eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție cod


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Cod [ cod ]
VEZI SINONIME PENTRU cod PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului cod în mai multe dicționare

Definițiile pentru cod din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru COD:
COD, coduri, substantiv neutru

1. Culegere sistematică de reguli juridice relative la o anumită ramură a dreptului. La 1815 vodă Caragea, voind să publice noul cod, a cerut lui Văcărescu sâ-i facă cîteva versuri, care să figureze pe frontispiciul cărții. GHICA, S. 485. [Vasile Lupu] adună pravelile lui Alexandru I, ce au fost rămas uitate și părăsite cînd domnea numai dreptul celui mai tare, adaoge sau scade din ele și alcătuiește un cod de legi, care, pentru ca să fie respectat, este aspru. NEGRUZZI, S. I 276.
       • Cod civil = ansamblul principalelor norme juridice care reglementează drepturile private ale persoanelor (drepturile personale, căsătoria, divorțul, proprietatea, contractele etc.). Cod penal = ansamblul principalelor norme care definesc infracțiunile (crimele, delictele și contravențiile) și stabilesc sancționarea, lor. Codul muncii = ansamblul principalelor norme care reglementează raporturile de muncă. Codul muncii stabilește reguli pentru contractele colective și contractele de muncă.

2. figurat Culegere de reguli cu privire la un domeniu de activitate. Codul sportiv. Cod telegrafic = tabel de semne convenționale folosit la transmisiunile telegrafice. Cod de semnalizare = tabel de semnale convenționale care se folosesc cînd diferite persoane său echipe lucrează la distanță mare unele de altele.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

COD
Dicționarul de termeni lingvistici dă următoarea definitie pentru COD:
COD substantiv neutru (conform limba franceza code, latina codex): sistem convențional de semne (simboluri) și reguli, folosit în reprezentarea și transmiterea informațiilor sau a mesajelor de la emițător la destinatar. Numărul semnelor și al regulilor în c. trebuie să fie finit și mic. C. se diferențiază după natura semnelor utilizate și după structura regulilor de care dispun. C. este organizarea care permite redactarea mesajului și baza de confruntare a fiecărui element al acestuia pentru desprinderea înțelesului ce-l posedă. El este un sistem binar bazat pe concepția lui Ferdinand de Saussure: semnificantul (complexul sonor) este notat prin litere latine (majuscule), iar semnificatul (conceptul sau sensul) prin litere grecești (minuscule). Limba are atributele unui adevărat c.
       • cod semántic: reprezentare pe o hartă lingvistică, printr-un sistem de simboluri (de obicei litere minuscule grecești) a valorilor semantice ale cuvintelor anchetate.

Definiție sursă: Dicționar de termeni lingvistici

COD
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru COD:
COD coduri n.

1) Ansamblu de reguli, de precepte sau de prescripții referitoare la conduită. cod de onoare. codul vieții.

2) Culegere de reguli juridice dintr-o anumită ramură a dreptului; codice codul muncii. cod penal.

3) Sistem de simboluri, care are destinația de a reprezenta și a transmite o informație; cifru. cod secret.

4) Culegere de simboluri, care are destinația de a reprezenta și a transmiteo informație secretă; cifru. cod internațional.

5) Sistem riguros de relații structurale între semne și ansambluri de semne. cod lingvistic. cod grafic.
       • cod poștal sistem de cifre, indicând localitatea și numărul oficiului poștal al destinatarului, care se înscrie pe trimiterile poștale, pentru a fi cartate cu ajutorul tehnicii automate. cod genetic sistem de înregistrare, conservare și de transmitere a informației ereditare. /<fr. code
Forme diferite ale cuvantului cod: coduri

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

COD
Dicționarul gastronomic explicativ dă următoarea definitie pentru COD:
COD substantiv masculin (ihtiologie) În general, pește marin din fam. gadidae, având corpul mai mult sau mai puțin alungit, acoperit cu solzi mici, moi și zimțați; este peștele de consum cel mai important din lume, răspândit în zonele nordice ale Oceanului Atlantic și ale celui Pacific. Codul propriu-zis sau morua (Gadus morhua), preponderent în Oceanul Atlantic, atinge lungimea de 1,5 m, are spatele cenușiu cu pete rotunde cafenii (limba engleză Atlantic cod); cel din Pacific (Gadus macrocepahlus) este mai deschis la culoare, gălbui cu pete maronii (limba engleză Pacific cod, gray cod) și de talie mai mică. Se comercializează drept cod pătat. Adesea, sub denumirea de cod se comercializează și celelalte specii de gadidae; vezi eglefin, merlan, bacaliar, merluciu, leng, pollack (cod negru).
Definiție sursă: Dicționar gastronomic explicativ

COD
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru COD:
COD2, coduri, substantiv neutru

1. Act normativ care cuprinde o culegere sistematică de reguli juridice privitoare la o anumită ramură a dreptului. Cod penal. Codul muncii.
♦ Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva.

2. Sistem de semne sau de semnale convenționale care servește la transmiterea unui mesaj, a unei comunicări.
       • Cod poștal = număr atribuit unei localități sau străzi. Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor.

3. (biologie; în sintagma) Cod genetic = mecanism biochimic prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară.

– Din limba franceza code.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

COD
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru COD:
COD2, coduri, substantiv neutru

1. Act normativ care cuprinde o culegere sistematică de reguli juridice privitoare la o anumită ramură a dreptului. Cod penal. Codul muncii
♦ Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva.

2. Sistem de semne sau de semnale convenționale care servește la transmiterea unui mesaj, a unei comunicări.
       • Cod poștal = număr atribuit unei localități sau străzi. Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor.

3. (biologie; în sintagma) Cod genetic = mecanism prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară.

– Din limba franceza code.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

cod
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cod:
cod2 sn [Atestat: RUSSO, S. 90 / Plural: coduri / Etimologie: franceza code] 1 Act normativ care cuprinde o culegere sistematică de reguli juridice privitoare la o anumită ramură a dreptului. 2 Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva. 3 Sistem de semne sau de semnale convenționale care servește la transmiterea unui mesaj, a unei comunicări. 4 (Îs) cod poștal Număr atribuit unei localități sau străzi. 5 (Îs) cod de culori Sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor. 6 (Blg; îs) cod genetic Mecanism prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

COD
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru COD:
COD1 substantiv neutru

1. act normativ cuprinzând normele juridice dintr-o anumită ramură a dreptului
       • (figurat) ansamblu de norme privind comportarea normală.

2. sistem de semne (simboluri) folosit în reprezentarea și transmiterea informațiilor sau a mesajelor.
cod poștal = indicativ prin cifre sau litere, corespunzător fiecărei localități, care facilitează cartarea corespondenței.

3. cod genetic = reprezentare biochimică a informației genetice; cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor reprezentând parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor. (< limba franceza code)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

COD
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru COD:
COD substantiv neutru

1. Culegere de legi dintr-un anumit domeniu al dreptului.
       • Codul muncii = ansamblu de norme care reglementează raporturile de muncă.
♦ (figurat) Culegere de norme referitoare la un anumit domeniu de activitate.

2. Sistem de simboluri (semne) care este folosit ca să reprezinte și să transmită informații (mesaje).

3. (biologie) Codul genetic = sistem natural prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară. [< limba franceza code, conform latina codex].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

cod
Dicționarul general de stiințe. Științe ale limbii dă următoarea definitie pentru cod:
cód substantiv neutru Sistem convențional explicit de semne (semnale sau simboluri) și de reguli de folosire a lor, prin care se transmit informații de la emițător la receptor în cadrul comunicării sau se transpune o informație dintr-un sistem în altul. Limbile naturale îndeplinesc calitatea de cod pentru că servesc la elaborarea și fixarea formelor de cunoaștere; de asemenea, ele utilizează ansamblul coerent al semnelor lingvistice. Limbile naturale sunt coduri imperfecte.
Definiție sursă: Dicționar general de stiințe. Științe ale limbii

cod
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru cod:
*cod n., plural urĭ (în franceză code, despre latina códex, códicis. vezi codice). Colecțiune de legĭ, de formule ș. a.: codu civil, codu silvic, codu farmaceutic.

– Codu Napoleon (saŭ codu luĭ Napoleon), cuprinde legile introduse în România la 1875 în locu Codicilor luĭ Caragea și Calimah, care, la 1817, aŭ înlocuit Pravilele luĭ Mateĭ Basarab șu Vasile Lupu (1652). vezi îndreptar).

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

COD
Glosar de termeni aviatici dă următoarea definitie pentru COD:
COD Listă de reglementări privind activitatea aviatică. Există: cod aerian, act normativ cuprinzând cadrul legal de desfășurare a activității aviatice dintr-o țară și cod sportiv, culegere de norme pe baza cărora se organizează și se desfășoară toate competițiile din aeronautică.
Definiție sursă: Glosar de termeni aviatici

COD
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru COD:
COD1 substantiv masculin Pește marin din nordul Oceanului Atlantic, lung până la 1,5 m, cu trei aripioare dorsale (Gadus morrhua).

– Din limba engleză cod.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

cod
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cod:
cod1 substantiv masculin [Atestat: DEX2 / Plural: (rar) cozi / Etimologie: eg cod] Pește marin din nordul Oceanului Atlantic, cu trei aripioare dorsale (Gadus morrhua).
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

COD
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru COD:
COD1 substantiv masculin Pește marin din nordul Oceanului Atlantic, cu trei aripioare dorsale (Gadus morrhua).

– Din limba engleză cod.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

COD
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru COD:
COD s.

1. (juridic) (învechit) codice, condică, pravilă. (cod de legi.)

2. cifru. (Scriere pe baza unui cod.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

COD
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru COD:
COD2 substantiv masculin pește marin din nordul Atlanticului, cu trei aripioare dorsale; moruă. (< limba engleză cod)
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

COD
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru COD:
COD substantiv masculin (Zool.) Pește marin din nordul Atlanticului, cu trei aripioare dorsale. [< limba engleză cod].
Definiție sursă: Dicționar de neologisme

COD
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru COD:
COD substantiv (ihtiologie; Gadus morrhua) moruă, (învechit, în Transilvania) ștocfiș.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

COD
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru COD:
COD substantiv (ihtiologie; Gadus morrhua) moruă, (învechit, în Transilvania) ștocfiș.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

cod
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru cod:
cod a.

1. codice;

2. figurat culegere de precepte: codul bunelor maniere.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

cod
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru cod:
cod (act, sistem) substantiv neutru, plural códuri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

cod
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru cod:
cod2 (act, sistem) substantiv neutru, plural códuri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

cod
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru cod:
cod (pește) substantiv masculin
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

cod
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru cod:
cod1 (pește) substantiv masculin
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'COD'
cocúțCOCÚȚĂCocytCocytusCODCÓDAcodăbáturăcodăbăturícodăbăturói

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL cod
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului cod dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
       • cod semántic: reprezentare pe o hartă lingvistică, printr-un sistem de simboluri de obicei litere minuscule grecești a valorilor semantice ale cuvintelor anchetate.
COD coduri n.
Cod de onoare.
Codul vieții.
2 Culegere de reguli juridice dintr-o anumită ramură a dreptului; codice codul muncii.
Cod penal.
Cod secret.
Cod internațional.
Cod lingvistic.
Cod grafic.
       • cod poștal sistem de cifre, indicând localitatea și numărul oficiului poștal al destinatarului, care se înscrie pe trimiterile poștale, pentru a fi cartate cu ajutorul tehnicii automate.
Cod genetic sistem de înregistrare, conservare și de transmitere a informației ereditare.
90 / Plural: coduri / Etimologie: franceza code] 1 Act normativ care cuprinde o culegere sistematică de reguli juridice privitoare la o anumită ramură a dreptului.
4 Îs cod poștal Număr atribuit unei localități sau străzi.
5 Îs cod de culori Sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor.
6 Blg; îs cod genetic Mecanism prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară.
Cod de legi.
Scriere pe baza unui cod.
Cod de legi.

GRAMATICA cuvântului cod?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului cod.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul cod poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul cod sa indeplinească rolul de: substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul cod are forma: códuri
VEZI PLURALUL pentru cod la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE cod?
Vezi cuvântul cod desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul cod?
[ cod ]
Se pare că cuvântul cod are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL cod
Inţelegi mai uşor cuvântul cod dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Cod civil = ansamblul principalelor norme juridice care reglementează drepturile private ale persoanelor drepturile personale, căsătoria, divorțul, proprietatea, contractele etc
Cod penal = ansamblul principalelor norme care definesc infracțiunile crimele, delictele și contravențiile și stabilesc sancționarea, lor
Codul muncii = ansamblul principalelor norme care reglementează raporturile de muncă
Cod telegrafic = tabel de semne convenționale folosit la transmisiunile telegrafice
Cod de semnalizare = tabel de semnale convenționale care se folosesc cînd diferite persoane său echipe lucrează la distanță mare unele de altele
Cod poștal = număr atribuit unei localități sau străzi
Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor
Biologie; în sintagma Cod genetic = mecanism biochimic prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară
Cod poștal = număr atribuit unei localități sau străzi
Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor
Biologie; în sintagma Cod genetic = mecanism prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară
♦ cod poștal = indicativ prin cifre sau litere, corespunzător fiecărei localități, care facilitează cartarea corespondenței
Cod genetic = reprezentare biochimică a informației genetice; cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor reprezentând parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor
Codul muncii = ansamblu de norme care reglementează raporturile de muncă
Biologie Codul genetic = sistem natural prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL cod

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A da din mâini și din picioare?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a da pe cineva afară din casă sau din serviciu; a lipsi pe cineva de cele necesare traiului; a sărăci pe cineva
de obicei ironic mare, important lucru! 4
a face tot posibilul pentru a duce o acțiune la bun sfârșit, pentru a scăpa dintr-o încurcătură etc
rasă de taurine bună producătoare de lapte, adaptată la condițiile de stepă
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app