eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție numeral


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Numeral [ nu-me-ral ]
VEZI SINONIME PENTRU numeral PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului numeral în mai multe dicționare

Definițiile pentru numeral din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul de termeni lingvistici dă următoarea definitie pentru NUMERAL:
NUMERÁL substantiv neutru (< conform limba franceza numéral, latina numeralis): parte de vorbire care exprimă, sub diverse aspecte, un număr abstract, un număr concret sau ordinea numerică a obiectelor sau a acțiunilor, în spațiu și în timp. Este caracterizat prin conținut noțional și semantic suficient, prin flexiune după gen și caz (parțial sintetică, în majoritatea cazurilor analitică) și prin posibilitatea de a contracta anumite funcții sintactice (atribut

– funcție de bază; subiect, nume predicativ, complement direct, complement indirect, complement de agent, complement circumstanțial, apoziție și element predicativ suplimentar). Ca însoțitor al substantivului se acomodează uneori după acesta în privința genului și a cazului.
       • numeral mostenít: n. transmis în limba română din latină, ca de exemplu unu(l)

– una (un

– o), doi

– două, trei, patru, cinci, șase, șapte, opt, nouă, zece, mie, întâi.
       • numeral împrumutát: n. pătruns în limba română din alte limbi, după formarea acesteia, în epoci diferite, ca de exemplu milion, miliard, bilion, trilion, secund (< limba franceza ), prim, ultim (< latina).
       • numeral formát pe terenul limbii române, prin compunere, din n. moștenite și cele împrumutate + prepoziții, conjuncții, articole posesive, articole hotărâte enclitice și particula -a (aceasta numai la forma de masculin), ca de exemplu unsprezece, doisprezece, treisprezece... douăzeci, treizeci, patruzeci... cincizeci și unu, cincizeci și doi etc.; al doilea

– a doua, al treilea

– a treia, al patrulea

– a patra etc.
       • numeral símplu: n. alcătuit dintr-o singură unitate de expresie, ca de exemplu unu(l)

– una, doi

– două, zece, mie, sută, milion etc.
       • numeral compús: n. alcătuit din două sau mai multe unități de expresie, ca de exemplu unsprezece, patruzeci, șaizeci și opt, al zecelea

– a zecea etc.
       • numeral cardinál: n. care exprimă un număr abstract sau un număr concret și care corespunde contextelor diagnostice de tipul câți?, câte?. Astfel: unu(l)

– una, doi

– două, trei, patru... unsprezece, doisprezece, treisprezece... douăzeci și unu, douăzeci și doi etc.; trei prieteni, șase bărci, nouă ore, treizeci și cinci de luptători etc.
       • numeral ordinál: n. care exprimă ordinea numerică a obiectelor sau a acțiunilor în spațiu și în timp și care corespunde contextelor diagnostice de tipul al câtelea?, a câta?. Astfel: al doilea (rând), a doua (încercare), al treilea (cerc,), a treia (mașină), al o sută douăzeci și unulea (stâlp), a o sută douăzeci și una (cerere) etc.
       • numeral colectív: n. care exprimă ideea de însoțire, de grupare a obiectelor în spațiu și în timp. Este format pe terenul limbii române din n. cardinal precedat de morfemul tus- (< adjectivul pronominal nehotărât toți): tustrei, tuspatru, tuscinci, tusșase etc. Există și forme de n. colectiv moștenite din latină: amândoi

– amândouă.
       • numeral fracționár (partitív): n. care exprimă o parte sau o fracțiune dintr-un întreg sau dintr-un grup unitar de obiecte. Este format pe terenul limbii române din n. cardinal urmat de sufixul -ime. Astfel: doime, treime, pătrime, cincime, șesime etc.
       • numeral multiplicatív: n. care exprimă o creștere cantitativă, proporțională și precisă (prin înmulțire) a unei forțe, a unei puteri, a unui efort, a unui câștig etc. sau a unei acțiuni. Este format pe terenul limbii române din participiile reale sau aparente, cu sufixul -it, ale unor verbe de conjugarea a IV-a (formate, la rândul lor, din n. cardinale precedate de prefixul în- și urmate de sufixul -i): îndoit, -ă; întreit, -ă; încincit, -ă: înșesit, -ă; înșeptit, -ă; înzecit, -ă; însutit, -ă; înmiit, -ă etc.
       • numeral distributív: n. care exprimă repartizarea precisă a obiectelor în spațiu și în timp, pe grupe egale. Este format pe terenul limbii române din n. cardinal precedat de adverbul câte: câte unu(l), câte una, câte doi, câte două, câte trei, câte patru, câte cinci etc.
       • numeral adverbiál: n. care arată de câte ori se îndeplinește precis o acțiune sau de câte ori însușirea (sau caracteristica) exprimată de un adjectiv (sau de un adverb) este superioară sau inferioară altei însușiri (sau caracteristici). Este format pe terenul limbii române din n. cardinal precedat de prepoziția de și urmat de substantivul ori (forma de plural în raport cu oară), de la doi înainte: o dată, de două ori, de trei ori, de patru ori, de cinci ori, de șase ori etc. (Pentru clasificarea n. vezi critériu).

Definiție sursă: Dicționar de termeni lingvisticiNUMERAL
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru NUMERAL:
NUMERÁL, numerale, substantiv neutru Partea de vorbire care exprimă un număr, o determinare numerică a obiectelor sau ordinea obiectelor prin numărare. Cuvîntul «doi» este un numeral. ▭ Toate numeralele simple sînt de origine latină cu excepția lui sută, care e de origine slavă. GRAUR, forme L. 167.
       • Numeral cardinal vezi cardinal. Numeral ordinal vezi ordinal. Numeral distributiv vezi distributiv. Numeral multiplicativ vezi multiplicativ.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

NUMERAL
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru NUMERAL:
NUMERÁL, -Ă, numerali, -e, substantiv neutru, adjectiv

1. substantiv neutru Parte de vorbire flexibilă care exprimă, sub diferite aspecte, un număr, o determinare numerică a obiectelor sau ordinea obiectelor prin numărare.

2. Adj. (învechit) Care se referă la numere, care se indică prin numere. Termeni numerali. Litere numerale.

– Din limba franceza numeral, latina numeralis.
Forme diferite ale cuvantului numeral: numeral-Ă

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

NUMERAL
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru NUMERAL:
NUMERÁL, -Ă, numerali, -e, substantiv neutru, adjectiv

1. substantiv neutru Parte de vorbire flexibilă care exprimă, sub diferite aspecte, un număr, o determinare numerică a obiectelor sau ordinea obiectelor prin numărare.

2. Adj. (învechit) Care se referă la numere, care se indică prin numere. Termeni numerali. Litere numerale.

– Din limba franceza numeral, latina numeralis.
Forme diferite ale cuvantului numeral: numeral-Ă

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)NUMERAL
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru NUMERAL:
NUMERÁL, -Ă

I. adjectiv care desemnează, exprimă un număr.
♦ sistem numeral = ansamblu de simboluri care reprezintă numere.

II. substantiv neutru parte de vorbire flexibilă care exprimă un număr, o determinare numerică. (< limba franceza numéral, latina numeralis)
Forme diferite ale cuvantului numeral: numeral-Ă

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

numeral
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru numeral:
* numerál, -ă adjectiv (latina numeralis). Care arată un număr: adjectiv numeral. Litere numerale, ca aŭ și valoare de cifre, ca acele romane (I, II, IV, C ș.a.). Sn., plural e. Cuvânt care exprimă un număr, ca unu, primu, o dată, cîte unu.
Forme diferite ale cuvantului numeral: numeral-ă

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

NUMERAL
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru NUMERAL:
NUMERÁL numerale n. ling. Parte de vorbire care cuprinde cuvintele ce denumesc cantități sub diferite aspecte (număr, ordine, distribuție, multiplicație etc.). numeral cardinal. /<fr. numéral, latina numeralis
Forme diferite ale cuvantului numeral: numerale

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

NUMERAL
Dicționarul de termeni lingvistici dă următoarea definitie pentru NUMERAL:
NUMERÁL, -Ă adjectiv (< numeral, conform limba franceza numéral, latina numeralis): în sintagmele atribut numeral, formă numerală și perifrază numerală (vezi).
Forme diferite ale cuvantului numeral: numeral-Ă

Definiție sursă: Dicționar de termeni lingvistici

NUMERAL
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru NUMERAL:
NUMERÁL substantiv neutru Parte de vorbire care denumește un număr, o determinare numerică sau ordinea unei numărări. [conform limba franceza numéral, latina numeralis].
Definiție sursă: Dicționar de neologisme

numeral
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru numeral:
numeral a. ce deseamnă un număr. ║ gramatică vorbă ce exprimă numărul.
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

numeral
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru numeral:
numerál adjectiv masculin, plural numeráli; forme singular numerálă, plural numerále
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

numeral
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru numeral:
numerál1 adjectiv masculin, plural numeráli; forme numerálă, plural numerále
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

numeral
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru numeral:
numerál2 (parte de vorbire) substantiv neutru, plural numerále
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

NUMERAL
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru NUMERAL:
NUMERAL substantiv (gramatică) (învechit) numărător.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

numeral
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru numeral:
numerál substantiv neutru, plural numerále
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'NUMERAL'
NUMENÁLNUMENÍNUMERÁBILNUMERABILITÁTENUMERÁLNUMERÁRnumerarisítNUMERÁȚIENUMERAȚIÚNE

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL numeral
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului numeral dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
       • numeral mostenít: n.
       • numeral împrumutát: n.
       • numeral formát pe terenul limbii române, prin compunere, din n.
       • numeral símplu: n.
       • numeral compús: n.
       • numeral cardinál: n.
       • numeral ordinál: n.
       • numeral colectív: n.
       • numeral fracționár partitív: n.
       • numeral multiplicatív: n.
       • numeral distributív: n.
       • numeral adverbiál: n.
NUMERÁL numerale n.
Numeral cardinal.GRAMATICA cuvântului numeral?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului numeral.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul numeral poate fi: substantiv, adjectiv, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul numeral sa indeplinească rolul de: substantiv neutru, adjectiv masculin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul numeral are forma: numerále

CUM DESPART ÎN SILABE numeral?
Vezi cuvântul numeral desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul numeral?
[ nu-me-ral ]
Se pare că cuvântul numeral are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL numeral
Inţelegi mai uşor cuvântul numeral dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
♦ sistem numeral = ansamblu de simboluri care reprezintă numere© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL numeral

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Voce sintetică?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a se baza pe sprijinul cuiva, a se încrede în
conceput sau realizat cu mijloace deosebit de mari, cu amploare
voce produsă prin intermediul unui sintetizor de vorbire
a ști, a fi informat
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app