eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție trestie


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Trestie [ tres-ti-e ]
VEZI SINONIME PENTRU trestie PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului trestie în mai multe dicționare

Definițiile pentru trestie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru TRESTIE:
TRÉSTIE, trestii, substantiv feminin Plantă erbacee din familia gramineelor, care crește pînă la 3-4 m înălțime, cu tulpina dreaptă, lemnoasă, goală în interior, cu frunze lungi, tăioase pe margini, cu flori în buchete la vîrful tulpinii, cu semințe aripate; crește în soluri umede, pe marginea lacurilor sau în ape liniștite, puțin adînci și este întrebuințată la diverse împletituri și îngrădituri (Phragmites communis); stuf. Păduri de trestii, ascuțite-n vînt, Se nasc și mor, în soare și viforniți. DRAGOMIR, P. 25. Trestiile galbene... foșneau atingîndu-și pămătufurile. SADOVEANU, O. VI 527. Acolo-n ochi de pădure, Lîngă trestia cea lină... Vom ședea în foi de mure. EMINESCU, O. I 54.
       • (În metafore și comparații) Era înaltă, subțire trestie, cti ochi verzi. STANCU, D.

11.
       • (Și în forma compusă trestie-de-baltă) Simțeam cum bolta se-nfioară, cum sînu-i uriaș tresaltă, Cum tremură înfrigurată sfioasa trestie-de-baltă. GOGA, C. P.

10. Mijlocul tău ca trestia-de-baltă și mersul tău ușor. DELAVRANCEA, A. 59.
       • Compuse: trestie-de-cîmpuri (sau trestie-mică) = plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze late, cu flori verzi-deschise, violete sau purpurii; crește prin fînețe, pe margini de păduri și pe malurile rîurilor (Calamagrostis epigeios); trestie-de-zahăr = plantă erbacee, din familia gramineelor, cultivată în țările calde ca plantă industrială, din al cărei suc se fabrică zahăr (Saccharum officinarum). Încă din 1512 s-a început importul de negri din Africa pentru plantațiile de ananas, trestie-de-zahăr, cafea. RALEA, O. 28. Exploata zeci de moșii și visa culturi rare de orez și trestie-de-zahăr in țara noastră. SADOVEANU, E. 173; trestie-de-mare sau trestie-spaniolă = plantă din familia palmierilor, cu tulpina lemnoasă, foarte lungă, subțire și flexibilă, din care se fac bastoane și împletituri (Calamus Rotang). (Eliptic) O luă spre Jidovița agale... învîrtind între degete un baston de trestie. REBREANU,

I. 60; trestie-mirositoare = obligeană.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

TRESTIE transformă trestie
   în alte unități de măsură
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru TRESTIE:
TRÉSTIE, trestii, substantiv feminin Numele a două plante erbacee din familia gramineelor, cu tulpina rigidă: a) plantă erbacee care crește până la 4 sau 5 m înălțime, cu tulpina având numeroase noduri, cu frunze verzi-albăstrui și cu flori verzi-gălbui, pătate cu violet, dispuse în spice, a cărei tulpină se folosește la împletituri, îngrădituri etc. (Arundo donax); b) stuf. Compuse: Trestie de câmp(uri) (sau mică, noduroasă) = plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze late, cu flori verzi-deschis, violacee sau purpurii (Calamagrostis epigeios); trestie de zahăr = plantă erbacee din familia gramineelor originară din sud-estul Asiei cu tulpina înaltă și puternică, cu frunze lungi și înguste, cu inflorescența un panicul, cultivată în țările calde ca plantă industrială, pentru fabricarea zahărului (Saccharum officinale); trestie-de-mare sau trestie-spaniolă = plantă din familia palmierilor, cu tulpina foarte lungă, subțire și flexibilă, din care se fac bastoane și împletituri (Calamus rotang).

– Din limba slavă (veche) trĭstĭ.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

TRESTIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru TRESTIE:
TRÉSTIE, trestii, substantiv feminin Numele a două plante erbacee din familia gramineelor, cu tulpina rigidă; a) plantă erbacee care crește până la 4 sau 5 m înălțime, cu tulpina având numeroase noduri, cu frunze verzi-albăstrui și cu flori verzi-gălbui, pătate cu violet, dispuse în spice, a cărei tulpină se întrebuințează la împletituri, îngrădituri etc. (Arundo donax); b) stuf.
       • Trestie de câmp(uri) (sau mică, noduroasă) = plantă erbacee din familia gramineelor, cu tulpina înaltă și puternică, cu frunze lungi și înguste, cu inflorescența un panicul, cultivată în țările calde ca plantă industrială, pentru fabricarea zahărului (Saccharum officinale).
       • Compus: trestie-de-mare sau trestie-spaniolă = plantă din familia palmierilor, cu tulpina foarte lungă, subțire și flexibilă, din care se fac bastoane și împletituri (Calamus rotang).

– Din limba slavă (veche) trĩstĩ.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

TRESTIE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru TRESTIE:
TRÉSTIE trestiei forme Plantă erbacee cu tulpina lemnoasă, cilindrică, cu frunze de culoare verde-albăstruie și flori verzi-gălbui, cu pete violete.
       • trestie-de-zahăr plantă cultivată în țările calde pentru sucul dulce din care se fabrică zahăr. trestie mică (sau noduroasă) trestie cu flori verzi-deschise, violete sau purpurii, care crește pe malul râurilor, prin fânațuri și la marginea pădurii. trestie de mare, trestie spaniolă plantă înrudită cu palmierul, cu tulpina înaltă, subțire și flexibilă, din care se fac bastoane, vergi și împletituri. [G.-D. trestiei; silabe -ti-e] /<sl. tresti
Forme diferite ale cuvantului trestie: trestiei

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

trestie
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru trestie:
trestie forme

1. plantă acvatică cu tulpină găunoasă, lucie și dreaptă, crește mai ales pe malurile rîurilor: tulpina-i subțire și înaltă se întrebuințează pentru bastoane, ca material de împletit etc. (Arundo); trestie de zahăr, plantă mare și frumoasă, cu tulpina înaltă de 3-4 metri, din al cării cotor se extrage un suc cu care se fabrică zahărul;

2. figurat emblema fragilității: stejarul și trestia. [slava TRŬSTĬ].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

trestie
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru trestie:
tréstie (-ii), substantiv feminin

– Stuf, papură (Arundo donax). limba slavă (veche) trŭštĭ, truštije (Miklosich, Slaw. Elem., 49; Cihac, II, 421; Conev 47), conform limba bulgară trăstika (› mr. trîscă, megl. trăscă).

– derivat trestioară, substantiv feminin (plantă, Calamagrostis arundinaea); trestiiș, substantiv neutru (desiș de trestie, loc cu trestie).
Forme diferite ale cuvantului trestie: trestie-ii

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

TRESTIE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru TRESTIE:
TRESTIE substantiv (botanică)

1. (Phragmites communis) stuf, (Transilvania și Maramures) nadă.

2. trestie-de-cîmp (Calamagrostis epigeios) = (regional) pănușiță, stuf, iarbă-roșie, trestie-mică, trestie-noduroasă.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

TRESTIE
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru TRESTIE:
TRESTIE substantiv

1.

– (Ard; 16 B III 240).

2. Trestiana t. (Cat mold. II)

3. Treste, Măscurilă, munt., 1582 (Sd XXI 12).

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

trestie
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru trestie:
tréstie substantiv feminin (silabe -ti-e), articulat tréstia (silabe -ti-a) genitiv dativ articulat tréstiei; plural tréstii, articulat tréstiile (sil, -ti-i)
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

trestie
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru trestie:
tréstie (-ti-e) substantiv feminin, articulat tréstia (-ti-a), genitiv dativ articulat tréstiei; plural tréstii, articulat tréstiile (-ti-i-)
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'TRESTIE'
tresntrestiántrestiáncăTRESTÍCĂTRÉSTIEtréstie-de-záhărTRESTIE-MÍCĂTRESTIE-MIROSITOÁRETRESTIE-NODUROÁSĂ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL trestie
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului trestie dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
TRÉSTIE trestiei forme Plantă erbacee cu tulpina lemnoasă, cilindrică, cu frunze de culoare verde-albăstruie și flori verzi-gălbui, cu pete violete.
       • trestie-de-zahăr plantă cultivată în țările calde pentru sucul dulce din care se fabrică zahăr.
Trestie mică sau noduroasă trestie cu flori verzi-deschise, violete sau purpurii, care crește pe malul râurilor, prin fânațuri și la marginea pădurii.
Trestie de mare, trestie spaniolă plantă înrudită cu palmierul, cu tulpina înaltă, subțire și flexibilă, din care se fac bastoane, vergi și împletituri.

GRAMATICA cuvântului trestie?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului trestie.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul trestie poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul trestie sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul trestie are forma: tréstii
VEZI PLURALUL pentru trestie la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE trestie?
Vezi cuvântul trestie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul trestie?
[ tres-ti-e ]
Se pare că cuvântul trestie are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL trestie
Inţelegi mai uşor cuvântul trestie dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Compuse: trestie-de-cîmpuri sau trestie-mică = plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze late, cu flori verzi-deschise, violete sau purpurii; crește prin fînețe, pe margini de păduri și pe malurile rîurilor Calamagrostis epigeios; trestie-de-zahăr = plantă erbacee, din familia gramineelor, cultivată în țările calde ca plantă industrială, din al cărei suc se fabrică zahăr Saccharum officinarum
173; trestie-de-mare sau trestie-spaniolă = plantă din familia palmierilor, cu tulpina lemnoasă, foarte lungă, subțire și flexibilă, din care se fac bastoane și împletituri Calamus Rotang
60; trestie-mirositoare = obligeană
Compuse: Trestie de câmpuri sau mică, noduroasă = plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze late, cu flori verzi-deschis, violacee sau purpurii Calamagrostis epigeios; trestie de zahăr = plantă erbacee din familia gramineelor originară din sud-estul Asiei cu tulpina înaltă și puternică, cu frunze lungi și înguste, cu inflorescența un panicul, cultivată în țările calde ca plantă industrială, pentru fabricarea zahărului Saccharum officinale; trestie-de-mare sau trestie-spaniolă = plantă din familia palmierilor, cu tulpina foarte lungă, subțire și flexibilă, din care se fac bastoane și împletituri Calamus rotang
Trestie de câmpuri sau mică, noduroasă = plantă erbacee din familia gramineelor, cu tulpina înaltă și puternică, cu frunze lungi și înguste, cu inflorescența un panicul, cultivată în țările calde ca plantă industrială, pentru fabricarea zahărului Saccharum officinale
Compus: trestie-de-mare sau trestie-spaniolă = plantă din familia palmierilor, cu tulpina foarte lungă, subțire și flexibilă, din care se fac bastoane și împletituri Calamus rotang
Trestie-de-cîmp Calamagrostis epigeios = regional pănușiță, stuf, iarbă-roșie, trestie-mică, trestie-noduroasă
Trestie-de-câmp Calamagrostis epigeios = regional pănușiță, stuf, iarbă-roșie, trestie-mică, trestie-noduroasă

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL trestie

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Cu hotărâre?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
document în care se trec date în legătură cu sănătatea cuiva
a prelucra cu rindeaua; a gelui, a rindelui
fără îndoială, sigur
a spune cu toată sinceritatea, fără reticențe, a vorbi deschis, fără rezerve
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app