eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție circulatie


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Circulaţie [ cir-cu-la-ţi-e ]
VEZI SINONIME PENTRU circulaţie PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului circulatie în mai multe dicționare

Definițiile pentru circulatie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru CIRCULAȚIE:
CIRCULÁȚIE (< limba franceza , latina) substantiv feminin

1. Faptul de a circula.

2. Mișcare, deplasare pe o cale de comunicație.
♦ specializare Deplasare a vehiculelor, după anumite reguli, pe căile de comunicație.

3. Mișcare a unui corp lichid, pulverulent, solid etc. într-un anumit circuit (ex. circulatie apei în cazan).

4. (fiziologie) Circulația sîngelui = deplasare a sîngelui în sistemul cardiovascular, determinată în special de contracțiile inimii. C.s. asigură transportul substanțelor nutritive și al oxigenului la toate celulele corpului și îndepărtarea cataboliților din celule. Circulatie mare = deplasare a sîngelui oxigenat de la inimă la țesuturi prin artere și înapoi prin vene. Circulatie mică (sau pulmonară) = deplasare a sîngelui încărcat cu dioxid de carbon de la inimă la plămîni pentru oxigenare.
       • Circulatie limfei = deplasare a limfei spre inimă.
       • Circulatie artificială a sîngelui (extracorporală) = tehnică de suplinire a funcției inimii realizată prin intermediul unui aparat care asigură vehicularea sîngelui oxigenat artificial, fără trecerea prin inimă și plămîni. Se practică în operațiile pe cord deschis.

5. (botanică) Deplasare a sevei în plante și a citoplasmei în interiorul celulelor.

6. Circulația generală a atmosferei = totalitea mișcărilor atmosferice la scară mare, determinate de deosebirile termobarice la diferite latitudini pe supr. uscatului și Oceanului Planetar. Cuprinde vînturile estice din regional polare, vînturile de V și activitatea ciclonică din zonele temperate, alizeele tropicale și vînturile estice din regional ecuatoriale. Datorită ciclonilor și anticiclonilor circulatie înregistrează ample schimbări periodice și neperiodice.

7. Circulatie economică = deplasarea pe diverse piețe a factorilor de producție, produselor și serviciilor, datorită structurilor și mecanismelor economice, sub influența diferiților utilizatori.
Circulatie monetară = deplasarea cantității de monedă metalică, fiduciară și scriptică aflată în circulație într-o perioadă dată; viteza de circulație a monedei (valoarea tranzacțiilor raportată la numărul de unități monetare disponibile în economie) influențează nivelul general al prețurilor, variațiile sale resimțindu-se în special în perioadele de inflație.
       • locuțiune De mare circulație = foarte răspîndit.
       • Expresia: A fi (sau a nu fi) în circulație = a (nu mai) fi întrebuințat.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

CIRCULAȚIE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CIRCULAȚIE:
CIRCULÁȚIE, circulații, substantiv feminin Faptul de a circula.

1. Mișcare, deplasare, trecere a oamenilor, a animalelor sau a vehiculelor pe o cale de comunicație. O grămadă de oameni așa de mare, incit ea oprește circulația. GHEREA, ST. Hristos II 138.
♦ Mers organizat și regulat (potrivit unui anumit orar și itinerar) al diverselor mijloace de transport în comun. Circulația trenurilor.

2. Mișcare (continuă și regulată) a unui lichid, a unui gaz, a unui curent în interiorul unui circuit sau al unei conducte. Circulația apei calde prin radiatoare. ▭ În Uniunea Sovietică, pe lîngă irigarea obișnuită, de suprafață, se introduce o nouă metodă de irigare, subterană sau de condensare. Ea se bazează pe circulația vaporilor de apă în pămînt, provocată de acțiunea căldurii. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2701.
♦ Mișcare continuă a sîngelui în organism prin vasele sistemului circulator.

3. Transmitere, schimb de bunuri sau de mărfuri (care de obicei se face prin intermediul banilor). Circulația mărfurilor este punctul de plecare al capitalului. MARX, C. I 159. Circulația este suma tuturor raporturilor reciproce dintre posesoriide mărfuri. MARX, C. I 174.
       • locuțiune adjectiv și adverb De mare circulație = foarte răspîndit.
       • Expresia: (Despre bunuri, cuvinte, expresii etc.) A fi (sau a nu mai fi) în circulație = a fi (sau a nu mai fi) întrebuințat, a (nu mai) circula. A pune (sau a introduce, a da) în circulație = a face să circule, să intre în uz, să se răspîndească. Cu ocazia centenarului lui

I. L. Caragiale a fost pusă in circulație o serie de mărci poștale jubiliare. A da în circulație = a inaugura circulația pe o arteră de comunicație, a pune la dispoziția oamenilor și a vehiculelor un drum, o cale nouă de comunicație, a deschide o nouă arteră de comunicație. A scoate din circulație = a suspenda, a opri circulația unui lucru, a retrage dreptul sau mijlocul de a se răspîndi, de a fi întrebuințat.
       • Circulație monetară = circulația monedelor în procesul de schimb.

– Pronunțat: -ți-e.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

circulație
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru circulație:
circulație substantiv feminin [Atestat: (a. 1833) URICARIUL VII, 224/15 / V: cercirculatie, (rar) circulatieiune, (înv) țircirculatie / Plural: circulatieii[1] / Etimologie: nesigură cf franceza circulation] 1 Mișcare (continuă și regulată) în interiorul unui circuit (închis) Si: circulare (1), circulat1 (1). 2 (Fzl) Mișcare continuă a sângelui în organism Si: circulare (2), circulat1 (2). 3-4 (Spc) Deplasare a sevei în plante sau a citoplasmei în interiorul celulelor Si: circulare (3-4), circulat1 (3-4). 5 (despre oameni, animale, vehicule) Deplasare pe o cale de comunicație Si: circulare (5), circulat1 (5). 6 (despre mijloace de transport în comun) Mers organizat și regulat (după un anumit itinerar) Si: circulare (6), circulat1 (6). 7-8 (Ecn; jur) Transmitere (sau schimb) de bunuri de la un proprietar la altul Si: circulare (7-8), circulat1 (7-8). 9 (despre noțiuni abstracte) Răspândire. 10 (despre bunuri, cuvinte, expresii etc.; îe) A fi în circulatie A fi întrebuințat. 11-13 (despre cărți, mărfuri etc.; îe) A pune (sau a introduce sau a da) în circulatie A face să intre în uz, să se răspândească, sau să funcționeze. 14 (Îe) A scoate din circulatie A opri să mai circule. 15 (Fam; îae) A extenua (pe cineva). 16 (Îla) De mare circulatie Foarte răspândit. corectată
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CIRCULAȚIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CIRCULAȚIE:
CIRCULÁȚIE, circulații, substantiv feminin Faptul de a circula.

1. Mișcare, deplasare, de obicei pe o cale de comunicație.
♦ specializare Deplasare a sevei în plante sau a citoplasmei în interiorul celulelor.

2. Mișcare, curgere a unui lichid, a unui gaz, a unui curent etc. în interiorul unui circuit sau al unei conducte.

3. Transmitere, schimb de bunuri, de mărfuri (prin intermediul banilor), transformare a mărfurilor în bani și a banilor în mărfuri.
       • locuțiune adjectiv De mare circulație = foarte răspândit.
       • Expresia: A fi în circulație = a fi întrebuințat, a avea valoare. A pune (sau a introduce, a da) în circulație = a face să intre în uz, să se răspândească, să funcționeze. (familial) A scoate (pe cineva) din circulație = a obosi peste măsură (pe cineva), a extenua.

– Din limba franceza circulation, latina circulatio, -onis.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CIRCULAȚIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CIRCULAȚIE:
CIRCULÁȚIE, circulații, substantiv feminin Faptul de a circula.

1. Mișcare, deplasare, de obicei pe o cale de comunicație.
♦ specializare Deplasare a sevei în plante sau a citoplasmei în interiorul celulelor.

2. Mișcare, curgere a unui lichid, a unui gaz, a unui curent etc. în interiorul unui circuit sau al unei conducte.

3. Transmitere, schimb de bunuri, de mărfuri (prin intermediul banilor), transformare a mărfurilor în bani și a banilor în mărfuri.
       • locuțiune adjectiv De mare circulație = foarte răspândit.
       • Expresia: A fi în circulație = a fi folosit, a avea valoare. A pune (sau a introduce, a da) în circulație = a face să intre în uz, să se răspândească, să funcționeze. (familial) A scoate (pe cineva) din circulație = a obosi peste măsură (pe cineva), a extenua.

– Din limba franceza circulation, latina circulatio, -onis.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CIRCULAȚIE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CIRCULAȚIE:
CIRCULÁȚIE circulatiei forme

1) vezi A CIRCULA.

2) Mișcare circulară. circulatiea sevei în plante.
       • circulatiea banilor (sau mărfurilor) trecere a valorilor materiale de la un posesor la altul; schimb de valori. A pune (sau a introduce) în circulatie a pune (sau a introduce) în uz. A scoate din circulatie a scoate din uz. De mare circulatie foarte răspândit. A fi în circulatie a se afla în uz.

3) Deplasare (a oamenilor sau a vehiculelor) pe o cale de comunicație; mișcare rutieră. Drum cu circulatie intensă. [articulat circulația; genitiv dativ circulației; silabe ți-e] /<fr. circulation, latina circulatio, circulatieonis
Forme diferite ale cuvantului circulatie: circulatiei

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

CIRCULAȚIE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru CIRCULAȚIE:
CIRCULÁȚIE substantiv feminin

1. mișcare, deplasare (de oameni, de vehicule pe o cale de comunicație etc.).

2. mișcare a unui corp într-un circuit.
♦ a pune în circulatie = a face să intre în uz.
       • mișcare a sângelui în aparatul circulator și a sevei în plante.

3. (economie) schimb de bunuri, de mărfuri.
circulatie bănească (sau monetară) = circulația banilor în procesul schimbului. (< limba franceza circulation, latina circulatio)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

CIRCULAȚIE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru CIRCULAȚIE:
CIRCULÁȚIE substantiv feminin

1. Mișcare, deplasare (de oameni, de vehicule pe o cale de comunicație etc.).

2. Mișcare a unui corp într-un circuit.
♦ Mișcare a sângelui în aparatul circulator.

3. Transmitere, schimb de bunuri, de mărfuri.
       • Circulație monetară = circulația banilor în procesul schimbului. [Gen. -iei, variantă circulațiune substantiv feminin / conform limba franceza circulation, latina circulatio].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

CIRCULAȚIE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CIRCULAȚIE:
CIRCULAȚIE s.

1. deplasare, mișcare. (circulatie sevei în plante.)

2. trafic, (înv-) tract. (O arteră cu circulatie intensă.)

3. mișcare. (Pe stradă era o circulatie vie.)

4. mers, umblet, (popular) purtare. (O potecă formată prin circulatie oamenilor.)

5. uz. (Cuvinte ieșite din circulatie.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

circulație
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru circulație:
circulați(un)e forme

1. lucrarea de a circula, înlesnire de a se duce și veni: circulațiunea trăsurilor;

2. mișcarea sângelui în drumu-i prin corp;

3. mișcarea banilor sau a hârtiilor de comerț: bilet în circulațiune.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

circulație
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru circulație:
circuláție substantiv feminin (silabe -ți-e), articulat circuláția (silabe -ți-a), genitiv dativ articulat circuláției; plural circuláții, articulat circuláțiile (silabe -ți-i)
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

circulație
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru circulație:
circuláție (-ți-e) substantiv feminin, articulat circuláția (-ți-a), genitiv dativ articulat circuláției; plural circuláții, articulat circuláțiile (-ți-i-)
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'CIRCULATIE'
circularístcircularitátecirculáriuCIRCULÁTCIRCULÁȚIECIRCULAȚIÚNEcirculatívCIRCULATÓRCIRCULATÓRIU

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL circulație
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului circulație dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
1833 URICARIUL VII, 224/15 / V: cercirculație, rar circulațieiune, înv țircirculație / Plural: circulațieii[1] / Etimologie: nesigură cf franceza circulation] 1 Mișcare continuă și regulată în interiorul unui circuit închis Si: circulare 1, circulat1 1.
; îe A fi în circulație A fi întrebuințat.
; îe A pune sau a introduce sau a da în circulație A face să intre în uz, să se răspândească, sau să funcționeze.
14 Îe A scoate din circulație A opri să mai circule.
16 Îla De mare circulație Foarte răspândit.
CIRCULÁȚIE circulației forme 1 vezi A CIRCULA.
Circulațiea sevei în plante.
       • circulațiea banilor sau mărfurilor trecere a valorilor materiale de la un posesor la altul; schimb de valori.
A pune sau a introduce în circulație a pune sau a introduce în uz.
A scoate din circulație a scoate din uz.
De mare circulație foarte răspândit.
A fi în circulație a se afla în uz.
Drum cu circulație intensă.
Circulation, latina circulatio, circulațieonis.
Circulație sevei în plante.
O arteră cu circulație intensă.
Pe stradă era o circulație vie.
O potecă formată prin circulație oamenilor.
Cuvinte ieșite din circulație.
Circulație sevei în plante.
O arteră cu circulație intensă.
Pe stradă era o circulație vie.
O potecă formată prin circulație oamenilor.
Cuvinte ieșite din circulație.

GRAMATICA cuvântului circulație?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului circulație.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul circulație poate fi: substantiv, adjectiv, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul circulație sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul circulație are forma: circuláții
VEZI PLURALUL pentru circulație la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE circulaţie?
Vezi cuvântul circulaţie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul circulaţie?
[ cir-cu-la-ţi-e ]
Se pare că cuvântul circulaţie are cinci silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL circulație
Inţelegi mai uşor cuvântul circulație dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Fiziologie Circulația sîngelui = deplasare a sîngelui în sistemul cardiovascular, determinată în special de contracțiile inimii
Mare = deplasare a sîngelui oxigenat de la inimă la țesuturi prin artere și înapoi prin vene
Mică sau pulmonară = deplasare a sîngelui încărcat cu dioxid de carbon de la inimă la plămîni pentru oxigenare
Limfei = deplasare a limfei spre inimă
Artificială a sîngelui extracorporală = tehnică de suplinire a funcției inimii realizată prin intermediul unui aparat care asigură vehicularea sîngelui oxigenat artificial, fără trecerea prin inimă și plămîni
Circulația generală a atmosferei = totalitea mișcărilor atmosferice la scară mare, determinate de deosebirile termobarice la diferite latitudini pe supr
Economică = deplasarea pe diverse piețe a factorilor de producție, produselor și serviciilor, datorită structurilor și mecanismelor economice, sub influența diferiților utilizatori
Monetară = deplasarea cantității de monedă metalică, fiduciară și scriptică aflată în circulație într-o perioadă dată; viteza de circulație a monedei valoarea tranzacțiilor raportată la numărul de unități monetare disponibile în economie influențează nivelul general al prețurilor, variațiile sale resimțindu-se în special în perioadele de inflație
locuțiune De mare circulație = foarte răspîndit
A fi sau a nu fi în circulație = a nu mai fi întrebuințat
locuțiune adjectiv și adverb De mare circulație = foarte răspîndit
A fi sau a nu mai fi în circulație = a fi sau a nu mai fi întrebuințat, a nu mai circula
A pune sau a introduce, a da în circulație = a face să circule, să intre în uz, să se răspîndească
A da în circulație = a inaugura circulația pe o arteră de comunicație, a pune la dispoziția oamenilor și a vehiculelor un drum, o cale nouă de comunicație, a deschide o nouă arteră de comunicație
A scoate din circulație = a suspenda, a opri circulația unui lucru, a retrage dreptul sau mijlocul de a se răspîndi, de a fi întrebuințat
Circulație monetară = circulația monedelor în procesul de schimb
locuțiune adjectiv De mare circulație = foarte răspândit
A fi în circulație = a fi întrebuințat, a avea valoare
A pune sau a introduce, a da în circulație = a face să intre în uz, să se răspândească, să funcționeze
Familial A scoate pe cineva din circulație = a obosi peste măsură pe cineva, a extenua
locuțiune adjectiv De mare circulație = foarte răspândit
A fi în circulație = a fi folosit, a avea valoare
A pune sau a introduce, a da în circulație = a face să intre în uz, să se răspândească, să funcționeze
Familial A scoate pe cineva din circulație = a obosi peste măsură pe cineva, a extenua
♦ a pune în circulatie = a face să intre în uz
♦ circulatie bănească sau monetară = circulația banilor în procesul schimbului
Circulație monetară = circulația banilor în procesul schimbului

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL circulație

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A privi sau a măsura pe cineva de sus în jos?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
fără a urma cursurile unei școli dar pregătindu-se singur pentru a susține examenele cerute
aparat folosit pentru respirația artificială
a privi pe cineva cu dispreț
definitiv
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app