eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție colonie


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Colonie [ co-lo-ni-e ]
VEZI SINONIME PENTRU colonie PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului colonie în mai multe dicționare

Definițiile pentru colonie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru COLONIE:
COLONÍE2, colonii, substantiv feminin

1. (În antichitate) Cetate sau oraș întemeiat de fenicieni, de greci etc. pe teritoriu străin, cu scopuri comerciale, și care, pierzînd cu timpul legăturile de dependență cu metropola, putea deveni oraș de sine stătător; cetate sau oraș construit de romani în țările cucerite și avînd un rol economic, administrativ și militar.
♦ (La romani) Așezare fundată din interes public, situată într-un loc fixat prin lege și condusă de o lege specială; grup de cetățeni organizați și autorizați de statul roman să ocupe (total sau parțial) o așezare, cu teritoriul ei sau să fundeze un oraș nou pe un teritoriu cucerit.

2. Regiune sau țară (de obicei înapoiată) cucerită de un stat expansionist pentru obținerea de materii prime ieftine, pentru desfacerea la prețuri ridicate a produselor fabricate și pentru exportul de capital (exploatarea luînd un caracter deosebit de accentuat în faza imperialistă a capitalismului). Uriașa creștere a mișcării de eliberare națională în colonii, semicolonii și țările dependente împiedică în mare măsură realizarea planurilor criminale ale ațițătorilor la război. CONTEMPORANUL, S. II, 1951, nr. 268, 1/2.

3. (Urmat de determinări arătînd naționalitatea sau locul de origine) Grup de persoane provenind din altă regiune a țării sau, mai ales, din altă țară, imigrate sau strămutate (izolat sau în mase compacte) din locul de origine și menținînd între ele o oarecare coeziune. Colonia armeană din București.

4. Grup de copii trimiși sau aflați în mod organizat la odihnă în stațiuni climaterice sau balneare. Colonia raionului 1 Mai pleacă la Predeal.

5. (Uneori urmat de determinări arătînd componența) Grup de animale de același fel, ducînd viața în colectivitate. Colonie de corali. ▭ Într-o zi a dat de o colonie de maimuțe cu blana roșie. BART, E. 278.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

colonie
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru colonie:
coloníe1 substantiv feminin [Atestat: BĂLCESCU, M. vezi 6 / Plural: colonieii / Etimologie: franceza colonie, lat colonia] 1-2 (Ant) Cetate sau oraș întemeiat, în scopuri comerciale sau strategice, de fenicieni, de greci sau de alte popoare pe teritorii străine. 3 Oraș întemeiat de romani în teritoriile cucerite, având rol economic, administrativ și militar. 4-5 Țară (sau regiune) lipsită de independență politică și economică, dependentă politic-administrativ și exploatată de un stat-metropolă. 6 Comunitate aparținând unei naționalități care s-a stabilit într-o țară străină și menține între membrii săi legături strânse. 7 Așezare de imigranți. 8 Grup de persoane strămutate dintr-o regiune în alta (din cauza războiului sau benevol). 9 (Fig) Grup de animale din aceeași specie care trăiesc în același locuțiune 10 Grup de copii trimiși la odihnă în stațiuni climaterice sau balneare. 11 Loc unde este găzduit acest grup de copii. 12 Așezare de indivizi condamnați la muncă forțată. 13 Barăci destinate muncitorilor dintr-o uzină sau de pe un șantier. 14 Muncitorii care locuiesc într-o colonie (13). 15 colonie microbiană Grup de bacterii aflat în cultură pe medii solide, vizibil cu ochiul liber, derivat dintr-un germen unic sau dintr-un număr redus de germeni care s-au înmulțit pe locuțiune
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

COLONIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru COLONIE:
COLONÍE1, colonii, substantiv feminin

1. (În antichitate) Cetate sau oraș întemeiat, în scopuri comerciale sau strategice, de fenicieni, de greci sau de alte popoare pe teritorii străine.
♦ Oraș întemeiat de romani în ținuturile cucerite, având rol economic, administrativ și militar.

2. Teritoriu ocupat și administrat de o națiune străină și care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural etc.

3. Grup compact de persoane (de aceeași origine) așezat într-o țară sau într-o regiune a unei țări și care provine din imigrare sau din strămutare.

4. Grup de copii trimiși la odihnă în stațiuni climaterice sau balneare; loc unde este găzduit acest grup de copii.

5. Grup de animale din aceeași specie, care duce viața în comun. Colonie de corali.
       • Colonie microbiană = grup de bacterii aflat în cultură pe medii sociale, vizibil cu ochiul liber, derivat dintr-un germen unic sau dintr-un număr redus de germeni care s-au înmulțit pe locuțiune

– Din limba franceza colonie, latina colonia.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

COLONIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru COLONIE:
COLONÍE1, colonii, substantiv feminin

1. (În Antichitate) Cetate sau oraș întemeiat, în scopuri comerciale sau strategice, de fenicieni, de greci sau de alte popoare pe teritorii străine.
♦ Oraș întemeiat de romani în ținuturile cucerite, având rol economic, administrativ și militar.

2. Teritoriu ocupat și administrat de o națiune străină și care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural etc.

3. Grup compact de persoane (de aceeași origine) așezat într-o țară sau într-o regiune a unei țări și care provine din imigrare sau din strămutare.

4. Grup de copii trimiși la odihnă în stațiuni climaterice sau balneare; prin extensie loc unde este găzduit acest grup.

5. Grup de indivizi din aceeași specie, care trăiesc în comun. Colonie de corali.
       • Colonie microbiană = grup de bacterii, rezultat din diviziunea succesivă a unuia sau a câtorva germeni.

– Din limba franceza colonie, latina colonia.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

COLONIE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru COLONIE:
COLONÍE1 substantiv feminin

1. (Ant.) Cetate sau oraș întemeiat de o altă cetate sau de un alt stat pe teritoriul unei țări străine cu scopuri comerciale.

2. Țară (regiune) lipsită de independență politică și economică, dependentă politic-administrativ de un stat metropolă capitalist.

3. Grup, comunitate aparținând unei naționalități care s-a stabilit într-o țară străină și menține între membrii săi legături strânse.

4. Grup de copii trimiși la odihnă într-o stațiune balneoclimaterică.

5. (biologie) Grupare de indivizi din aceeași specie care duc viață în comun. [Gen. -iei. / conform limba franceza colonie, italiana , latina colonia].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

COLONIE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru COLONIE:
COLONÍE1 substantiv feminin

1. (ant.) cetate-oraș întemeiată de o altă cetate sau de un alt stat pe teritoriul unei țări străine, cu scopuri comerciale.

2. teritoriu, țară lipsită de independență politică și economică, sub dominația unui stat imperialist (metropolă); posesiune (2).

3. grup de persoane de aceeași cetățenie sau naționalitate stabilit într-o țară străină.

4. grup de copii trimiși la odihnă într-o stațiune balneoclimaterică.

5. grup de animale superioare sau de plante unicelulare din aceeași specie care duc viață în comun. (<fr. colonie, latina colonia)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

COLONIE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru COLONIE:
COLONÍE coloniei forme

1) (la fenicieni și la grecii antici) Cetate sau oraș, întemeiat în scopuri militare sau comerciale, pe un teritoriu străin.

2) Țară, de obicei slab dezvoltată, aflată sub dominația politică și economică a altui stat.

3) Grup compact de persoane de aceeași naționalitate, care locuiesc într-o țară străină sau în alt oraș.

4) Așezământ pentru reeducarea prin muncă. colonie de copii.

5) Grup de animale din aceeași specie care trăiesc în comun. colonie de corali. [articulat colonia; genitiv dativ coloniei; silabe -ni-e] /<fr. colonie, latina colonia
Forme diferite ale cuvantului colonie: coloniei

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

COLÓNIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru COLÓNIE:
COLÓNIE2, colonii, substantiv feminin (Și în sintagma apă de colonie) Lichid parfumat, fabricat din alcool și diverse uleiuri vegetale, folosit în cosmetică.

– Din limba franceza [eau de] Cologne.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

colonie
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru colonie:
colónie2 substantiv feminin [Atestat: ALECSANDRI, T. 349 / Etimologie: franceza [eau de] Cologne] (Șîs) Apă de colonie Lichid parfumat, fabricat din alcool și diverse uleiuri vegetale, folosit în cosmetică.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

COLÓNIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru COLÓNIE:
COLÓNIE2 substantiv feminin (Și în sintagma apă de colonie) Lichid parfumat, fabricat din alcool și diverse uleiuri vegetale, folosit în cosmetică.

– Din limba franceza [eau de] Cologne.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

COLÓNIE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru COLÓNIE:
COLÓNIE2 substantiv feminin Apă de colonie = amestec parfumat de alcool și uleiuri vegetale, folosit în cosmetică. [< italiana colonia < acqua di Colonia].
Definiție sursă: Dicționar de neologisme

COLÓNIE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru COLÓNIE:
COLÓNIE forme: Apă de colonie soluție din esențe aromate și alcool întrebuințată ca articol de cosmetică. /<fr. [eau de] Cologne n. pr.
Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

COLÓNIE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru COLÓNIE:
COLÓNIE1 substantiv feminin (Și în expresie apă de colonie) Lichid, parfumat, fabricat din alcool și diverse uleiuri vegetale.

– Pronunțat: -ni-e.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

colonie
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru colonie:
colónie2 (apă de colonie) (-ni-e) substantiv feminin, articulat colónia (-ni-a), genitiv dativ articulat colóniei; plural colónii, articulat colóniile (-ni-i-)
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

COLÓNIE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru COLÓNIE:
COLÓNIE2 substantiv feminin apă de Colonia = amestec parfumat de alcool și uleiuri vegetale. (<fr. /eau de/ Cologne)
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

colonie
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru colonie:
colónie (apă de Colonia) substantiv feminin (silabe -ni-e), articulat colónia (silabe -ni-a), genitiv dativ colónii, articulat colóniei
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

colonie
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru colonie:
colónie (-ii), substantiv feminin

– Lichid parfumat folosit în cosmetică.

– Variante odicolon. în franceză (eau de) Cologne.
Forme diferite ale cuvantului colonie: colonie-ii

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

colonie
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru colonie:
coloníe (teritoriu, grup) substantiv feminin, articulat colonía, genitiv dativ articulat coloníei; plural coloníi, articulat coloníile
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

colonie
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru colonie:
coloníe1 (teritoriu, grup) substantiv feminin, articulat colonía, genitiv dativ articulat coloníei; plural coloníi, articulat coloníile
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

COLONIE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru COLONIE:
COLONIE substantiv posesiune, (învechit) slobozie. (O colonie spaniolă din America.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

COLONIE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru COLONIE:
COLONIE substantiv apă de Colonia, (popular) odicolon. (Se dă cu colonie.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

COLÓNIE
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru COLÓNIE:
COLÓNIE substantiv verbal apă de Colonia.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime


CUVINTE APROPIATE DE 'COLONIE'
COLONIÁLECOLONIALÍSMCOLONIALÍSTcolónicCOLONÍECOLONÍSTcolonístăcoloníțăCOLONIZÁ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL COLÓNIE
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului colonie dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Vezi 6 / Plural: colÓnieii / Etimologie: franceza colonie, lat colonia] 1-2 Ant Cetate sau oraș întemeiat, în scopuri comerciale sau strategice, de fenicieni, de greci sau de alte popoare pe teritorii străine.
15 colÓnie microbiană Grup de bacterii aflat în cultură pe medii solide, vizibil cu ochiul liber, derivat dintr-un germen unic sau dintr-un număr redus de germeni care s-au înmulțit pe locuțiune.
COLONÍE colÓniei forme 1 la fenicieni și la grecii antici Cetate sau oraș, întemeiat în scopuri militare sau comerciale, pe un teritoriu străin.
ColÓnie de copii.
ColÓnie de corali.
349 / Etimologie: franceza [eau de] Cologne] Șîs Apă de colÓnie Lichid parfumat, fabricat din alcool și diverse uleiuri vegetale, folosit în cosmetică.
COLÓNIE forme: Apă de colÓnie soluție din esențe aromate și alcool întrebuințată ca articol de cosmetică.
O colÓnie spaniolă din America.
O colÓnie spaniolă din America.
Se dă cu colÓnie.

GRAMATICA cuvântului COLÓNIE?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului colonie.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul COLÓNIE poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul COLÓNIE sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul colonie are forma: colónii
VEZI PLURALUL pentru COLÓNIE la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE colonie?
Vezi cuvântul colonie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul colonie?
[ co-lo-ni-e ]
Se pare că cuvântul colonie are patru silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL COLÓNIE
Inţelegi mai uşor cuvântul colonie dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Colonie microbiană = grup de bacterii aflat în cultură pe medii sociale, vizibil cu ochiul liber, derivat dintr-un germen unic sau dintr-un număr redus de germeni care s-au înmulțit pe locuțiune – Din limba franceza colonie, latina colonia
Colonie microbiană = grup de bacterii, rezultat din diviziunea succesivă a unuia sau a câtorva germeni
COLÓNIE2 substantiv feminin Apă de colonie = amestec parfumat de alcool și uleiuri vegetale, folosit în cosmetică
COLÓNIE2 substantiv feminin apă de Colonia = amestec parfumat de alcool și uleiuri vegetale

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL COLÓNIE

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Locuțiune adjectiv de interes general sau public?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a face o muncă zadarnică, a lucra fără spor; a nu face nici o treabă
recunoaștere în public a unei fapte
de importanță socială, util colectivității
semne care servesc la indicarea operațiunilor matematice
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app