 70. Cușmuța mea cu nărav... A făcut țup peste gard. MARIAN, S. 322.
       • (Și în forma țupa, în corelație cu hop sau cu hopa, însoțește sau sugerează săltarea în timpul jocului) Hopa-țupa... amîndoi cîntăm. NEGRUZZI, S. III

12. Hopa-țupa cît ține nunta. matematică FOLK. 708. Hop-țup, n-am să-mbuc Și la moară n-am să duc. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 387.
       • Locuţiune adverbiala (Popular) De-a hupa, de-a țupa = de-a rostogolul. Sfîntu-ndat-a și picat De-a hupa, de-a țupa. MARIAN, S. 279.
♦ (Rar) Exclamație care sugerează o cădere. vezi zdup. Hîța, bîța, Țup la pămînt (Mătăniile). SBIERA, P. 322.

2. Exclamație care se rostește în legătură cu sosirea sau cu intervenția neașteptată a cuiva undeva. Se pomeni cu zîna că vine, și nici una, nici alta, țop, se prinse lîngă dînsul în horă. ISPIRESCU, L. 213.
       • (Cu valoare verbală) Un pîrlit află din auzite c-ar fi gol scaunul Moldovei, și țop și el... «Eu sînt Petru, copilul Răreșoaii». DELAVRANCEA, O. II 182.
♦ Exclamație care exprimă o schimbare subită de atitudine, de situație. Eu cît și Cosma sîntem gata de logodnă și apoi, țop, ca din senin să-mi calc vorba. SLAVICI, N. I 107. Priviți-i... de-abia dați afară din slujbă și, țup în opoziție! ALECSANDRI, T. 1448.

– Variante: țup, țupa interjecție