eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție poala


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Poală [ poa-lă ]
VEZI SINONIME PENTRU poală PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului poala în mai multe dicționare

Definițiile pentru poala din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru POALĂ:
POÁLĂ, poale, substantiv feminin

I.

1. Partea de jos, mai largă, a unui veșmînt femeiesc, a unei cămăși țărănești sau a unei haine care se încheie în față ( vezi pulpană). Poalele capotului au prins a foșni și Filip s-a pomenii înconjurat de-o vorbărie repezită. GALAN, B. I 54. Moșneagul se trase mai deoparte, își spălă mîinile și le șterse de poala cămeșii. HOGAȘ, M. N. 68. Cu poala prinsă-n brîu Vin cîntînd în stoluri fete De la grîu. COȘBUC, P. i 47. Cu poala sumanului Turna-n chelna carului. TEODORESCU, P. P. 151
       • figurat Dădea soarele în desară. Sub mal începea să crească poala serii. GALACTION, O. I 62. Toi mai jos apoi se lasă Poala norilor pe munte. TOPÎRCEANU, 23. Luna plină de o lumină moale Ce-atinge iarba verde cu albele ei poale. ALECSANDRI, P. III 275.
       • Expresia: (Glumeț) Poale lungi și minte scurtă, se spunea despre unele femei considerate că ar fi lipsite de judecată. Ian auzi-o cum rîde cînd ii vorbesc de revoluție! Ș-apoi pas de nu zi: poale lungi, minte scurtă. ALECSANDRI, T. I 62. A se ține de poalele (sau poala) mamei = (despre copii) a se prinde de hainele mamei, a sta în preajma, sub ocrotirea mamei, a nu se depărta de dînsa. O sumedenie de femei, cu copii mici in brațe și cu alții mai măricei ținîndu-li-se de poale, se apropie de grupul nostru. STANCU, U.R.S.S. 165. A trage (pe cineva) de poale = a-l trage de haine pentru a-l face atent asupra unui fapt; figurat a se ține scai de cineva, plictisindu-l cu rugăminți, cu cereri. Un prieten îl trăgea îndărăt de poala hainei. PETRESCU, C. vezi 59. A te trage copiii de poale = a avea copii mici, a avea greutăți familiare. Mai îngăduiește puțin, tartarule, că nu te trag copiii de poale. CREANGĂ, P. 56. (Familiar, despre o femeie) A ține (pe cineva) la (sau de) poala (sau poalele)... = a ține (pe cineva) foarte aproape de sine, a nu-i lăsa prea multă libertate de acțiune. L-a fi fărmecat și-l ține legat de poalele ei. ALECSANDRI, T. I 421. (Familiar) A-și da poalele peste cap = a pierde orice simț moral, a avea comportări imorale, a-și da pe față adevărata fire josnică. De cînd a plecat prințesa, dumnealui

– iartă-mi vorba, și-a dat poalele peste cap. GALAN, Z. R. 310. A veni (sau a cădea) la poalele (cuiva), a depune ceva la poalele (cuiva) = a se ploconi (cu dragoste, respect, smerenie sau umilință) înaintea cuiva, a aduce cuiva un prinos, o ofrandă (ca dovadă de dragoste sau în semn de umilință). Să vie aici, la poalele slăvitei măriri, să arate dacă nu s-ar prinde el să dea învățătura cea deplină măriei-sale Ferid. SADOVEANU, despre P. 17. A venit un rege palid și coroana sa antică Grea de glorii și putere l-a ei poale-ar fi depus. EMINESCU, O. I 52. A săruta poala (cuiva) = a săruta partea de jos a hainei (unui suveran, unui mare demnitar, prelat etc.) potrivit unui obicei azi ieșit din uz. Apropiindu-se de Alexandru-vodă, se închinară pînă la pămînt, fără a-i săruta poala după obicei. NEGRUZZI, S. I 138.
       • (figurat) Dunărea bătrînă... îți sărută poala și îți aduce avuții din ținuturile de unde soarele răsare. RUSSO, O. 22.
       • Plăcinte cu poalele-n brîu (sau poale-n brîu) vezi brîu.
♦ (Popular, la plural ) Fustă. Fata de gazdă mare Vinde-o vacă și-și ia poale. MARIAN, la CADE.

2. (Mai ales popular) Partea de jos și din față a unei haine (mai ales a unei fuste, a unui șorț), adusă în sus și ținută cu mîna sau prinsă în brîu, pentru a putea aduna ori duce în ea anumite lucruri. O fetiță. trecu peste lăptoc, ducînd în poală grăunțe. SADOVEANU, O. II 56. Frunză verde foi de fragă, Haide, maică, haide dragă, Cu poala plină de zloți Și mă scoate dacă poți. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 318.
       • (Rar) la plural ) împărăteasa... culese în poale o mulțime de lăcrămioare. EMINESCU, N. 28.
       • figurat Noapte bună, soare sfînt. Mîne pînă-n zori te scoală, Adă flori de-argint în poală Și le-așterne pe pămînt! COȘBUC, P. I 157. Vine de la munte iarna la cîmpie, Scuturînd din poale-i zile de urgie. ALECSANDRI, P. A. 134.
♦ Cantitate de lucruri care se pot duce în felulț arătat mai sus. Moș Iordan coboară și ia o poală de fîn. PĂUN-PINCIO, P. 99. Pornește desculță prin rouă, de culege o poală de somnoroasă. CREANGĂ, P. 214.

3. Partea corpului cuprinsă între brîu și genunchi, împreună cu partea de îmbrăcăminte corespunzătoare, la o persoană (în special la o femeie) cînd șade. Rumănă, cu ochii buni, cu mînile încrucișate în poală, zîmbește și nu știe ce să mă întrebe. SADOVEANU, O. II 302. Strivit atunci de-nfiorare, M-am ghemuit la tata-n poală. GOGA, C. P. 56. Bunica avea o poală fermecată, și un glas și un: fus care mă furau pe nesimțite și adormeam fericit sub privirile și zâmbetul ei. DELAVRANCEA, vezi vezi 204.

4. figurat Partea de jos a unei ridicături de pămînt; locul unde începe un deal, un munte. Ținutul nostru, la poalele muntelui, era liniștit. SADOVEANU, O. VI 365. Sub poalele dealului se deslușeau cete de turci cu ilice albastre, cu fesuri roșii în cap. SANDU-ALDEA, U. P. 45. Umbrele se luptau cu lumina și se ridicau pe poalele dealurilor. ALECSANDRI, O. P. 283.
♦ Loc (umbrit) de unde începe o pădure, (de obicei așezată pe o înălțime); marginea unei păduri. Era albă poala pădurii. Albe fînațurile prăvălatice. Ninsoarea prinsese, în livadă, mere roșii uitate neculese în pomi. SADOVEANU, forme J. 685. [Opri] trăsura în dreptul unui pîlc de verdeață, umbrit de poala pădurii. MIRONESCU, S. A. 140. Ajuns-a el la poala de codru-n munții vechi. EMINESCU, O. I 93.
♦ Partea de jos a unor lucruri care au extensiune în înălțime. Bojbăi cu mîna într-un loc, sub poala stogului, scoase o sticlă și-o vîrî în buzunarul sumanului. MIRONESCU, S. A. 46. Drept în mijlocul ogrăzii, d-a stînga bisericii lui Mircea, se aflau casele domnești, clădire pătrată, mare... cu ziduri late în poale. ODOBESCU, S. I 126. Și mă cată, mamă, cată... La capul șireagului, Chiar la poala steagului. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 324.
♦ Partea de jos a coroanei unui copac. în colțul dinspre asfințit al caselor, un nuc bătrîn își lăsa poala pînă pe acoperiș; ploaia și vîntul fîșîiau în frunzele lui. SADOVEANU, O. IV 449.

II.

1. (botanică) Compuse: poala-rîndunicii (sau poala-Maicii-Domnului) = volbură; poala-sîntei-Mării (sau poala-Sîntă-Măriei) = plantă erbacee din familia labia- telor, cu tulpina înaltă, cu frunze mici aromate (Nepeta nuda). Se simțeau în locuri umbroase miresmele ascuțite de la mintă și poala-sîntă-Măriei. SADOVEANU, E. 119.

2. (Popular, numai în expresie) Poală-albă = leucoree.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporanePOALĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru POALĂ:
POÁLĂ, poale, substantiv feminin

I.

1. Partea de jos a unui veșmânt femeiesc sau a unor obiecte de îmbrăcăminte (încheiate în față); tivitură a unui obiect de îmbrăcăminte; partea de la talie în jos, mai largă, a unor veșminte; (popular) fustă.
       • Locuţiune adverbiala La poala (sau la poalele) cuiva = a) înaintea, la picioarele cuiva; b) la voia, la bunul plac al cuiva.
       • Expresia: A se ține de poala (sau poalele) cuiva = a) (despre copii) a sta în preajma sau sub ocrotirea mamei, a nu se depărta de dânsa; b) a urmări cu insistență pe cineva, a se ține scai de cineva. A-l trage (pe cineva) copiii de poale = a avea copii mici, familie numeroasă, a avea greutăți familiale. (familial; despre femei) A ține (pe cineva) la (sau de) poala (sau poalele) ei = a nu-i lăsa (cuiva) prea multă libertate de acțiune, a-l ține din scurt, a dispune de cineva. A-și da poalele peste cap sau a-și lua (ori a-și pune) poalele în cap = a nu mai ține socoteală de nimic, a depăși orice limită; a da pe față un caracter josnic, imoral. A săruta poala (sau poalele) cuiva = a săruta partea de jos a hainei unui suveran în semn de supunere și respect, potrivit unui obicei azi ieșit din uz; a se închina; prin extensie a se prosterna, a se umili.
♦ (Plăcintă cu) poale (sau poalele)-n brâu = plăcintă făcută din bucăți pătrate de aluat, ale cărei colțuri se întorc peste umplutură, formând un fel de plic.

2. Partea corpului cuprinsă între brâu și genunchi, împreună cu partea de îmbrăcăminte corespunzătoare, la o persoană care șade; partea de jos și din față a unei fuste, a unui șorț etc. adusă în sus și ținută cu mâna sau prinsă în brâu, formând o adâncitură în care se pot aduna ori duce anumite lucruri.
       • Locuţiune adverbiala Cu poala = în cantitate mare, mult.
       • Expresia: (Rar) A duce pe cineva în poală = a ocroti, a proteja pe cineva.
♦ Cantitatea de lucruri care pot fi duse într-o poală (I 2). O poală de ouă.

3. specializare (La plural ) Bucată de pânză frumos lucrată cu care se împodobește o icoană sau cu care se acoperă masa din altar.

4. Parte marginală a unei piei (care acoperea abdomenul și picioarele animalului).

II. prin analogie

1. Margine a unei păduri situată de obicei mai în vale.

2. Parte a cerului mărginită de linia orizontului; zare.

3. (La plural ) Zonă mai largă de la baza unei forme de relief înalte (munte, deal, pisc etc.).
♦ Partea de jos a unei clădiri, a unui zid; bază, temelie.
♦ Partea de jos a coroanei unui copac.

III. Compuse: (botanică) poala-rândunicii sau poala-Maicii-Domnului = volbură; poala-Sfintei-Mării = plantă erbacee din familia labiatelor, cu tulpina înaltă, cu frunze mici, aromate și flori albe (Nepeta nuda). IV. (popular; în sintagma) Poală albă = leucoree.

– Din limba slavă (veche) pola.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

POALĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru POALĂ:
POÁLĂ, poale, substantiv feminin

I.

1. Partea de jos a unui veșmânt femeiesc sau a unor obiecte de îmbrăcăminte (încheiate în față); tivitură a unui obiect de îmbrăcăminte; partea de la talie în jos, mai largă, a unor veșminte; (popular) fustă.
       • Locuţiune adverbiala La poala (sau la poalele) cuiva = a) înaintea, la picioarele cuiva; b) la voia, la bunul-plac al cuiva.
       • Expresia: A se ține de poala (sau poalele) cuiva = a) (despre copii) a sta în preajma sau sub ocrotirea mamei, a nu se depărta de ea; b) a urmări cu insistență pe cineva, a se ține scai de cineva. A-l trage (pe cineva) copiii de poale = a avea copii mici, familie numeroasă, a avea greutăți familiale. (familial; despre femei) A ține (pe cineva) la (sau de) poala (sau poalele) ei = a nu-i lăsa (cuiva) prea multă libertate de acțiune, a-l ține din scurt, a dispune de cineva. A-și da poalele peste cap sau a-și lua (ori a-și pune) poalele în cap = a nu mai ține socoteală de nimic, a depăși orice limită; a da pe față un caracter josnic, imoral. A săruta poala (sau poalele) cuiva = a săruta partea de jos a hainei unui suveran în semn de supunere și respect, potrivit unui obicei azi ieșit din uz; a se închina; prin extensie a se prosterna, a se umili.
♦ (Plăcintă cu) poale (sau poalele)-n brâu = plăcintă făcută din bucăți pătrate de aluat, ale cărei colțuri se întorc peste umplutură, formând un fel de plic.

2. Partea corpului cuprinsă între brâu și genunchi, împreună cu partea de îmbrăcăminte corespunzătoare, la o persoană care șade; partea de jos și din față a unei fuste, a unui șorț etc. adusă în sus și ținută cu mâna sau prinsă în brâu, formând o adâncitură în care se pot aduna ori duce anumite lucruri.
       • Locuţiune adverbiala Cu poala = în cantitate mare, mult.
       • Expresia: (Rar) A duce pe cineva în poală = a ocroti, a proteja pe cineva.
♦ Cantitatea de lucruri care pot fi duse într-o poală (I 2). O poală de ouă.

3. specializare (La plural ) Bucată de pânză frumos lucrată cu care se împodobește o icoană sau cu care se acoperă masa din altar.

4. Parte marginală a unei piei (care acoperea abdomenul și picioarele animalului).

II. prin analogie

1. Margine a unei păduri situată de obicei mai în vale.

2. Parte a cerului mărginită de linia orizontului; zare.

3. (La plural ) Zonă mai largă de la baza unei forme de relief înalte (munte, deal, pisc etc.).
♦ Partea de jos a unei clădiri, a unui zid; bază, temelie.
♦ Partea de jos a coroanei unui copac.

III. Compuse: (botanică) poala-rândunicii sau poala-Maicii-Domnului = volbură; poala-Sfintei-Mării = plantă erbacee din familia labiatelor, cu tulpina înaltă, cu frunze mici, aromate și flori albe (Nepeta nuda). IV. (popular; în sintagma) Poală-albă = leucoree.

– Din limba slavă (veche) pola.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

POALĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru POALĂ:
POÁLĂ poalae forme

1) Partea de la talie în jos a unui obiect de îmbrăcăminte. * A trage (pe cineva) de poalae a) a atrage atenția cuiva; b) a nu-i da pace cuiva, plictisindu-l cu rugăminți. A ține (pe cineva) lângă (sau la) poalaele sale a nu-i da cuiva prea multă libertate. A se ține de poalaa (sau poalaele) mamei a sta numai lângă mama. poala albă scurgere vaginală de lichid albicios, uneori purulent; leucoree.

2) Adâncitură formată prin ridicarea părții de jos a unei rochii, fuste sau a unui șorț (în care se pot pune diferite obiecte).
       • Plăcintă (cu) poalae (sau poalaele-n brâu) vezi PLĂCINTĂ. poalaa-rândunicii plantă agățătoare cu flori albe sau roz care au formă de pâlnie; volbură.

3) Cantitate de obiecte cât pot încăpea într-o astfel de adâncitură. O poala de nuci.

4) Partea corpului dintre brâu și genunchi (împreună cu îmbrăcămintea) la o persoană care șade.

5) Partea de jos a unei ridicături. poalaele dealului.
       • poalaele pădurii marginea unei păduri. poalaele copacului partea de jos a coroanei copacului. /<sl. palo

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii românepoală
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru poală:
poală forme

1. spațiu dintre pântece și genuchi când șade omul: a ținea copilul în poală;

2. partea inferioară a unei haine, pulpană: poalele mantalei, rochii, cămășii;

3. pânză de mătase brodată pe care se pun icoanele: poale pentru sfânta masă; poala Maichii Preciste (Poala- sântă-Măriei), plantă aromatică și prielnică albinelor (Nepeta nuda);

4. partea de jos a unui munte: poalele Carpaților. [slava POLA, margine].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

poala
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru poala:
!poála-Máicii-Dómnului (plantă) substantiv feminin articulat, genitiv dativ articulat poálei-Máicii-Dómnului
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

poala
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru poala:
!poála-Sfíntei-Maríi (plantă) substantiv feminin articulat, genitiv dativ articulat poálei-Sfíntei-Maríi
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

POALĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru POALĂ:
POALĂ s.

1. (regional) rochie. (poala a unui veșmînt.)

2. bază. (La poala muntelui.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

poala
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru poala:
!poála-rândunícii (plantă) substantiv feminin articulat, genitiv dativ articulat poálei-rândunícii
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

POALĂ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru POALĂ:
POÁLĂ substantiv verbal buberic, ciclu, menstruație, period.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

poală
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru poală:
poală substantiv verbal BUBERIC. CICLU. MENSTRUAȚIE. PERIOD.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

poală
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru poală:
poálă substantiv feminin, genitiv dativ articulat poálei; plural poále
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

poală
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru poală:
poálă substantiv feminin, genitiv dativ articulat poálei; plural poále
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'POALA'
poácinăpoádăpoáfăpoájgăPOÁLĂPOALĂ-ÁLBĂPOALA-CÉRULUIpoála-Máicii-DómnuluiPOALA-MAICII-PRÉCISTA

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL poală
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului poală dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
POÁLĂ poalăe forme 1 Partea de la talie în jos a unui obiect de îmbrăcăminte.
* A trage pe cineva de poalăe a a atrage atenția cuiva; b a nu-i da pace cuiva, plictisindu-l cu rugăminți.
A ține pe cineva lângă sau la poalăele sale a nu-i da cuiva prea multă libertate.
A se ține de poalăa sau poalăele mamei a sta numai lângă mama.
Poală albă scurgere vaginală de lichid albicios, uneori purulent; leucoree.
       • Plăcintă cu poalăe sau poalăele-n brâu vezi PLĂCINTĂ.
Poalăa-rândunicii plantă agățătoare cu flori albe sau roz care au formă de pâlnie; volbură.
O poală de nuci.
Poalăele dealului.
       • poalăele pădurii marginea unei păduri.
Poalăele copacului partea de jos a coroanei copacului.
Poală a unui veșmînt.
La poală muntelui.
Poală a unui veșmânt.

GRAMATICA cuvântului poală?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului poală.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul poală poate fi: substantiv, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul poală sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul poală are forma: poále
VEZI PLURALUL pentru poală la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE poală?
Vezi cuvântul poală desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul poală?
[ poa-lă ]
Se pare că cuvântul poală are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL poală
Inţelegi mai uşor cuvântul poală dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A se ține de poalele sau poala mamei = despre copii a se prinde de hainele mamei, a sta în preajma, sub ocrotirea mamei, a nu se depărta de dînsa
A trage pe cineva de poale = a-l trage de haine pentru a-l face atent asupra unui fapt; figurat a se ține scai de cineva, plictisindu-l cu rugăminți, cu cereri
A te trage copiii de poale = a avea copii mici, a avea greutăți familiare
= a ține pe cineva foarte aproape de sine, a nu-i lăsa prea multă libertate de acțiune
Familiar A-și da poalele peste cap = a pierde orice simț moral, a avea comportări imorale, a-și da pe față adevărata fire josnică
A veni sau a cădea la poalele cuiva, a depune ceva la poalele cuiva = a se ploconi cu dragoste, respect, smerenie sau umilință înaintea cuiva, a aduce cuiva un prinos, o ofrandă ca dovadă de dragoste sau în semn de umilință
A săruta poala cuiva = a săruta partea de jos a hainei unui suveran, unui mare demnitar, prelat etc
Botanică Compuse: poala-rîndunicii sau poala-Maicii-Domnului = volbură; poala-sîntei-Mării sau poala-Sîntă-Măriei = plantă erbacee din familia labia- telor, cu tulpina înaltă, cu frunze mici aromate Nepeta nuda
Popular, numai în expresie Poală-albă = leucoree
Locuţiune adverbiala La poala sau la poalele cuiva = a înaintea, la picioarele cuiva; b la voia, la bunul plac al cuiva
A se ține de poala sau poalele cuiva = a despre copii a sta în preajma sau sub ocrotirea mamei, a nu se depărta de dânsa; b a urmări cu insistență pe cineva, a se ține scai de cineva
A-l trage pe cineva copiii de poale = a avea copii mici, familie numeroasă, a avea greutăți familiale
Familial; despre femei A ține pe cineva la sau de poala sau poalele ei = a nu-i lăsa cuiva prea multă libertate de acțiune, a-l ține din scurt, a dispune de cineva
A-și da poalele peste cap sau a-și lua ori a-și pune poalele în cap = a nu mai ține socoteală de nimic, a depăși orice limită; a da pe față un caracter josnic, imoral
A săruta poala sau poalele cuiva = a săruta partea de jos a hainei unui suveran în semn de supunere și respect, potrivit unui obicei azi ieșit din uz; a se închina; prin extensie a se prosterna, a se umili
♦ Plăcintă cu poale sau poalele-n brâu = plăcintă făcută din bucăți pătrate de aluat, ale cărei colțuri se întorc peste umplutură, formând un fel de plic
Locuţiune adverbiala Cu poala = în cantitate mare, mult
Rar A duce pe cineva în poală = a ocroti, a proteja pe cineva
Compuse: botanică poala-rândunicii sau poala-Maicii-Domnului = volbură; poala-Sfintei-Mării = plantă erbacee din familia labiatelor, cu tulpina înaltă, cu frunze mici, aromate și flori albe Nepeta nuda
Popular; în sintagma Poală albă = leucoree
Locuţiune adverbiala La poala sau la poalele cuiva = a înaintea, la picioarele cuiva; b la voia, la bunul-plac al cuiva
A se ține de poala sau poalele cuiva = a despre copii a sta în preajma sau sub ocrotirea mamei, a nu se depărta de ea; b a urmări cu insistență pe cineva, a se ține scai de cineva
A-l trage pe cineva copiii de poale = a avea copii mici, familie numeroasă, a avea greutăți familiale
Familial; despre femei A ține pe cineva la sau de poala sau poalele ei = a nu-i lăsa cuiva prea multă libertate de acțiune, a-l ține din scurt, a dispune de cineva
A-și da poalele peste cap sau a-și lua ori a-și pune poalele în cap = a nu mai ține socoteală de nimic, a depăși orice limită; a da pe față un caracter josnic, imoral
A săruta poala sau poalele cuiva = a săruta partea de jos a hainei unui suveran în semn de supunere și respect, potrivit unui obicei azi ieșit din uz; a se închina; prin extensie a se prosterna, a se umili
♦ Plăcintă cu poale sau poalele-n brâu = plăcintă făcută din bucăți pătrate de aluat, ale cărei colțuri se întorc peste umplutură, formând un fel de plic
Locuţiune adverbiala Cu poala = în cantitate mare, mult
Rar A duce pe cineva în poală = a ocroti, a proteja pe cineva
Compuse: botanică poala-rândunicii sau poala-Maicii-Domnului = volbură; poala-Sfintei-Mării = plantă erbacee din familia labiatelor, cu tulpina înaltă, cu frunze mici, aromate și flori albe Nepeta nuda
Popular; în sintagma Poală-albă = leucoree© 2023 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL poală

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A scoate castanele din foc cu mâna altuia?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
triunghi ale cărui vârfuri sunt puncte geodezice
a-i veni cuiva pofta să se bage singur în primejdie de moarte; a-și căuta moartea cu lumânarea
a se folosi de altcineva într-o întreprindere primejdioasă, pentru interese personale
copil orfan crescut și educat de o unitate militară
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app