eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție disc


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Disc [ disc ]
VEZI SINONIME PENTRU disc PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului disc în mai multe dicționare

Definițiile pentru disc din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru disc:
disc1 sn [Atestat: istorie AM. 60r/18 / V: (liv) discus / Plural: discuri / Etimologie: franceza disque, lat discus] 1 Orice obiect de formă circulară și plată. 2 (Îs) Plug cu disc Plug cu tracțiune mecanică, având în loc de brăzdar și de comandă o parte tăietoare circulară și plată care taie și răstoarnă brazda. 3 (Spc) Semnal mobil de formă circulară care indică unui tren reducerea vitezei. 4 (Înv) Joc turcesc în care călăreții arancau, din galop, o suliță spre o țintă. 5 Suprafața aparentă a Soarelui sau a Lunii, văzută de un observator de pe Pământ. 6 Organ sau structură anatomică circulară, plată. 7 (Îs) disc intervertebral Cartilaj fibros și elastic așezat între două vertebre alăturate și servind la solidarizarea lor. 8 (Îs) Hernie de disc Hernie a unui disc (7) intervertebral. 9 (Bot) Receptaculul sau partea terminală la compozee. 10 (Teh) Obiect plat în formă de corp de revoluție, având diverse utilizări în tehnică. 11 (Fiz; îs) discul lui Newton Placă circulară împărțită în șapte sectoare colorate, reproducând culorile spectrului solar și care, prin rotire rapidă, apare albă sau gri, demonstrând sinteza luminii albe. 12 (Îs) disc de apel Dispozitiv al aparatului telefonic automat, având rolul de a forma numărul de apel spre centrala automată. 13 Placă circulară care servește la înregistrarea și la reproducerea vocii, a sunetelor etc. cu ajutorul unui aparat special. 14 Muzică înregistrată pe un disc (13). 15 (Îs) disc de frecvență Disc (13) cu înregistrări speciale, folosit la înregistrarea și măsurarea caracteristicilor de redare ale pick-up-urilor. 16 Placă circulară și plată, de o anumită greutate, pe care o aruncă atleții discoboli la distanță. 17 Probă de atletism care se practică cu discul (16).
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

DISC
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC, discuri, substantiv neutru

1. Placă rotundă (în antichitate de piatră sau de metal, astăzi mai ales de lemn, încercuită cu fier și avînd o anumită greutate) pe care atleții o aruncă în exercițiile și probele sportive de aruncare la distanță.
       • figurat Discul de foc al lunii se înălță curat pe zarea răsăritului. CAMILAR, TEM. 203. Soarele... ajuns în răscrucile cerurilor, își cumpănea, parcă, neclintit, pe albastrul șters al adîncurilor, discul său alb de lumină topită. HOGAȘ, M. N. 172. Codrul pare tot mai mare, parcă vine mai aproape Dimpreună cu al lunei disc, stăpînitor de ape. EMINESCU, O. I 154.

2. Orice obiect de formă rotundă și plată. În fabrica de parafină mîna îngheață pe sloiul discurilor de fier. C. PETRESCU, A. 464.
       • Plug cu disc = plug, de obicei cu tracțiune mecanică, a cărui parte tăietoare, rotundă și plată, taie și răstoarnă brazda ca și cormana și brăzdarul. (fizică) Discul lui Newton = placă circulară împărțită în șapte sectoare colorate reproducînd culorile spectrului solar și care, învîrtită repede, pare albă.
♦ Placă de patefon. Am ascultat muzică pe discuri.
♦ Placă rotundă de metal pe care se strîng banii (se face chetă) în biserică; talger. Să mergem... zise preotul, socotindu-se: Oare cît s-o fi strîns la disc? CAMILAR, N. II 11.

3. (medicină; în expresie) Disc intervertebral = țesut fibros așezat între două vertebre, în formă de disc (1) și cu un nucleu bulbos. Hernie de disc = hernia discului intervertebral.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

DISC
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC1, discuri, substantiv neutru

1. Placă circulară și plată de o anumită greutate, pe care o aruncă atleții discoboli la distanță.
♦ Probă de atletism care se practică cu acest obiect.

2. Orice obiect de formă circulară și plată.
       • Plug cu disc = plug cu tracțiune mecanică, a cărui parte tăietoare este constituită din una sau mai multe plăci circulare și plate, care taie și răstoarnă brazda. (fizică) Discul lui Newton = placă circulară împărțită în șapte sectoare colorate, reproducând culorile spectrului solar și care, prin rotire rapidă, apare albă sau gri, demonstrând sinteza luminii albe.

3. Semnal mobil de formă circulară care indică unui tren reducerea vitezei.

4. Placă circulară din material plastic, care servește la înregistrarea și reproducerea vocii, a sunetelor etc. cu ajutorul unui aparat special.
       • Disc de frecvență = disc1 (4) cu înregistrări speciale, folosit la verificarea și măsurarea caracteristicilor de redare ale pick-up-urilor.
♦ Muzică înregistrată pe un disc1 (4).

5. (În sintagmele) Disc intervertebral = cartilaj fibros și elastic așezat între două vertebre alăturate și contribuind la solidarizarea lor. Hernie de disc = hernie a unui disc intervertebral.

– Din limba franceza disque, latina discus.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

DISC
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC1, discuri, substantiv neutru

1. Placă circulară și plată de o anumită greutate, pe care o aruncă atleții discoboli la distanță.
♦ Probă de atletism care se practică cu acest obiect.

2. Orice obiect de formă circulară și plată.
       • Plug cu disc = plug cu tracțiune mecanică, având în loc de brăzdar și de cormană o parte tăietoare circulară și plată, care taie și răstoarnă brazda. (fizică) Discul lui Newton = placă circulară împărțită în șapte sectoare colorate, reproducând culorile spectrului solar și care, prin rotire rapidă, apare albă sau gri, demonstrând sinteza luminii albe.

3. Semnal mobil de formă circulară care indică unui tren reducerea vitezei.

4. Placă circulară care servește la înregistrarea și reproducerea vocii, a sunetelor etc. cu ajutorul unui aparat special. Disc de frecvență = disc1 (4) cu înregistrări speciale, folosit la verificarea și măsurarea caracteristicilor de redare ale pick-up-urilor.
♦ Muzică înregistrată pe un disc1 (4).

5. (În sintagmele) Disc intervertebral = cartilaj fibros și elastic așezat între două vertebre alăturate și servind la solidarizarea lor. Hernie de disc = hernie a unui disc intervertebral.

– Din limba franceza disque, latina discus.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

DISC
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC substantiv neutru

1. obiect plat cu contur circular.
       • obiect rotund și plat în proba atletică de aruncare la distanță; proba însăși.

2. placă circulară de material plastic pe care sunt gravate înregistrări sonore.
       • (informatică) suport circular magnetic pentru stocarea informației.
disc de frecvență = disc cu înregistrări speciale pentru verificarea și măsurarea caracteristicilor de redare ale pick-up-urilor.

3. muzică înregistrată pe disc (2).

4. suprafața aparentă a Soarelui sau a Lunii, văzută de un observator de pe Pământ.

5. organ sau structură anatomică circulară, plată.
disc embrionar (sau germinativ) = formație a embrionului în stadiul de blastulă la rechini, pești osoși, reptile și păsări; bănuț; disc intervertebral = țesut fibros între două vertebre, ca un disc cu un nucleu bulbos; hernie de disc = hernia discului intervertebral.

6. receptaculul sau partea terminală la compozee. (< limba franceza disque, latina discus)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

DISC
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC1 discuri n.

1) Obiect rotund și plat.
       • discde plug piesă care înlocuiește brăzdarul la plug. discul lui Newton placă circulară împărțită în șapte sectoare ce reproduc culorile spectrului solar și care, prin rotație rapidă, pare albă, demonstrând sinteza luminii albe. disc de apel dispozitiv al aparatului telefonic automat, având rolul de a forma numărul de apel spre centrala automată.

2) Placă circulară și plată, de o anumită greutate, folosită de atleți pentru aruncări la distanță.

3) Probă sportivă care se practică cu acest obiect.

4) Piesă de masă plastică sau de ebonită pe care sunt imprimate vibrații ale vocii sau ale instrumentelor muzicale, pentru a fi reproduse; placă.

5) Semnal mobil, de formă circulară, care indică reducerea vitezei pe căile ferate. 6): disc intervertebral cartilaj fibros situat între două vertebre. /<fr. disque, latina discus
Forme diferite ale cuvantului disc: discuri

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

DISC
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC substantiv neutru

1. Obiect rotund și plat care se folosește în proba atletică de aruncare la distanță.
♦ Obiect rotund și plat.
♦ Placă de patefon.

2. Suprafața aparentă a Soarelui sau a Lunii, văzută de un observator de pe Pământ.

3. Organ sau structură anatomică circulară, plată.
       • Disc intervertebral = țesut fibros așezat între două vertebre, având forma de disc cu un nucleu bulbos; hernie de disc = hernia discului intervertebral.

4. Receptaculul sau partea terminală la compozee. [conform limba franceza disque, italiana disco < latina discus, greacă diskos].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

disc
Dicționarul religios dă următoarea definitie pentru disc:
disc, discuri substantiv neutru Vas în formă de taler sau tipsie cu picior, din argint sau din alt metal, de obicei aurit pe fața superioară, pe care se pune sfântul agneț și celelalte părticele și care se păstrează la proscomidiar; simbolizează peștera din Betleem în care S-a născut Mântuitorul, precum și năsălia pe care a fost purtat trupul Său de la Golgota până la mormânt.

– Din limba franceza disque, latina discus.

Definiție sursă: Dicționar religios

DISC
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC s.

1. cerc, roată. (Un disc din lemn.)

2. (muzică) placă. (Un disc cu vocea Mariei Tănase.)

3. platou, taler, talger, tas, (învechit și regional) scafă, (regional) taier. (disc al unei balanțe.)

4. (învechit) taier (disc soarelui.)

5. (biologie) disc embrionar = bănuț, (prin Moldova) ban. (disc este o formație a embrionului.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

DISC
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC2, discuri, substantiv neutru Taler (circular) de metal (prețios) pe care se strâng în biserică, de la credincioși, bani pentru nevoile cultului sau pe care se pune agnețul (la oficierea căsătoriilor). [Variante: díscos substantiv neutru]

– Din limba slavă (veche) disk(os)ŭ.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

DISC
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC2 discuri n. Taler (circular) de metal prețios pe care se strâng în biserică, de la credincioși, bani pentru nevoile cultului și pe care se pun obiecte de cult, când se oficiază anumite ritualuri creștine. /<sl. disk[os]u
Forme diferite ale cuvantului disc: discuri

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

DISC
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC2, discuri, substantiv neutru Taler (circular) de metal (prețios) pe care se strâng în biserică, de la credincioși, bani pentru nevoile cultului sau pe care se pune agnețul (la oficierea căsătoriilor).

– Din limba slavă (veche) disk(os)ŭ.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

disc
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru disc:
disc (díscuri), substantiv neutru

– Placă circulară și plată.

– Variante (învechit) discos. Mr. discu. greacă δίσϰος, în parte prin intermediul limba slavă (veche) disk(o)ŭ (Murnu 18), și modern din limba franceza disque.

– derivat discobol, substantiv masculin, din limba franceza
Forme diferite ale cuvantului disc: díscuri

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

disc
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru disc:
disc n. taler de aur sau de argint pe care se pune sfântul agneț și cu care umblă dascălii spre a primi ofrandele în bani. [greacă mod. DÌSKOS, de unde și forma paralelă discos].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

DISC
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru DISC:
DISC2 (DISKOS) (< limba slavă (veche) ) Suport de aur sau de argint pe care se pune agnețul când se oficiază liturghia.
Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

disc
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru disc:
disc (placă, taler) substantiv neutru, plural díscuri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

disc
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru disc:
disc substantiv neutru, plural díscuri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

disc
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru disc:
disc2 sn vezi discos
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a


CUVINTE APROPIATE DE 'DISC'
DISARTRÓZĂdisasediáDISBAZÍEDISBULÍEDISCDISC-JOCKEYdisc-jokeydíșcădiscál

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL disc
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului disc dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
60r/18 / V: liv discus / Plural: discuri / Etimologie: franceza disque, lat discus] 1 Orice obiect de formă circulară și plată.
2 Îs Plug cu disc Plug cu tracțiune mecanică, având în loc de brăzdar și de comandă o parte tăietoare circulară și plată care taie și răstoarnă brazda.
7 Îs disc intervertebral Cartilaj fibros și elastic așezat între două vertebre alăturate și servind la solidarizarea lor.
8 Îs Hernie de disc Hernie a unui disc 7 intervertebral.
11 Fiz; îs discul lui Newton Placă circulară împărțită în șapte sectoare colorate, reproducând culorile spectrului solar și care, prin rotire rapidă, apare albă sau gri, demonstrând sinteza luminii albe.
12 Îs disc de apel Dispozitiv al aparatului telefonic automat, având rolul de a forma numărul de apel spre centrala automată.
15 Îs disc de frecvență Disc 13 cu înregistrări speciale, folosit la înregistrarea și măsurarea caracteristicilor de redare ale pick-up-urilor.
DISC1 discuri n.
       • discde plug piesă care înlocuiește brăzdarul la plug.
Discul lui Newton placă circulară împărțită în șapte sectoare ce reproduc culorile spectrului solar și care, prin rotație rapidă, pare albă, demonstrând sinteza luminii albe.
Disc de apel dispozitiv al aparatului telefonic automat, având rolul de a forma numărul de apel spre centrala automată.
6: disc intervertebral cartilaj fibros situat între două vertebre.
Un disc din lemn.
Un disc cu vocea Mariei Tănase.
Disc al unei balanțe.
învechit taier disc soarelui.
Disc este o formație a embrionului.
DISC2 discuri n.
Un disc din lemn.
Un disc cu vocea Mariei Tănase.
Discul soarelui.
Disc este o formație a embrionului.

GRAMATICA cuvântului disc?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului disc.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul disc poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul disc sa indeplinească rolul de: substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul disc are forma: díscuri
VEZI PLURALUL pentru disc la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE disc?
Vezi cuvântul disc desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul disc?
[ disc ]
Se pare că cuvântul disc are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL disc
Inţelegi mai uşor cuvântul disc dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Plug cu disc = plug, de obicei cu tracțiune mecanică, a cărui parte tăietoare, rotundă și plată, taie și răstoarnă brazda ca și cormana și brăzdarul
Fizică Discul lui Newton = placă circulară împărțită în șapte sectoare colorate reproducînd culorile spectrului solar și care, învîrtită repede, pare albă
Medicină; în expresie Disc intervertebral = țesut fibros așezat între două vertebre, în formă de disc 1 și cu un nucleu bulbos
Hernie de disc = hernia discului intervertebral
Plug cu disc = plug cu tracțiune mecanică, a cărui parte tăietoare este constituită din una sau mai multe plăci circulare și plate, care taie și răstoarnă brazda
Fizică Discul lui Newton = placă circulară împărțită în șapte sectoare colorate, reproducând culorile spectrului solar și care, prin rotire rapidă, apare albă sau gri, demonstrând sinteza luminii albe
Disc de frecvență = disc1 4 cu înregistrări speciale, folosit la verificarea și măsurarea caracteristicilor de redare ale pick-up-urilor
În sintagmele Disc intervertebral = cartilaj fibros și elastic așezat între două vertebre alăturate și contribuind la solidarizarea lor
Hernie de disc = hernie a unui disc intervertebral
Plug cu disc = plug cu tracțiune mecanică, având în loc de brăzdar și de cormană o parte tăietoare circulară și plată, care taie și răstoarnă brazda
Fizică Discul lui Newton = placă circulară împărțită în șapte sectoare colorate, reproducând culorile spectrului solar și care, prin rotire rapidă, apare albă sau gri, demonstrând sinteza luminii albe
Disc de frecvență = disc1 4 cu înregistrări speciale, folosit la verificarea și măsurarea caracteristicilor de redare ale pick-up-urilor
În sintagmele Disc intervertebral = cartilaj fibros și elastic așezat între două vertebre alăturate și servind la solidarizarea lor
Hernie de disc = hernie a unui disc intervertebral
♦ disc de frecvență = disc cu înregistrări speciale pentru verificarea și măsurarea caracteristicilor de redare ale pick-up-urilor
♦ disc embrionar sau germinativ = formație a embrionului în stadiul de blastulă la rechini, pești osoși, reptile și păsări; bănuț; disc intervertebral = țesut fibros între două vertebre, ca un disc cu un nucleu bulbos; hernie de disc = hernia discului intervertebral
Disc intervertebral = țesut fibros așezat între două vertebre, având forma de disc cu un nucleu bulbos; hernie de disc = hernia discului intervertebral
Biologie disc embrionar = bănuț, prin Moldova ban
Biologie disc embrionar = bănuț, prin Moldova ban

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL disc

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A-și plânge păcatele?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
numele unui sistem de apărare la jocul de șah
raționament în care se trece de la adevăruri cu un anumit grad de generalitate spre adevăruri cu același grad de generalitate
a se căi, a regreta ceva
mașină de lucru folosită în filaturile de bumbac, care execută destrămarea și curățarea de impurități a bumbacului desfoiat în prealabil
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app