eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție diviziune


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Diviziune [ di-vi-zi-u-ne ]
VEZI SINONIME PENTRU diviziune PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului diviziune în mai multe dicționare

Definițiile pentru diviziune din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul de termeni muzicali dă următoarea definitie pentru diviziune:
diviziune, termen generic aplicat la împărțirea sau fracționarea după reguli specifice a unor elemente ale muzicii:

1. despre normală a valorii* notelor este binară*, dacă nota* întreagă se împarte prin 2, 4, 8 etc., în care caz se determină grafic ritmul* binar (cu accente (II,

7) din 2 în 2 elemente ritmice).

2. despre normală a notei întregi cu punct este ternară*, dacă împărțirea se face cu 3, 6, 12 etc., în care caz se determină grafic ritmul ternar (cu accente din 3 în 3 elemente ritmice). Nu numai nota întreagă (cu sau fără punct) poate fi împărțită ca mai sus, ci și diferitele ei fracțiuni. Există și despre excepționale sau neregulate ale ambelor valori, cu care se obțin diferite efecte expresive-ritmice. Ex.: trioletul*. Alte despre excepționale ale valorii notelor sunt cvartoletul*, cvintoletul*, sextoletul* etc.

3. despre octavei*, vezi gamă; mod; tetracord; pentacord.

4. despre intervalelor* se efectuează, în sistemul egal temperat*, în părți egale sau neegale. Ex.: secunda* mare (tonul*) se împarte în două secunde mici (semitonuri*) egale, dar octava se poate împărți fie în intervale egale (12 semitonuri sau 6 tonuri sau 4 terțe* mic sau 3 terțe mari), fie neegale (1 cvartă* + 1 cvintă* sau 1 terță mare + 1 sextă mică). În sistemele netemperale* nici un interval, de orice mărime, nu se poate diviza în părți egale, ceea ce a constituit unul din motivele principale ale părăsirii lor și adoptării sistemului egal temperat.

5. (acustică). În timpul vibrației unei coarde sau a unei coloane de aer dintr-un tub sonor are loc o despre spontană a coardei sau a coloanei de aer, în elemente de 2, 3, 4,... ori mai mici. despre prin 2 produce octava sunetului fundamental; prin 3, cvinta octavei; prin 4, cvarta cvintei octavei etc. În final, această despre dă naștere seriei sunetelor armonice*.

6. (istorie) despre armonică (geometrică) și despre aritmetică, după concepția lui G. Zarlino, bazată pe fenomene acustice, reprezintă cele două moduri opuse în care pot vibra coardele sau aerul dintr-un tub sonor. despre arm. (notată convențional: 1: 1/2: 1/3: 1/4 etc.) pleacă de la fracționarea regulată a unei coarde sau, ceea ce este totuna, de la o serie de coarde de lungimi tot mai mici, corespunzătoare rapoartelor din paranteză. Ultimele trei coarde produc acordajul* perfect major* pe tonica* do. despre aritmetică (notată convențional: 1: 2: 3: 4 etc.) pleacă de la o serie de coarde cu lungimi de 2, 3, 4,... ori mai mari decât cea mai scurtă. Ultimele trei coarde produc acordul perfect minor* pe tonica la. În alcătuirea celor două serii de sunete, unde Zarlino recunoaște existența tuturor intervalelor consonante* pe care le admite, constă din așa-numita dualitate arm. ( vezi dualism). După evidențierea ca atare a sunetelor arm. în secolul următor și după confirmarea lor științifică de către fizicianul J. Sauveur (1701), s-a văzut că acestea erau tocmai sunetele corespunzătoare despre arm. zarliniene. Ele au fost numite armonice superioare, pentru a le deosebi de cele inferioare, corespunzătoare despre aritmetice. Deși nici un fapt experimental nu a putut demonstra existența obiectivă distinctă a armonicelor inferioare, ele au fost considerate de unii teoreticieni din secolul 18 (J.-Ph. Rameau, G. Tartini ș.a.) ca geneza naturală a acordului și a modului minerit, datorită paralelismului originii lor cu armonicele superioare.

Definiție sursă: Dicționar de termeni muzicali

diviziune
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru diviziune:
diviziúne substantiv feminin [Atestat: BARIȚIU, P. A. II, 316 / V: (înv) diviziunevisidiviziune / P: diviziunezi-udiviziune / Plural: diviziuneni / Etimologie: franceza division, lat divisio, -onis] 1 Împărțire în fragmente, părți etc. 2 (Ccr) Fragment obținut printr-o împărțire. 3 (Îs) diviziunea muncii Împărțire, în cadrul unei întreprinderi, a procesului de creare a unui produs în mai multe operații parțiale, fiecare operație fiind efectuată de un muncitor sau un grup de muncitori anume specializați. 4 (Iuz; îs) diviziunea socială a muncii Împărțirea producției sociale pe ramuri de producție de sine stătătoare (industrie, agricultură etc.) având drept rezultat specializarea unor grupuri de producători în anumite ramuri. 5 (Iuz; în doctrina marxistă; îs) diviziunea internațională a muncii Împărțirea muncii pe ansamblul economiei mondiale între diferitele țări, care stă la baza relațiilor de comerț exterior, de cooperare economică etc. 6 (Mat; înv) Împărțire. 7 Divizie (7). 8 Linioară care indică o anumită valoare pe scara sau cadranul unui instrument de măsură. 9 Valoare care corespunde unei diviziuni (8). 10 Operație logică de separare a genului în clase și specii. 11 (Blg; îs) diviziune celulară Mod de împărțire a celulelor prin mitoză și amitoză. 12 (Jur; înv) Partaj.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

DIVIZIUNE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru DIVIZIUNE:
DIVIZIÚNE, diviziuni, substantiv feminin Împărțire, fragmentare, separație; (concretizat) fragment sau unitate care se obține dintr-o împărțire. Diviziune administrativă.
       • Diviziunea muncii (în cadrul unei întreprinderi) = împărțirea, în cadrul unei întreprinderi, a procesului de creare a unui produs, în mai multe operații parțiale, fiecare operație fiind efectuată de un muncitor sau de un grup de muncitori anume specializați. Diviziunea socială a muncii = împărțirea producției sociale pe ramuri de producție de sine stătătoare (industrie, agricultură etc.), ceea ce are drept rezultat specializarea unor grupuri de producători în anumite ramuri. În ansamblul variatelor valori de întrebuințare sau corpuri de mărfuri își găsește expresia un ansamblu de munci utile tot atît de variate, care diferă după gen, specie, familie, subspecie, varietate

– o diviziune socială a muncii. MARX, C. I 75. Diviziunea socială a muncii presupune dispersarea mijloacelor de producție în mîinile unui mare număr de producători de mărfuri, independenți unul de altul. id. ib. 333.

– Pronunțat: -zi-u-.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

DIVIZIUNE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru DIVIZIUNE:
DIVIZIÚNE, diviziuni, substantiv feminin

1. Împărțire, fragmentare, separare; (concret) fragment sau unitate care se obține printr-o împărțire.
       • Diviziunea muncii = împărțire, în cadrul unei întreprinderi, a procesului de creare a unui produs în mai multe operații parțiale, fiecare operație fiind efectuată de un muncitor sau de un grup de muncitori anume specializați. Diviziunea socială a muncii = împărțire a producției sociale pe ramuri de producție de sine stătătoare (industrie, agricultură etc.), având drept rezultat specializarea unor grupuri de producători în anumite ramuri.
♦ specializare Operație logică de împărțire a genului în specii.

2. Linioară care indică o anumită valoare pe scara sau pe cadranul unui instrument de măsură; valoare care corespunde acestei linioare. [ pronunție: -zi-u-]

– Din limba franceza division, latina divisio, -onis.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

DIVIZIUNE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru DIVIZIUNE:
DIVIZIÚNE substantiv feminin Împărțire; separare, divizare.
♦ Operație logică de împărțire a genului în speciile sale.
       • Diviziunea muncii = împărțire a unui proces de producție în mai multe operații specializate; diviziune celulară = mod de înmulțire a celulelor prin mitoză și amitoză.
♦ Fragment, parte, unitate obținută printr-o împărțire.
♦ Linioară marcată pe o scară funcțională sau pe cadranul unui instrument de măsură, corespunzând unei anumite valori; intervalul sau valoarea intervalului dintre două astfel de linioare. [conform latina divisio, limba franceza division].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

DIVIZIUNE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru DIVIZIUNE:
DIVIZIÚNE substantiv feminin

1. împărțire; separare, divizare.
♦ ă muncii = împărțire a unui proces de producție în mai multe operații specializate.

2. operație logică de împărțire a genului în speciile sale.

3. (biologie) diviziune celulară = mod de înmulțire a celulelor prin mitoză și meioză.

4. parte, fragment, fracțiune.
       • linioară pe o scară funcțională sau pe cadranul unui instrument de măsură; intervalul sau valoarea intervalului dintre două astfel de linioare. (< limba franceza divizion, latina divisio)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

DIVIZIUNE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru DIVIZIUNE:
DIVIZIÚNE, diviziuni, substantiv feminin

1. Împărțire, fragmentare, separare; (concret) fragment sau unitate care se obține printr-o împărțire.
       • Diviziunea muncii = împărțire a activității în ramuri sau operații specializate de sine stătătoare.

2. specializare Operație logică de împărțire a genului în specii.

3. Linioară care indică o anumită valoare pe scara sau pe cadranul unui instrument de măsură; valoare care corespunde acestei linioare. [ pronunție: -zi-u-]

– Din limba franceza division, latina divisio, -onis.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

DIVIZIUNE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru DIVIZIUNE:
DIVIZIUNE s.

1. dividere, divizare, fracționare, fragmentare, îmbucătățire, împărțire, secționare, segmentare, tăiat, tăiere, (rar) segmentație. (diviziune unui întreg.)

2. despărțire, împărțire. (diviziune capitolelor unei cărți.)

3. parte, secțiune. (Lucrarea are trei mari diviziune.)

4. gradație. (diviziune a unui termometru.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

DIVIZIUNE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru DIVIZIUNE:
DIVIZIÚNE diviziunei forme

1) vezi A DIVIDE.

2) Fragment obținut în urma unei împărțiri.

3) Liniuță care corespunde unei anumite valori, marcată pe scara sau pe cadranul unui instrument de măsură. [articulat diviziunea; genitiv dativ diviziunii; silabe -zi-u-] /<fr. division, latina divisio, diviziuneonis
Forme diferite ale cuvantului diviziune: diviziunei

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

diviziune
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru diviziune:
diviziúne (împărțire) (-zi-u-) substantiv feminin, genitiv dativ articulat diviziúnii; plural diviziúni
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

diviziune
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru diviziune:
diviziúne substantiv feminin (silabe -zi-u-), genitiv dativ articulat diviziúnii; plural diviziúni
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'DIVIZIUNE'
DIVIZIONÁRdivizionárăDIVIZIONÍSMDIVIZIONÍSTDIVIZIÚNEDIVIZÓRDivoiudivórciuDIVÓRS

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL diviziune
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului diviziune dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
II, 316 / V: înv diviziunevisidiviziune / P: diviziunezi-udiviziune / Plural: diviziuneni / Etimologie: franceza division, lat divisio, -onis] 1 Împărțire în fragmente, părți etc.
3 Îs diviziunea muncii Împărțire, în cadrul unei întreprinderi, a procesului de creare a unui produs în mai multe operații parțiale, fiecare operație fiind efectuată de un muncitor sau un grup de muncitori anume specializați.
4 Iuz; îs diviziunea socială a muncii Împărțirea producției sociale pe ramuri de producție de sine stătătoare industrie, agricultură etc.
5 Iuz; în doctrina marxistă; îs diviziunea internațională a muncii Împărțirea muncii pe ansamblul economiei mondiale între diferitele țări, care stă la baza relațiilor de comerț exterior, de cooperare economică etc.
11 Blg; îs diviziune celulară Mod de împărțire a celulelor prin mitoză și amitoză.
Diviziune unui întreg.
Diviziune capitolelor unei cărți.
Lucrarea are trei mari diviziune.
Diviziune a unui termometru.
DIVIZIÚNE diviziunei forme 1 vezi A DIVIDE.
Division, latina divisio, diviziuneonis.
Diviziune capitolelor unei cărți.

GRAMATICA cuvântului diviziune?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului diviziune.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul diviziune poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul diviziune sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul diviziune are forma: diviziúni
VEZI PLURALUL pentru diviziune la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE diviziune?
Vezi cuvântul diviziune desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul diviziune?
[ di-vi-zi-u-ne ]
Se pare că cuvântul diviziune are cinci silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL diviziune
Inţelegi mai uşor cuvântul diviziune dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Diviziunea muncii în cadrul unei întreprinderi = împărțirea, în cadrul unei întreprinderi, a procesului de creare a unui produs, în mai multe operații parțiale, fiecare operație fiind efectuată de un muncitor sau de un grup de muncitori anume specializați
Diviziunea socială a muncii = împărțirea producției sociale pe ramuri de producție de sine stătătoare industrie, agricultură etc
Diviziunea muncii = împărțire, în cadrul unei întreprinderi, a procesului de creare a unui produs în mai multe operații parțiale, fiecare operație fiind efectuată de un muncitor sau de un grup de muncitori anume specializați
Diviziunea socială a muncii = împărțire a producției sociale pe ramuri de producție de sine stătătoare industrie, agricultură etc
Diviziunea muncii = împărțire a unui proces de producție în mai multe operații specializate; diviziune celulară = mod de înmulțire a celulelor prin mitoză și amitoză
♦ ă muncii = împărțire a unui proces de producție în mai multe operații specializate
Biologie diviziune celulară = mod de înmulțire a celulelor prin mitoză și meioză
Diviziunea muncii = împărțire a activității în ramuri sau operații specializate de sine stătătoare

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL diviziune

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A se pune pe cheltuială?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
afluență precipitată, torent de cuvinte în vorbirea cuiva
a a lucra conștiincios, cu sârguință; b a-și vedea de lucrul său, a nu se amesteca în lucrul sau în problemele altora
a cheltui mult și nerațional
șef de străjeri, de grăniceri
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app