eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție traista


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Traistă [ tra-is-tă ]
VEZI SINONIME PENTRU traistă PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului traista în mai multe dicționare

Definițiile pentru traista din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru TRAISTĂ:
TRÁISTĂ, traiste, substantiv feminin

1. Sac, de obicei de lînă sau de pînză groasă, prevăzut cu o baieră pentru a fi agățat, în care se păstrează sau se transportă diverse obiecte, din care se dă uneori de mîncare animalelor etc.; straiță. Luase traista grea, o pusese pe umăr și plecase prin negură. DUMITRIU, N. 205. Făcură o azimă, luară și nițică legumă, le puseră în traistă și plecară. ISPIRESCU, L. 285. Taie baierile de la traistă... și face cum poate, de leagă el gîrnețul, unde trebuia. CREANGĂ, P. 125. Cu-a mea mînă, Traista plină Îți voi da de bun ovăz. NEGRUZZI, S. II 108.
       • Expresia: A-și lua traista în băț vezi băț. (A rămîne) cu traista-n băț = a fi foarte sărac, a ajunge la sapă de lemn; prin extensie a nu avea locuință stabilă. A-i mînca (cuiva) cîinii din traistă = a fi prostănac, netrebnic. Era un om de aceia căruia-i mîncau cînii din traistă și toate trebile cîte le făcea, le făcea pe dos. CREANGĂ, P. 39. A prinde (pe cineva) cu rața în traistă = a prinde pe vinovat asupra faptului. Ei! Iată că-n sfîrșit, Te prind cu rața-n traistă. MACEDONSKI, O. II 67. A-i bate (cuiva) vîntul în traistă = a fi sărac lipit. Traistă goală (sau ușoară) = sărăcie. Aici, la sărăcăciosul ist de rai, vorba ceea: «fală goală, traistă ușoară». CREANGĂ, P. 320.

2. Conținutul unei traiste (1). O traistă de porumb.

3. Compus: traista-ciobanului = plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunze adînc crestate, dispuse în rozetă, cu flori mici albe în vîrful tulpinii, cu fructe triunghiulare (de forma unei traiste (1)); este folosită ca plantă medicinală (Capsella Bursa pastoris).

– plural și: trăiste (SADOVEANU, Z. C. 202), trăisti (id. O. VII 70, CARAGIALE, P. 45), trăiști (PĂSCULESCU, L. P. 46).

– Variantă: stráistă (MARIAN, NU. 226) substantiv feminin

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

TRAISTĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru TRAISTĂ:
TRÁISTĂ, traiste, substantiv feminin

1. Obiect în formă de sac, confecționat dintr-o țesătură, din piele etc., adesea ornamentat, prevăzut cu o baieră pentru a fi agățat, care servește la transportul sau la păstrarea unor obiecte, mai ales a mâncării; straiță.
       • Expresia: Cu traista în băț, se spune despre cineva care nu are locuință stabilă sau care este foarte sărac. A-i bate (cuiva) vântul în traistă = a fi extrem de sărac. Traistă goală (sau ușoară) = sărăcie. A-i mânca (cuiva) câinii din traistă = a fi prostănac. A prinde (pe cineva) cu rața în traistă = a prinde (pe vinovat) asupra faptului.
♦ specializare Sac mic de pânză deasă din care se dă hrană cailor.

2. Conținutul unei traiste (1).

3. Compus: traista-ciobanului = plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunze lungi, crestate, dispuse în rozetă, cu flori mici albe și cu fructe triunghiulare, folosită ca plantă medicinală (Capsella bursa-pastoris).

– conform albaneză trastë, trajstë.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

TRAISTĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru TRAISTĂ:
TRÁISTĂ, traiste, substantiv feminin

1. Obiect în formă de sac, confecționat din pânză groasă sau din lână și prevăzut cu o baieră pentru a fi agățat, care servește la transportul sau la păstrarea unor obiecte, mai ales a mâncării; straiță.
       • Expresia: Cu traista în băț, se spune despre cineva care nu are locuință stabilă sau care este foarte sărac. A-i bate (cuiva) vântul în traistă= a fi extrem de sărac. Traistă goală (sau ușoară) = sărăcie. A-i mânca (cuiva) câinii din traistă = a fi prostănac. A prinde (pe cineva) cu rața în traistă = a prinde (pe vinovat) asupra faptului.
♦ specializare Sac mic de pânză deasă din care se dă hrană cailor.

2. Conținutul unei traiste (1).

3. Compus: traista-ciobanului = plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunze lungi, crestate, dispuse în rozetă, cu flori mici albe și cu fructe triunghiulare, folosită ca plantă medicinală (Capsella bursa-pastoris).

– conform albaneză trastë, trajstë.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

traistă
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru traistă:
tráistă (-te), substantiv feminin –

1. Sac cu baiere, care se duce pe umeri, tăfîlcă, turbincă. –

2. (argotic) Flacon, sticlă.

– Variante învechit taistă, traistă, Olt. tracită, Banat trașită, straiță, trainstă. Mr. tastru, trastu(r). Mgr. τάγιστρον (Meyer, IF, II, 441; Crețu 374; Diculescu, Elementele, 447; Capidan, Raporturile, 552; REW 8528), conform limba neogreacă τραïστο, calabrez trástina. Legătura cu latina canistrum (Miklosich, Etym. Wb., 109; Vasmer, III, 70) nu este evidentă. Cuvînt dacic, după Hasdeu, cuvânt din Bătrîni, I, 304 și Col. lui Traian, 1874, 126, conform Candrea. Din limba română a trecut la toate idiomurile cu care românii au venit în contact: albaneză tra(i)stë, štraitsë, streitsë, draštë, în limba maghiara tarisznya, limba cehă tanystra (› germana Tornister), limba slovenă tanejstra, rut., poloneză tajstra, limba rusă taistra.

– derivat trăistar, substantiv masculin (fabricant sau vînzător de traiste).
Forme diferite ale cuvantului traista: traista-te

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

TRAISTĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru TRAISTĂ:
TRÁISTĂ traistae forme

1) Sac de dimensiuni mici, din țesătură groasă (de obicei, ornamentată), prevăzut cu baiere și folosit pentru transportarea sau păstrarea diferitelor lucruri, în special, merinde.

2) Sac de pânză din care li se dă cailor ovăz.
       • A umbla cu traistaa-n băț a rămâne sărac și fără adăpost. A umbla cu capul în traista a fi distrat. A-i mânca (cuiva) câinii din traista a fi prostănac. A-i bate (cuiva) vântul în traista a fi extrem de sărac. A prinde (pe cineva) cu rața în traista a prinde vinovatul asupra faptului. Fală goală, traista ușoară sărac, dar fudul.

3) Conținutul unui astfel de sac. O traista de nuci. 4):traistaa-ciobanului plantă erbacee cu frunze adânc crestate, dispuse în rozetă, cu flori mici albe și cu fructe triunghiulare, folosită în medicină. [G.-D. traistei; silabe trais-] /cf. albaneză trastë, trajstë
Forme diferite ale cuvantului traista: traistae

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

traistă
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru traistă:
tráistă forme, plural e (din maĭ vechĭu táistră, táinstră și tráistră, înrudit cu tăgîrță. despre limba română vine mgr. tágistron, limba neogreacă táistro și tráisto, albaneză trastă și straistă, rut. táistra, poloneză tajstra și tanistra, limba cehă tanystra [de unde germana tornister, raniță], ung. tarisznya). Săculeț de merinde purtat pe umăr (îl poartă țăraniĭ, maĭ ales cĭobaniĭ, și cerșitoriĭ). Traista cĭobanuluĭ saŭ (Transilvania) punga popiĭ, o plantă umbeliferă care crește pe lîngă drumurĭ și pin grădinĭ (capsella bursa pastóris).

– În Maramures Fc. și Bas. și stráistă, în Transilvania și stráiță. În Olt. plural și trăiștĭ (NPl. Ceaur, 68 și 81).

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

TRAISTĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru TRAISTĂ:
TRAISTĂ s.

1. desagă, (regional) tăgîrță, torbă, (Transilvania, Banat și Olt.) straiță. (Duce mîncarea în traista.)

2. săculeț, (regional) jacă. (În loc de poșetă purta o traista.)

3. (botanică) traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris) = (popular) punguliță, (regional) tășculiță, buruiană-de-friguri, iarbă-de-friguri, paștele-cailor, punga-popii, straița-ciobanului, straița-popii, tășcuța-ciobanului.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

traistă
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru traistă:
traistă forme

1. sac de drum;

2. botanică traista ciobanului, plantă ale cării fructe sunt teci triangulare (Capsella bursa pastoris). [Vechiu-rom. traistră = bizantin TÁGHISTRON (greacă mod. taïstro și traïsto)].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

TRAISTĂ
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru TRAISTĂ:
TRAISTĂ substantiv

1. Traistă zis și Taistră (Sur XVII 16); Taistră, mold. 1611(Glos), forma originară a cuvîntului. Tăistreni substantiv (17 A III 13; 17 B IV).

2. Trăistaru act.

3. Trăisteni substantiv

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

traistă
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru traistă:
tráistă substantiv feminin (silabe trais-), genitiv dativ articulat tráistei; plural tráiste
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

traistă
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru traistă:
tráistă substantiv feminin, genitiv dativ articulat tráistei; plural tráiste
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'TRAISTA'
TRÁININGTRĂÍRETRĂIRÍSMTRĂIRÍSTTRÁISTĂtráista-ciobánuluiTRAISTĂ-GOÁLĂTRĂISTÁRTRĂISTÍCĂ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL traistă
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului traistă dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
TRÁISTĂ traistăe forme 1 Sac de dimensiuni mici, din țesătură groasă de obicei, ornamentată, prevăzut cu baiere și folosit pentru transportarea sau păstrarea diferitelor lucruri, în special, merinde.
       • A umbla cu traistăa-n băț a rămâne sărac și fără adăpost.
A umbla cu capul în traistă a fi distrat.
A-i mânca cuiva câinii din traistă a fi prostănac.
A-i bate cuiva vântul în traistă a fi extrem de sărac.
A prinde pe cineva cu rața în traistă a prinde vinovatul asupra faptului.
Fală goală, traistă ușoară sărac, dar fudul.
O traistă de nuci.
4:traistăa-ciobanului plantă erbacee cu frunze adânc crestate, dispuse în rozetă, cu flori mici albe și cu fructe triunghiulare, folosită în medicină.
Duce mâncarea în traistă.
În loc de poșetă purta o traistă.
Duce mîncarea în traistă.
În loc de poșetă purta o traistă.

GRAMATICA cuvântului traistă?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului traistă.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul traistă poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul traistă sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv masculin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / doi
  • group icon La plural substantivul traistă are forma: tráiste
VEZI PLURALUL pentru traistă la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE traistă?
Vezi cuvântul traistă desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul traistă?
[ tra-is-tă ]
Se pare că cuvântul traistă are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL traistă
Inţelegi mai uşor cuvântul traistă dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A rămîne cu traista-n băț = a fi foarte sărac, a ajunge la sapă de lemn; prin extensie a nu avea locuință stabilă
A-i mînca cuiva cîinii din traistă = a fi prostănac, netrebnic
A prinde pe cineva cu rața în traistă = a prinde pe vinovat asupra faptului
A-i bate cuiva vîntul în traistă = a fi sărac lipit
Traistă goală sau ușoară = sărăcie
Compus: traista-ciobanului = plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunze adînc crestate, dispuse în rozetă, cu flori mici albe în vîrful tulpinii, cu fructe triunghiulare de forma unei traiste 1; este folosită ca plantă medicinală Capsella Bursa pastoris
A-i bate cuiva vântul în traistă = a fi extrem de sărac
Traistă goală sau ușoară = sărăcie
A-i mânca cuiva câinii din traistă = a fi prostănac
A prinde pe cineva cu rața în traistă = a prinde pe vinovat asupra faptului
Compus: traista-ciobanului = plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunze lungi, crestate, dispuse în rozetă, cu flori mici albe și cu fructe triunghiulare, folosită ca plantă medicinală Capsella bursa-pastoris
Traistă goală sau ușoară = sărăcie
A-i mânca cuiva câinii din traistă = a fi prostănac
A prinde pe cineva cu rața în traistă = a prinde pe vinovat asupra faptului
Compus: traista-ciobanului = plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunze lungi, crestate, dispuse în rozetă, cu flori mici albe și cu fructe triunghiulare, folosită ca plantă medicinală Capsella bursa-pastoris
Botanică traista-ciobanului Capsella bursa-pastoris = popular punguliță, regional tășculiță, buruiană-de-friguri, iarbă-de-friguri, paștele-cailor, punga-popii, straița-ciobanului, straița-popii, tășcuța-ciobanului
Botanică traista-ciobanului Capsella bursa-pastoris = popular punguliță, regional tășculiță, buruiană-de-friguri, iarbă-de-friguri, paștele-cailor, punga-popii, straița-ciobanului, straița-popii, tășcuța-ciobanului
Traistră = bizantin TÁGHISTRON greacă mod

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL traistă

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Haploidă, haploide, adjectiv feminin biologie; în sintagma fază haploidă?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
concept care desemnează prezența artisticului în toate acțiunile și manifestările sociale ale omului
entitate economică cu personalitate juridică, înregistrată la camera de comerț și industrie, posesoare de capital propriu și patrimoniu garanții pentru îndeplinirea obligațiilor sociale a cărei activitate se desfășoară în sfera producÈ
stare în care se află celulele sexuale în nucleele cărora există o jumătate din numărul de cromozomi caracteristic celulelor somatice; haplofază
foarte prost
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app