eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție intoarce


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
întoarce [ în-to-ar-ce ]
VEZI SINONIME PENTRU întoarce PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului intoarce în mai multe dicționare

Definițiile pentru intoarce din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a întoarce
Verbul: a întoarce (forma la infinitiv)
A întoarce conjugat la timpul prezent:
 • eu întorc
 • tu întorci
 • el ea întoarce
 • noi întoarcem
 • voi întoarceți
 • ei ele întorc
VEZI VERBUL a întoarce CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru ÎNTOARCE:
ÎNTOÁRCE, întórc, verb III.

I.

1. reflexiv A veni înapoi de unde a plecat; a reveni, a se înapoia. Se prefăcuse a merge la târg, dar se-ntorsese pe ocolite, prin cine știe cîte păpușoaie. CAMILAR, TEM. 263. Treceau oamenii care se întorceau de la lucru și cîntecele lor umpleau amurgitul. SADOVEANU, O. I 268. Omul acesta se-ntoarce astăzi către sat. ARGHEZI, P. T.

9.
       • (Întărit prin adverb «înapoi») Acei nobili din Ardeal, care fugiseră și acum cereau iertare, voind a se întoarce înapoi. BĂLCESCU, O. II 271.
♦ Tranz, factitiv (Cu privire la ființe) A face să revină (la locul) de unde a plecat, a aduce înapoi, a readuce. L-au luat; da îl întoarcem noi... n-ai grijă. SADOVEANU, Z. C. 339. Simțise el bine că pe fugar nu-l întoarce nimic din calea lui. POPA, vezi 112. Alexandru Jpsilante, cu mare nevoie, făgăduieli și scutiri putu a-i întoarce [pe țărani] iarăși la muncă. BĂLCESCU, O. I 142.
♦ tranzitiv A lovi (pe cineva) din nou o boală, a-i reveni boala (sub formă de acces). S-a năpustit asupra bunătăților, căci îi era foame, însă pînă seara l-a întors boala. PAS, Z. I 218. În vară l-au prins niște friguri de care a scăpat în puțină verb reflexiv:eme, dar care, pe toamnă, l-au întors iarăși. VLAHUȚĂ, O. A. 101. În primejdie de a-l întoarce boala, subofițerul se tîrîise pînă la spițerie. RUSSO, S. 30.

2. reflexiv A se îndrepta spre un punct, schimbînd direcția inițială, a o lua în altă parte, a-și schimba direcția. Plutoanele se întoarseră într-acolo. CAMILAR, N. I 378. Toată lumea se întoarse spre uliță. REBREANU,

I. 22. Privitorii... îi urau drum bun, ori încotro s-a întoarce. CREANGĂ, P. 307.
       • tranzitiv figurat Ea este o ceară moale, pe care o întorc cum mi-e voia. NEGRUZZI, S. I 77.

3. tranzitiv figurat A convinge, a determina (pe cineva) să-și schimbe părerea, hotărîrea, să revină asupra unei păreri sau hotărîri luate. Oricît ar fi vorbit cu el, nu-l puteau întoarce. DUMITRIU, N. 168. N-a fost putință să-l întoarcă din hotărîrea sa. ISPIRESCU, L.

3.
♦ reflexiv A-și schimba părerea; a se răzgîndi. Dar iar mă întorc și zic: mai știi cum vine verb reflexiv:emea? CREANGĂ, P. 248. Era cît p-aci s-o omoare; da s-a întors... că-i era milă. ȘEZ. III 74.
♦ (Complementul indică vorba, promisiunea, hotărîrea, învoiala etc.) A lua înapoi, a reveni asupra... Tot drumul m-am temut să nu-și ia seamă și să nu-și întoarcă vorba. C. PETRESCU, R. DR. 253.
       • reflexiv pasiv Nu este cu dreptate și cuviință să se întoarcă o hotărîre. SADOVEANU, despre P. 45.

4. intranzitiv A se preface, a se transforma, a se modifica. Începe a bura, apoi o întoarce în lapoviță. CREANGĂ, A. 30.
       • Expresia: (Regional) A i se întoarce (cuiva) mînia = a-i trece supărarea; a se împăca. Du-te, maică, și te-ntoarce, Doar mînia i s-o-ntoarce. TEODORESCU, P. P. 519. (Neobișnuit) A se întoarce inima cuiva = a se îmblînzi, a se înmuia. Mult se întoarse inima Vitaliei de cuvintele maicii starițe. STĂNOIU, C.

I. 207.
       • tranzitiv Nu-mi întoarce vorbele în cabazlîc. ALECSANDRI, T. I 68.

5. tranzitiv (Determinat prin «cuvînt», «vorbă» etc.) A răspunde, a replica. Mă rog, Dimitri Mateevici, întoarse cuvînt Pietruga. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 156, 9/2.

II.

1. tranzitiv A învîrti, a răsuci. Întoarce, te rog, cheia... Așa, să nu ne mai tulbure nimeni. VLAHUȚĂ, O. A. III 42. Băgă cheia în broasca ușii și întorcînd-o nițel, scîrț! ușa se deschise. ISPIRESCU, L. 50.
       • Expresia: (Neobișnuit) A(-i) întoarce (cuiva) șurubul = a umbla cu viclenii, cu înșelătorii, cu minciuni; a înșela. Mi-o întors șurubu pușchiu cel de Pepelea? ALECSANDRI, T. I 326. A o întoarce sau (regional) a o întoarce la șurub = a-și schimba atitudinea (spre a ieși dintr-o încurcătură). Spune-mi ce să mai fac, cum s-o mai întorc? RETEGANUL, P. I 68. Văzînd bietul popă că s-a pus în cîrd cu nebunii, începe s-o întoarcă la șurub. CREANGĂ, A. 95. (Regionai) A o întoarce la viclenie (sau la șiretlic) = a recurge la viclenii. Văzu... că de astă dată nu i se prinde vorba, o întoarse la viclenie. ISPIRESCU, L. 66. O întoarse și dînsa la șiretlic. id. U. 81.
       • reflexiv Fusu-i răpide se-ntoarce, Iute-n aer sfîrîind. ALECSANDRI, P. A. 37.
       • Expresia: (Regional) A se întoarce într-un călcîi, se spune despre o persoană sprintenă, harnică. Se întorcea numai într-un călcîi cînd poruncea și așeza lucrurile de călătorie. ISPIRESCU, L.

13.
♦ A strînge arcul unui ceas pentru a-i pune în mișcare mecanismul. Ceasul să-l întorci întotdeauna seara la opt. Asta-i rînduiala lui. C. PETRESCU, A. 433.

2. tranzitiv (Complementul indică o parte a corpului sau corpul întreg, prin extensie privirea) A schimba poziția, făcînd o mișcare în direcția opusă celei de mai înainte; a îndrepta în altă direcție, într-o anumită direcție. Întorcea capul în dreapta și în stînga pe gîtul său lung și se uita înăuntru pe fiecare fereastră. DUMITRIU, N. 159. Ne întorceam privirile la dreapta și rămâneam uimiți. O pînză lată de apă... s-aruncă de la o înălțime amețitoare într-o copcă de piatră. VLAHUȚĂ, O. A. II 159. A întors ochii în altă parte, să nu-l vază. CARAGIALE, O. III 77. A-ntors fața la părete. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 147.
       • Expresia: A întoarce (cuiva) capul (sau mințile) = a zăpăci (pe cineva), a face să-și piardă capul, a-i suci capul. Fata, bună mehenghe, îi întoarce capul și Ipate vede că nu-i de lepădat. CREANGĂ, P. 165. A întoarce (cuiva) spatele (sau dosul, ceafa) = a pleca brusc și în mod nepoliticos de lîngă cineva, a părăsi pe cineva, a nu mai sta de vorbă cu cineva în semn de desconsiderare. Se hotărî și le întoarse spatele. DUMITRIU, N. 100. Și fluturînd din mînă, îmi întoarse spatele necăjit. VLAHUȚĂ, O. A. III 24. A-și întoarce fața de la (sau de către) cineva vezi față.
       • reflexiv Se întoarse pe marginea laviței și se pregăti s-asculte. SADOVEANU, B. 58. Se tot întorcea de se uita înapoi. ISPIRESCU, L. 36.
       • Expresia: (Familiar) A i se întoarce (cuiva) mațele sau stomacul (pe dos) = a i se face (cuiva) scîrbă, greață.

3. reflexiv (Despre ființe) A da tîrcoale, a se învîrti în jurul... Se tot întorcea pe lîngă dînsul și se tot uita. ISPIRESCU, L. 72.

4. tranzitiv (Regional) A castra, a scopi.

III. tranzitiv

1. A schimba poziția (firească) a unui obiect, așezîndu-l într-o poziție opusă celei vechi; a răsturna. Răstoarnă albinele frumușel din pălărie în buștihan, îl întoarce binișor cu gura în jos. CREANGĂ, P. 238.
       • Expresia: A întoarce casa pe dos = a face mare dezordine în casă, a răscoli totul în casă. A (o) întoarce și pe-o parte (sau față) și pe alta = a examina amănunțit, a discuta în detaliu.
♦ A da filele unei cărți sau unui caiet înainte sau înapoi. vezi răsfoi. Întorc paginile în urmă. Găsesc iscălituri in arabă, în persană, în georgiană, în ebraică. STANCU, U.R.S.S. 202. Aș dori să întorc și cealaltă pagină. SAHIA, N. 118. Întoarse și ea foaia și ceti. ISPIRESCU, L. 50. Vîntu-ntoarce-o filă Din cartea ce am deschis. EMINESCU, O. IV 193.
       • Expresia: A întoarce foaia sau a o întoarce pe foaia cealaltă = a-și schimba atitudinea sau purtarea față de cineva, devenind mai aspru. Dacă e însă vorba de pistol și de asasinate lașe, atunci va întoarce și el foaia și va răspunde cu vîrf și îndesat. CAMIL PETRESCU, O. II 230. Mai târziu după ce se vor fi calmat spiritele, va întoarce el foaia. REBREANU, R. IIn 151.
♦ (Cu privire la obiecte de îmbrăcăminte) A transforma cosînd din nou, astfel ca partea de pe dos (neuzată) să devină față.
♦ (Cu privire la fîn, paie etc.) A învîrti în așa fel ca partea umedă de la pămînt să vină deasupra. A întors fînul.
♦ (Cu privire la ogoare) A ara (din nou).

2. A da îndărăt, a restitui. Străinul a cerut pîrcălăbiei să împlinească întocmai zapisele și șmecherii să-i plătească ce i se cuvine și să-i întoarcă ce i-au luat. SADOVEANU, despre P. 161. I-au întors cele trei pungi de bani. SBIERA, P. 245. Ai pierdut? Te împrumut: îmi vei întoarce banii cînd vei avea. BOLINTINEANU, O. 368.
       • Expresia: A întoarce vizita = a răspunde printr-o vizită unei vizite primite anterior. Și fiindcă de mult trebuia să întoarcă vizita unei prietene, a ieșit repede. REBREANU, R. I 246.
♦ figurat A răsplăti (pe cineva) pentru o faptă bună sau rea. Nu ai adus cu tine pe făcătorul tău de bine, ca să-i întoarcem binefacerea. RETEGANUL, P. V

7.

– Forme gramaticale: perfectul simplu întorsei, participiu întors.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane


Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

ÎNTOARCE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru ÎNTOARCE:
ÎNTOARCE verb

1. a se înapoia, a reveni, a veni, (popular) a se înturna, (prin Banat) a proveni, (învechit) a se toarce, a se turna. (Cînd te-ai intoarce acasă?)

2. a reapărea, a recidiva, a reveni, (regional) a se înturna. (I s-a intoarce boala.)

3. (fizică) a se răsfrînge, a se reflecta, a se repercuta, a reveni, (învechit) a se refrînge. (Unda sonoră se intoarce la întîlnirea unui obstacol.)

4. a răspunde, a replica. (I-a intoarce verb reflexiv:eo două!)

5. a (se) învîrti, a (se) răsuci, a (se) roti, a (se) suci, (regional) a (se) rotila. (intoarce cheia în broască.)

6. (popular) a cîrni. (intoarce cîrma spre dreapta.)

7. a da. (A intoarce filele la o carte.)

8. a răsturna, (regional) a îmburda. (A intoarce mămăliga.)

9. a îndrepta, a întinde, a ochi, a ținti. (A intoarce arma spre mine.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

ÎNTOARCE
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru ÎNTOARCE:
ÎNTOÁRCE verb vezi analiza, castra, comenta, da, explica, interpreta, înapoia, jugăni, metamorforza, modifica, plăti, preface, preschimba, reda, restitui, schimba, scopi, steriliza, tălmăci, tâlcui, traduce, transforma, transpune.
Definiție sursă: Dicționar de sinonimeîntoarce
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru întoarce:
întoarce verb vezi ANALIZA. CASTRA. COMENTA. DA. EXPLICA. INTERPRETA. ÎNAPOIA. JUGĂNI. METAMORFOZA. MODIFICA. PLĂTI. PREFACE. PRESCHIMBA. REDA. RESTITUI. SCHIMBA. SCOPI. STERILIZA. TĂLMĂCI. TÎLCUI. TRADUCE. TRANSFORMA. TRANSPUNE.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

întoarce
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru întoarce:
întoárce (a intoarce) verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele întórc, persoana întâi plural: noi întoárcem, perfectul simplu persoana întâi singular: eu întorséi, persoana întâi plural: noi întoárserăm; participiu întórs
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

întoarce
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru întoarce:
întoárce verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele întórc, perfectul simplu persoana întâi singular: eu întorséi, persoana întâi plural: noi întoárserăm; participiu întórs
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

întoarce
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru întoarce:
întoarce, întorc vezi t. (argoul lumii interlope)

1. a fura.

2. a riposta.

Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'INTOARCE'
ÎNTITULÁÎNTITULÁREÎNTITULÁTINTITULÁȚIEÎNTOÁRCEÎNTOÁRCEREîntoarsaÎNTÓCMAÎNTÓCMAI

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL întoarce
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului întoarce dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Cînd te-ai întoarce acasă? 2.
I s-a întoarce boala.
Unda sonoră se întoarce la întîlnirea unui obstacol.
I-a întoarce verb reflexiv:eo două! 5.
întoarce cheia în broască.
întoarce cîrma spre dreapta.
A întoarce filele la o carte.
A întoarce mămăliga.
A întoarce arma spre mine.
Când te-ai întoarce acasă? 2.
întoarce cârma spre dreapta.
A întoarce filele la o carte.
întoárce a întoarce verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele întórc, persoana întâi plural: noi întoárcem, perfectul simplu persoana întâi singular: eu întorséi, persoana întâi plural: noi întoárserăm; participiu întórs.GRAMATICA cuvântului întoarce?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului întoarce.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul întoarce poate fi: verb, adverb

  CUM DESPART ÎN SILABE întoarce?
  Vezi cuvântul întoarce desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul întoarce?
  [ în-to-ar-ce ]
  Se pare că cuvântul întoarce are patru silabe

  EXPRESII CU CUVÂNTUL întoarce
  Inţelegi mai uşor cuvântul întoarce dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
  Regional A i se întoarce cuiva mînia = a-i trece supărarea; a se împăca
  Neobișnuit A se întoarce inima cuiva = a se îmblînzi, a se înmuia
  Neobișnuit A-i întoarce cuiva șurubul = a umbla cu viclenii, cu înșelătorii, cu minciuni; a înșela
  A o întoarce sau regional a o întoarce la șurub = a-și schimba atitudinea spre a ieși dintr-o încurcătură
  Regionai A o întoarce la viclenie sau la șiretlic = a recurge la viclenii
  A întoarce cuiva capul sau mințile = a zăpăci pe cineva, a face să-și piardă capul, a-i suci capul
  A întoarce cuiva spatele sau dosul, ceafa = a pleca brusc și în mod nepoliticos de lîngă cineva, a părăsi pe cineva, a nu mai sta de vorbă cu cineva în semn de desconsiderare
  Familiar A i se întoarce cuiva mațele sau stomacul pe dos = a i se face cuiva scîrbă, greață
  A întoarce casa pe dos = a face mare dezordine în casă, a răscoli totul în casă
  A o întoarce și pe-o parte sau față și pe alta = a examina amănunțit, a discuta în detaliu
  A întoarce foaia sau a o întoarce pe foaia cealaltă = a-și schimba atitudinea sau purtarea față de cineva, devenind mai aspru
  A întoarce vizita = a răspunde printr-o vizită unei vizite primite anterior  © 2024 qDictionar.com


  SINONIME PENTRU CUVÂNTUL întoarce

  Eşti tare la limba română?

  Ce înseamnă expresia: Indicativ de apel?

  Apasă click pe răspunsul corect.
  corectcorectgresitgreşit
  parte integrantă a filozofiei marxist-leniniste, al cărei obiect îl constituie societatea în unitatea și interacțiunea laturilor ei, legile generale și forțele motrice ale dezvoltării istorice
  a avea de discutat, de aranjat ceva cu cineva
  apelativ convențional format din litere sau cifre al unei stații de radioemisie care permite ca aceasta să fie distinsă de alte stații sau să fie chemată
  a se lupta vitejește
  VEZI RĂSPUNSUL CORECT


  Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


  dex-app