eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție a cota


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Cotă [ co-tă ]
VEZI SINONIME PENTRU cotă PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului a cota în mai multe dicționare

Definițiile pentru a cota din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a cota
Verbul: a cota (forma la infinitiv)
A cota conjugat la timpul prezent:
  • eu cotez
  • tu cotezi
  • el ea cotează
  • noi cotăm
  • voi cotați
  • ei ele cotează
VEZI VERBUL a cota CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE












Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CÓTĂ:
CÓTĂ, cote, substantiv feminin

1. (Și în forma compusă cotă-parte) Parte cu care cineva contribuie la o cheltuială comună ( vezi contribuție) sau care revine cuiva în urma unei repartizări, împărțeli etc. ( vezi tain). Cotă de întreținere = sumă datorată de fiecare dintre colocatarii unui imobil pentru cheltuielile comune de întreținere. (În economia capitalistă) Cotă de beneficiu = parte din beneficiul unei întreprinderi repartizată unui acționar și care e proporțională cu numărul acțiunilor posedate. Cota bursei = lista valorilor cotate la bursă. Smulsese vînzătorului o gazetă proaspăt adusă cu trenul și căută lacom cota bursei. PETRESCU, A. 405.
♦ Parte dintr-un tot căreia i se dă o anumită destinație sau care este supusă la un regim anumit; prin extensie raport sau număr abstract care reprezintă această parte. Stabilirea cotelor de venituri.

2. Contribuție obligatorie de produse agricole, alimentare, materii prime etc. proporțională cu suprafața cultivată și în raport cu categoria socială a producătorului (și care servește la formarea rezervelor de stat necesare asigurării hranei oamenilor muncii, nevoilor industriei și apărării țării). Trebuie ținut socoteală că venitul obținut de colectivist îi rămîne pe de-a-ntregul, deoarece cota de cereale datorată statului el o achită prin gospodăria colectivă, care reține și necesarul pentru hrana vitelor de muncă și semințele pentru anul următor. GHEORGHIU-DEJ, GOSP. AGR. 59. Cotele obligatorii se stabilesc astfel ca să creeze la țărani cointeresarea în lărgirea producției de mărfuri agricole alimentare. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 84. Am adus acolo cotele de grîu în coșul carului. despre BOTEZ S. 88.

3. Altitudinea unui punct de teren față de nivelul mării; prin extensie numărul scris pe hartă sau pe plan care indică o altitudine; înălțime. vezi altitudine.
♦ (Concretizat) Loc pe teren, corespunzător unei altitudini marcate pe o hartă. De-aici, de unde sînt la post, eu urmăresc Cum urcă-ncet, spre cota-nzăpezită, Șanțul în care ne aflăm de veghe. CAMIL PETRESCU, vezi 65. Simion... capturase... cîteva sute de prizonieri la cotele cele mai încercate. C. PETRESCU, Î. II 106. Cota apelor = nivelul unei ape curgătoare luat în mai multe puncte. Cotele apelor Dunării.

4. Semn în litere sau cifre indicînd locul unor cărți, al unor documente etc. într-o bibliotecă, într-un inventar, într-un clasor etc. Volumul cu cota 164.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

cotă
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cotă:
cótă1 substantiv feminin [Atestat: ȘTEFĂNESCU, C. 522 / Plural: cotate / Etimologie: franceza cote) 1 (Șîs) cota parte Parte cu care cineva contribuie la formarea unui fond, la o cheltuială comună Si: contribuție, (iuz) cislă. 2 (Îas) Parte care revine cuiva în urma unei repartizări, a unei împărțeli etc. Si: (iuz) cislă. 3 (Spc) Sumă pe care o încasează un jucător pentru fiecare miză pusă pe un cal care a câștigat cursa. 4 Parte cu care cineva contribuie la impozite Si: contribuție. 5 Cotizație. 6 (Înv) Cantitate de produse (agricole) pe care un producător trebuia să o predea statului. 7 (Înv) Parte care revine unui producător ca sarcină de producție, cu care acesta participă la producția totală a acelui fel de bunuri. 8 (Înv; îs) cota de beneficiu Parte din beneficiu, repartizată cuiva. 9 Parte dintr-un tot, în cifre absolute sau în valori procentuale, căreia i se dă o anumită destinație sau i se aplică un anumit regim Si: coeficient. 10 (Pex) Cifra care exprimă cota (9). 11 (Șîs cotata bursei) Tablou la bursă care conține, în fiecare zi, cursul acțiunilor, în unități monetare ale pieței. 12 Indicație în cifre și litere a fiecărei serii de acte, documente, cărți, într-o colecție sau bibliotecă. 13 Indicare, pe hartă, a înălțimii diferitelor puncte de pe teren, în raport cu un plan luat ca bază, de obicei nivelul mării. 14 (Pex) Cifră de pe hartă care arată înălțimea punctului. 15 (Pex) Locul pe teren care corespunde cotei de pe hartă. 16 Indicare, pe un desen tehnic, a dimensiunilor diferitelor părți ale obiectului reprezentat. 17 (Pex) Cifră care indică, într-un desen tehnic, dimensiunile obiectului reprezentat. 18 (Îs) cotata apelor Nivelul unei ape curgătoare. 19 Ansamblu de cifre și litere atribuit pentru identificarea unei cărți dintr-o bibliotecă. 20 (Îs) cota de întreținere Sumă de bani cu care fiecare dintre colocatari contribuie la cheltuielile comune de întreținere a imobilului respectiv.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CÓTĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CÓTĂ:
CÓTĂ, cote, substantiv feminin

1. Parte cu care cineva contribuie la formarea unui fond, la o cheltuială comună etc.; parte care îi revine cuiva în urma unei repartizări, a unei împărțeli etc.
       • (Economie) Cota bursei = a) nivelul cursului la bursă; b) lista valorilor cotate la bursă.
♦ Parte dintr-un tot căreia i se dă o anumită destinație sau care este supusă unui anumit regim; prin extensie raport sau număr abstract care reprezintă această parte.

2. (ieșit din uz) Contribuție obligatorie pe care statul o impunea producătorilor și care consta în predarea unor cantități de produse dinainte stabilite la termenele și prețurile fixate de stat.
       • Cotă de întreținere = sumă de bani cu care fiecare dintre colocatari contribuie la cheltuielile comune de întreținere a imobilului respectiv.

3. (concretizat) Loc pe un teren, corespunzător unei altitudini marcate pe o hartă; nivel la care se află un loc, o construcție etc.
       • Cota apelor = nivelul unei ape curgătoare.

4. Fiecare dintre valorile numerice ale dimensiunilor unui obiect reprezentat prin desen.

5. Ansamblu de semne, simboluri, cifre, litere care indică locul unor cărți, al unor documente etc. într-o bibliotecă, într-un inventar etc.

– Din limba franceza cote.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CÓTĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CÓTĂ:
CÓTĂ, cote, substantiv feminin

1. Parte care îi revine cuiva dintr-o sumă de primit sau de dat; cotă-parte.
       • (economie) Cota bursei = a) nivelul cursului valorilor mobiliare la închiderea ultimei ședințe a bursei; b) lista valorilor cotate la bursă.
♦ Parte dintr-un tot căreia i se dă o anumită destinație sau care este supusă unui anumit regim; prin extensie raport sau număr abstract care reprezintă această parte.
       • Cote adiționale = a) cote adăugate; b) adaosuri în cote proporționale la impozitele directe datorate statului, perceput în valoarea bugetelor administrației locale, a unor instituții publice sau pentru constituirea unor fonduri speciale. Cotă de întreținere = sumă de bani cu care fiecare dintre colocatari contribuie la cheltuielile comune de întreținere a imobilului respectiv.

2. (topografie) Înălțimea în metri a unui punct de pe teren față de o suprafață de referință (de obicei, nivelul mării).
       • Cota apelor = nivelul unei ape curgătoare.

3. Fiecare dintre valorile numerice ale dimensiunilor unui obiect reprezentat prin desen.

4. Ansamblu de semne, simboluri, cifre, litere care indică locul unor cărți, al unor documente etc. într-o bibliotecă, într-un inventar etc.

– Din limba franceza cote.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CÓTĂ
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru CÓTĂ:
CÓTĂ1 substantiv feminin

1. parte cu care contribuie cineva la o cheltuială comună sau care îi revine în urma unei împărțeli.
       • parte dintr-un tot căreia i se dă o anumită destinație; cotă-parte, participație.
       • contribuție obligatorie, în produse agricole, impusă producătorilor de către stat la termene și prețuri fixate de el.

2. document de referință care constată cursul valorilor înscrise la bursă2, rezultate din cotațiile unei zile.
       • cota bursei = nivelul cursului valutar la bursă.

3. altitudine a unui punct față de nivelul mării; nivelul unei ape curgătoare.
       • nivelul la care navighează un submarin.

4. (matematică) a treia coordonată carteziană a unui punct din spațiu.
       • fiecare dintre dimensiunile unei piese, ale unei construcții indicate pe un desen.

5. semn în cifre și litere care arată locul unor cărți, documente etc. într-o bibliotecă, într-o arhivă, a unei piese filatelice în cataloage sau reviste de specialitate. (< limba franceza cote, latina quota)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

CÓTĂ
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru CÓTĂ:
CÓTĂ1 substantiv feminin

1. Parte cu care contribuie cineva la o cheltuială comună; parte cuvenită în urma unei împărțeli.
♦ Parte dintr-un tot căreia i se dă o anumită destinație; cotă-parte, participație.
       • Cota bursei = lista valorilor cotate la bursă.

2. Altitudine a unui punct față de nivelul mării.
       • Cota apelor = nivelul unei ape curgătoare.

3. Distanța dintre un punct și un plan de referință.
♦ Dimensiune indicată pe un desen.

4. Semne în cifre și în litere care arată locul unor cărți, al unor documente etc. într-o bibliotecă, într-o arhivă etc. [< limba franceza cote, conform limba latină medievală quota

– în ce cantitate].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

A COTA
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru A COTA:
A COTÁ a cotaéz

1. tranzitiv

1) A însemna cu cote; a numerota conform unei anumite ordini.

2) (cursul la bursă al acțiunilor, titlurilor de creanță etc.) A stabili pornind de la valoarea reală și de la valoarea de piață.

3) figurat (persoane) A trata cu considerație; a aprecia; a considera; a respecta; a stima; a prețui.

4) (dimensiuni ale unor obiecte) A marca pe un desen tehnic.

2. intranzitiv (despre hârtii de valoare, acțiuni etc.) A avea o anumită valoare la bursă. /<fr. coter
Forme diferite ale cuvantului a cota: a cotaéz a cota1.

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

cota
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cota:
cotá2 [Atestat: ȘTEFĂNESCU, C. 337 / prezentul indicativ: cotatéz / Etimologie: franceza coter] 1 verb tranzitiv: A numerota potrivit unei anumite ordini Cf a inventaria. 2 A stabili cursul acțiunilor, titlurilor de creanță etc. (la bursă). 3 verb tranzitiv: A introduce efecte la bursă. 4 vi (despre titluri, acțiuni) A avea un anumit curs la bursă. 5 vi A evalua cursul valutar. 6 verb tranzitiv: (Fig) A aprecia calitățile unei persoane. 7 verb tranzitiv: A înscrie, pe un desen tehnic, dimensiunile obiectului reprezentat. 8 verb tranzitiv: A înscrie cotele (13) pe o hartă.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

COTA
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru COTA:
COTÁ, cotez, verb

I. tranzitiv

1. A însemna, a marca, a numerota potrivit unei anumite ordini.

2. A stabili cursul acțiunilor, titlurilor de creanță etc. (la bursă).
♦ A introduce valori mobiliare la bursă.
♦ intranzitiv (Despre titluri, acțiuni, hârtii) A avea o anumită valoare, un anumit curs la bursă.

3. figurat A aprecia, a prețui, a evalua, a considera.

4. A înscrie pe un desen tehnic, prin linii și cifre, dimensiunile obiectului reprezentat.

– Din limba franceza coter.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CÓTĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CÓTĂ:
CÓTĂ cotae forme

1) Contribuție bănească la o acțiune comună; cotizație.

2) Cifră care indică o dimensiune pe un desen sau o diferență de nivel dintre două puncte.

3) matematică A treia coordonată carteziană.

4) topogr. Altitudine indicată pe o hartă. cota absolută. cota relativă.
       • cotaa apelor nivelul unei ape curgătoare.

5) Indice în litere sau în cifre care arată locul ocupat de o carte, revistă, document etc. într-o bibliotecă. [G.-D. cotei] /<fr. cote
Forme diferite ale cuvantului cota: cotae

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

COTA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru COTA:
COTÁ, cotez, verb

I. tranzitiv

1. A însemna, a marca, a numerota potrivit unei anumite ordini.

2. A stabili cursul acțiunilor, titlurilor de creanță etc. (la bursă).
♦ A introduce efecte la bursă.
♦ intranzitiv (Despre titluri, acțiuni, hârtii) A avea o anumită valoare, un anumit curs la bursă.

3. figurat A aprecia, a prețui, a evalua, a considera.

4. A înscrie, pe un desen tehnic, prin linii și cifre, dimensiunile obiectului reprezentat.

– Din limba franceza coter.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

COTA
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru COTA:
COTÁ verb trecut

1. a numerota potrivit unei anumite ordini.

2. a stabili cursul valutelor străine, al hârtiilor de valoare și al prețului mărfurilor la bursă.
       • a introduce efecte la bursă.

3. (figurat) a aprecia, a prețui, a evalua.

4. a înscrie pe un desen tehnic, prin linii de cotă și cifre, dimensiunile obiectului reprezentat. (< limba franceza coter)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

COTA
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru COTA:
COTÁ, cotez, verb

I. intranzitiv (În economia capitalistă, despre titluri, acțiuni, efecte etc.) A fi apreciat, a avea o anumită valoare, un anumit curs la bursă. Acțiunile societății X nu mai cotează.
       • tranzitiv figurat A aprecia, a prețui, a considera. Tehnicianul este bine cotat.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

COTA
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru COTA:
COTÁ verb

I. trecut

1. A numerota potrivit unei anumite ordini.
♦ A stabili, a marca valoarea unei mărfi, a unor efecte de schimb etc.
♦ A introduce un efect la bursă.

2. (figurat) A aprecia, a prețui, a evalua. [< limba franceza coter, italiana quotare].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

cotă
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru cotă:
cotă forme

1. partea de impozit ce fiecare trebue să plătească: cota mobiliară;

2. indicarea cursului efectelor publice: cota Bursei;

3. semn pentru a clasa piesele unui proces, ale unui inventar (=fr. quote).

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

cotă
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru cotă:
cótă (cóte), substantiv feminin

– Indice, parte. în franceză quote.

– derivat cota, verb; cotiza, verb, din limba franceza cotiser; cotizați(un)e, substantiv feminin (contribuție voluntară, participație).
Forme diferite ale cuvantului cota: cóte

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

COTĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru COTĂ:
COTĂ s.

1. altitudine, înălțime. (La ce cota ne aflăm?)

2. cotă-parte = cotitate, (regional) tain, (învechit) refenea. (Ce cota îi revine?)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

cotă
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cotă:
cótă2 substantiv feminin [Atestat: DN3 / Plural: cotate / Etimologie: franceza cotte] 1 (Liv) Fustă țărănească. 2 Haină largă purtată de preoții catolici.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CÓTĂ
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru CÓTĂ:
CÓTĂ2 substantiv feminin ((livresc))

1. Fustă țărănească.

2. Haină largă purtată de preoții catolici. [< limba franceza cotte].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

cotă
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru cotă:
cotă, cote substantiv feminin (deț.) informație furnizată gardienilor în legătură cu un deținut.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

coță
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru coță:
cóță substantiv feminin [Atestat: matematică FOLK. I, 685 / Plural: cotațe / Etimologie: bg кoca] (Bgm) Privată.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CÓTĂ
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru CÓTĂ:
CÓTĂ2 substantiv feminin haină largă purtată de preoții catolici. (< limba franceza cotte)
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

coță
Dicționarul de arhaisme și regionalisme dă următoarea definitie pentru coță:
cóță, cóțe, substantiv feminin (regional) privată, budă, closet, umblătoare.
Definiție sursă: Dicționar de arhaisme și regionalisme

cota
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru cota:
cotá verb, indicativ prezent persoana a treia singular: el / ea și plural coteáză
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

Cot/a
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru Cot/a:
Cot/a, -an, -ănic vezi Constantin III 4 a.
Forme diferite ale cuvantului cot/a: cot/a-an -ănic

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

cotă
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru cotă:
cótă substantiv feminin, genitiv dativ articulat cótei; plural cóte
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

cota
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru cota:
cotá (a cota) verb, indicativ prezent 3 coteáză
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

Coța
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru Coța:
Coța vezi Constantin IV

2.

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

cotă
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru cotă:
cótă substantiv feminin, plural cóte
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

cota
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cota:
cota1 verb tranzitiv: vezi căuta
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a


CUVINTE APROPIATE DE 'A COTA'
23 AUGUSTÀ CONTRECOEUR30 DECEMBRIEà la

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL cota
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului cota dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
522 / Plural: cotate / Etimologie: franceza cote 1 Șîs cota parte Parte cu care cineva contribuie la formarea unui fond, la o cheltuială comună Si: contribuție, iuz cislă.
8 Înv; îs cota de beneficiu Parte din beneficiu, repartizată cuiva.
11 Șîs cotata bursei Tablou la bursă care conține, în fiecare zi, cursul acțiunilor, în unități monetare ale pieței.
18 Îs cotata apelor Nivelul unei ape curgătoare.
20 Îs cota de întreținere Sumă de bani cu care fiecare dintre colocatari contribuie la cheltuielile comune de întreținere a imobilului respectiv.
A COTÁ cotaéz 1.
337 / prezentul indicativ: cotatéz / Etimologie: franceza coter] 1 verb tranzitiv: A numerota potrivit unei anumite ordini Cf a inventaria.
CÓTĂ cotae forme 1 Contribuție bănească la o acțiune comună; cotizație.
Cota absolută.
Cota relativă.
       • cotaa apelor nivelul unei ape curgătoare.
Cotaele apelor Dunării.
Ce cota îi revine?.
La ce cota ne aflăm? 2.
Ce cota îi revine?.
Cótă2 substantiv feminin [Atestat: DN3 / Plural: cotate / Etimologie: franceza cotte] 1 Liv Fustă țărănească.
I, 685 / Plural: cotațe / Etimologie: bg кoca] Bgm Privată.
Cotá a cota verb, indicativ prezent 3 coteáză.

GRAMATICA cuvântului cota?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului cota.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul cota poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul cota sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural verbul cota se conjugă: ei ele coteáză
  • group icon La plural substantivul cotă are forma: cóte

CUM DESPART ÎN SILABE cotă?
Vezi cuvântul cotă desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul cotă?
[ co-tă ]
Se pare că cuvântul cotă are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL cota
Inţelegi mai uşor cuvântul cota dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Cotă de întreținere = sumă datorată de fiecare dintre colocatarii unui imobil pentru cheltuielile comune de întreținere
În economia capitalistă Cotă de beneficiu = parte din beneficiul unei întreprinderi repartizată unui acționar și care e proporțională cu numărul acțiunilor posedate
Cota bursei = lista valorilor cotate la bursă
Cota apelor = nivelul unei ape curgătoare luat în mai multe puncte
Economie Cota bursei = a nivelul cursului la bursă; b lista valorilor cotate la bursă
Cotă de întreținere = sumă de bani cu care fiecare dintre colocatari contribuie la cheltuielile comune de întreținere a imobilului respectiv
Cota apelor = nivelul unei ape curgătoare
economie Cota bursei = a nivelul cursului valorilor mobiliare la închiderea ultimei ședințe a bursei; b lista valorilor cotate la bursă
Cote adiționale = a cote adăugate; b adaosuri în cote proporționale la impozitele directe datorate statului, perceput în valoarea bugetelor administrației locale, a unor instituții publice sau pentru constituirea unor fonduri speciale
Cotă de întreținere = sumă de bani cu care fiecare dintre colocatari contribuie la cheltuielile comune de întreținere a imobilului respectiv
Cota apelor = nivelul unei ape curgătoare
cota bursei = nivelul cursului valutar la bursă
Cota bursei = lista valorilor cotate la bursă
Cota apelor = nivelul unei ape curgătoare
Cotă-parte = cotitate, regional tain, învechit refenea
Cotă-parte = cotitate, regional tain, învechit refenea

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL cota

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A bate câmpii?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a găsi, a crede etc
boli de piele datorate contactului cu substanțe toxice în timpul procesului de muncă
a spune cu totul altceva decât ceea ce se discută, a divaga, a vorbi aiurea
persoană care are conducerea administrativă generală a bunurilor unui monarh și răspunde de protocolul de la curte; titlu purtat de această persoană
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app