eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție cauta


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Căuta [ că-u-ta ]
VEZI SINONIME PENTRU căuta PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului cauta în mai multe dicționare

Definițiile pentru cauta din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a căuta
Verbul: a căuta (forma la infinitiv)
A căuta conjugat la timpul prezent:
  • eu caut
  • tu cauți
  • el ea caută
  • noi căutăm
  • voi căutați
  • ei ele caută
VEZI VERBUL a căuta CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CĂUTA:
CĂUTÁ, cáut, verb

I. I. tranzitiv

1. (Adesea în opoziție cu găsi) A încerca să găsești pe cineva sau ceva (pierdut, ascuns sau amestecat printre alte lucruri asemănătoare); a umbla după... Caut cartea în bibliotecă. ▭ Nu așteaptă să-i mai zică o dată, ci primi cu toată mulțumirea, ca unul ce aceea și căuta. ISPIRESCU, L.

8. Vînătorul n-are nevoie să umble pe jos, să caute vînatul ajutat de cîinele său. ODOBESCU, S. III

15. Săcuii se apucară a căuta prin păduri și prin strîmtori pe nobilii care umblau rătăcind. BĂLCESCU, O. II 258.
       • (Cu privire la abstracte) Își caută prilej unul altuia de a se dondăni. ȘEZ. III 182.
       • Expresia: A căuta (cuiva) ceartă sau pricină (cu lumînarea) = a se sili să afle prilej de ceartă. Nemaiavînd ce pricină să le caute, rămîne pe gînduri. CREANGĂ, P. 265. Dumneata, moșule... cauți pricină, ziua-n amiaza mare, cu lumînarea. CREANGĂ, P. 82. A căuta (pe cineva sau ceva) cu ochii = a încerca să descoperi (pe cineva sau ceva) într-un grup, într-o mulțime etc. Căută cu ochii și văzu pendula scumpă. DUMITRIU, N. 65. A căuta cu gîndul = a se sili sa-și aducă aminte. Veta: De la Iunion? (caută cu gîndul). CARAGIALE, O. I 69. A căuta privirile cuiva = a încerca să întîlnești privirile cuiva. A căuta verb reflexiv:eme cu prilej vezi prilej. A căuta ziua de ieri vezi ieri. A căuta, (cuiva) nod în papură vezi papură. A căuta pe dracul vezi drac.
       • reflexiv Se căută apoi prin buzunare și află un taler, pierdut din ziua de ieri. RETEGANUL, P. I 72. Moș Drăgan, cum auzea, De pe Șalga jos sărea Și la brîu se căuta. TEODORESCU, P. P. 691.
♦ intranzitiv (Cu o determinare locală) A cerceta, a scotoci. Ivan atunci... aprinde luminarea și începe a căuta prin casă în toate părțile, dar nu găsește pe nimene. CREANGĂ, P. 302.
♦ (Cu privire la persoane; uneori urmat de determinări locale) A se deplasa undeva pentru a găsi sau a întîlni pe cineva; a se interesa undeva de prezența cuiva, a întreba de cineva. Să știi că mă cheamă Făt-Frumos și să mă cauți la mănăstirea-de-tămîie. CREANGĂ, P. 88. Sosind acasă, slugile îmi spuseră că polițmaistrul și... doctorul S. mă căutaseră. NEGRUZZI, S. I 54.

2. (Cu privire la obiecte concrete sau la noțiuni abstracte) A încerca să procuri, a tinde să obții, să dobîndești ceva, a avea ca scop, a urmări ceva, a umbla după ceva. A-și căuta dreptatea. ▭ C-un geamăt sfîșietor deschidea ochii, căutîndu-și salvarea în ochii plini de bunătate ai infirmierei. BART, E. 380. Du-te de caută nouă piei de bivol. ISPIRESCU, L. 27. Știința nouă... căutînd realizarea în omenire a dreptății și a frăției. BĂLCESCU,. O. II

9.
       • (Mai ales în întrebări introduse prin «ce» și în unire cu o determinare locală) Mi-e teamă că are să mă întrebe ce caut eu între ei. SAHIA, N. 17. La ce-ai venit, regină, aicea în pustiu? Ce cauți la barbarul sub streșina-i de cetini? EMINESCU, O. I 91.
       • Expresia: N-ai ce căuta (undeva) = nu există motiv, rațiune să te afli sau să vii (undeva); n-ai dreptul sau permisiunea să mai vii (undeva); îți este interzis să o faci. Nu mai ai ce căuta la casa mea. CREANGĂ, P. 193.
♦ reflexiv pasiv (Despre o marfă sau un lucru de preț) A avea trecere, a se cere. Au ieșit cartofii noi; cei vechi nu se mai caută.

II.

1. intranzitiv (Cu determinări introduse prin prepoziție «de») A se interesa, a se ocupa de..., a nu se lăsa abătut de la..., a se îngriji de... Acum, dragă doamnă, du-te de-ți vezi copiii și caută de casă, cum se cuvine unei bune gospodine. NEGRUZZI, S. I 147.
       • Expresia: A-și căuta de treabă (sau de treburi, de nevoi) = a) a-și vedea (în mod conștiincios) de ocupațiile sale, fără a se amesteca în probleme ce nu-l privesc. De m-aș vedea scăpat... să-mi caut de nevoi și treburi. SADOVEANU, despre P. 122. Cuminte... ca totdeauna, îmi căutai de treabă. HOGAȘ, M. N.

13. Ipate acum nici de treabă nu-și mai căuta, nici mîncarea nu se prindea de dînsul. CREANGĂ, P. 166; b) (la imperativ) nu-ți face griji zadarnice / nu te amesteca în lucruri care nu te privesc / lasă-mă în pace / Ba mai bine-ți caută de nevoi și-ți ie tălpășița pînă nu vine neneaca ca să te deie de urechi afară. ALECSANDRI, T. I 38. Te poftesc, dă-mi pace și-ți caută de treaba dumitale. NEGRUZZI, S. I 84. A-și căuta de drum (sau de cale) = a) a porni în drumul lui, a pleca. Domnule, fă-mi plăcerea de a-ți căuta de drum. ALECSANDRI, T. 753. Se despart cu sănătate... și-și caută fiecare de cale. RETEGANUL, P. III 85; b) (la imperativ, familiar) cară-te! pleacă! A-și căuta de sănătate = a-și îngriji sănătatea, a se supune unui tratament medical.
       • tranzitiv În grădina cu multe straturi, neudată și necăutată de nimeni, născură din pietriș sterp, din arșița zilei și din uscăciunea nopții, flori cu frunze galbene. EMINESCU, N. 28.

2. intranzitiv (Urmat de determinări introduse prin prepoziție «de») A purta de grijă (unui bolnav)..., a se îngriji de..., a supraveghea, a păzi. Au căutat... de tată-său, cînd a fost bolnav. SBIERA, P.

1. Am s-o învăț eu cum trebuie să caute altă dată de bărbat! CREANGĂ, P. 126.
       • tranzitiv Înduioșată de soarta nenorocită a negresei, o căuta cu îngrijiri materne. BART, E. 376. A căutat-o la boală. CREANGĂ, P. 291. Din ora ce m-am îmbolnăvit, el n-a voit să se dezlipească de lîngă patul în care sufeream. Ah! mămucă, cu ce îngrijire m-a căutat! ALECSANDRI, T. I 341. Nani, nani, copilaș, Dragul mamei fecioraș! Că mama te-a legăna Și mama te-a căuta Ca pe-o floare drăgălașă. Ca pe-un îngerel în fașă. ALECSANDRI, P. P. 381.
       • reflexiv Se vede că omul cel din car e bolnav... și-l duceți la verb reflexiv:o doftoroaie undeva, să se caute. CREANGĂ, P. 330.

3. intranzitiv (Mai ales la imperativ) A fi atent, a băga de seamă, a urmări atent. Pe mine, căutați să nu mă smintiți: fata și ochii din cap! CREANGĂ, P. 266.

4. tranzitiv (Construit cu o completivă directă) A verb reflexiv:ea cu tot dinadinsul a-și da silința, osteneala, a se strădui să... Tată-său îl trimitea într-una să caute a se căpătui și el. ISPIRESCU, L. 33. Cînd vei ajunge și tu o dată mare și tare, îi căuta să judeci lucrurile de-a fir-a-păr. CREANGĂ, P. 223. La blînda ta mustrare... Eu caut a răspunde, nu știu ce să răspund. EMINESCU, O. I 91.

5. tranzitiv impersonal (Mai ales în forma căta) A trebui, a se cuveni, a fi necesar să... Cată să știm cum se mișcă și cu cine se adună, hatmane. SADOVEANU, Z. C. 112. Cată să le satisfacem curiozitatea. NEGRUZZI, S. I 109. De-ar fi apa pînă-n piept, La mîndra cată să trec. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 15.

III.

1. intranzitiv A urmări cu ochii, a se uita, a privi. Unul caută-n oglindă de-și buclează al său păr, Altul caută în lume și în verb reflexiv:eme adevăr. EMINESCU, O. I 130. Lențo... caută drept în ochii mei. ALECSANDRI, T. 1453. Să se așeze... de alăturea oștilor și de acolo să caute la război. BĂLCESCU, O. I 28. Lelița Mărie, Plină de trufie Cu a sale gene, Ochișori, sprîncene, Că de-i cauți în ochi Mori ca de deochi. ANT. literar popular 310.
       • figurat Florile căutau în jos La pămîntul negricios. CASSIAN, în POEZ. N. 108.
       • Expresia: (Familiar) A căuta (cuiva) în coarne = a răsfăța (pe cineva).
♦ reflexiv A se privi, a se examina (în oglindă). Mă caut în păretele de oglinzi. EMINESCU, O. I 80.
♦ intranzitiv A avea privirea sau uitătura într-un anumit fel. (Atestat în forma căta) Cată cam pieziș din fire. PANN, P. vezi I 26.
♦ intranzitiv figurat A fi îndreptat, orientat spre...; (despre ființe) a se îndrepta spre... (Atestat în forma căta) Șase argați nu le da de cap [vitelor] pînă nu se potoleau de bunăvoie și nu cătau spre obor. DELAVRANCEA, S. 18. Soarele acum căta spre asfințit. BĂLCESCU, O. II 90.

2. tranzitiv A cerceta, a examina. Căutară rața... peana-i era din aripa cea dreaptă picată. RETEGANUL, P. III 19. După ce le-au luat [ploștile], au început să le caute pe toate părțile și să se mire de lucrul cel rar și iscusit. SBIERA, P. 69. Măi băiete, ia să vedem, n-ai tu verb reflexiv:un semn la picior? Caută băietul, îl vede cu pecetea la picior. ȘEZ.I

6.
       • Expresia: A căuta o pasăre de ou = a o examina pipăind-o, pentru a-și da seama dacă are ou. Și cum i-o dau [pupăza] în mînă, javra dracului se face a o căuta de ou și-i dezleagă atunci frumușel ața de la picior. CREANGĂ, A. 57.
       • reflexiv pasiv Calul de dar nu se caută în gură. NECRUZZI, S. I 249.

3. intranzitiv (În legătură cu adverbe sau adjective predicative) A avea aspectul, înfățișarea... Caută mai voioasă, C-ai plecat spre-a dumitale casă. TEODORESCU, P. P. 165.
♦ A da aspectul sau înfățișarea de...; a exprima, a trăda o anumită stare sufletească. Ochii osteniți și părul nepieptănat... căutau a melancolie. DELAVRANCEA, la TDRG.
       • Expresia: (Rar) Caută a...= dorește ceva, tînjește după... (în forma căta) Adeseori Radu, cu ochii aiurit pironiți în deșert, parc-ar fi cătat a drum, rămînea... dus pe gînduri. VLAHUȚĂ, N. 12.

4. intranzitiv figurat A ține socoteală, a lua în considerație, a se lua după... M-aș năimi pînă ce-a cînta cucul, și ce se atinge de simbrie, eu caut mai mult la oameni și sînt îndestulat dac-oi avea ce mînca. SBIERA, P.

7.
       • tranzitiv (Urmat de o completivă directă) Nu căuta că-s mic, dar trebile care ți le-oi face eu nu le-a face altul, măcar să fie cu stea înfrunte. CREANGĂ, P. 152. Nu căuta că-s rușinos dinaintea oamenilor... îs tare cu duh cînd sînt singur. ALECSANDRI, T. I 54.

5. intranzitiv (În superstiții, urmat de determinări introduse prin prepoziție «cu», «la» sau «în») A cerceta viitorul (din poziția stelelor, a bobilor etc.). A îmbiat pe la verb reflexiv:aci și filozofi ca să le caute la stele și să le ghicească. ISPIRESCU, L.

1. Caută, maică, cu sita, Doar m-oi putea mărita. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 446. În bobi nu se poate căuta decît cu grăunțe de păpușoi. ȘEZ. III 126.

– Pronunțat: că-u- (și, regional, cău-ta).

– Variantă: cătá, cat (BENIUC, vezi 41, SADOVEANU, Z. C. 112, JARNÍK-BÎRSEANU, despre 38), verb

I.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

CĂUTA
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru CĂUTA:
CĂUTÁ, cáut, verb

I. I. tranzitiv

1. A încerca să găsești pe cineva sau ceva; a umbla după...
       • Expresia: A căuta (cuiva) ceartă sau pricină (cu lumânarea) = a căuta prilej de ceartă cu orice preț. A căuta (pe cineva sau ceva) cu ochii = a încerca să descoperi (pe cineva sau ceva) într-un grup, într-o mulțime etc. A căuta cu gândul = a se sili să-și aducă aminte. A căuta privirile cuiva = a încerca să întâlnești privirile cuiva.
♦ intranzitiv A cerceta, a scotoci.
♦ A se deplasa undeva pentru a găsi pe cineva; a se interesa undeva de prezența cuiva.

2. A încerca să obții ceva, a urmări ceva. Du-te de caută nouă piei de bivol (ISPIRESCU).
       • Expresia: N-ai ce căuta (undeva) = nu există motiv, e interzis să te afli sau să vii (undeva).** reflexiv (Despre mărfuri) A avea trecere, a se cere.

II.

1. intranzitiv A se interesa, a se ocupa de...
       • Expresia: A-și căuta de treabă (sau de treburi, de nevoi) = a-și vedea de ocupațiile sale, fără a se amesteca în treburile altora. A-și căuta de drum (sau de cale) = a-și continua drumul, a-și vedea de treburile sale.

2. intranzitiv și tranzitiv A purta de grijă (unui bolnav), a se îngriji de...
       • reflexiv Se caută la doctor.
♦ A băga de seamă, a fi atent. Pe mine căutați să nu mă smintiți (CREANGĂ).

3. tranzitiv A-și da silința, a se strădui să... Tată-său îl trimitea într-una să caute a se căpătui (ISPIRESCU).

4. tranzitiv impersonal A trebui, a se cuveni. Cată să știm cum se mișcă și cu cine se adună (SADOVEANU).

III.

1. intranzitiv A se uita, a privi, a urmări cu ochii.
       • Expresia: (familial) A căuta (cuiva) în coarne = a răsfăța (pe cineva).
♦ figurat A fi îndreptat, orientat spre...; (despre ființe) a se îndrepta spre...

2. tranzitiv A cerceta, a examina.
       • Expresia: A căuta o pasăre de ou = a examina o pasăre pipăind-o, pentru a-și da seama dacă are ou.

3. intranzitiv A avea sau a da aspectul sau înfățișarea de... Ochii osteniți și părul nepieptănat... căutau a melancolie (DELAVRANCEA).

4. intranzitiv și tranzitiv figurat A lua în considerație, a se lua după... Nu căuta că-s mic (CREANGĂ).

5. intranzitiv (În superstiții) A cerceta poziția stelelor, a bobilor etc. pentru a prezice viitorul. [Variante: cătá verb I]

– latina *cautare.

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

CĂUTA
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CĂUTA:
CĂUTÁ, cáut, verb

I. I. tranzitiv

1. A încerca să găsească pe cineva sau ceva; a umbla după...
       • Expresia: A căuta cuiva ceartă (sau pricină) cu lumânarea = a provoca ceartă cu orice preț. N-ai ce căuta (undeva) = nu există motiv, este interzis să vii sau să te afli undeva. A căuta (pe cineva sau ceva) cu ochii = a încerca să descopere (pe cineva sau ceva) într-un grup, într-o mulțime etc. A căuta cu gândul = a se sili să-și aducă aminte. A căuta privirile cuiva = a încerca să întâlnească privirile cuiva.
♦ intranzitiv A cerceta, a scotoci, a cotrobăi.
♦ A se deplasa undeva pentru a găsi pe cineva; a se interesa undeva de prezența cuiva.

2. A încerca să obțină ceva, a urmări ceva.
♦ reflexiv (Despre mărfuri) A avea căutare, a se cere.

II.

1. intranzitiv A se interesa, a se ocupa de...
       • Expresia: A-și căuta de treabă (sau de treburi, de nevoi, de cale, de drum) = a se preocupa numai de propriile treburi, a-și vedea de treabă.

2. intranzitiv și tranzitiv A purta de grijă (unui bolnav), a se îngriji de...
       • reflexiv Se caută la doctor.
♦ A băga de seamă, a fi atent.

3. tranzitiv A-și da silința, a se strădui să...

4. tranzitiv impersonal A trebui, a se cuveni.

III.

1. intranzitiv A se uita, a privi, a urmări cu ochii.
       • Expresia: (familial) A-i căuta (cuiva) în coarne = a răsfăța (pe cineva).
♦ figurat A fi îndreptat, orientat spre...; (despre ființe) a se îndrepta spre...

2. tranzitiv A cerceta, a examina.

3. intranzitiv A avea sau a da aspectul sau înfățișarea de...

4. intranzitiv și tranzitiv figurat A lua în considerație, a se lua după... Nu căuta că-s mic.

5. intranzitiv (În superstiții) A cerceta poziția stelelor, a bobilor etc. pentru a prezice viitorul. [ pronunție: că-u-.

– Variante: (popular) cătá verb I]

– latina *cautare.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CĂUTA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CĂUTA:
CĂUTÁ, cáut, verb

I. I. tranzitiv

1. A încerca să găsească pe cineva sau ceva; a umbla după...
       • Expresia: A căuta cuiva ceartă (sau pricină) cu lumânarea = a provoca ceartă cu orice preț. N-ai ce căuta (undeva) = nu există motiv, este interzis să vii sau să te afli undeva. A căuta (pe cineva sau ceva) cu ochii = a încerca să descopere (pe cineva sau ceva) într-un grup, într-o mulțime etc. A căuta cu gândul = a se sili să-și aducă aminte. A căuta privirile cuiva = a încerca să întâlnească privirile cuiva.
♦ intranzitiv A cerceta, a scotoci, a cotrobăi.
♦ A se deplasa undeva pentru a găsi pe cineva; a se interesa undeva de prezența cuiva.

2. A încerca să obțină ceva, a urmări ceva.
♦ reflexiv (Despre mărfuri) A avea căutare, a se cere.

II.

1. intranzitiv A se interesa, a se ocupa de...
       • Expresia: A-și căuta de treabă (sau de treburi, de nevoi, de cale, de drum) = a se preocupa numai de propriile treburi, a-și vedea de treabă.

2. intranzitiv și tranzitiv A purta de grijă (unui bolnav), a se îngriji de...
       • reflexiv Se caută la doctor.
♦ A băga de seamă, a fi atent.

3. tranzitiv A-și da silința, a se strădui să...

4. tranzitiv impersonal A trebui, a se cuveni.

III.

1. intranzitiv A se uita, a privi, a urmări cu ochii.
       • Expresia: (familial) A-i căuta (cuiva) în coarne = a răsfăța (pe cineva).
♦ figurat A fi îndreptat, orientat spre...; (despre ființe) a se îndrepta spre...

2. tranzitiv A cerceta, a examina.

3. intranzitiv A avea sau a da aspectul sau înfățișarea de...

4. intranzitiv și tranzitiv figurat A lua în considerație, a se lua după... Nu căuta că-s mic.

5. intranzitiv (În superstiții) A cerceta poziția stelelor, a bobilor etc. pentru a prezice viitorul. [ pronunție: că-u-.

– Variante: (popular) cătá verb I]

– latina *cautare.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CĂUTA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CĂUTA:
CĂUTA verb

1. (învechit) a cere. (L-a cauta peste tot.)

2. (învechit) a socoti. (cauta un om potrivit pentru...)

3. a cotrobăi, a răscoli, a scormoni, a scotoci, a umbla, (popular) a scociorî, (învechit și regional) a scodoli, a scorbeli, (regional) a bodicăi, a corleși, a cotili, a hojbăi, a scobîrlăi, (Moldova) a bîrcîi, (Bucovina) a boltăi, (prin Olt.) a bulduși, (prin Banat) a burfăi, (Banat) a cobîrlui, (Moldova și Bucovina) a cociobăi, (Muntenia) a scofeli, (învechit) a scorteli. (cauta prin sertare, prin toată casa, prin lucrurile mele.)

4. a se cere, a se vinde, (învechit) a se întreba. (O marfă care se cauta.)

5. a se interesa, a se ocupa, a se preocupa. (Te rog să-ți cauta de treabă!)

6. a îngriji, a vedea, (învechit și regional) a (se) griji, (Transilvania) a (se) cîștiga. (cauta de toate ale casei.)

7. a încerca, a se sili, a se strădui, (popular) a cerca, a se munci, a se osteni, a se trudi. (cauta să fii amabil.)

8. a încerca, a vedea. (cauta dacă nu poți să dezlegi problema.)

9. a încerca, a umbla. (cauta să mă înșele.)

10. a încerca, a tatona, (învechit și regional) a probălui. (cauta să găsească o soluție.)

11. a cerceta, a examina, a studia, (învechit) a cerca. (Calul de dar nu se cauta în gură.)

12. (medicina) a (se) îngriji, a (se) trata, (popular și fam.) a (se) doftori, a (se) doftorici, (învechit) a (se) cura, a (se) curarisi. (S-a cauta de astm.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

căuta
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru căuta:
căutá verb (silabe că-u-), indicativ prezent persoana întâi singular: eu cáut, persoana a treia singular: el / ea și plural cáută; imperativ persoana a doua singular: tu cáută, negație nu căuta
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

căuta
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru căuta:
căutá (a cauta) (că-u-) verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu cáut, 3 cáută; imperativ persoana a doua singular: tu cáută, negație nu căutá
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

CĂUTA
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru CĂUTA:
CĂUTÁ verb vezi cădea, cere, cuveni, impune, privi, trebui, uita.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

căuta
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru căuta:
căuta verb vezi CĂDEA. CERE. CUVENI. IMPUNE. PRIVI. TREBUI. UITA.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'CAUTA'
CAUSTIFICÁTCAUSTO-caustobiolítcáutCĂUTÁCĂUTÁRECĂUTÁTCĂUTĂTOÁREcăutătór

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL căuta
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului căuta dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
L-a căuta peste tot.
Căuta un om potrivit pentru.
Căuta prin sertare, prin toată casa, prin lucrurile mele.
O marfă care se căuta.
Te rog să-ți căuta de treabă! 6.
Căuta de toate ale casei.
Căuta să fii amabil.
Căuta dacă nu poți să dezlegi problema.
Căuta să mă înșele.
Căuta să găsească o soluție.
Calul de dar nu se căuta în gură.
S-a căuta de astm.
L-a căuta peste tot.
Căuta un om potrivit pentru.
Căuta prin sertare, prin toată casa, prin lucrurile mele.
O marfă care se căuta.
Te rog să-ți căuta de treaba ta! 6.
Căuta de toate ale casei.
Căuta dacă nu poți să dezlegi problema.
Căuta să mă înșele.
Căuta să găsească o soluție.
Calul de dar nu se căuta în gură.
Căutá a căuta că-u- verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu cáut, 3 cáută; imperativ persoana a doua singular: tu cáută, negație nu căutá.

GRAMATICA cuvântului căuta?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului căuta.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul căuta poate fi: adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul căuta sa indeplinească rolul de: verb
  • group icon La plural verbul căuta se conjugă: ei ele cáută

CUM DESPART ÎN SILABE căuta?
Vezi cuvântul căuta desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul căuta?
[ că-u-ta ]
Se pare că cuvântul căuta are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL căuta
Inţelegi mai uşor cuvântul căuta dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A căuta cuiva ceartă sau pricină cu lumînarea = a se sili să afle prilej de ceartă
A căuta pe cineva sau ceva cu ochii = a încerca să descoperi pe cineva sau ceva într-un grup, într-o mulțime etc
A căuta cu gîndul = a se sili sa-și aducă aminte
A căuta privirile cuiva = a încerca să întîlnești privirile cuiva
N-ai ce căuta undeva = nu există motiv, rațiune să te afli sau să vii undeva; n-ai dreptul sau permisiunea să mai vii undeva; îți este interzis să o faci
A-și căuta de treabă sau de treburi, de nevoi = a a-și vedea în mod conștiincios de ocupațiile sale, fără a se amesteca în probleme ce nu-l privesc
A-și căuta de drum sau de cale = a a porni în drumul lui, a pleca
III 85; b la imperativ, familiar cară-te! pleacă! A-și căuta de sănătate = a-și îngriji sănătatea, a se supune unui tratament medical
Familiar A căuta cuiva în coarne = a răsfăța pe cineva
A căuta o pasăre de ou = a o examina pipăind-o, pentru a-și da seama dacă are ou
A căuta cuiva ceartă sau pricină cu lumânarea = a căuta prilej de ceartă cu orice preț
A căuta pe cineva sau ceva cu ochii = a încerca să descoperi pe cineva sau ceva într-un grup, într-o mulțime etc
A căuta cu gândul = a se sili să-și aducă aminte
A căuta privirile cuiva = a încerca să întâlnești privirile cuiva
N-ai ce căuta undeva = nu există motiv, e interzis să te afli sau să vii undeva
A-și căuta de treabă sau de treburi, de nevoi = a-și vedea de ocupațiile sale, fără a se amesteca în treburile altora
A-și căuta de drum sau de cale = a-și continua drumul, a-și vedea de treburile sale
familial A căuta cuiva în coarne = a răsfăța pe cineva
A căuta o pasăre de ou = a examina o pasăre pipăind-o, pentru a-și da seama dacă are ou
A căuta cuiva ceartă sau pricină cu lumânarea = a provoca ceartă cu orice preț
N-ai ce căuta undeva = nu există motiv, este interzis să vii sau să te afli undeva
A căuta pe cineva sau ceva cu ochii = a încerca să descopere pe cineva sau ceva într-un grup, într-o mulțime etc
A căuta cu gândul = a se sili să-și aducă aminte
A căuta privirile cuiva = a încerca să întâlnească privirile cuiva
A-și căuta de treabă sau de treburi, de nevoi, de cale, de drum = a se preocupa numai de propriile treburi, a-și vedea de treabă
familial A-i căuta cuiva în coarne = a răsfăța pe cineva
A căuta cuiva ceartă sau pricină cu lumânarea = a provoca ceartă cu orice preț
N-ai ce căuta undeva = nu există motiv, este interzis să vii sau să te afli undeva
A căuta pe cineva sau ceva cu ochii = a încerca să descopere pe cineva sau ceva într-un grup, într-o mulțime etc
A căuta cu gândul = a se sili să-și aducă aminte
A căuta privirile cuiva = a încerca să întâlnească privirile cuiva
A-și căuta de treabă sau de treburi, de nevoi, de cale, de drum = a se preocupa numai de propriile treburi, a-și vedea de treabă
familial A-i căuta cuiva în coarne = a răsfăța pe cineva

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL căuta

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: ♦ compus: usturoi-sălbatic?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
membru al guvernului sovietic
varietate cristalină de calcit, prin dublă refracție
samuraslă
până acum
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app