eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție strat


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Strat [ strat ]
VEZI SINONIME PENTRU strat PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului strat în mai multe dicționare

Definițiile pentru strat din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru STRAT:
STRAT, straturi, substantiv neutru

1. Corpul format de materialul care se așază, se așterne sau se întinde pe o suprafață pentru a o acoperi (sau între două suprafețe pentru a le despărți). vezi pătură. Florile dalbe, florile dalbe ca altădată Acopăr cu un strat de nea pămîntul. BENIUC, vezi 38. În cîteva ore a pus un strat de nisip să se curețe apa, a rotunjit fîntîna și a terminat. PREDA, Î. 159. Colbul... se așază în straturi groase pe fețele brăzdate de sudoare. REBREANU,

I.

12.
       • (Poetic) Sub stratul de foi moarte al văduviei, inima lui Tudor Fierăscu a tresărit ca pămîntul primăvara, cînd îl străpung ghioceii. GALACTION, O. I 111.
       • figurat Atunci, parcă din straturile cele mai calde ale sufletului, se urcă la suprafață, în Anna, un sentiment de milă, de compătimire omenească, fără țel și fără precugetare. despre ZAMFIRESCU, R. 172.
♦ (De obicei în corelație cu substrat) Perioadă de influență venită din afară, în dezvoltarea istorică a unui popor, a unei limbi etc.

2. Fîșie compactă dintr-o materie, aflată în interiorul unei mase de natură diferită. Era și fum de tutun în straturi albăstrii prin încăpere. DUMITRIU, N. 106. Nourii se îngrămădeau din ce în ce mai mult... Se îndeseau în fiecare clipă, adunîndu-se în straturi puțin deslușite, împuținînd lumina. MIHALE, O. 504. Pe măsură ce luna se ridică deasupra straturilor de praf, aburul de sînge care învăluia pămîntul se împrăștie. BOGZA, C. O. 397.
♦ Depozit de roci sedimentare sau metamorfice, cu o compoziție relativ omogenă, care se găsește sub forma unei pînze între alte depozite. Stratul înalt de cocs are exact aceeași valoare ca și stratul simplu. BARANGA,

I. 173. Adînc, adînc în stratul de cărbune, Viața se trezește. FRUNZĂ, Z. 57. În interiorul acestor munți vulcanici se vede, ca într-o vitrină, cum s-au așezat unul peste altul straturile de lavă fierbinte, incandescentă. BOGZA, Ț. 10.

3. figurat Parte dintr-o clasă socială; categorie, pătură (socială). Din cea dintîi clipă trebuie să fie prezente mase mari din toate straturile sociale. CAMIL PETRESCU, O. II 119. Va fi oare o satiră adîncă politico-socială, în felul «Scrisorii pierdute», dar mai însemnată prin stratul social ce va zugrăvi? GHEREA, ST. Hristos I 368. Zola este o personalitate genială, un temperament uriaș de poet epic... Seria «Rougon-Macquart» este întocmită pînă acum din optsprezece romane, studiindu-se în fiecare cîte un strat social. DEMETRESCU, O. 165.

4. Fîșie lunguiață de pămînt, cu cărări pe margini, pe care se seamănă legume sau flori; fîșia împreună cu vegetația respectivă. Tribunele pline de doamne păreau niște straturi de flori. REBREANU, R. I 195. În ograda strîmtă, pe cît puteai deosebi prin umbră, cîteva straturi, fie de ceapă, fie de usturoi, ba și niște tufe mai mari la o parte. HOGAȘ, M. N. 77. Cîmpul lung și lat albește Ca un strat de mărgărint. ALECSANDRI, O. 221.
       • figurat Straturi de stele albastre. EMINESCU, N. 68. Cosesc la vieți în floare pe straturi sîngerate. ALECSANDRI, P. III 291.

5. (Popular) Culcuș, așternut, pătul al animalelor. Porcii vor umbla cu gunoaie în gură ca să-și facă strat. PAMFILE, VĂZD.

7. Iar cînd Dunărea-l simțea, Apa-n două-și despica, Pe haiduc că mi-l primea Și frumos îl așeza, Tocma-n fundul fundului, Pe stratul morunului, Unde-i dulce somnului. TEODORESCU, P. P. 555.
♦ Placenta unor animale femele (vaci, căprioare).

6. (Învechit și popular) Pat, așternut.
       • Expresia: În (sau la) strat de moarte = pe patul morții. Să fiu în strat de moarte, Eu la mama m-oi ruga. La TDRG. Jos trîntitu-m-a, La strat de moarte pusu-m-a. ȘEZ. II 96.

7. Nume dat părții de jos pe care se reazemă unele obiecte sau unelte ( vezi postament): a) patul sau trupul războiului de țesut. Că acasă te-i întoarce Cînd pe strat inul s-a toarce. ALECSANDRI, P. P. 383; b) picior sau talpă de sucală; c) parte a morii pe care stau pietrele sau podul; d) partea de jos pe care merge plugul; talpa plugului.

8. Partea de lemn a puștii, care se așază la umăr cînd se trage; pat. Straturile puștilor băteau surd; rîndurile dușmanilor se răreau. SADOVEANU, O. VI 74. Deschise lăzile și dulapurile, lovi cu stratul puștii. GANE, N. II

10. Rău mă doare între șele De-o pușcă cu straturi grele, Rău mă doare-n piept și-n spate De-o pușcă cu straturi late. SEVASTOS, C. 279.

– plural și: (2) strate.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporaneSTRAT
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru STRAT:
STRAT, straturi, substantiv neutru

1. Material, substanță repartizată relativ uniform pe o suprafață de altă natură (pentru a o acoperi) sau între alte două suprafețe de altă natură (pentru a le despărți).

2. Fâșie compactă dintr-o materie, aflată în interiorul unei mase de natură diferită.
♦ Depozit de roci sedimentare sau metamorfice cu o compoziție relativ omogenă, care se găsește, sub forma unei pânze, între alte depozite.

3. Influență externă exercitată asupra unei limbi date.

4. figurat Parte dintr-o clasă socială; categorie, pătură socială.

5. Fâșie de pământ, cu cărări pe margini, pe care se seamănă legume sau flori; fâșie de pământ împreună cu vegetația respectivă.

6. (popular) Culcuș, așternut pentru animale.

7. (popular) Pat, așternut pentru oameni.

8. Nume dat părții de jos pe care se reazemă unele obiecte sau unelte; postament.

9. Patul puștii. [plural și: strate]

– latina stratum.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

STRAT
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru STRAT:
STRAT, straturi, substantiv neutru

1. Material, substanță repartizată relativ uniform pe o suprafață de altă natură (pentru a o acoperi) sau între alte două suprafețe de altă natură (pentru a le despărți).

2. Fâșie compactă dintr-o materie, aflată în interiorul unei mase de natură diferită.

3. Depozit de roci sedimentare sau metamorfice cu o compoziție relativ omogenă, care se găsește, sub forma unei pânze, între alte depozite.

4. Influență externă exercitată asupra unei limbi date.

5. figurat Parte dintr-o clasă socială; categorie, pătură socială.

6. Fâșie de pământ, cu cărări pe margini, pe care se seamănă legume sau flori; fâșia de pământ împreună cu vegetația respectivă.

7. (popular) Culcuș, așternut pentru animale.

8. (popular) Pat, așternut pentru oameni.

9. Nume dat părții de jos pe care se reazemă unele obiecte sau unelte; postament.

10. Patul puștii. [plural: (3) strate]

– latina stratum.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

STRAT
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru STRAT:
STRAT s.

1. brazdă, răzor, (rar) postată, (învechit și regional) tablă. (strat de flori, de legume.)

2. pătură, (rar) pală. (strat de roci.)

3. (geologie) orizont. (strat bazaltic.)

4. (geologie) pînză. (strat freatic.)

5. pat. (strat de frunze, de nisip.)

6. perdea. (Un strat gros de fum.)

7. categorie, pătură, treaptă. (strat social.)

8. ierarhie, nivel, rang, scară, stare, treaptă. (strat social.)

9. (tehnic) butuc, pat, picior, scaun, talpă, (regional) pitrucă, stîrciog. (strat la sucală, la vîrtelniță.)

10. (tehnic) bătător, scaun, trup. (strat la meliță.)

11. (termen bisericesc) strat de rusalii = todorusale (la plural), (regional) todoruse (la plural), sfredelul rusaliilor. (strat se serbează cu 24 de zile înainte de rusalii.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii românestrat
Dicționarul de termeni – Sedimentologie - Petrologie sedimentară - Sisteme depoziționale dă următoarea definitie pentru strat:
strat, (limba engleză= bed) unitate fundamentală a structurii rocilor sedimentare, cu geometrie tabulară, carac-terizată prin omogenitate internă, compoziție mineralogică, granulometrie și culoare speci-fice și prin existența unor supr. plane de separație față de alte strate. Dimensiunile substantiv sunt variabile atât ca grosime, cât și ca dezvoltare laterală. Fiecare substantiv corespunde unui anumit mod de asociere a factorilor care controlează sedimentarea, iar trecerea de la un substantiv la altul corespunde, de cele mai multe ori, modificării acestor factori.
Definiție sursă: Dicționar de termeni – Sedimentologie - Petrologie sedimentară - Sisteme depoziționale

STRAT
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru STRAT:
STRAT straturi n.

1) Material întins aproximativ uniform pe o suprafață sau între două suprafețe; pătură. strat de nisip.

2) geologie Depunere de roci sedimentare cu o grosime și o structură aproximativ omogenă.

3) Fâșie de pământ mai ridicată, pe care se seamănă legume sau flori; vatră; răzor.

4) figurat Pătură, categorie socială.

5) Partea de jos pe care se reazemă unele obiecte sau unelte.
       • strat al puștii partea de lemn a puștii pe care se fixează țeava și mecanismul acesteia. /<fr. stratum, limba franceza strate
Forme diferite ale cuvantului strat: straturi

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

strat
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru strat:
strat (straturi), substantiv neutru –

1. Pat, culcuș. –

2. Pat de paie, resturi de paie. –

3. Înveliș, glazură. –

4. Pătrat, fîșie de pămînt în grădină sau în livadă. –

5. Bază, fundament. –

6. (învechit) Suport. –

7. (Banat) Organul genital al vacii. latina stratum (Tiktin; REW 8292), conform vezi italiana strato, prov. estrat, spaniolă, portugheză estrado.

– derivat neol. stratifica, verb; stratificați(un)e, substantiv feminin
Forme diferite ale cuvantului strat: straturi

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

STRAT
Dicționarul de termeni lingvistici dă următoarea definitie pentru STRAT:
STRAT substantiv neutru (conform latina stratum): limbă care invadează un anumit teritoriu lingvistic, prevalând în urma unui proces de bilingvism și acceptând și elemente din limba învinsă (mai ales din vocabular), ca elemente de substrat. Pentru limba română, stratul este reprezentat prin latină, iar substratul prin limba dacă, prin elementele traco-dacice.
Definiție sursă: Dicționar de termeni lingvistici

strat
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru strat:
strat n.

1. așternutul vitelor în coșar;

2. culcuș de fiare;

3. pătul de gunoiu sau de graminee: strat de legume, strat de flori;

4. patul puștei: ridică stratul în aer AL.;

5. masa sau albia teascului. [Vechiu-rom. strat, pat = latina STRATUM, întindere, acoperemânt de pat, pat].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

strat
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru strat:
strat n.

1. pătură de colori sau de metale: strat de argint;

2. pături suprapuse din cari se compune un teren: un strat de nisip, de zăpadă.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

STRAT
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru STRAT:
STRAT substantiv verbal adăpost, afet, așternut, culcuș, masă, pat, placentă, sălaș, veșcă.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

strat
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru strat:
strat substantiv verbal ADĂPOST. AFET. AȘTERNUT. CULCUȘ. MASĂ. PAT. PLACENTĂ. SĂLAȘ. VEȘCĂ.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

Strat
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru Strat:
Strat (Ioan) m. economist și om de Stat român (1836-1876).
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

strat
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru strat:
!strat substantiv neutru, plural stráturi/(geologie) stráte
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

strat
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru strat:
strat substantiv neutru, plural stráturi
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'STRAT'
străstuírestrăsturélstrăsudástrășunáSTRATSTRÁȚĂstrata-boundSTRATAGÉMĂstrataghemátă

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL strat
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului strat dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Strat de flori, de legume.
Strat de roci.
Strat bazaltic.
Strat freatic.
Strat de frunze, de nisip.
Un strat gros de fum.
Strat social.
Strat social.
Strat la sucală, la vîrtelniță.
Strat la meliță.
Strat se serbează cu 24 de zile înainte de rusalii.
Strat de flori, de legume.
Strat de roci.
Strat bazaltic.
Strat freatic.
Strat de frunze, de nisip.
Un strat gros de fum.
Strat social.
Strat la sucală, la vârtelniță.
Strat la meliță.
Strat se serbează cu 24 de zile înainte de rusalii.
STRAT straturi n.
Strat de nisip.
       • strat al puștii partea de lemn a puștii pe care se fixează țeava și mecanismul acesteia.GRAMATICA cuvântului strat?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului strat.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul strat poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul strat sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul strat are forma: stráturi/(geologie
VEZI PLURALUL pentru strat la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE strat?
Vezi cuvântul strat desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul strat?
[ strat ]
Se pare că cuvântul strat are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL strat
Inţelegi mai uşor cuvântul strat dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
În sau la strat de moarte = pe patul morții
Termen bisericesc strat de rusalii = todorusale la plural, regional todoruse la plural, sfredelul rusaliilor
Termen bisericesc strat de rusalii = todorusale la plural, regional todoruse la plural, sfredelul rusaliilor
Strat, pat = latina STRATUM, întindere, acoperemânt de pat, pat© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL strat

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A trage hăisa?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a nu reuși într-o acțiune sau într-o întreprindere, a suferi un eșec, a nu avea nici o șansă
soluție bazică de acetat de plumb, cu gust dulce, întrebuințată în medicină, în industria textilă etc
a nu fi de acord cu alții
a fi peste măsură de numeros
VEZI RĂSPUNSUL CORECT


Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app