eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție ciclu


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Ciclu [ ci-clu ]
VEZI SINONIME PENTRU ciclu PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului ciclu în mai multe dicționare

Definițiile pentru ciclu din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru CICLU:
CÍCLU (< limba franceza , latina) substantiv neutru, substantiv masculin

1. substantiv neutru Succesiune de fenomene, stări etc., care se realizează în evoluția unui proces repetabil, începând de la o anumită situație pînă cînd se revine pentru prima oară la o situație asemănătoare cu cea inițială.
♦ Diagramă care reprezintă o succesiune de fenomene, stări etc.
♦ Durata unui ciclu (1).

2. S. m. Totalitatea valorilor succesive luate de o mărime periodică în timpul unei perioade.
       • Ciclu pe secundă = hertz.

3. substantiv neutru (tehnic) Lanț complex de stări care se produc într-un interval de timp ce caracterizează evoluția unui anumit proces (ex. ciclu de pompare, ciclu de fermentație etc.)
       • (fizică) Ciclu ideal (sau ciclu Carnot) = ciclu teoretic reversibil de transformări prin care trece un gaz, format din două izoterme și două adiabate. Ciclu Diesel = ciclu de funcționare a motorului cu ardere internă. Ciclu Otto = ciclu de funcționare a motorului în patru timpi cu explozie. Ciclu de histerezis vezi histerezis.
♦ (matematică) Cale închisă într-un grafie
♦ (informatică) Grup de instrucțiuni care poate fi executat repetitiv în cadrul unui program.

4. Sn. (geologie) Ciclu geotectonic (orogenic) = ansamblul proceselor tectonice ce se succed și determină evoluția unui geosinclinal pînă la transformarea lui în catenă muntoasă. Principalele faze în această evoluție sînt: litogeneza, orogeneza și gliptogeneza. Cele mai cunoscute c.g. sînt: Caledonianul, Hercinicul și Alpinul. Ciclu geochimic = mod de migrație a elementelor chimice în natură în decursul istoriei geologice a Pămîntului, în care acestea revin periodic în formație asemănătoare. Ex. ciclu g. al carbonului, în care acest element, aflat în plante, trece prin fosilizare în cărbuni, este restituit prin oxidarea atmosferei, de unde este iarăși asimilat de alte plante, pentru a începe un nou ciclu g.

5. substantiv neutru Ciclu geografic (sau de eroziune) = ansamblu de etape succesive în dezvoltarea reliefului, definit de geograful american W.M. Davis (1899), în care agenții externi acționează diferențiat și ciclic, realizînd aspecte de tinerețe, maturitate și îmbătrînire a reliefului. Există ciclu specifice fiecărei zone climatice, ciclu subteran și altele specifice fiecărui agent extern (carstic, glaciar, deșertic etc.). Noțiunea fost ridicată de geograful german H. Baulig (1928) la rang de teorie a geomorfologiei, avînd drept metodă de bază blocdiagramele. Ciclu Bruckner = oscilație cu perioada de ciclu 35 de ani a principalelor caracteristici ale climei.

6. substantiv neutru (chimie) Lanț închis de atomi din molecula unei substanțe.

7. substantiv neutru (biologie) Ciclu de dezvoltare = ansamblu de fenomene în decursul cărora se realizează dezvoltarea unui organism, începînd cu prima diviziune a oului, continuînd cu maturizarea, reproducerea și terminînd cu moartea. Ciclu biologic = circuit biologic.

8. substantiv neutru (fiziologie) Ciclu estral vezi estral. Ciclu Krebs vezi Krebs. Ciclu menstrual vezi menstruație.

9. substantiv neutru Ciclu economic = discontinuitate a evoluției economice care conduce la o alternanță a perioadelor de creștere și depresiune economică. Ciclu de exploatare = indicator care evidențiază dimensiunea perioadei de timp pentru care stocul de marfă, respectiv de materie primă, este acoperit.

10. substantiv neutru Grup de producții (artistice) cu o temă comună.
       • Ciclu de conferințe = serie de conferințe unite sub o tematică generală comună.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

ciclu
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ciclu:
cíclu sn [Atestat: CULIANU, C. 295 / Plural: cicluri / Etimologie: franceza cycle] 1 Număr oarecare de evenimente, fenomene etc. formând un întreg. 2 Serie. 3 Perioadă continuă de timp în care unele fenomene astronomice revin în aceeași ordine Si: (înv) crug. 4 (Îs) ciclu lunar sau ciclul lui Meton ori ciclu metonian Perioadă de 19 ani care aduce aceleași faze de lună în aceeași ordine. 5 (Îs) ciclu solar Perioadă de 28 de ani, în care datele diferitelor zile ale anului cad în aceleași zile din săptămână. 6 (Fiz) Serie a modificărilor prin care trece un corp până ajunge în starea lui inițială. 7 Succesiune de fenomene, stări, operații, manifestări etc. realizate într-un anumit interval de timp și care epuizează, în ansamblu, evoluția unui proces repetabil. 8 Totalitatea fenomenelor, faptelor, acțiunilor etc. legate între ele. 9 (Îs) ciclu anual Perioadă de un an în care pământul face o rotație completă în jurul soarelui. 10 (îs) ciclu de conferințe (sau de lecții) Serie de conferințe (sau de lecții) care tratează diverse aspecte ale unui fenomen unitar. 11 (Șîs ciclu menstrual) Menstruație. 12-14 Durată a unui ciclu (3, 7, 11). 15-17 Diagramă care reprezintă un ciclu (3, 7, 11). 18 Grup de producții (științifice, literare sau muzicale) care au o temă comună. 19 Lanț închis de atomi din molecula unei substanțe. 20 Valori specifice pe care le ia o mărime periodică în cursul unei perioade date. 21 Unitate de măsură pentru frecvența vibrațiilor, reprezentând frecvența unei vibrații cu perioada de o secundă. 22 (Muz; iuz; îs) cicluli pe secundă Hertzi. 23-24 (Îs) ciclu mixt Timp și modalitate după care funcționează anumite motoare diesel de mare viteză. 25 (Îs) ciclu undecenal Perioadă de cca 11 ani care se observă în desfășurarea fenomenelor solare și terestre. 26 (Îs) ciclu motor Perioadă în care se produce un lucru mecanic pe care un sistem îl cedează mediului exterior. 27 (Îs) ciclu de producție Totalitate a fenomenelor care au loc în timpul unui proces de prelucrare. 28 (Îs) ciclu decenal Perioadă de 10 ani. 29 (Îs) ciclu geologic Totalitate a fenomenelor de litogeneză, ortogeneză și gliptogeneză care s-au desfășurat în cursul unei ere geologice. 30 Grad de învățământ organizat pe grupuri de materii în raport cu vârsta elevilor și cuprinzând un anumit număr de ani școlari.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CICLU
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CICLU:
CÍCLU, cicluri, substantiv neutru

1. Lanț complet de fenomene, de stări etc. care se realizează într-un interval de timp anumit și care epuizează, în ansamblul lor, evoluția unui anumit proces. Ciclul M-B-M (= marfă

– bani

– marfă) are ca punct de plecare, la o extremitate a sa, o marfă și se încheie, la cealaltă extremitate, cu altă marfă, care părăsește circulația, intrînd in sfera consumației. MARX, C. I 162.
       • Ciclu industrial = (în economia capitalistă) perioadă care cuprinde fazele: criză, depresiune, înviorare, avînt și care în timpul crizei generale a sistemului capitalist mondial se scurtează și se deformează, faza de avînt dispărînd și crizele devenind mai violente și mai distrugătoare. În linii mari, mișcările de ordin general ale salariului sînt reglementate în mod exclusiv de expansiunea și contracțiunea armatei industriale de rezervă, care corespund alternărilor periodice ale ciclului industrial. MARX, I 571. Ciclu anual = perioadă de un an în care pămîntul face o rotație completă în jurul soarelui. Ciclu solar - perioadă de 28 de ani, după expirarea căreia datele diferitelor zile ale anului cad în aceleași zile din săptămînă.

2. Totalitatea fenomenelor, faptelor, acțiunilor etc. legate între ele.
       • Ciclu de conferințe (sau lecții) = serie de conferințe (sau lecții) care tratează diverse aspecte ale unui subiect unitar. Posturile de radio duc o acțiune susținută de. propagandă a ideilor marxism-leninismului, în care scop s-au introdus și cicluri speciale de conferințe. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2654.
♦ Grup de producții literare care au o temă comună. Cercam tihnit o nouă poezie, Ca să-mi continui ciclul de la țară, Cînd fantomatic prinde să transpară Pe manuscris o umbră viorie. ANGHEL-IOSIF, C. M. II 18.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

CICLU
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CICLU:
CÍCLU, cicluri, substantiv neutru

1. Succesiune de fenomene, stări, operații, manifestări etc. în evoluția unui proces repetabil, începând de la o anumită situație până când se revine la o situație identică sau asemănătoare cu cea inițială; totalitatea fenomenelor, faptelor, acțiunilor etc. legate între ele.
       • Ciclu anual = perioadă de un an în care pământul face o rotație completă în jurul soarelui. Ciclu solar = perioadă de 28 de ani după expirarea căreia datele diferitelor zile ale anului cad în aceleași zile din săptămână. Ciclu de conferințe (sau de lecții etc.) = serie de conferințe (sau de lecții etc.) unite de o tematică generală comună.
♦ (Și în sintagma ciclu menstrual) Menstruație.
♦ Durata unui ciclu (1).
♦ Diagramă care reprezintă un ciclu (1).
♦ Grup de producții (literare, muzicale) care au o temă comună.

2. Lanț închis de atomi din molecula unei substanțe.

3. Totalitatea valorilor succesive ale unei mărimi periodice în cursul unei perioade date.

4. (fizică) ieșit din uz; în construcția) Cicli pe secundă = hertzi.

– Din limba franceza cycle, latina cyclus.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CICLU
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CICLU:
CÍCLU, cicluri, substantiv neutru

1. Succesiune de fenomene, stări, operații, manifestări etc. care se realizează într-un anumit interval de timp și care epuizează, în ansamblul lor, evoluția unui anumit proces (repetabil): totalitatea fenomenelor, faptelor, acțiunilor etc. legate între ele.
       • Ciclu anual = perioadă de un an în care pământul face o rotație completă în jurul soarelui. Ciclu solar = perioadă de 28 de ani după expirarea căreia datele diferitelor zile ale anului cad în aceleași zile din săptămână. Ciclu de conferințe (sau de lecții etc.) = serie de conferințe (sau de lecții etc.) care tratează diverse aspecte ale unui subiect unitar.
♦ (Și în sintagma ciclu menstrual) Menstruație,
♦ Durata unui ciclu (1).
♦ Diagramă care reprezintă un ciclu (1).
♦ Grup de producții (literare, muzicale) care au o temă comună.

2. Lanț închis de atomi din molecula unei substanțe.

3. Valorile succesive pe care le capătă o mărime periodică în cursul unei perioade date.

4. (fizică) ieșit din uz la noi; în construcția) Cicli pe secundă = hertzi.

– Din limba franceza cycle, latina cyclus.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

ciclu
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru ciclu:
*cíclu n., plural urĭ și e (vgr. kýklos, rudă cu latina cĭrcus, cerc, inel). Period după care aceleașĭ fenomene astronomice se reproduc în aceĭașĭ ordine: ciclu lunar, solar. Grup, șir, serie (de poeme epice cu acelașĭ subĭect, de conferențe, ș. a.): ciclu breton.

– Ciclu lunar e de 10 anĭ, după care fazele luniĭ revin la aceleașĭ epocĭ. Se maĭ numește și număr de aur, fiind-că Atenieniĭ, entuziasmațĭ de această descoperire, datorită astronomuluĭ Metone (432 în ainte de Hristos), însemnară cu litere de aur pe table de marmură proprietățile cicluluĭ lunar.

– Ciclu solar e de 18 anĭ, după care anu începe cu aceleașĭ zile. Era creștinească începînd în al zecelea an al cicluluĭ, dacă verb reflexiv:eĭ să afli număru cicluluĭ unuĭ an, adaugĭ 9 la anu de care e vorba și împarțĭ suma pin 28.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

CICLU
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CICLU:
CÍCLU cicluri n.

1) Ansamblu de fenomene care se produc în evoluția unui proces și care constituie un cerc închis. ciclu de ardere. ciclu anual de rotație a Pământului.
       • ciclu geografic schimb succesiv al etapelor de dezvoltare a reliefului scoarței Pământului. ciclu vital totalitate a fazelor de dezvoltare, prin care trece un organism pentru a deveni matur și capabil de a se reproduce.

2) Succesiune de manifestări având o temă comună. ciclu de conferințe. ciclu de concerte.

3) Lanț închis de atomi în molecula unor compuși chimici.

4) Grupare a claselor în învățământ. ciclu primar.

5) Hemoragie fiziologică la femei, care se produce lunar; menstruație. /<fr. cycle, latina cyclus
Forme diferite ale cuvantului ciclu: cicluri

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

CICLU
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru CICLU:
CÍCLU substantiv neutru

1. Serie, lanț de fenomene, de stări etc., care se produc totdeauna în aceeași ordine.
♦ Serie, număr de luni, de ani etc., după care se reproduc constant anumite fenomene în aceeași ordine.
♦ Serie de producții literare, de opere științifice etc. cu temă comună.

2. Lanț închis de atomi din molecula unei substanțe.

3. Totalitatea stărilor succesive prin care trece un sistem fizic într-o transformare ciclică.

4. Unitate de măsură pentru frecvență (la vibrații), reprezentând frecvența unei vibrații cu perioada de o secundă. [plural -uri. / < latina cyclus, conform italiana ciclo, limba franceza cycle, greacă kyklos

– cerc].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

CICLU
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CICLU:
CICLU s.

1. (astronomie) (învechit) crîng, crug. (ciclu lunii.)

2. (fizică) ciclu pe secundă = hertz.

3. (fiziologie) menstruație, period, (popular) lună, soroc, (învechit și regional) poală, (regional) belea, fire, regulă, sărbători (la plural), (Transilvania, Banat și Moldova) rînd, (învechit) menstruale (la plural), menstruă, tocmeală, (eufemistic) indispoziție.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

ciclu
Dicționarul de termeni – Sedimentologie - Petrologie sedimentară - Sisteme depoziționale dă următoarea definitie pentru ciclu:
ciclu (limba engleză= cycle) (sedim.), cuplu de termeni litologici cu recurență periodică care reflectă tranziții de la o condiție de sedimentare la alta (ex. gips/ calcit, respectiv, salin/dulcicol). C. este produsul unui proces natural care se manifestă → ciclic. Sin. ritm.
Definiție sursă: Dicționar de termeni – Sedimentologie - Petrologie sedimentară - Sisteme depoziționale

ciclu
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru ciclu:
ciclu n. 1; periodul unui număr oarecare de ani, la sfârșitul căruia fenomenele astronomice se reproduc în aceeaș ordine; ciclu solar, spațiu de 28 ani; ciclu lunar, spațiu de 19 ani;

2. grup de poeme epice raportându-se la acelaș eveniment: ciclu breton.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

ciclu
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru ciclu:
cíclu (cicluri), substantiv neutru

– Succesiune de fenomene, stări etc. care se realizează la un anumit interval de timp.

– Variante chiclu. în franceză cycle, latina cyclus, învechit (secolul XVIII) din greacă ϰύϰλος.

– derivat ciclic, adjectiv
Forme diferite ale cuvantului ciclu: cicluri

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

ciclu
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru ciclu:
cíclu substantiv neutru (silabe -clu), articulat cíclul; plural cícluri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

ciclu
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru ciclu:
cíclu (ci-clu) substantiv neutru, articulat cíclul; plural cícluri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

ciclắu
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ciclắu:
ciclắu sn vezi țiclău
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CICLU
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru CICLU:
-CICLU2 elem. cicl(o)-.
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme


CUVINTE APROPIATE DE 'CICLU'
cicloturístcicloturístăcicloturísticCICLÓZĂCÍCLUcicmigeácicnésccicnícicníre

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL CICLU
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului ciclu dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
295 / Plural: cicluri / Etimologie: franceza cycle] 1 Număr oarecare de evenimente, fenomene etc.
4 Îs ciclu lunar sau ciclul lui Meton ori ciclu metonian Perioadă de 19 ani care aduce aceleași faze de lună în aceeași ordine.
5 Îs ciclu solar Perioadă de 28 de ani, în care datele diferitelor zile ale anului cad în aceleași zile din săptămână.
9 Îs ciclu anual Perioadă de un an în care pământul face o rotație completă în jurul soarelui.
10 îs ciclu de conferințe sau de lecții Serie de conferințe sau de lecții care tratează diverse aspecte ale unui fenomen unitar.
11 Șîs ciclu menstrual Menstruație.
22 Muz; iuz; îs cicluli pe secundă Hertzi.
23-24 Îs ciclu mixt Timp și modalitate după care funcționează anumite motoare diesel de mare viteză.
25 Îs ciclu undecenal Perioadă de cca 11 ani care se observă în desfășurarea fenomenelor solare și terestre.
26 Îs ciclu motor Perioadă în care se produce un lucru mecanic pe care un sistem îl cedează mediului exterior.
27 Îs ciclu de producție Totalitate a fenomenelor care au loc în timpul unui proces de prelucrare.
28 Îs ciclu decenal Perioadă de 10 ani.
29 Îs ciclu geologic Totalitate a fenomenelor de litogeneză, ortogeneză și gliptogeneză care s-au desfășurat în cursul unei ere geologice.
CÍCLU cicluri n.
Ciclu de ardere.
Ciclu anual de rotație a Pământului.
       • ciclu geografic schimb succesiv al etapelor de dezvoltare a reliefului scoarței Pământului.
Ciclu vital totalitate a fazelor de dezvoltare, prin care trece un organism pentru a deveni matur și capabil de a se reproduce.
Ciclu de conferințe.
Ciclu de concerte.
Ciclu primar.
Ciclu lunii.
Cicluul lunii.

GRAMATICA cuvântului CICLU?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului ciclu.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul CICLU poate fi: substantiv, adjectiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul CICLU sa indeplinească rolul de: substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul ciclu are forma: cícluri
VEZI PLURALUL pentru CICLU la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE ciclu?
Vezi cuvântul ciclu desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul ciclu?
[ ci-clu ]
Se pare că cuvântul ciclu are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL CICLU
Inţelegi mai uşor cuvântul ciclu dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Pe secundă = hertz
Carnot = c
Diesel = c
Otto = c
Geotectonic orogenic = ansamblul proceselor tectonice ce se succed și determină evoluția unui geosinclinal pînă la transformarea lui în catenă muntoasă
Geochimic = mod de migrație a elementelor chimice în natură în decursul istoriei geologice a Pămîntului, în care acestea revin periodic în formație asemănătoare
Geografic sau de eroziune = ansamblu de etape succesive în dezvoltarea reliefului, definit de geograful american W
Bruckner = oscilație cu perioada de c
De dezvoltare = ansamblu de fenomene în decursul cărora se realizează dezvoltarea unui organism, începînd cu prima diviziune a oului, continuînd cu maturizarea, reproducerea și terminînd cu moartea
Biologic = circuit biologic
Economic = discontinuitate a evoluției economice care conduce la o alternanță a perioadelor de creștere și depresiune economică
De exploatare = indicator care evidențiază dimensiunea perioadei de timp pentru care stocul de marfă, respectiv de materie primă, este acoperit
De conferințe = serie de conferințe unite sub o tematică generală comună
Ciclu industrial = în economia capitalistă perioadă care cuprinde fazele: criză, depresiune, înviorare, avînt și care în timpul crizei generale a sistemului capitalist mondial se scurtează și se deformează, faza de avînt dispărînd și crizele devenind mai violente și mai distrugătoare
Ciclu anual = perioadă de un an în care pămîntul face o rotație completă în jurul soarelui
Ciclu de conferințe sau lecții = serie de conferințe sau lecții care tratează diverse aspecte ale unui subiect unitar
Ciclu anual = perioadă de un an în care pământul face o rotație completă în jurul soarelui
Ciclu solar = perioadă de 28 de ani după expirarea căreia datele diferitelor zile ale anului cad în aceleași zile din săptămână
= serie de conferințe sau de lecții etc
Fizică ieșit din uz; în construcția Cicli pe secundă = hertzi
Ciclu anual = perioadă de un an în care pământul face o rotație completă în jurul soarelui
Ciclu solar = perioadă de 28 de ani după expirarea căreia datele diferitelor zile ale anului cad în aceleași zile din săptămână
= serie de conferințe sau de lecții etc
Fizică ieșit din uz la noi; în construcția Cicli pe secundă = hertzi
Fizică ciclu pe secundă = hertz

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL CICLU

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Barieră luminoasă?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
corpuri care, combinându-se, dau un corp compus; fizică forțe componente și substantiv feminin
formă de învățământ de al doilea grad, care urmează celui primar; liceal, mediu; economie sector secundar2, -ă
fascicul luminos folosit pentru comanda unui fotoreleu, în scopul semnalizării prezenței corpurilor străine într-o anumită zonă
a se neliniști, a se alarma, a se speria foarte tare
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app