eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție peste


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Peşte [ peş-te ]
VEZI SINONIME PENTRU peşte PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului peste în mai multe dicționare

Definițiile pentru peste din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru PEȘTE:
PÉȘTE, pești, substantiv masculin (Uneori cu sens colectiv)

1. Animal vertebrat, cu temperatura corpului variabilă, care trăiește în apă și, în majoritatea cazurilor, are corpul acoperit cu solzi; respiră prin branhii, iar pentru înot are niște aripioare. Peștele nu trage la pescarul cu undiță scumpă și bagaje multe. SADOVEANU, Î. A. 18. Cînd chiuie o dată... mările clocotesc și peștii din ele se sparie. CREANGĂ, P. 54. Zece care mocănești... Iar în care ce avut, ce merinde-s de vîndut? Pești de apă curgătoare și de apă stătătoare. ALECSANDRI, P. II 105. Peștele de la cap se impute (= corupția începe de la cei mari, de la cei de sus). Caută să-ți fie supușii verb reflexiv:ednici.. Dă-le pildă bună, pentru că peștele de la cap se impute. NEGRUZZI, S. I 250. Peștele mare înghite pe cel mic (= cei mici, slabi, neputincioși sînt prada celor puternici).
       • Pești migratori = pești care trăiesc periodic în fluvii și în mare, migrînd din mare în fluvii și invers. Pești zburători = specii de pești care pot să sară din apă și execută un zbor planat cu ajutorul înotătoarelor pectorale mai dezvoltate. Li s-au mai înfățoșat un lucru verb reflexiv:ednic de privire pe fața mării, adecă: o mulțime de pești zburători, care, ivindu-se din apă, strălucea ca soarele. DRĂGHICI, R. 31. Untură de pește = grăsime a unui pește (Gadus morrhua) din mările nordice, folosită ca medicament fortifiant pentru copii.
       • Expresia: Cît ai zice pește = foarte repede, într-o clipă; cît ai clipi (din ochi). A tăcea ca peștele (sau ca un pește) = a nu spune nimic, a nu scoate un cuvînt; a tăcea chitic. Tace ca peștele și tremură ca varga de frică. CREANGĂ, P. 23. A se zbate ca peștele pe uscat = a se lupta neputincios cu ceva; a o duce greu. A trăi ca peștele-n apă = a-i merge bine, a se simți bine, a trăi bine. A fi cu borșul la foc și cu peștele în iaz = a face planuri cu privire la un lucru înainte de a-l poseda, a se lăuda înainte de izbîndă. Asta e altă mîncare (de pește) vezi mîncare. Cînd o prinde mîța pește = niciodată. Ciudă mi-i și rău imi pare, C-am iubită și nu-i mare. Am nădejde c-o mai crește, Cînd a prinde mița pește Și coada de urs a crește. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 431.
       • Compuse: pește-ferăstrău = numele unui pește cu botul lung, turtit și dințat (Pristis pectinatus); pește-lup = pește răpitor, cu o gură largă, care înoată foarte repede și trăiește mai ales în rîurile mari (Aspius-aspius); avat, boulean; pește-porcesc = porcușor; pește-țigănesc = pălămidă-de-baltă (Pungitius platygaster); pește-de-piatră = pietrar; pește-CU-spadă =» pește de mare, cu corpul lunguieț, în formă de fus, cu capul mare și cu falca superioară prelungită (Xiphias gladius); pește-de-mare = calcan.

2. (botanică; în compusul) Pește-de-pădure = hamei. Hameiul... se mai numește și curpăn sau pește-de-pădure. ȘEZ. XV 40. 3.(astronomie; la plural , articulat) Numele unei constelații din emisfera boreală, compusă din numeroase stele mici.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

PEȘTE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru PEȘTE:
PÉȘTE, pești, substantiv masculin

1. (La plural ) Clasă de animale vertebrate acvatice, cu corpul de obicei alungit, cu pielea acoperită cu solzi și bogată în secreții mucoase, cu membrele transformate în înotătoare și cu respirație branhială; (și la sg.; adesea colectiv) animal care face parte din această clasă.
       • Pești zburători = specii de pești care pot să sară din apă și să execute un zbor planat cu ajutorul înotătoarelor pectorale. La pește = la pescuit.
       • Expresia: Cât ai zice pește = foarte repede. A tăcea ca peștele (sau ca un pește) = a nu spune nici o vorbă, a nu scoate un cuvânt, a păstra tăcere completă. A trăi (sau a se simți etc.) ca peștele în apă = a trăi bine, a se simți la largul său; a-i merge bine. A trăi (sau a o duce, a se zbate etc.) ca peștele pe uscat = a duce o viață foarte grea; a face eforturi desperate (și zadarnice). A fi cu borșul la foc și cu peștele în iaz = a se lăuda înainte de izbândă. Când o prinde mâța pește = niciodată.
       • Compuse: pește-auriu (sau -curcubeu, -soare) = pește de culoare verde-gălbuie, cu pete roșii pe spate și cu dungi albastre pe părțile laterale ale capului (Eupomotis gibbosus); pește-ciocan = specie de rechin din mările calde, cu capul în formă de ciocan (Zygaena malleus); pește-ferăstrău = pește din mările calde, cu botul lung, turtit în formă de lamă dințată (Pristis pristis); pește-lup = avat; pește-păun = pește mic, frumos colorat, cu jumătatea superioară a corpului albastră-verzuie cu reflexe aurii, iar cu cea inferioară argintie (Coris julio); pește-porcesc = porcușor; pește-de-piatră = a) fusar; b) pietrar; pește-cu-spadă = pește mare cu corpul în formă de fus, cu pielea fără solzi, cu capul mare și cu falca de sus prelungită ca o sabie ascuțită pe ambele muchii (Xiphias gladius); peștele-lui-Solomon = specie de pește din familia salmonidelor (Salmo labrax); pește-țigănesc = a) nume generic pentru diferite specii de pești mici; b) caracudă; c) pălămidă-de-baltă; pește-de-mare = calcan.

2. Carne de pește (1), folosită ca aliment; mâncare preparată din astfel de carne.
       • Expresia: (familial) Asta-i altă mâncare de pește = asta este cu totul altceva. A fi tot o mâncare de pește = a fi același lucru, a fi totuna.

3. (La plural articulat) Numele unei constelații din emisfera boreală.
       • Zodia peștelui sau (eliptic) peștii = una din cele douăsprezece zodii ale anului.

4. figurat (Calc după limba franceza poisson) Bărbat întreținut de o femeie.
♦ Proxenet, codoș.

– latina piscis.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

PEȘTE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru PEȘTE:
PÉȘTE, pești, substantiv masculin

1. (La plural ) Clasă de animale vertebrate acvatice, cu corpul de obicei alungit, cu pielea acoperită cu solzi și bogată în secreții mucoase, cu membrele transformate în înotătoare și cu respirație branhială; (și la sg.; adesea colectiv) animal care face parte din această clasă.
       • Pești zburători = specii de pești care pot să sară din apă și să execute un zbor planat cu ajutorul înotătoarelor pectorale. La pește = la pescuit.
       • Expresia: Cât ai zice pește = foarte repede. A tăcea ca peștele (sau ca un pește) = a nu spune nicio vorbă, a nu scoate un cuvânt, a păstra tăcere completă. A trăi (sau a se simți etc.) ca peștele în apă = a trăi bine, a se simți la largul său; a-i merge bine. A trăi (sau a o duce, a se zbate etc.) ca peștele pe uscat = a duce o viață foarte grea; a face eforturi disperate (și zadarnice). A fi cu borșul la foc și cu peștele în iaz = a se lăuda înainte de izbândă. Când o prinde mâța pește = niciodată.
       • Compuse: pește-auriu (sau -curcubeu, -soare) = pește de culoare verde-gălbuie, cu pete roșii pe spate și cu dungi albastre pe părțile laterale ale capului (Eupomotis gibbosus); pește-ciocan = specie de rechin din mările calde, cu capul în formă de ciocan (Zygaena malleus); pește-fierăstrău = pește din mările calde, cu botul lung, turtit în formă de lamă dințată (Pristis pristis); pește-de-piatră = a) fusar; b) pietrar; pește-cu-spadă = pește mare cu corpul în formă de fus, cu pielea fără solzi, cu capul mare și cu falca de sus prelungită ca o sabie ascuțită pe ambele muchii (Xiphias gladius); peștele-lui-Solomon = specie de pește din familia salmonidelor (Salmo labrax); pește-țigănesc = a) nume generic pentru diferite specii de pești mici; b) caracudă; c) pălămidă-de-baltă; pește-de-mare = calcan.

2. Carne de pește (1), folosită ca aliment; mâncare preparată din astfel de carne.
       • Expresia: (familial) Asta-i altă mâncare de pește = asta e cu totul altceva.

3. (astronomie; n. pr. plural articulat) Numele unei constelații din emisfera boreală.
♦ Una din cele douăsprezece zodii ale anului.

4. figurat (Calc după limba franceza poisson) Bărbat întreținut de o femeie.
♦ Proxenet, codoș.

– latina piscis.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

PEȘTE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru PEȘTE:
PÉȘTE pestei m.

I.

1) Animal vertebrat acvatic cu corp, de obicei, prelung și acoperit cu solzi, cu aripioare pentru înot, având respirație, în majoritatea cazurilor, branhială. peste viu. peste congelat.
       • Cât ai zice peste într-o clipă; dintr-o dată. Asta-i altă mâncare de peste asta-i complet altceva. A se zbate ca pesteele pe uscat a depune eforturi disperate și fără succes pentru a ieși dintr-o situație grea. A tăcea ca pesteele a nu rosti nici un cuvânt.

2) la plural mai ales articulat popular Constelație din emisfera boreală.
       • Zodia pesteelui unul dintre cele douăsprezece sectoare zodiacale.

II. (în îmbinări, indicând diferite specii): peste-vivipar pește care naște pui vii. peste-veninos pește înzestrat cu organe speciale care produc venin. peste-zburător pește marin care poate sări din apă și zbura pe o traiectorie mică. peste-cu-spadă pește marin de talie mare, cu corp fusiform lipsit de solzi, având falca de sus prelungită și ascuțită ca o sabie cu două tăișuri. peste-ciocan pește marin cu cap în formă de ciocan. peste-ferăstrău pește marin cu gura în formă de lamă de ferăstrău, dințată pe două laturi. peste-de-piatră pește dulcicol de talie medie, cu corp fusiform, întâlnit în ape adânci și cu fund pietros; pietrar. peste-lup pește dulcicol răpitor, de talie medie, verzui pe spate; abat. peste-porcesc pește dulcicol de talie mică, fusiform, cu mustăți, pătat pe laturi; porcușor. peste-păun pește marin de talie mică, albăstrui-verzui, cu nuanțe aurii pe spate și argintiu pe abdomen și flancuri. peste-țigănesc a) orice pește mărunt; b) pește dulcicol de talie medie, cu cap mic și corp lat, având formă romboidală; caracudă; c) pește dulcicol de talie mică, cu corp fusiform, verde-gălbui cu pete negre, având spini dorsali și plăci osoase laterale. /<lat. piscis
Forme diferite ale cuvantului peste: pestei

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

PESTE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru PESTE:
PÉSTE prepoziție (Semnifică ideea de suprapunere, de aplicare etc., directă sau mediată, prin extensiune)

I. (Introduce complemente circumstanțiale de loc)

1. (În legătură cu verbe de mișcare, arată că un obiect se așază, se aplică sau cade deasupra altuia) Ploaia cade peste noi.
       • (Mișcarea are direcția orizontală) Părul se împrăștie peste pernă.

2. (În legătură cu substantive care arată suprafața, întinderea) Pe tot cuprinsul; de-a lungul. Alerga peste câmpuri.
       • Locuţiune adverbiala Peste tot (locul) = pretutindeni.
♦ De jur împrejur. Încinsă peste brâu cu un cordon.

3. Deasupra. Se apleacă peste el.

4. Pe deasupra; dincolo de... Sare peste gard.

II. (Introduce complemente circumstanțiale de timp)

1. (În legătură cu substantive însoțite de numerale, adverbe sau pronume și adjective nehotărâte) După... Peste un ceas.

2. (În legătură cu substantive care exprimă noțiuni de timp durative) În timpul, în cursul. Peste zi lucrează.

3. Mai mult decât... A întârziat peste două ceasuri.

III. (Introduce complemente circumstațiale de mod)

1. (Așezat între două cuvinte identice, exprimă ideea de superlativ) Pune întrebări peste întrebări.

2. (În legătură cu numerale, arată depășirea unei cantități) Mai mult decât. Peste o mie de oameni.
       • Locuţiune adverbiala Peste puterea (sau puterile) cuiva = depășind puterile, posibilitățile cuiva, foarte greu. IV. (Introduce complemente indirecte) Asupra. S-a făcut stăpână peste toate.

– Pre (= pe) + spre.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

PESTE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru PESTE:
PÉSTE prepoziție (Semnifică ideea de suprapunere, de aplicare etc., directă sau mediată, prin extensiune)

I. (Introduce complemente circumstanțiale de loc)

1. (În legătură cu verbe de mișcare, arată că un obiect se așază, se aplică sau cade deasupra altuia) Ploaia cade peste noi.
       • (Mișcarea are direcția orizontală) Părul se împrăștie peste pernă.

2. (În legătură cu substantive care arată suprafața, întinderea) Pe tot cuprinsul; de-a lungul. Alerga peste câmpuri. Locuţiune adverbiala Peste tot (locul) = pretutindeni.
♦ De jur-împrejur. încinsă peste brâu cu un cordon.Deasupra. Se apleacă peste el.

4. Pe deasupra; dincolo de... Sare peste gard.

II. (Introduce complemente circumstanțiale de timp)

1. (În legătură cu substantive însoțite de numerale, adverbe sau pronume și adjective nehotărâte) După... Peste un ceas.

2. (În legătură cu substantive care exprimă noțiuni de timp durative) în timpul, în cursul. Peste zi lucrează.

3. Mai mult decât... A întârziat peste două ceasuri.

III. (Introduce complemente circumstanțiale de mod)

1. (Așezat între două cuvinte identice, exprimă ideea de superlativ) Pune întrebări peste întrebări.

2. (În legătură cu numerale, arată depășirea unei cantități) Mai mult decât. Peste o mie de oameni.
       • Locuţiune adverbiala Peste puterea (sau puterile) cuiva = depășind puterile, posibilitățile cuiva, foarte greu. IV. (Introduce complemente indirecte) Asupra. S-a făcut stăpână peste toate.

– Pre (= pe) + spre.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

pește
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru pește:
péște (péști), substantiv masculin –

1. Vertebrat acvatic inferior, de obicei cu solzi, care respiră prin branhii. –

2. Carne de pește (1.) –

3. Semn de zodiac. –

4. Codoș, proxenet.

– Mr. peaște, pescu, megl. pęști, istr. peșt. latina piscem (Pușcariu 1300; Candrea-Dens., 1367; REW 6532), conform albaneză pešk (Philippide, II, 651), italiana pesce, prov. peis, cat. peix, spaniolă pez, portugheză peixe. Atît mr. și albaneză cît și derivat indică prezența unui sing. *pescu, a cărui absență ar face inexplicabile cea mai mare parte a derivat care urmează; se poate admite că forma semnalată de noi ar fi avut numai o existență teoretică, ca *hăinuri în înhăinurat. derivat păscoi, substantiv masculin (peștele mascul); peștoaică, substantiv feminin (femela peștelui; șmecheră, întreținută); peștișoară, substantiv feminin (plantă acvatică, Salvinia natans); pescos, adjectiv (bogat în pește), care ar putea reprezenta direct și latina piscosus; pescui, verb (a prinde pește); pescuit, substantiv neutru (acțiunea de a pescui); pescuitor, adjectiv (care pescuiește); pescuț, substantiv masculin (peștișor); pescuină, substantiv feminin (Bucovina, iaz, heleșteu), cu sufix din vizuină (după Tiktin, formație cultă, din latina piscina încrucișat cu a pescui).

– conform pescar.
Forme diferite ale cuvantului peste: péști

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

PESTE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru PESTE:
PÉSTE prepoziție

1) (exprimă un raport locativ, indicând locul, spațiul, obiectul de suprapunere sau de extindere) Pe deasupra; deasupra; dincolo de. Peste vii și livezi. Peste pod.
       • Peste tot în orice loc; pretutindeni.

2) (exprimă un raport temporal posterior) După. Peste o oră.

3) (exprimă un raport de mod, indicând depășirea unei limite, a unei cantități) Mai mult de (sau decât); în plus; asupra. Are peste zece monografii.
       • Peste puterea (sau puterile) cuiva depășind puterile cuiva; greu.

4) (exprimă un raport de relație, indicând sfera de extindere) Asupra. A domina peste toate. /pre[învechit] + spre

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

peste
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru peste:
péste prepoziție –

1. Pe deasupra. –

2. Pe, în. –

3. Dincolo de. –

4. Mai mult decît. –

5. Afară de, pe lîngă că. –

6. Contra. –

7. De-a curmezișul, prin. –

8. După, în termen de. –

9. În timpul.

– Variante preste, pestre, p(r)esp(r)e, toate învechit Mr. p(r)iste, megl. priste. latina per super, direct (Cipariu, Analecte, 11) sau prin intermediul comp. interior p(r)e spre (Tiktin). Probabil s-a confundat cu per extra (Pascu, I, 161; Densusianu, GS, VI, 363).

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

PEȘTE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru PEȘTE:
PEȘTE substantiv (ihtiologie) pește-auriu (Eupomotis gibbosus) = pește-curcubeu, pește-soare, (regional) sorete, biban american, biban-soare; pește-curcubeu (Eupomotis gibbosus) = pește-auriu, pește-soare, (regional) sorete, biban american, biban-soare; peștele-spadă (Xiphias gladius) = (regional) pește-cu-suliță; pește-soare (Eupomotis gibbosus) = pește-auriu, pește-curcubeu, (regional) sorete, biban american, biban-soare.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

pește
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru pește:
pește m.

1. animal acvatic, cu sânge roșu și rece, având aripioare de înnotat și respirând prin branhii; pește țigănesc, alt nume dat avatului (a cărui spinare e de un verde măsliniu);

2. plural ultimul din cele 12 semne, ale zodiacului. [latina PISCEM].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

PESTE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru PESTE:
PESTE prepoziție

1. (local) pe. (Cade ploaia peste noi.)

2. (local) asupra, deasupra. (Se apleacă peste el.)

3. (local) deasupra, pe. (peste masă era pusă mușamaua.)

4. (local) (slavonism învechit) prezent (Județele de peste Olt.)

5. (temporal) după. (Vine peste un ceas.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

PEȘTE
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru PEȘTE:
PÉȘTE substantiv pește-auriu (Eupomotis gibbosus) = pește-curcubeu, pește-soare, (regional) sorete, biban american, biban-soare; pește-curcubeu vezi pește-auriu; peștele-spadă (Xiphias gladius) = (regional) pește-cu-suliță; pește-soare vezi pește-auriu.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

pește
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru pește:
!péște-fierăstrắu (specie de pești) substantiv masculin, plural pești-fierăstrắu
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

pește
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru pește:
!péște-cu-spádă (specie de pești) substantiv masculin, plural pești-cu-spádă
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

pește
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru pește:
!péște-de-máre (specie de pești) substantiv masculin, plural pești-de-máre
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

PEȘTE
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru PEȘTE:
PÉȘTE substantiv verbal codoș, mijlocitor, ofidian, proxenet, șarpe.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

pește
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru pește:
!péște-ciocán (specie de pești) substantiv masculin, plural pești-ciocán
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

pește
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru pește:
pește substantiv verbal CODOȘ. MIJLOCITOR. OFIDIAN. PROXENET. ȘARPE.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

pește
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru pește:
pește, pești substantiv masculin

1. proxenet

2. amantul unei prostituate

Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

pește
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru pește:
!péște-auríu (specie de pești) substantiv masculin, plural pești-auríi
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

pește
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru pește:
péște substantiv masculin, plural pești
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

pește
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru pește:
péște substantiv masculin, plural pești
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

peste
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru peste:
péste prepoziție
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

peste
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru peste:
péste prepoziție
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'PESTE'
PESRÉFPessiacovPÉSTĂPestalozziPÉSTEpéște-auríupéște-ciocánPEȘTE-CRĂIÉSCPEȘTE-CU-GHÍMPI

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL peste
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului peste dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
PÉȘTE pestei m.
Peste viu.
Peste congelat.
       • Cât ai zice peste într-o clipă; dintr-o dată.
Asta-i altă mâncare de peste asta-i complet altceva.
A se zbate ca pesteele pe uscat a depune eforturi disperate și fără succes pentru a ieși dintr-o situație grea.
A tăcea ca pesteele a nu rosti nici un cuvânt.
       • Zodia pesteelui unul dintre cele douăsprezece sectoare zodiacale.
în îmbinări, indicând diferite specii: peste-vivipar pește care naște pui vii.
Peste-veninos pește înzestrat cu organe speciale care produc venin.
Peste-zburător pește marin care poate sări din apă și zbura pe o traiectorie mică.
Peste-cu-spadă pește marin de talie mare, cu corp fusiform lipsit de solzi, având falca de sus prelungită și ascuțită ca o sabie cu două tăișuri.
Peste-ciocan pește marin cu cap în formă de ciocan.
Peste-ferăstrău pește marin cu gura în formă de lamă de ferăstrău, dințată pe două laturi.
Peste-de-piatră pește dulcicol de talie medie, cu corp fusiform, întâlnit în ape adânci și cu fund pietros; pietrar.
Peste-lup pește dulcicol răpitor, de talie medie, verzui pe spate; abat.
Peste-porcesc pește dulcicol de talie mică, fusiform, cu mustăți, pătat pe laturi; porcușor.
Peste-păun pește marin de talie mică, albăstrui-verzui, cu nuanțe aurii pe spate și argintiu pe abdomen și flancuri.
Peste-țigănesc a orice pește mărunt; b pește dulcicol de talie medie, cu cap mic și corp lat, având formă romboidală; caracudă; c pește dulcicol de talie mică, cu corp fusiform, verde-gălbui cu pete negre, având spini dorsali și plăci osoase laterale.
Cade ploaia peste noi.
Se apleacă peste el.
Peste masă era pusă mușamaua.
Local slavonism învechit prezent Județele de peste Olt.
Vine peste un ceas.
Cade ploaia peste noi.
Se apleacă peste el.
Peste masă era pusă mușamaua.
Local slavonism învechit prezent Județele de peste Olt.
Vine peste un ceas.

GRAMATICA cuvântului peste?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului peste.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul peste poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul peste sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul pește are forma: pești-fierăstrắu
VEZI PLURALUL pentru peste la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE peşte?
Vezi cuvântul peşte desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul peşte?
[ peş-te ]
Se pare că cuvântul peşte are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL peste
Inţelegi mai uşor cuvântul peste dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Pești migratori = pești care trăiesc periodic în fluvii și în mare, migrînd din mare în fluvii și invers
Pești zburători = specii de pești care pot să sară din apă și execută un zbor planat cu ajutorul înotătoarelor pectorale mai dezvoltate
Untură de pește = grăsime a unui pește Gadus morrhua din mările nordice, folosită ca medicament fortifiant pentru copii
Cît ai zice pește = foarte repede, într-o clipă; cît ai clipi din ochi
A tăcea ca peștele sau ca un pește = a nu spune nimic, a nu scoate un cuvînt; a tăcea chitic
A se zbate ca peștele pe uscat = a se lupta neputincios cu ceva; a o duce greu
A trăi ca peștele-n apă = a-i merge bine, a se simți bine, a trăi bine
A fi cu borșul la foc și cu peștele în iaz = a face planuri cu privire la un lucru înainte de a-l poseda, a se lăuda înainte de izbîndă
Cînd o prinde mîța pește = niciodată
Compuse: pește-ferăstrău = numele unui pește cu botul lung, turtit și dințat Pristis pectinatus; pește-lup = pește răpitor, cu o gură largă, care înoată foarte repede și trăiește mai ales în rîurile mari Aspius-aspius; avat, boulean; pește-porcesc = porcușor; pește-țigănesc = pălămidă-de-baltă Pungitius platygaster; pește-de-piatră = pietrar; pește-CU-spadă =» pește de mare, cu corpul lunguieț, în formă de fus, cu capul mare și cu falca superioară prelungită Xiphias gladius; pește-de-mare = calcan
Botanică; în compusul Pește-de-pădure = hamei
Pești zburători = specii de pești care pot să sară din apă și să execute un zbor planat cu ajutorul înotătoarelor pectorale
La pește = la pescuit
Cât ai zice pește = foarte repede
A tăcea ca peștele sau ca un pește = a nu spune nici o vorbă, a nu scoate un cuvânt, a păstra tăcere completă
ca peștele în apă = a trăi bine, a se simți la largul său; a-i merge bine
ca peștele pe uscat = a duce o viață foarte grea; a face eforturi desperate și zadarnice
A fi cu borșul la foc și cu peștele în iaz = a se lăuda înainte de izbândă
Când o prinde mâța pește = niciodată
Compuse: pește-auriu sau -curcubeu, -soare = pește de culoare verde-gălbuie, cu pete roșii pe spate și cu dungi albastre pe părțile laterale ale capului Eupomotis gibbosus; pește-ciocan = specie de rechin din mările calde, cu capul în formă de ciocan Zygaena malleus; pește-ferăstrău = pește din mările calde, cu botul lung, turtit în formă de lamă dințată Pristis pristis; pește-lup = avat; pește-păun = pește mic, frumos colorat, cu jumătatea superioară a corpului albastră-verzuie cu reflexe aurii, iar cu cea inferioară argintie Coris julio; pește-porcesc = porcușor; pește-de-piatră = a fusar; b pietrar; pește-cu-spadă = pește mare cu corpul în formă de fus, cu pielea fără solzi, cu capul mare și cu falca de sus prelungită ca o sabie ascuțită pe ambele muchii Xiphias gladius; peștele-lui-Solomon = specie de pește din familia salmonidelor Salmo labrax; pește-țigănesc = a nume generic pentru diferite specii de pești mici; b caracudă; c pălămidă-de-baltă; pește-de-mare = calcan
familial Asta-i altă mâncare de pește = asta este cu totul altceva
A fi tot o mâncare de pește = a fi același lucru, a fi totuna
Zodia peștelui sau eliptic peștii = una din cele douăsprezece zodii ale anului
Pești zburători = specii de pești care pot să sară din apă și să execute un zbor planat cu ajutorul înotătoarelor pectorale
La pește = la pescuit
Cât ai zice pește = foarte repede
A tăcea ca peștele sau ca un pește = a nu spune nicio vorbă, a nu scoate un cuvânt, a păstra tăcere completă
ca peștele în apă = a trăi bine, a se simți la largul său; a-i merge bine
ca peștele pe uscat = a duce o viață foarte grea; a face eforturi disperate și zadarnice
A fi cu borșul la foc și cu peștele în iaz = a se lăuda înainte de izbândă
Când o prinde mâța pește = niciodată
Compuse: pește-auriu sau -curcubeu, -soare = pește de culoare verde-gălbuie, cu pete roșii pe spate și cu dungi albastre pe părțile laterale ale capului Eupomotis gibbosus; pește-ciocan = specie de rechin din mările calde, cu capul în formă de ciocan Zygaena malleus; pește-fierăstrău = pește din mările calde, cu botul lung, turtit în formă de lamă dințată Pristis pristis; pește-de-piatră = a fusar; b pietrar; pește-cu-spadă = pește mare cu corpul în formă de fus, cu pielea fără solzi, cu capul mare și cu falca de sus prelungită ca o sabie ascuțită pe ambele muchii Xiphias gladius; peștele-lui-Solomon = specie de pește din familia salmonidelor Salmo labrax; pește-țigănesc = a nume generic pentru diferite specii de pești mici; b caracudă; c pălămidă-de-baltă; pește-de-mare = calcan
familial Asta-i altă mâncare de pește = asta e cu totul altceva
Locuţiune adverbiala Peste tot locul = pretutindeni
Locuţiune adverbiala Peste puterea sau puterile cuiva = depășind puterile, posibilitățile cuiva, foarte greu
Locuţiune adverbiala Peste tot locul = pretutindeni
Locuţiune adverbiala Peste puterea sau puterile cuiva = depășind puterile, posibilitățile cuiva, foarte greu
PEȘTE substantiv ihtiologie pește-auriu Eupomotis gibbosus = pește-curcubeu, pește-soare, regional sorete, biban american, biban-soare; pește-curcubeu Eupomotis gibbosus = pește-auriu, pește-soare, regional sorete, biban american, biban-soare; peștele-spadă Xiphias gladius = regional pește-cu-suliță; pește-soare Eupomotis gibbosus = pește-auriu, pește-curcubeu, regional sorete, biban american, biban-soare
PÉȘTE substantiv pește-auriu Eupomotis gibbosus = pește-curcubeu, pește-soare, regional sorete, biban american, biban-soare; pește-curcubeu vezi pește-auriu; peștele-spadă Xiphias gladius = regional pește-cu-suliță; pește-soare vezi pește-auriu

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL peste

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Bob numărat?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
luând o măsură intermediară între cantitățile sau calitățile diferitelor elemente componente; una cu alta, una peste alta
la intervale regulate de un ceas
exact, până la capăt, totul
dispozitiv sau aparat constituit dintr-un recipient etanș de sticlă sau de metal, vidat sau cu gaz rarefiat, și echipat cu doi sau mai mulți electrozi, între care se stabilesc curenți electrici
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app