eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție oc


EXPRESII GRAMATICĂSILABE
Ochi [ o-chi ]
VEZI SINONIME PENTRU ochi PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului oc în mai multe dicționare

Definițiile pentru oc din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ÓCHI:
ÓCHI1, (I, II 4, 7, 11, 12, III) ochi, substantiv masculin, (II 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 13) ochiuri, substantiv neutru

I. S. m.

1. Fiecare dintre cele două organe ale vederii, de formă globulară, sticloase, așezate simetric în partea din față a capului omului și a unor animale; globul împreună cu orbita, pleoapele, genele; irisul colorat al acestui organ; organul vederii unui animal sau al unei insecte, indiferent de structura lui.
       • Locuţiune adverbiala Văzând cu ochii = repede. Ochi în ochi = privindu-se unul pe altul. Cu ochii închiși = a) fără discernământ; b) pe dinafară, pe de rost; foarte ușor, fără dificultăți.
       • Expresia: (A fi) numai ochi (și urechi) = (a privi) foarte atent (la ceva). A dormi numai cu un ochi = a dormi ușor, neliniștit; a dormi iepurește. Cât vezi cu ochii (sau cu ochiul) = cât cuprinzi cu privirea, până la depărtări foarte mari. A vedea cu ochii lui = a vedea el însuși, a fi de față la o întâmplare. A vedea cu ochii altuia = a nu avea păreri proprii, a judeca prin prisma altuia. A păzi (sau a îngriji) pe cineva ca ochii din cap = a păzi, a îngriji etc. pe cineva cu cea mai mare atenție. A arăta (pe cineva sau ceva) din ochi = a semnala cuiva în mod discret (pe cineva sau ceva), făcând o mișcare ușoară a ochilor în direcția voită. A iubi pe cineva (sau a-i fi drag cuiva) ca lumina ochilor (sau mai mult decât ochii din cap) = a iubi (sau a fi iubit) din tot sufletul. A i se scurge (sau a-i curge) cuiva ochii după cineva (sau după ceva) = a se uita cu mult drag la cineva sau la ceva, a-i plăcea foarte mult cineva sau ceva, a ține mult la cineva sau la ceva. A nu avea ochi să vezi pe cineva = a fi mânios pe cineva, a nu putea suferi pe cineva. A privi pe cineva cu (sau a avea pe cineva la) ochi buni (sau răi) = a (nu) simpatiza pe cineva. A nu vedea (lumea) înaintea ochilor = a fi foarte supărat, a fierbe de mânie. A da ochii (sau ochi) cu cineva = a întâlni pe cineva (pe neașteptate). A da cu ochii de cineva (sau de ceva) = a vedea ceva sau pe cineva care îți iese întâmplător în cale; a zări. A-și vedea visul cu ochii = a-și vedea realizată o dorință. E cu ochi și cu sprâncene = e evident, e clar. A i se întoarce (cuiva) ochii în cap (sau pe dos), se zice când cineva este în agonie, când moare. A(-și) da ochii peste cap = a) a cocheta, a afecta2; a face fasoane; b) (a fi pe punctul de) a muri. A privi cu ochii mari = a privi atent, a fi uimit de ceea ce vede. A pune (o armă) la ochi sau a lua la ochi = a ținti, a ochi. A lua (pe cineva) la ochi = a avea bănuieli asupra cuiva, a suspecta. A pune ochii (pe cineva sau pe ceva) = a-i plăcea cineva sau ceva; a pune sub observație, a urmări. A face un lucru cu ochii închiși = a face un lucru foarte ușor, fără dificultate, fără ezitare. Între patru ochi = fără martori, în intimitate. Plin ochi = foarte plin. (familial) Cu un ochi la făină și cu altul la slănină, se spune despre cel care: a) se uită cruciș sau b) râvnește la două lucruri deodată. (Muncește, lucrează, aleargă, se ferește, fuge etc. de ceva) de-și scoate ochii = (muncește, lucrează etc.) cât poate, din răsputeri.

2. Facultatea de a vedea, simțul văzului, vedere; privire, uitătură.
       • Locuţiune adverbiala Cu ochi pierduți = cu privirea neconcentrată, privind în gol; în extaz. Sub ochii noștri = a) sub privirea noastră; b) acum, în prezent. În ochii cuiva = după părerea cuiva, după aprecierea cuiva, în conștiința cuiva; în fața cuiva. De (sau pentru) ochii lumii = de formă, pentru a salva aparențele.
       • Expresia: A privi cu ochi de piatră = a privi nepăsător, rece, înmărmurit. A avea ochi = a se arăta priceput în a aprecia un lucru dintr-o privire. A măsura (sau a judeca, a prețui etc.) din ochi = a aprecia cu aproximație, cu privirea, însușirea unui obiect sau a unei ființe; a studia, a cerceta, a analiza cu privirea ceva sau pe cineva. A vinde (sau a da, a cumpăra) pe ochi = a vinde (sau a cumpăra) apreciind cantitatea cu privirea. A sorbi pe cineva din ochi = a ține foarte mult la cineva, a-l privi cu drag. A mânca (sau a înghiți) cu ochii = a mânca cu mare poftă; a pofti. Încotro vede cu ochii sau unde îl duc ochii = indiferent unde, în orice direcție, fără țintă, aiurea.
♦ figurat Putere de pătrundere, discernământ; judecată, rațiune.

3. (La plural ) Obraz, față.
       • Locuţiune adverbiala De la ochi sau (verde) în ochi = cu îndrăzneală, fățiș, fără cruțare.

II. prin analogie

1. substantiv neutru Fiecare dintre spațiile libere ale unei ferestre, în care se montează geamurile; panou de sticlă care închide fiecare dintre aceste spații.
♦ Mică deschizătură închisă cu sticlă, făcută într-un perete exterior, folosind la aerisirea sau la iluminarea unei încăperi.
       • Ochi de bou = nume dat ferestrelor rotunde de mici dimensiuni folosite pentru iluminarea și aerisirea podurilor, a mansardelor sau a încăperilor de serviciu ale unui edificiu.

2. substantiv neutru Porțiune de loc, în formă circulară, acoperită cu altceva (apă, nisip, zăpadă etc.) decât mediul înconjurător.

3. substantiv neutru Întindere de apă în formă circulară, în regiuni mlăștinoase, mărginită cu papură; loc unde se adună și stagnează apa.
♦ Vârtej de apă, bulboană; copcă.

4. substantiv neutru și m. Orificiu făcut într-o pânză de navă, plasă, foaie de cort, prin care se poate petrece o sfoară, o frânghie, un cablu; ocheț.
♦ Buclă formată prin îndoirea unei sfori, a unei frânghii etc., petrecută cu un capăt prin îndoitură; laț.
♦ Fiecare dintre golurile (simetrice) aflate între firele unei împletituri, ale unor țesături, ale unor plase etc.; golul împreună cu firele care îl mărginesc.
♦ Fiecare dintre verigile din care se compune un lanț; za.

5. substantiv neutru Orificiu circular situat pe partea superioară a unei mașini de gătit, pe care se așază vasele pentru a le pune în contact direct cu flacăra.

6. substantiv neutru (Mai ales la plural ) Mâncare făcută din ouă prăjite în tigaie sau fierte fără coajă, astfel ca gălbenușul să rămână întreg (cu albușul coagulat în jurul lui).

7. S. m. Complex de muguri existent pe nod la vița de vie sau la subsuoara frunzelor unor plante.

8. substantiv neutru Despărțitură într-o magazie, într-un hambar etc.; boxă.

9. substantiv neutru Fiecare dintre petele colorate de pe coada păunului.

10. substantiv neutru Particulă rotundă de grăsime care plutește pe suprafața unui lichid.

11. S. m. (În sintagmele) Ochi magic = tub electronic cu ecran fluorescent, care se folosește în special la aparatele de recepție radiofonică sau radiotelegrafică, ca să arate în ce măsură este realizat acordul pe lungimea de undă dorită; indicator de acord.

12. S. m. Fiecare dintre punctele de pe zaruri, cărți de joc etc.

13. substantiv neutru figurat Pată de lumină, licărire, punct strălucitor.

III. S. m. Compuse: ochi-de-pisică = a) disc de sticlă sau de material plastic (montat într-o garnitură de metal) care reflectă razele de lumină proiectate asupra lui și care este folosit ca piesă de semnalizare la vehicule sau la panourile fixe de pe șosele; b) varietate de minerale care, șlefuite într-un anumit mod, capătă o luminozitate neobișnuită; ochi-de-ciclop = fereastră specială care separă acustic încăperile unui studio, permițând însă o vizibilitate bună; ochiul-boului = a) (botanică) nume dat mai multor plante din familia compozeelor, cu inflorescențe mari, albe sau viu colorate; b) (ornitologie) pitulice; ochiul-lupului = a) plantă erbacee cu flori mici albastre și cu fructe nucule (Lycopsis arvensis); b) plantă erbacee cu tulpina ramificată și cu florile dispuse în formă de spice (Plantago indica); ochii-păsăruicii = a) plantă erbacee cu frunze lanceolate și cu flori albastre, albe sau roșii (Myosotis palustris); b) nu-mă-uita; ochiul-șarpelui = a) plantă erbacee cu frunze mici în formă de rozetă, acoperite cu peri albi mătăsoși, cu flori albastre, rar albe, plăcut mirositoare (Eritrichium nanum); b) mică plantă erbacee cu frunze păroase și cu flori mici, albastre închis (Myosotis arvensis); ochii-șoricelului = a) mică plantă erbacee cu tulpini roșietice, cu frunzele bazale dispuse în rozetă, cu flori alburii, rareori liliachii (Saxifraga adscendens); b) nu-mă-uita; ochiul-soarelui = vanilie sălbatică; ochiul-păunului = fluture de noapte care are pe aripi pete rotunde, colorate, asemănătoare cu cele de pe coada păunului (Saturnia pyri); Ochiul-Taurului = numele unei stele din constelația Taurului.

– latina oc(u)lus.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

Óchiul-Taurului
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru Óchiul-Taurului:
Óchiul-Táurului (astronomie) substantiv pr. m.
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

Óchiul-Taurului
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru Óchiul-Taurului:
Óchiul-Táurului (stea) (-Ta-u-) substantiv propriu m.
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'OC'
23 AUGUSTÀ CONTRECOEUR30 DECEMBRIEà la

GRAMATICA cuvântului Óchiul-Taurului?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului ochiul-taurului.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul Óchiul-Taurului poate fi: substantiv, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul Óchiul-Taurului sa indeplinească rolul de: substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două

CUM DESPART ÎN SILABE ochi?
Vezi cuvântul ochi desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul ochi?
[ o-chi ]
Se pare că cuvântul ochi are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL Óchiul-Taurului
Inţelegi mai uşor cuvântul ochiul-taurului dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Locuţiune adverbiala Văzând cu ochii = repede
Ochi în ochi = privindu-se unul pe altul
Cu ochii închiși = a fără discernământ; b pe dinafară, pe de rost; foarte ușor, fără dificultăți
A fi numai ochi și urechi = a privi foarte atent la ceva
A dormi numai cu un ochi = a dormi ușor, neliniștit; a dormi iepurește
Cât vezi cu ochii sau cu ochiul = cât cuprinzi cu privirea, până la depărtări foarte mari
A vedea cu ochii lui = a vedea el însuși, a fi de față la o întâmplare
A vedea cu ochii altuia = a nu avea păreri proprii, a judeca prin prisma altuia
A păzi sau a îngriji pe cineva ca ochii din cap = a păzi, a îngriji etc
A arăta pe cineva sau ceva din ochi = a semnala cuiva în mod discret pe cineva sau ceva, făcând o mișcare ușoară a ochilor în direcția voită
A iubi pe cineva sau a-i fi drag cuiva ca lumina ochilor sau mai mult decât ochii din cap = a iubi sau a fi iubit din tot sufletul
A i se scurge sau a-i curge cuiva ochii după cineva sau după ceva = a se uita cu mult drag la cineva sau la ceva, a-i plăcea foarte mult cineva sau ceva, a ține mult la cineva sau la ceva
A nu avea ochi să vezi pe cineva = a fi mânios pe cineva, a nu putea suferi pe cineva
A privi pe cineva cu sau a avea pe cineva la ochi buni sau răi = a nu simpatiza pe cineva
A nu vedea lumea înaintea ochilor = a fi foarte supărat, a fierbe de mânie
A da ochii sau ochi cu cineva = a întâlni pe cineva pe neașteptate
A da cu ochii de cineva sau de ceva = a vedea ceva sau pe cineva care îți iese întâmplător în cale; a zări
A-și vedea visul cu ochii = a-și vedea realizată o dorință
E cu ochi și cu sprâncene = e evident, e clar
A-și da ochii peste cap = a a cocheta, a afecta2; a face fasoane; b a fi pe punctul de a muri
A privi cu ochii mari = a privi atent, a fi uimit de ceea ce vede
A pune o armă la ochi sau a lua la ochi = a ținti, a ochi
A lua pe cineva la ochi = a avea bănuieli asupra cuiva, a suspecta
A pune ochii pe cineva sau pe ceva = a-i plăcea cineva sau ceva; a pune sub observație, a urmări
A face un lucru cu ochii închiși = a face un lucru foarte ușor, fără dificultate, fără ezitare
Între patru ochi = fără martori, în intimitate
Plin ochi = foarte plin
De ceva de-și scoate ochii = muncește, lucrează etc
Locuţiune adverbiala Cu ochi pierduți = cu privirea neconcentrată, privind în gol; în extaz
Sub ochii noștri = a sub privirea noastră; b acum, în prezent
În ochii cuiva = după părerea cuiva, după aprecierea cuiva, în conștiința cuiva; în fața cuiva
De sau pentru ochii lumii = de formă, pentru a salva aparențele
A privi cu ochi de piatră = a privi nepăsător, rece, înmărmurit
A avea ochi = a se arăta priceput în a aprecia un lucru dintr-o privire
din ochi = a aprecia cu aproximație, cu privirea, însușirea unui obiect sau a unei ființe; a studia, a cerceta, a analiza cu privirea ceva sau pe cineva
A vinde sau a da, a cumpăra pe ochi = a vinde sau a cumpăra apreciind cantitatea cu privirea
A sorbi pe cineva din ochi = a ține foarte mult la cineva, a-l privi cu drag
A mânca sau a înghiți cu ochii = a mânca cu mare poftă; a pofti
Încotro vede cu ochii sau unde îl duc ochii = indiferent unde, în orice direcție, fără țintă, aiurea
Locuţiune adverbiala De la ochi sau verde în ochi = cu îndrăzneală, fățiș, fără cruțare
Ochi de bou = nume dat ferestrelor rotunde de mici dimensiuni folosite pentru iluminarea și aerisirea podurilor, a mansardelor sau a încăperilor de serviciu ale unui edificiu
În sintagmele Ochi magic = tub electronic cu ecran fluorescent, care se folosește în special la aparatele de recepție radiofonică sau radiotelegrafică, ca să arate în ce măsură este realizat acordul pe lungimea de undă dorită; indicator de acord
Compuse: ochi-de-pisică = a disc de sticlă sau de material plastic montat într-o garnitură de metal care reflectă razele de lumină proiectate asupra lui și care este folosit ca piesă de semnalizare la vehicule sau la panourile fixe de pe șosele; b varietate de minerale care, șlefuite într-un anumit mod, capătă o luminozitate neobișnuită; ochi-de-ciclop = fereastră specială care separă acustic încăperile unui studio, permițând însă o vizibilitate bună; ochiul-boului = a botanică nume dat mai multor plante din familia compozeelor, cu inflorescențe mari, albe sau viu colorate; b ornitologie pitulice; ochiul-lupului = a plantă erbacee cu flori mici albastre și cu fructe nucule Lycopsis arvensis; b plantă erbacee cu tulpina ramificată și cu florile dispuse în formă de spice Plantago indica; ochii-păsăruicii = a plantă erbacee cu frunze lanceolate și cu flori albastre, albe sau roșii Myosotis palustris; b nu-mă-uita; ochiul-șarpelui = a plantă erbacee cu frunze mici în formă de rozetă, acoperite cu peri albi mătăsoși, cu flori albastre, rar albe, plăcut mirositoare Eritrichium nanum; b mică plantă erbacee cu frunze păroase și cu flori mici, albastre închis Myosotis arvensis; ochii-șoricelului = a mică plantă erbacee cu tulpini roșietice, cu frunzele bazale dispuse în rozetă, cu flori alburii, rareori liliachii Saxifraga adscendens; b nu-mă-uita; ochiul-soarelui = vanilie sălbatică; ochiul-păunului = fluture de noapte care are pe aripi pete rotunde, colorate, asemănătoare cu cele de pe coada păunului Saturnia pyri; Ochiul-Taurului = numele unei stele din constelația Taurului

© 2024 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Tablă de materii?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
toartă sau toarte pe care le-ar avea cerul sau pământul
verb care ajută la formarea timpurilor și modurilor compuse: auxiliar, -ă de aspect
listă atașată la începutul sau la sfârșitul unei lucrări, în care sunt înșirate capitolele cuprinse în lucrare, cu indicarea paginilor corespunzătoare
a produce o impresie foarte puternică, a trezi un interes deosebit, a face vâlvă
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app