eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție roca


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Rocă [ ro-că ]
VEZI SINONIME PENTRU rocă PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului roca în mai multe dicționare

Definițiile pentru roca din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru RÓCĂ:
RÓCĂ (< limba franceza ) substantiv feminin (PETROGR.) Material constitutiv al unei formații naturale parte integrantă a scoarței terestre. Se prezintă, în general, sub formă de agregate alcătuite din unul sau mai multe minerale. Roca iau naștere în urma variatelor procese geologice. În funcție de geneza lor, se deosebesc: a) roca eruptive sau magmatice, formate prin consolidarea maselor topite de silicați în interiorul scoarței (r. intruzive, roca plutonice) ori pe suprafața ei (r. efuzive, roca vulcanice); b) roca sedimentare, rezultate prin depunerea materialelor de dezagregare și de alterare a rocilor de pe suprafața scoarței, transportate sub acțiunea vântului, a ghețarilor, a apelor curgătoare și a mării (r. clastice), sau formate prin precipitare chimică, în ape marine, lacustre sau de izvoare (r. de precipitare), prin intermediul organismelor (r. biogene) ori prin acumulare pe loc a materialului insolubil rezultat din alterarea rocilor (r. reziduale); c) roca metamorfice, născute prin transformarea rocilor preexistente în condiții de temperatură ridicată (r. de contact) sau în condițiile unei intense dislocații a zonelor mobile ale scoarței Pământului (r. cristalofiliene) și roca cataclastice. Roca sunt caracterizate prin compoziția mineralogică, structură (gradul de cristalizare, mărimea cristalelor) și textura lor (dispoziția în spațiu a mineralelor componente). Aceste elemente fundamentale pentru identificarea roca se pot stabili în unele cazuri cu ochiul liber, dar în mod curent se recurge la examenul microscopic. Pentru studiul mai complet al roca se apelează și la analiza chimică, la determinarea proprietăților tehnologice etc. În afară de interesul științific general al cercetării R., studiul acestora prezintă importanță practică deosebită, deoarece ele însele constituie uneori substanțe minerale utile sau conțin astfel de substanțe, formate fie o dată cu ele, fie mai târziu.

Roca utilă, rocă folosită în industrie. R.u. pot fi materiale de construcție (ex. marmură, granit, andezit, bazalt), materiale abrazive (ex. piatra ponce, gresia, șmirghelul etc.), materii prime ceramice (ex. argila refractară), materie primă pentru fabricarea cimentului (ex. marne, calcare), materiale cu felurite întrebuințări industriale (ex. piatra litografică, creta, diatomitul etc.).

– R.-mamă de petrol = rocă argiloasă, marnoasă, silicioasă sau calcaroasă, rezultată în urma consolidării unor sedimente bogate în substanțe organice, prin transformarea cărora, în condițiile unui bazin marin cu ape de fund lipsite de oxigen, au luat naștere bitumine (gaze, petrol, asfalt etc.). În anumite condiții de presiune și de temperatură, r.m. de p. s-a compactizat și a cedat o parte din petrolul și din gazele pe care le conținea rocilor poroase înconjurătoare, care au devenit astfel roci-magazin sau roci-colectoare. În România se întâlnesc cu caracter r.m. de p. în Silurian (șisturi cu graptoliți în Dobrogea), Liasic (șisturi bituminoase în Banat), Cretacicul inferior (seria șisturilor negre din flișul Carpaților Orientali), Oligocen (șisturi disolitice, menilite, marne albe bituminoase în Carpații Orientali) și în Neogen (marne, șisturi cu radiolari în zona precarpatică și în Transilvania). (PEDOL.) Roca parentală = rocă pe care s-a format erofilul de sol sau din care a provenit materialul pe care s-a format solul. Din. r.-mamă de sol, roca de solidificare.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic



rocă
Dicționarul de termeni – Sedimentologie - Petrologie sedimentară - Sisteme depoziționale dă următoarea definitie pentru rocă:
rocă, (limba engleză= rock) agregat minerit format prin procese naturale în cadrul scoarței terestre și caracterizat prin compoziție bine definită, structură și textură. Se disting: r. endogene (generate de procesele ce au loc în int. litosferei: → magmatism, → metamorfism) și r. exogene (formate la supr. scoarței, sub influența proceselor exogene: → alterare și sedimen-tare). R. magmatice sunt agregate, de regulă, poliminerale, silicatate, formate prin consoli-darea magmelor în zone profunde ale scoarței terestre (r. intrusive) sau la supr. acesteia (r. efuzive). R. metamorfice sunt r. monominerale și poliminerale, de recristalizare (→ blasteză) profundă a unor (depreciativ) preexistente sub acțiunea factorilor dinamici, termici sau dinamotermici. R. exogene sunt caracteristice supr. scoarței terestre (dom. sedimentar, subaerian sau subacvatic) și au un caracter poligenetic. Acestea s-au format sub acțiunea proceselor de dezagregare și alterare (r. reziduale), a factorilor de transport și acumulare (r. detritice), a proceselor chimice de precipitare și a proceselor biotice (evaporite și r. biogene sau organogene).
Definiție sursă: Dicționar de termeni – Sedimentologie - Petrologie sedimentară - Sisteme depoziționale

RÓCĂ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru RÓCĂ:
RÓCĂ, roci, substantiv feminin Mineral sau asociație de minerale de compoziție aproape uniformă, care constituie scoarța pămîntului (în special partea solidă). Odată ajunși în vîrf, la 1200 de metri, pe aceleași roci pe care altădată lava a urcat gîlgîind, oamenii coboară acum în crater, printre copaci bătrîni și puternici. BOGZA, C. O. 167.

– plural și: roce (PROBL. geografie I 65).

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane



ROCA
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru ROCA:
ROCA, Cabo da roca, cap pe coasta atlantică a Portugaliei, cel mai vestic punct al Europei continentale, situat la 38°47′ latina N și 9°30′ long. vezi Stâncă de granit, înaltă de 144 m, formează extremitatea vestică a m-ților Sintra. Romanii au numit-o Promontorium Magnum.
Forme diferite ale cuvantului roca: cabo rocada roca lace

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

ROCĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru ROCĂ:
ROCĂ substantiv (geologie)

1. piatră, (învechit) stîncă. (O roca dură.)

2. rocă efuzivă = vulcanit, rocă vulcanică; rocă organogenă = biolit, organogen, organolit; rocă vulcanică = vulcanit, rocă efuzivă.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

RÓCĂ
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru RÓCĂ:
RÓCĂ substantiv feminin Asociație de minerale, de compoziție aproape uniformă, care constituie scoarța Pământului.
♦ Stâncă de piatră. [plural -ci, -ce. / < latina, italiana rocca, conform limba franceza roc, roche].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

ROCA
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru ROCA:
ROCA, Julio Argentino (1843-1914), general și om politic argentinian. Președinte al statului (1880-1886, 1898-1904). S-a implicat în rezolvarea conflictului militar cu Chile (1902).
Forme diferite ale cuvantului roca: julio argentino

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

RÓCĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru RÓCĂ:
RÓCĂ, roci, substantiv feminin Agregat mineral natural, de compoziție aproape uniformă, care alcătuiește scoarța Pământului.

– Din italiana rocca. conform limba franceza roc.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

RÓCĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru RÓCĂ:
RÓCĂ, roci, substantiv feminin Agregat mineral natural, de compoziție aproape uniformă, care alcătuiește scoarța Pământului.

– Din italiana rocca. conform limba franceza roc.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

RÓCĂ
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru RÓCĂ:
RÓCĂ substantiv feminin asociație de minerale, agregat de compoziție aproape uniformă, care constiuie scoarța Pământului. (< italiana rocca, limba franceza roc)
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

rocă
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru rocă:
*rócă forme, plural e și ĭ (în franceză roche, italiana roccia și rocca). minerit Stîncă.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

rocă
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru rocă:
rocă forme massă de piatră, stâncă (= limba franceza roc).
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

rocă
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru rocă:
rócă substantiv feminin, genitiv dativ articulat rócii; plural roci
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

rocă
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru rocă:
rócă substantiv feminin, genitiv dativ articulat rócii; plural roci
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

RÓCĂ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru RÓCĂ:
RÓCĂ substantiv verbal roua-cerului.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

rocă
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru rocă:
rocă substantiv verbal ROUA-CERULUI.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

Roca
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru Roca:
Roca vezi Proca

3.

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc


CUVINTE APROPIATE DE 'ROCA'
ROBÚSTrobustéțăROBUSTÉȚEROCRÓCĂROCÁDĂROCAILLEROCAMBOLÉSCROCARD

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL Roca
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului roca dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
O roca dură.
ROCA, Cabo da roca, cap pe coasta atlantică a Portugaliei, cel mai vestic punct al Europei continentale, situat la 38°47′ latina N și 9°30′ long.
O roca dură.



GRAMATICA cuvântului Roca?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului roca.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul Roca poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul Roca sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul rocă are forma: roci
VEZI PLURALUL pentru Roca la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE rocă?
Vezi cuvântul rocă desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul rocă?
[ ro-că ]
Se pare că cuvântul rocă are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL Roca
Inţelegi mai uşor cuvântul roca dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
-mamă de petrol = rocă argiloasă, marnoasă, silicioasă sau calcaroasă, rezultată în urma consolidării unor sedimente bogate în substanțe organice, prin transformarea cărora, în condițiile unui bazin marin cu ape de fund lipsite de oxigen, au luat naștere bitumine gaze, petrol, asfalt etc
Parentală = rocă pe care s-a format erofilul de sol sau din care a provenit materialul pe care s-a format solul
Rocă clastică vezi rocă detritică; rocă colectoare vezi rocă magazin; rocă detritică = rocă clastică; rocă efuzivă = vulcanit, rocă vulcanică; rocă eruptivă vezi rocă magmatică; rocă magazin vezi rocă colectoare; rocă magmatică = rocă eruptivă; rocă organogenă vezi biolit; rocă sedimentară vezi rocă vulcanică = vulcanit, rocă efuzivă
Rocă efuzivă = vulcanit, rocă vulcanică; rocă organogenă = biolit, organogen, organolit; rocă vulcanică = vulcanit, rocă efuzivă



© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL Roca

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A-i lua cuiva bucățica din sau de la gură?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a prăda
substanță solidă, albă, cristalizată, toxică, solubilă în apă, întrebuințată ca mordant în vopsitorie, la fabricarea cernelii, la scoaterea petelor de rugină, de cerneală etc
a lipsi pe cineva până și de strictul necesar traiului
dilatație a arterei aorte situată la ieșirea din inimă, existentă la pești și la batracieni
VEZI RĂSPUNSUL CORECT










Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app