eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție sange


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Sânge [ sân-ge ]
VEZI SINONIME PENTRU sânge PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului sange în mai multe dicționare

Definițiile pentru sange din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru SÂNGE:
SÂNGE, (5) sângiuri, substantiv neutru

1. Substanță lichidă de culoare roșie, compusă din plasmă și din globule (albe și roșii), care circulă prin vine și artere, asigurând nutriția și oxigenarea organismului la animalele superioare.
       • Animal cu sânge rece = animal (pește, reptilă, batracian și nevertebrat) la care temperatura corpului se schimbă în funcție de temperatura mediului înconjurător. Frate de sânge = frate de la același tată și de la aceeași mamă; frate bun. Legături de sânge = rudenie. Glasul sângelui = înclinare firească (și instinctivă) de dragoste pentru familie, pentru o rudă apropiată.
       • locuțiune adjectiv De sânge = a) de culoare roșie; b) (despre lacrimi) de durere, de supărare mare; c) de neam, de familie bună, aleasă. În sânge = (despre fripturi) care a rămas puțin crud, care își păstrează încă sângele.
       • locuțiune adjectiv și adverb Cu sânge rece = fără emoție; calm, liniștit. Cu sânge iute = fără stăpânire, impulsiv. Cu (sau de) sânge albastru = de neam mare, ales; nobil.
       • Locuţiune adverbiala La sânge = extrem de aspru, de drastic; până la distrugere.
       • Expresia: A scuipa (cu) sânge = a avea hemoptizie. A lăsa (sau a lua) cuiva sânge = a scoate cuiva o cantitate de sânge (în scop terapeutic). A da sânge = a lăsa să i se scoată o cantitate de sânge (în mod terapeutic sau pentru a fi folosit în transfuzii). A avea sânge în vine = a fi energic. A i se urca (sau a-i năvăli, a i se sui, a-i da etc.) (cuiva) sângele în obraz (sau la cap, în față) = a) a se înroși din cauza unei emoții puternice sau din cauza unei boli etc.; b) a se înfuria. A nu mai avea (nici) o picătură de sânge în obraz = a fi palid din cauza bolii; a păli de emoție, de frică etc. A-i îngheța (cuiva) sângele în vine sau a îngheța sângele (în cineva) = a se speria, a fi cuprins de groază, a înlemni de spaimă. A fierbe (sau a clocoti) sângele (în cineva) = a se înfierbânta din cauza mâniei, a supărării etc. A-și face (sau a-i face cuiva) sânge rău = a (se) supăra foarte tare, a (se) enerva. A nu curge (sau a nu ieși) sânge din inimă (sau din cineva), se spune pentru a arăta că cineva este foarte supărat. A avea (ceva) în sânge = a fi obișnuit cu ceva; a avea ceva înnăscut. A bate (sau a zgâria) până la sânge = a bate (sau a zgâria) tare (până când curge sânge). A umple de sânge = a bate foarte tare, crunt. A suge sângele cuiva = a chinui, a oprima; a exploata. Sânge nevinovat, se spune despre cel ucis fără nici o vină. Vărsare de sânge = omor în masă, măcel. A vărsa sânge = a omorî. A fi setos (sau dornic, iubitor) de sânge sau a fi omul sângelui = a fi crud, a fi ucigaș. A se scălda în sânge sau a se adăpa cu sânge = a omorî (în masă) din cruzime. A avea mâinile pătate de sânge = a fi vinovat de o crimă. A face să curgă sânge = a fi pricina unui război, a unei încăierări sângeroase. A-și da (sau a-și vărsa) sângele (pentru cineva sau ceva) = a suferi sau a-și da viața (pentru cineva sau ceva).

2. figurat Obârșie; prin extensie familie, neam; progenitură

3. figurat Soi, rasă (de animale).

4. Compuse: sânge-de-nouă-frați sau sângele dracului, sângele-zmeului = produs vegetal rășinos, de culoare roșie, recoltat din fructele unui arbore din familia palmierilor și care, arzând, răspândește un miros plăcut; sângele-voinicului = a) plantă agățătoare din familia leguminoaselor, cu flori roșii, violete sau albe (Lathyrus odoratus); b) numele a două specii de plante erbacee de munte din familia orhideelor, cu frunze înguste, alungite, îndreptate în sus, cu miros plăcut de vanilie, dintre care una cu flori mici de culoare roșie-purpurie (Nigritella rubra), iar cealaltă cu flori de culoare purpurie întunecată (Nigritella nigra).

5. (învechit; la plural ) Omoruri, crime.

6. (popular) Nume dat unei boli a vitelor (care le face să sângereze).

– latina sanguis.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

SẤNGE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru SẤNGE:
SẤNGE, (5) sângiuri, substantiv neutru

1. Substanță lichidă de culoare roșie, compusă din plasmă și din globule (albe și roșii), care circulă prin vene și artere, asigurând nutriția și oxigenarea organismului la animalele superioare.
♦ Animal cu sânge rece = animal (pește, reptilă, batracian și nevertebrat) la care temperatura corpului se schimbă în funcție de temperatura mediului înconjurător. Frate de sânge = frate de la același tată și de la aceeași mamă; frate bun. Legături de sânge = rudenie. Glasul sângelui = înclinare firească (și instinctivă) de dragoste pentru familie, pentru o rudă apropiată.
       • locuțiune adjectiv De sânge = a) de culoare roșie; b) (despre lacrimi) de durere, de supărare mare; c) de neam, de familie bună, aleasă. În sânge = (despre fripturi) care a rămas puțin crud, care își păstrează încă sângele.
       • locuțiune adjectiv și adverb Cu sânge rece = fără emoție; calm, liniștit. Cu sânge iute = fără stăpânire, impulsiv. Cu (sau de) sânge albastru = de neam mare, ales; nobil.
       • Locuţiune adverbiala La sânge = extrem de aspru, de drastic; până la distrugere.
       • Expresia: A scuipa (cu) sânge = a avea hemoptizie. A lăsa (sau a lua) cuiva sânge = a scoate cuiva o cantitate de sânge (în scop terapeutic). A da sânge = a lăsa să i se scoată o cantitate de sânge (în mod terapeutic sau pentru a fi folosit în transfuzii). A avea sânge în vine = a fi energic. A i se urca (sau a-i năvăli, a i se sui, a-i da etc.) (cuiva) sângele în obraz (sau la cap, în față) = a) a se înroși din cauza unei emoții puternice sau din cauza unei boli etc.; b) a se înfuria. A nu mai avea (nici )o picătură de sânge în obraz = a fi palid din cauza bolii; a păli de emoție, de frică etc. A-i îngheța (cuiva) sângele în vine sau a îngheța sângele (în cineva) = a se speria, a fi cuprins de groază, a înlemni de spaimă. A fierbe (sau a clocoti) sângele (în cineva) = a se înfierbânta din cauza mâniei, a supărării etc. A-și face (sau a-i face cuiva) sânge rău = a (se) supăra foarte tare, a (se) enerva. A nu curge (sau a nu ieși) sânge din inimă (sau din cineva), se spune pentru a arăta că cineva este foarte supărat. A avea (ceva) în sânge = a fi obișnuit cu ceva; a avea ceva înnăscut. A bate (sau a zgâria) până la sânge = a bate (sau a zgâria) tare (până când curge sânge). A umple de sânge = a bate foarte tare, crunt. A suge sângele cuiva = a chinui, a oprima; a exploata. Sânge nevinovat, se spune despre cel ucis fără nicio vină. Vărsare de sânge = omor în masă, măcel. A vărsa sânge = a omorî. A fi setos (sau dornic, iubitor) de sânge sau a fi omul sângelui = a fi crud, a fi ucigaș. A se scălda în sânge sau a se adăpa cu sânge = a omorî (în masă) din cruzime. A avea mâinile pătate de sânge = a fi vinovat de o crimă. A face să curgă sânge = a fi pricina unui război, a unei încăierări sângeroase. A-și da (sau a-și vărsa) sângele (pentru cineva sau ceva) = a suferi sau a-și da viața (pentru cineva sau ceva).

2. figurat Obârșie; prin extensie familie, neam; progenitură.

3. figurat Soi, rasă (de animale).

4. Compuse: sânge-de-nouă-frați sau sângele-dracului, sângele-zmeului = produs vegetal rășinos, de culoare roșie, recoltat din fructele unui arbore din familia palmierilor și care, arzând, răspândește un miros plăcut; sângele-voinicului = a) plantă agățătoare din familia leguminoaselor, cu flori roșii, violete sau albe (Lathyrus adoratus); b) numele a două specii de plante erbacee de munte din familia orhideelor, cu frunze înguste, alungite, îndreptate în sus, cu miros plăcut de vanilie, dintre care una cu flori mici de culoare roșie- purpurie (Nigritella rubra), iar cealaltă cu flori de culoare purpuriu-întunecat (Nigritella nigra).

5. (învechit; la plural ) Omoruri, crime.

6. (popular) Nume dat unei boli a vitelor (care le face să sângereze).

– latina sanguis.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

SẤNGE
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru SẤNGE:
SẤNGE (latina sanguis) substantiv neutru

1. Lichid organic, de culoare roșie, de importanță vitală pentru organism, existent la toate animalele vertebrate și la unele nevertebrate, care circulă într-un sistem de vase, format în general din inimă, artere, capilare și vene. Sange se compune din două părți distincte: celulele sau elementele figurate (globulele roșii, denumite eritrocite sau hematii, globulele albe sau leucocite și trombocitele) și plasma. Masa sangvină reprezintă c. 1-13 din greutatea totală a corpului. Proporția masei celulare față de plasmă este de 47-52%. La omul normal există 4-5.000.000 de eritrocite, 5-8.000 de leucocite și 1.3.000.000 de trombocite pe 1 mm3. Plasma are o compoziție chimică foarte complexă, conținând în afară de apă, proteine, lipide, glucoză, substanțe minerale dizolvate, uree, acid uric, hormoni, enzime, anticorpi etc. Scos din vasele sangvine, substantiv se coagulează repede, separându-se în cheag și ser sangvin. Sange îndeplinește în organism funcții importante, ca funcția respiratorie (care constă în transportarea oxigenului de la plămâni la țesuturi și al bioxidului de carbon de la țesături la plămâni), funcția nutritivă (legată de transportul substanțelor nutritive de la intestin la țesuturi), funcția excretoare, menținerea echilibrului hidroelectrolitic al organismului,reglarea temperaturii corpului, apărarea organismului față de agenții patogeni cu ajutorul leucocitelor etc. Sange conține foarte mulți antigeni și anticorpi (aglutinogene și aglutinine), care au un rol important în fenomenul de incompatibilitate la transfuzii, în patologie, antropologie, în medicina legală, în studiile genetice.
       • Frate de sânge = frate de la același tată și aceeași mamă; frate bun.
       • Legături de sânge = rudenie.
       • Glasul sângelui = înclinare firească (și instinctivă) de dragoste pentru familie sau pentru o rudă apropiată.
       • locuțiune De sânge a) de culoare roșie; b) (despre lacrimi) de durere, de mare supărare; c) de neam, de familie bună.
       • Cu sânge rece = fără emoție, liniștit, calm; prin extensie cu multă cruzime, fără milă.
       • Cu (sau de) sânge albastru = de neam mare, ales; nobil.
       • La sânge = până la distrugere; extrem de aspru, drastic.
       • Expresia: A avea sânge în vine = a fi energic.
       • Sânge nevinovat = se spune despre cel ucis fără nici o vină. 9 A fi setos (sau dornic) de sânge = a fi crud, ucigaș.
       • A avea mâinile pătate de sânge = a fi vinovat de o crimă.

2. (botanică) Sângele-voinicului = a) denumire a două specii de plante erbacee din genul Nigritella, familia orhidacee, cu frunze înguste, alungite, îndreptate în sus și flori și flori parfumate, mici, roșii-purpurii (Nigritella rubra) sau purpurii-închise (Nigritella nigra) grupate în inflorescențe ovoide. Sunt întâlnite local în regional muntoase înalte, pe substrat calcaros. Ambele specii sunt ocrotite prin lege; b) vezi oreșniță.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

SÂNGE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru SÂNGE:
SÂNGE n.

1) Lichid care circulă prin vasele sangvine ale organismului, asigurând activitatea vitală a țesuturilor. * Lacrimi de sange lacrimi de mare suferință. A vărsa sange a ucide; a omorî. Cu sange rece cu stăpânire de sine; fără emoții. A-și păstra sangele rece a-și păstra calmul. A-i îngheța cuiva sangele în vine (sau a îngheța sangele în cineva) a se speria foarte tare. A fierbe (sau a clocoti) sangele în cineva a fi stăpânit de mânie. A-și face (sau a-i face cuiva) sange rău a se amărî sau a amărî pe cineva foarte tare. A nu avea (nici o) picătură de sange în obraz a fi foarte palid la față. A-i intra cuiva în sange a se transforma în obișnuință; a deveni obicei. A suge sangele cuiva a exploata crunt pe cineva; a chinui. A avea mâinile pătate de sange a purta vina unui omor. A face să curgă sange a provoca un măcel, o vărsare de sânge. A dona sange a oferi o cantitate de sânge pentru transfuzii; a fi donator.

2) figurat Neam din care se trage cineva; os. * Rudenie de sange rudenie pe linie directă (între părinți și copii, frați și surori). Frate de sange frate de la aceiași părinți; frate bun. A fi de același sange cu cineva a fi rudă cu cineva; a fi din aceeași familie cu cineva. 3): sangele-voinicului a) plantă erbacee cu tulpina culcată și cu frunze alungite, cu flori roșii (uneori violete sau albe), dispuse în umbele și cu fructul păstaie; b) plantă erbacee cu tulpina erectă, cu frunze liniare și cu flori purpurii, dispuse în inflorescențe terminale, sub formă de spic. /<lat. sanguis

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

SĂNGE
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru SĂNGE:
SĂNGE zis și Sînge-linge b. (17 B III 194) < substantiv Sînge.
Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

SÂNGE
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru SÂNGE:
SÂNGE borș, bulion, turnesol.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

sânge
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru sânge:
sânge substantiv neutru
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'SANGE'
SANGALLOșăngăríșăngărítȘÂNGĂVÍSÂNGEsânge-de-nóuă-fráțisânge-réceSANGEÁCSÂNGEÁCĂ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL sânge
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului sânge dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
* Lacrimi de sânge lacrimi de mare suferință.
A vărsa sânge a ucide; a omorî.
Cu sânge rece cu stăpânire de sine; fără emoții.
A-și păstra sângele rece a-și păstra calmul.
A-i îngheța cuiva sângele în vine sau a îngheța sângele în cineva a se speria foarte tare.
A fierbe sau a clocoti sângele în cineva a fi stăpânit de mânie.
A-și face sau a-i face cuiva sânge rău a se amărî sau a amărî pe cineva foarte tare.
A nu avea nici o picătură de sânge în obraz a fi foarte palid la față.
A-i intra cuiva în sânge a se transforma în obișnuință; a deveni obicei.
A suge sângele cuiva a exploata crunt pe cineva; a chinui.
A avea mâinile pătate de sânge a purta vina unui omor.
A face să curgă sânge a provoca un măcel, o vărsare de sânge.
A dona sânge a oferi o cantitate de sânge pentru transfuzii; a fi donator.
* Rudenie de sânge rudenie pe linie directă între părinți și copii, frați și surori.
Frate de sânge frate de la aceiași părinți; frate bun.
A fi de același sânge cu cineva a fi rudă cu cineva; a fi din aceeași familie cu cineva.
3: sângele-voinicului a plantă erbacee cu tulpina culcată și cu frunze alungite, cu flori roșii uneori violete sau albe, dispuse în umbele și cu fructul păstaie; b plantă erbacee cu tulpina erectă, cu frunze liniare și cu flori purpurii, dispuse în inflorescențe terminale, sub formă de spic.
Cal de sânge arab.
E din sângele nostru.
Și-a dat sângele pentru patrie.
Și-au dobândit libertatea prin sânge.

GRAMATICA cuvântului sânge?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului sânge.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul sânge poate fi: substantiv, adjectiv, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul sânge sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
VEZI PLURALUL pentru sânge la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE sânge?
Vezi cuvântul sânge desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul sânge?
[ sân-ge ]
Se pare că cuvântul sânge are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL sânge
Inţelegi mai uşor cuvântul sânge dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Animal cu sânge rece = animal pește, reptilă, batracian și nevertebrat la care temperatura corpului se schimbă în funcție de temperatura mediului înconjurător
Frate de sânge = frate de la același tată și de la aceeași mamă; frate bun
Legături de sânge = rudenie
Glasul sângelui = înclinare firească și instinctivă de dragoste pentru familie, pentru o rudă apropiată
locuțiune adjectiv De sânge = a de culoare roșie; b despre lacrimi de durere, de supărare mare; c de neam, de familie bună, aleasă
În sânge = despre fripturi care a rămas puțin crud, care își păstrează încă sângele
locuțiune adjectiv și adverb Cu sânge rece = fără emoție; calm, liniștit
Cu sânge iute = fără stăpânire, impulsiv
Cu sau de sânge albastru = de neam mare, ales; nobil
Locuţiune adverbiala La sânge = extrem de aspru, de drastic; până la distrugere
A scuipa cu sânge = a avea hemoptizie
A lăsa sau a lua cuiva sânge = a scoate cuiva o cantitate de sânge în scop terapeutic
A da sânge = a lăsa să i se scoată o cantitate de sânge în mod terapeutic sau pentru a fi folosit în transfuzii
A avea sânge în vine = a fi energic
cuiva sângele în obraz sau la cap, în față = a a se înroși din cauza unei emoții puternice sau din cauza unei boli etc
A nu mai avea nici o picătură de sânge în obraz = a fi palid din cauza bolii; a păli de emoție, de frică etc
A-i îngheța cuiva sângele în vine sau a îngheța sângele în cineva = a se speria, a fi cuprins de groază, a înlemni de spaimă
A fierbe sau a clocoti sângele în cineva = a se înfierbânta din cauza mâniei, a supărării etc
A-și face sau a-i face cuiva sânge rău = a se supăra foarte tare, a se enerva
A avea ceva în sânge = a fi obișnuit cu ceva; a avea ceva înnăscut
A bate sau a zgâria până la sânge = a bate sau a zgâria tare până când curge sânge
A umple de sânge = a bate foarte tare, crunt
A suge sângele cuiva = a chinui, a oprima; a exploata
Vărsare de sânge = omor în masă, măcel
A vărsa sânge = a omorî
A fi setos sau dornic, iubitor de sânge sau a fi omul sângelui = a fi crud, a fi ucigaș
A se scălda în sânge sau a se adăpa cu sânge = a omorî în masă din cruzime
A avea mâinile pătate de sânge = a fi vinovat de o crimă
A face să curgă sânge = a fi pricina unui război, a unei încăierări sângeroase
A-și da sau a-și vărsa sângele pentru cineva sau ceva = a suferi sau a-și da viața pentru cineva sau ceva
Compuse: sânge-de-nouă-frați sau sângele dracului, sângele-zmeului = produs vegetal rășinos, de culoare roșie, recoltat din fructele unui arbore din familia palmierilor și care, arzând, răspândește un miros plăcut; sângele-voinicului = a plantă agățătoare din familia leguminoaselor, cu flori roșii, violete sau albe Lathyrus odoratus; b numele a două specii de plante erbacee de munte din familia orhideelor, cu frunze înguste, alungite, îndreptate în sus, cu miros plăcut de vanilie, dintre care una cu flori mici de culoare roșie-purpurie Nigritella rubra, iar cealaltă cu flori de culoare purpurie întunecată Nigritella nigra
♦ Animal cu sânge rece = animal pește, reptilă, batracian și nevertebrat la care temperatura corpului se schimbă în funcție de temperatura mediului înconjurător
Frate de sânge = frate de la același tată și de la aceeași mamă; frate bun
Legături de sânge = rudenie
Glasul sângelui = înclinare firească și instinctivă de dragoste pentru familie, pentru o rudă apropiată
locuțiune adjectiv De sânge = a de culoare roșie; b despre lacrimi de durere, de supărare mare; c de neam, de familie bună, aleasă
În sânge = despre fripturi care a rămas puțin crud, care își păstrează încă sângele
locuțiune adjectiv și adverb Cu sânge rece = fără emoție; calm, liniștit
Cu sânge iute = fără stăpânire, impulsiv
Cu sau de sânge albastru = de neam mare, ales; nobil
Locuţiune adverbiala La sânge = extrem de aspru, de drastic; până la distrugere
A scuipa cu sânge = a avea hemoptizie
A lăsa sau a lua cuiva sânge = a scoate cuiva o cantitate de sânge în scop terapeutic
A da sânge = a lăsa să i se scoată o cantitate de sânge în mod terapeutic sau pentru a fi folosit în transfuzii
A avea sânge în vine = a fi energic
cuiva sângele în obraz sau la cap, în față = a a se înroși din cauza unei emoții puternice sau din cauza unei boli etc
A nu mai avea nici o picătură de sânge în obraz = a fi palid din cauza bolii; a păli de emoție, de frică etc
A-i îngheța cuiva sângele în vine sau a îngheța sângele în cineva = a se speria, a fi cuprins de groază, a înlemni de spaimă
A fierbe sau a clocoti sângele în cineva = a se înfierbânta din cauza mâniei, a supărării etc
A-și face sau a-i face cuiva sânge rău = a se supăra foarte tare, a se enerva
A avea ceva în sânge = a fi obișnuit cu ceva; a avea ceva înnăscut
A bate sau a zgâria până la sânge = a bate sau a zgâria tare până când curge sânge
A umple de sânge = a bate foarte tare, crunt
A suge sângele cuiva = a chinui, a oprima; a exploata
Vărsare de sânge = omor în masă, măcel
A vărsa sânge = a omorî
A fi setos sau dornic, iubitor de sânge sau a fi omul sângelui = a fi crud, a fi ucigaș
A se scălda în sânge sau a se adăpa cu sânge = a omorî în masă din cruzime
A avea mâinile pătate de sânge = a fi vinovat de o crimă
A face să curgă sânge = a fi pricina unui război, a unei încăierări sângeroase
A-și da sau a-și vărsa sângele pentru cineva sau ceva = a suferi sau a-și da viața pentru cineva sau ceva
Compuse: sânge-de-nouă-frați sau sângele-dracului, sângele-zmeului = produs vegetal rășinos, de culoare roșie, recoltat din fructele unui arbore din familia palmierilor și care, arzând, răspândește un miros plăcut; sângele-voinicului = a plantă agățătoare din familia leguminoaselor, cu flori roșii, violete sau albe Lathyrus adoratus; b numele a două specii de plante erbacee de munte din familia orhideelor, cu frunze înguste, alungite, îndreptate în sus, cu miros plăcut de vanilie, dintre care una cu flori mici de culoare roșie- purpurie Nigritella rubra, iar cealaltă cu flori de culoare purpuriu-întunecat Nigritella nigra
Frate de sânge = frate de la același tată și aceeași mamă; frate bun
Legături de sânge = rudenie
Glasul sângelui = înclinare firească și instinctivă de dragoste pentru familie sau pentru o rudă apropiată
Cu sânge rece = fără emoție, liniștit, calm; prin extensie cu multă cruzime, fără milă
Cu sau de sânge albastru = de neam mare, ales; nobil
La sânge = până la distrugere; extrem de aspru, drastic
A avea sânge în vine = a fi energic
Sânge nevinovat = se spune despre cel ucis fără nici o vină
9 A fi setos sau dornic de sânge = a fi crud, ucigaș
A avea mâinile pătate de sânge = a fi vinovat de o crimă
Botanică Sângele-voinicului = a denumire a două specii de plante erbacee din genul Nigritella, familia orhidacee, cu frunze înguste, alungite, îndreptate în sus și flori și flori parfumate, mici, roșii-purpurii Nigritella rubra sau purpurii-închise Nigritella nigra grupate în inflorescențe ovoide
Botanică sângele-voinicului = a Lathyrus odoratus indrușaim, regional hărăgică, măzărată, măzărean, măzărică, măzăriche, măzăroi, măzăruică, oreșniță, pejmă, floare-de-mazăre; b Nigritella rubra regional musucel; c Nigritella nigra regional musucel, puțoi

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL sânge

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Aleuronic adjectiv în sintagma strat aleuronic?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
în număr, în cantitate mare; fără nici o deosebire; cu grămada
a rămâne păgubaș; a fluiera a pagubă
strat din celule bogate în proteine, care se găsește sub învelișul bobului de cereale
a a tăia sau a da, a trage în plin, direct în cineva; b a încerca să curme un rău prin măsuri foarte drastice
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app