eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție maree


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Maree [ ma-re-e ]
VEZI SINONIME PENTRU maree PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului maree în mai multe dicționare

Definițiile pentru maree din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru MAREE:
MARÉE (< limba franceza ) substantiv feminin Oscilație periodică a nivelului Oceanului Planetar, datorată forței de atracție exercitată de Lună și Soare, materializată prin flux și reflux. Unde de maree se deplasează în jurul Pământului, fluxul producându-se în general de două ori în 24h și 50′, urmărind cu oarecare întârziere trecerea Lunii la meridianul locului și la meridianul opus. Când soarele și Luna acționează conjugat (la Lună nouă și la Lună plină), maree atinge cea mai mare amplitudine (apele vii), pe când la primul și al treilea pătrar, maree atinge cea mai mică amplitudine (apele moarte). Înălțimea maree este mai mică în largul oceanelor și crește de-a lungul țărmurilor, în strâmtori și în golfurile înguste (ex. coastele statului Maine, S.U.A. și în golful Fundy, Canada, maree ating înălțimea medie de 16,3 m, cea mai mare de pe glob). Sub acțiunea forțelor de atracție ale Lunii și Soarelui, precum și a forței centrifuge a Pământului au loc deformări ale părții solide a Pământului, cunoscute sub numele de maree ale Pământului. Maree constituie importante surse de energie.
       • Maree atmosferică = variație periodică a presiunii atmosferice datorită atracției exercitate de lună și de Soare asupra atmosferei terestre.
       • Maree neagră = peliculă de petrol ajunsă pe suprafața apei marine sau oceanice accidental (de la petroliere avariate sau naufragiate, de la erupții ale sondelor petroliere marine etc.), care plutește o perioadă și atinge în final zona litorală.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

MAREE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru MAREE:
MARÉE substantiv feminin mișcare periodică de ridicare (flux) sau coborâre (reflux) a nivelului apelor mării sau oceanului (de două ori pe zi), datorită atracției gravitaționale a Lunii și a Soarelui.
maree atmosferică = variație periodică a presiunii atmosferice, provocată de variația temperaturii ori de atracția Lunii sau a Soarelui; maree neagră = pânză de petrol din accidente ale petrolierelor, care plutește pe mare, poluând-o. (< limba franceza marée)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

MAREE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru MAREE:
MARÉE, maree, substantiv feminin (Mai ales la plural ) Mișcare alternativă a apelor mării, care are loc în general de două ori pe zi, cînd apele acoperă țărmul ( vezi flux) sau se retrag de la țărm ( vezi reflux), foarte accentuată la mările deschise și abia vizibilă la mările din interior; ea se datorește atracției lunii și soarelui. Atracția exercitată de lună este cea mai însemnată cauză a mareelor. GEOGRAFIA fizică 138.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

MAREE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru MAREE:
MARÉE, maree, substantiv feminin Mișcare oscilatorie zilnică și alternativă (de înaintare sau de retragere de la țărm) a apelor mărilor și oceanelor, datorită atracției Lunii și a Soarelui.
       • (În sintagma) Maree neagră = strat de petrol care plutește pe suprafața apei și poluează plajele, ca urmare a accidentării vaselor petroliere.

– Din limba franceza marée.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

MAREE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru MAREE:
MARÉE, maree, substantiv feminin Mișcare oscilatorie zilnică și alternativă (de înaintare sau de retragere de la țărm) a apelor mărilor și oceanelor, datorită atracției Lunii și a Soarelui.
       • (În sintagma) Maree neagră = strat de petrol care plutește pe suprafața apei și poluează plajele, ca urmare a accidentării vaselor petroliere.

– Din limba franceza marée.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

MAREE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru MAREE:
MARÉE substantiv feminin Ridicare sau coborâre a nivelului apelor mării (care are loc de obicei de două ori pe zi) datorită atracției Lunii și a Soarelui.
♦ Maree atmosferică = variație periodică a presiunii atmosferice, provocată de variația temperaturii ori de atracția Lunii sau a Soarelui. [pronume -re-e, plural invariabil / < limba franceza marée, italiana marea].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

MAREE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru MAREE:
MARÉE maree forme Mișcare zilnică oscilatorie a apelor mărilor și oceanelor, al căror nivel crește și descrește alternativ, ca urmare a atracției Lunii sau a Soarelui. [G.-D. mareei] /<fr. marée
Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

maree
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru maree:
marée substantiv feminin, articulat maréea, genitiv dativ articulat maréei; plural marée
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

maree
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru maree:
marée substantiv feminin, articulat maréea, genitiv dativ articulat maréei; plural marée
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

MAREE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru MAREE:
MAREE substantiv (georgrafic) (învechit) palirie.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'MAREE'
Marea-RoșieMăr/eciMARECUVÂNTÁmarecuvîntaMARÉEMAREGRÁFMAREGRÁFICmaregrámăMARÉIC

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL MAREE
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului maree dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
MARÉE maree forme Mișcare zilnică oscilatorie a apelor mărilor și oceanelor, al căror nivel crește și descrește alternativ, ca urmare a atracției Lunii sau a Soarelui.

GRAMATICA cuvântului MAREE?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului maree.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul MAREE poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul MAREE sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul maree are forma: marée
VEZI PLURALUL pentru MAREE la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE maree?
Vezi cuvântul maree desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul maree?
[ ma-re-e ]
Se pare că cuvântul maree are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL MAREE
Inţelegi mai uşor cuvântul maree dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Atmosferică = variație periodică a presiunii atmosferice datorită atracției exercitate de lună și de Soare asupra atmosferei terestre
Neagră = peliculă de petrol ajunsă pe suprafața apei marine sau oceanice accidental de la petroliere avariate sau naufragiate, de la erupții ale sondelor petroliere marine etc
♦ maree atmosferică = variație periodică a presiunii atmosferice, provocată de variația temperaturii ori de atracția Lunii sau a Soarelui; maree neagră = pânză de petrol din accidente ale petrolierelor, care plutește pe mare, poluând-o
În sintagma Maree neagră = strat de petrol care plutește pe suprafața apei și poluează plajele, ca urmare a accidentării vaselor petroliere
În sintagma Maree neagră = strat de petrol care plutește pe suprafața apei și poluează plajele, ca urmare a accidentării vaselor petroliere
♦ Maree atmosferică = variație periodică a presiunii atmosferice, provocată de variația temperaturii ori de atracția Lunii sau a Soarelui

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL MAREE

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Rar a se duce pe vânturi?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a mânca foarte puțin
mai repede decât allegro; adagio assai
a se risipi, a se prăpădi
ploaie torențială însoțită de descărcări electrice
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app