eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție plumb


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Plumb [ plumb ]
VEZI SINONIME PENTRU plumb PE ESINONIME.COM


Cautăm definiția cuvântului plumb în mai multe dicționare

Definițiile pentru plumb din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
PLUMB
   
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru PLUMB:
PLUMB, (2,

3) plumbi, substantiv masculin, (3,

4) plumburi, substantiv neutru Element chimic metalic, moale și greu, maleabil, de culoare cenușie-albăstrie, lucios în momentul obținerii sau cînd e așchiat ori pilit; se folosește la fabricarea țevilor de canalizare, a tablelor pentru căptușirea unor aparate în industria chimică, la confecționarea plăcilor de acumulatori etc. Podul rulant s-a prăbușit cu geamăt surd, peste cazanul de plumb, turtindu-l complet. SAHIA, N. 34.
       • (În metafore și comparații; cu referire la greutatea metalului) Avea reumatisme care turnaseră plumb în încheieturi și o siliseră să-și sprijinească mersul într-un baston. PAS, L. II 192. Cînd a fost să pornim, picioarele mi se păreau de plumb. SADOVEANU, O. VI 214. Făt-Frumos aruncă buzduganu-n nori și lovi Miază-noaptea în aripi. Ea căzu ca plumbul la pămînt și croncăni jalnic de douăsprezece ori. EMINESCU, N. 24. (Cu referire la culoarea întunecată a metalului) Cu toate că se desprimăvărase, era verb reflexiv:eme mohorîtă, cu cerul de plumb. REBREANU, R. I 319. Sub cer de plumb întunecos Pe cîmp plin de zăpadă, Se trăgănează-ncet pe gios O jalnică grămadă De oameni triști și înghețați. ALECSANDRI, P. A. 157. Cu cămașa neagră plumb. ȘEZ. I 143. Apă de plumb = soluție bazică de plumb, întrebuințată în farmacie. Alb de plumb vezi albaneză

2. Glonte, proiectil. Și-n munte George pune Plumbii sub scăpărătoare. COȘBUC, P. I 62. Plumbul... pătrunse gura ursului și se înfipse într-un fag. BOLINTINEANU, O. 331. Din zori în zori și turci și noi Zvîrleam in aer plumbii Cum zvîrli grăunți de păpușoi Ca să hrănești porumbii. ALECSANDRI, P. A. 206.
       • (În metafore și comparații) Am tras ce-i dreptul în stol; au căzut două ca plumbii pe mal, două rațe frumoase, cu niște pene de-a dragul. SADOVEANU, O. VII 340.

3. Disc mic de plumb (1), găurit în interior, care se turtește după ce a fost legat cu o sfoară de un obiect sau de o închizătoare, pentru a se putea controla dacă acestea au rămas nedesfăcute după plumbuire. Unul din cele două plumburi cu care vin pecetluite de la vamă bucățile de postav. ISPIRESCU, la TDRG.
♦ Greutate folosită ca lest. Celor mai ușori li se pune plumb pe șa. NEGRUZZI, S. I 40. Fir cu plumb vezi fir.

4. (Învechit) Creion. Scoase un carnet cu scoarțe de mușama vărgată din saltarul tejghelei și se scufundă în socoteli misterioase, cu un plumb violet pe care îl tot muia în gură. C. PETRESCU, Î. II 209. După ce s-a văzut singur, el a luat plumbul și a început să învețe a-și scrie numele. SLAVICI, O. I 74.
       • (Moldova) Plumb de placă = condei special cu care se scrie pe tăblițele de ardezie.
Forme diferite ale cuvantului plumb: plumb2

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporanePLUMB
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru PLUMB:
PLUMB (latina plumbum) substantiv neutru, substantiv masculin

1. substantiv neutru Element chimic (Pb.; nr. at. 82, m. at. 207,2, m. spaniolă 11,3, plumb t. 324,4°C, plumb forme 1.740°C). Metal moale, cenușiu-albăstrui, lucios în tăietură proaspătă; în aer luciul dispare repede. Se găsește în natură, în special sub formă de sulfură (galenă). În combinații funcționează în stările de valență 2 și

4. Se obține prin prăjirea galenei și reducerea cu cărbune a oxidului format. Plumb și compușii săi sunt toxici și pot provoca intoxicații profesionale. Utilizarea benzinei aditivate cu plumb a contribuit masiv la poluarea mediului; în prezent se preconizează scoaterea din uz a acestui tip de combustibil. Este întrebuințat la fabricarea țevilor de canalizare, a plăcilor de acumulatoare, a tablelor pentru căptușirea pereților unor aparate din industria chimică pentru protecția împotriva radiațiilor, la fabricarea unor aliaje etc. Este cunoscut și folosit din Antichitate.
       • Apă de plumb vezi apă.

2. S. m. Glonț.

3. substantiv neutru Disc mic de plumb (1), rotund, cu care se sigilează colete, vagoane etc.; pecete de plumb.

4. substantiv neutru Greutate de diferite forme folosită pentru lestarea firului de pescuit, în scopul imersiunii rapide a cârligului și menținerii lui la un anumit nivel.

5. substantiv neutru (învechit) Creion.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

plumb
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru plumb:
plumb n., plural urĭ (latina plŭmbum, italiana plombo, pv. vfr. plom, nfr. plomb, spaniolă plomo, pg. chumbo). Un metal cenușiŭ albăstriŭ foarte moale și greŭ. Creĭon, plaĭvaz (Moldova). Mică peceată de plumb care se pune la vamă și la căile ferate la cutiĭ, lăzĭ și vagoane ca să se constate dacă a umblat cineva la ele orĭ nu. S. m. Glonț: vîjîĭe plumbiĭ. figurat Greŭ ca plumbu, foarte greŭ. Somn de plumb, somn adînc.

– Plumbu e bi- și tetravalent. Are o greutate atomică de 207, o densitate de 11,37, se topește la 325 și se destilează la 1700. Poate fi zgîriat cu unghia, lasă urme pe hîrtie și e cel maĭ puțin tenace dintre metalele uzuale. Se găsește în stare nativă în Mexic, ĭar aiurea (Saxonia, Anglia, Francia) în stare de sulfură (galenă). De multe orĭ se găsește aliat cu argintu (plumb argentifer). Se întrebuințează la facerea alicelor, a țevilor de apă, a literelor de tipar (care aŭ 80% plumb și 20% stibiŭ), a aciduluĭ sulfuric și la altele. Aliat cu staniu, se întrebuințează la făcut lingurĭ și furculițe. Sările de plumb introduse în corp cauzează intoxicarea numită saturnizm.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

PLUMB
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru PLUMB:
PLUMB, (1) substantiv neutru, (2) plumbi, substantiv masculin, (3,

4) plumburi, substantiv neutru

1. substantiv neutru Element chimic metalic, moale și greu, maleabil, de culoare cenușie-albăstruie, lucios în momentul obținerii sau când este așchiat sau pilit proaspăt, rău conducător de căldură și de electricitate, folosit la fabricarea țevilor de canalizare și a tablelor pentru căptușirea unor aparate în industria chimică, la confecționarea plăcilor de acumulatoare etc.
       • Locuţiune adverbiala Ca plumbul = greu.
       • Apă de plumb = soluție bazică de acetat de plumb, cu gust dulce, folosită în medicină, în industria textilă etc.

2. S. m. Glonț, proiectil.

3. substantiv neutru (învechit și regional) Disc mic de plumb (1) cu care se sigilează colete, vagoane, saci etc.; pecete de plumb.
♦ Greutate de diferite forme, folosită ca lest.

4. substantiv neutru (regional) Creion.
♦ (regional; și în sintagma plumb de placă) Condei special cu care se scria pe tăblițele de ardezie.

– latina plumbum.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)PLUMB
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru PLUMB:
PLUMB, (1) substantiv neutru, (2) plumbi, substantiv masculin, (3,

4) plumburi, substantiv neutru

1. substantiv neutru Element chimic metalic, moale și greu, maleabil, de culoare cenușie-albăstruie, lucios în momentul obținerii sau când este așchiat sau pilit proaspăt, rău conducător de căldură și de electricitate, folosit la fabricarea țevilor de canalizare și a tablelor pentru căptușirea unor aparate în industria chimică, la confecționarea plăcilor de acumulatoare etc.
       • Locuţiune adverbiala Ca plumbul = greu.
       • Apă de plumb = soluție bazică de acetat de plumb, cu gust dulce, întrebuințată în medicină, în industria textilă etc.

2. S. m. Glonț, proiectil.

3. substantiv neutru Disc mic de plumb (1) cu care se sigilează colete, vagoane, saci etc.; pecete de plumb.
♦ Greutate de diferite forme, folosită ca lest.

4. substantiv neutru (regional) Creion.
♦ (regional; și în sintagma plumb de placă) Condei special cu care se scria pe tăblițele de ardezie.

– latina plumbum.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

plumb
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru plumb:
plumb n.

1. metal de coloare albăstrie, foarte moale și greoiu, servind la facerea gloanțelor și a tuburilor pentru apă;

2. Moldova creion;

3. mică pecete de plumb ce se pune la vamă pachetelor și lăzilor de mărfuri ce au fost vizitate;

4. gloanțe: cât praf și plumb mai avem? AL.;

5. fig foarte greu: un somn de plumb. [latina PLUMBUM].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

PLUMB
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru PLUMB:
PLUMB1 n. Metal greu și moale, cenușiu-albăstrui, foarte maleabil și ductil, având diferite întrebuințări (în industria chimică, la confecționarea acumulatoarelor etc.).
       • Ca plumbul foarte greu. Apă de plumb soluție de acetat de plumb, întrebuințată, mai ales, în medicină. Alb de plumb ceruză. /<lat. plumbum

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

PLUMB
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru PLUMB:
PLUMB2 plumbi m.

1) mai ales la plural Proiectil mic de metal la armele manuale de foc; glonț.

2) Bucățică de metal moale, în formă de disc, folosită la sigilarea diferitelor obiecte sau mărfuri.

3) Greutate care servește ca lest. /<lat. plumbum
Forme diferite ale cuvantului plumb: plumbi

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

plumb
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru plumb:
plumb3 (pecete, condei) (învechit, regional) substantiv neutru, plural plúmburi
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

plumb
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru plumb:
plumb substantiv verbal CONDEI. CREION. GLONȚ. GREUTATE. PROIECTIL.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

PLUMB
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru PLUMB:
PLUMB substantiv (chimie) (în alchimie) saturn, (regional) pleu.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

PLUMB
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru PLUMB:
PLUMB substantiv (chimie) (în alchimie) saturn, (regional) pleu.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

plumb
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru plumb:
plumb (pecete, condei) substantiv neutru, plural plúmburi
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

plumb
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru plumb:
plumb (glonț, greutate) substantiv masculin, plural plumbi
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

plumb
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru plumb:
plumb1 (glonț, greutate) substantiv masculin, plural plumbi
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

plumb
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru plumb:
plumb (element chimic) substantiv neutru, simbol Pb
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

plumb
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru plumb:
plumb2 (element chimic) substantiv neutru; simbol Pb
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'PLUMB'
plúmânăPLUMÂNĂRÍCĂplumâneáPLUMBPLUMBplumbaginăPLUMBAGINACÉEplumbáginePLUMBÁGO

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL plumb
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului plumb dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
       • Ca plumbul foarte greu.
Apă de plumb soluție de acetat de plumb, întrebuințată, mai ales, în medicină.
Alb de plumb ceruză.
PLUMB2 plumbi m.

GRAMATICA cuvântului plumb?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului plumb.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul plumb poate fi: substantiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul plumb sa indeplinească rolul de: substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul plumb are forma: plúmburi
    VEZI PLURALUL pentru plumb la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE plumb?
Vezi cuvântul plumb desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul plumb?
[ plumb ]
Se pare că cuvântul plumb are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL plumb
Inţelegi mai uşor cuvântul plumb dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Apă de plumb = soluție bazică de plumb, întrebuințată în farmacie
Moldova Plumb de placă = condei special cu care se scrie pe tăblițele de ardezie
Locuţiune adverbiala Ca plumbul = greu
Apă de plumb = soluție bazică de acetat de plumb, cu gust dulce, folosită în medicină, în industria textilă etc
Locuţiune adverbiala Ca plumbul = greu
Apă de plumb = soluție bazică de acetat de plumb, cu gust dulce, întrebuințată în medicină, în industria textilă etc© 2023 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL plumb

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A-i ieși cuiva părul prin căciulă?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
a dezaproba, a nu admite
100 cents
a a i se urî așteptând; b a o duce greu; a sărăci
orificiu prin care se bagă cheia în broască
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?