eSursa - Dictionar de sinonimeasDefiniție zbate


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Zbate [ zba-te ]
VEZI SINONIME PENTRU zbate PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului zbate în mai multe dicționare

Definițiile pentru zbate din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a zbate
Verbul: a zbate (forma la infinitiv)
A zbate conjugat la timpul prezent:
 • eu zbat
 • tu zbați
 • el ea zbate
 • noi zbatem
 • voi zbateți
 • ei ele zbat
VEZI VERBUL a zbate CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru ZBATE:
ZBÁTE, zbat, verb

III.

1. reflexiv (Despre ființe) A se mișca încoace și încolo, brusc și repede (din cauza durerii sau pentru a scăpa de o strînsoare); a se zvîrcoli, a se smuci. în spasmul morții junca se zbătea, izbindu-se cu dinapoia la dreapta și la stînga. SADOVEANU, O. VII 362. Cu grijă și cu greutate am scos din colivie pasărea, care se zbătea cu pupila dilatată de spaimă. BRĂTESCU-VOINEȘTI, forme 43. Și de pe bici l-am cunoscut, Și cum țeseam, nici n-am știut Cum am sărit și m-am zbătut Să ies de la război. COȘBUC, P. I 93. Pun urechea la gura scorburii și aud ceva zbătîndu-se înăuntru. bag mîna și scot pupăza vlăguită de atîta zbucium. CREANGĂ, A. 55.
       • Expresia: A se zbate ca peștele pe uscat (sau ca musca în pînza păianjenului), se zice despre cineva care se silește din răsputeri să scape dintr-un impas. A se zbate în ghearele morții vezi gheară (1). A se zbate de moarte = a se zbate foarte tare (ca și cum ar fi în agonie, în chinurile morții). O știucă se zbătea de moarte pe uscat. ISPIRESCU, L. 43. La pămînt mi se trîntea... Și de moarte se zbătea. SEVASTOS, C. 316.
♦ A se zbuciuma, a se chinui. Draga mamei!... cît s-a zbătut și cît a plîns noaptea trecută... Toată noaptea a vorbit într-aiurea și te-a chemat. GALACTION, O. I 77. E un suflet stingher care se zbate și se frămîntă. BRĂTESCU-VOINEȘTI, la CADE.
♦ A zvîcni, a palpita, a se mișca, a se clătina. Inima Siminei se zbătea în piept Ca pe mal un păstrăv. COȘBUC, P. I 253. Se zbătea pieptul omului celuia și tot apă cerea. ȘEZ. III 68.
       • tranzitiv Și-a zbătut pripit pleoapele ochilor de catran ca să se dumirească. SADOVEANU, A. E. 162. Manlache a ridicat un pumn uriaș și l-a zbătut undeva, spre casa lui Ion. POPA, vezi 319.
♦ A se strădui din toate puterile, a face tot posibilul pentru atingerea unui scop. Numai cîțiva în uliță se mai zbăteau să se apropie, bombănind și chicotind. REBREANU, R. II 85. Se zbătea bietul om, cu mintea și cu trupul, și parcă era un făcut, mergea din pagubă în pagubă, de ajunse în sapă de lemn. ISPIRESCU, L. 206.

2. reflexiv A se mișca (cu putere) încoace și încolo, a se agita; a se învolbura, a se învîrteji. O sentinelă, cu obrazul învălit în glugă, cu ninsoarea zbătîndu-se în juru-i ca un lințoliu, se mișcă spre noi. SADOVEANU, O. VIII 169. Așa se zbat copacii în furtună. CAZIMIR, L. U. 80. Pînza sfîșiată, ca o aripă rănită, se zbătea nebună în suflarea vîntului. BART, S. M. 51.
       • tranzitiv Apele lacului zbat valuri cu spuma albă, ușoară. STANCU, U.R.S.S. 169. Un vînt dinspre munți a început să zbată mătasa albastră din boldul de pe vîrful castelului. SADOVEANU, forme J. 270.
♦ intranzitiv A izbi, a lovi, a bate. Potrivind un firișor de iască pe zburătura de silex, a zbătut o singură dată cu oțelul și a prezentat, politicos, doamnei baroane cărbunașul. SADOVEANU, vezi forme 35.
       • Expresia: Cît ai zbate din (sau în) amnar vezi amnar1.

3. reflexiv reciproc. A se tîrgui, a se tocmi. Apoi, fără să ne zbatem... mi-i da șeisprezece lei, cu irmilic de aur, și ți-oi duce-o știi, colea, ca pe palmă. CREANGĂ, P. 113.
♦ tranzitiv (Învechit) A reduce, a scădea din prețul unei mărfi prin tîrguială. Să-ți arate o bucată de atlas și, ce va cere, să dai, să o cumperi, să nu zbați nimica. La TDRG.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporaneZBATE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru ZBATE:
ZBATE verb

1. a se zvîrcoli. (Peștele se zbate în năvod.)

2. a se smuci, (regional) a se zbici. (Se zbate să se desprindă din legături.)

3. a se perpeli, a se zbuciuma, a se zvîrcoli. (Se zbate din cauza durerilor.)

4. a se frămînta, a se zbuciuma, a se zvîrcoli, (popular) a se bate, (învechit și regional) a se ticăi. (S-a zbate toată noaptea în așternut.)

5. a (se) agita, a clocoti, a (se) frămînta, a fremăta, a (se) învolbura, a (se) zbuciuma, (învechit și regional) a sălta, (învechit) a (se) sălbătici. (Apele crescute se zbate în matcă.)

6. a (se) învîrteji, a (se) învolbura, (rar) a (se) învîltori, (popular) a (se) vîrteji, (regional) a (se) învoalbe, a (se) vîrtejui. (Marea se zbate în furtună.)

7. a bate, a palpita, a pulsa, a tăcăi, a ticăi, a tresări, a zvîcni, (rar) a zvîcîi, (regional) a bîcii, a tîcîti. (Inima se zbate cu putere.)

8. a se chinui, a se consuma, a se frămînta, a se zbuciuma, (regional) a se marghioli, (Bucovina) a se frăsui, (figurat) a se sfărîma. (Nu te mai zbate atîta pentru toate!)

9. a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frămînta, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbuciuma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (popular) a se sîrgui, (regional) a se verpeli, (Moldova) a se strădănui, (învechit) a se învălui, a năsli, a (se) osîrdnici, a (se) osîrdui, a se volnici, (figurat) a se sfărîma. (Se zbate să rezolve problema.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

ZBATE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ZBATE:
ZBÁTE, zbat, verb

III. reflexiv

1. (Despre ființe) A face mișcări bruște, violente sau convulsive (din cauza durerii sau pentru a scăpa de o strânsoare); a se zvârcoli; a se smuci.
       • Expresia: A se zbate ca peștele pe uscat (sau ca musca în pânza păianjenului), se zice despre cineva care se silește din toate puterile să scape dintr-un mare impas. A se zbate de moarte = a se zvârcoli foarte tare; a se lupta cu moartea, a trage să moară.
♦ figurat A se chinui, a se zbuciuma, a suferi cumplit.
♦ (Despre părți ale corpului) A se mișca, a zvâcni, a palpita.
♦ A face tot ce-i stă în putință, a se strădui din răsputeri pentru a realiza ceva, pentru atingerea unui scop.

2. A se mișca cu putere încoace și încolo; a se învolbura, a se învârteji.

3. (regional) A se târgui, a se tocmi.
♦ tranzitiv (învechit) A reduce, a scădea din prețul unei mărfi prin târguială.

– latina popular exbattere (= battuere).

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

ZBATE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru ZBATE:
ZBÁTE, zbat, verb

III. reflexiv

1. (Despre ființe) A face mișcări bruște, violente sau convulsive (din cauza durerii sau pentru a scăpa de o strânsoare); a se zvârcoli; a se smuci.
       • Expresia: A se zbate ca peștele pe uscat (sau ca musca în pânza păianjenului), se zice despre cineva care încearcă din toate puterile să scape dintr-un mare impas. A se zbate de moarte = a se zvârcoli foarte tare; a se lupta cu moartea, a trage să moară.
♦ figurat A se chinui, a se zbuciuma, a suferi cumplit.
♦ (Despre părți ale corpului) A se mișca, a zvâcni, a palpita.
♦ A face tot ce-i stă în putință, a se strădui din răsputeri pentru a realiza ceva, pentru atingerea unui scop.

2. A se mișca cu putere încoace și încolo; a se învolbura, a se învârteji.

3. (regional) A se târgui, a se tocmi.

4. tranzitiv (învechit) A reduce, a scădea din prețul unei mărfi prin târguiala.

– latina popular exbattere (= battuere).

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)ZBATE
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru ZBATE:
ZBÁTE, zbat, verb

III. reflexiv

1. (Despre ființe) A face mișcări bruște, violente sau convulsive (din cauza durerii sau pentru a scăpa de o strânsoare); a se zvârcoli; a se smuci.
       • Expresia: A se zbate ca peștele pe uscat (sau ca musca în pânza păianjenului), se zice despre cineva care se silește din toate puterile să scape dintr-un mare impas. A se zbate de moarte = a se zbate foarte tare; a se lupta cu moartea, a fi pe moarte.
♦ A se chinui, a se zbuciuma.
♦ (Despre părți ale corpului) A se mișca, a zvâcni.
♦ A face tot ce-i stă în putință, a se strădui din răsputeri pentru a realiza ceva.

2. A se mișca cu putere încoace și încolo; a se învolbura, a se învârteji.

3. A se târgui, a se tocmi.
♦ tranzitiv (învechit) A reduce, a scădea din prețul unei mărfi prin târguială.

– latina exbattere (= battuere).

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

zbate
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru zbate:
zbáte (a se zbate) verb reflexiv indicativ prezent persoana a treia singular: el / ea se zbáte, persoana întâi plural: noi ne zbátem; conjunctiv prezent 3 să se zbátă; gerunziu zbătấndu-se; participiu zbătút
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

zbate
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru zbate:
zbáte verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele zbat, persoana întâi plural: noi zbátem; conjunctiv prezent persoana a treia singular: el / ea și plural zbátă; participiu zbătút
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'ZBATE'
zbâr/zbârrrZBATZBĂTÁIEZBĂTCÍZBÁTEZBÁTEREzbătucéscZBĂTUCÍZBEA

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL zbate
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului zbate dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Peștele se zbate în năvod.
Se zbate să se desprindă din legături.
Se zbate din cauza durerilor.
S-a zbate toată noaptea în așternut.
Apele crescute se zbate în matcă.
Marea se zbate în furtună.
Inima se zbate cu putere.
Nu te mai zbate atîta pentru toate! 9.
Se zbate să rezolve problema.
Peștele se zbate în năvod.
S-a zbate toată noaptea în așternut.
Zbáte a se zbate verb reflexiv indicativ prezent persoana a treia singular: el / ea se zbáte, persoana întâi plural: noi ne zbátem; conjunctiv prezent 3 să se zbátă; gerunziu zbătấndu-se; participiu zbătút.GRAMATICA cuvântului zbate?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului zbate.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul zbate poate fi: verb,

  CUM DESPART ÎN SILABE zbate?
  Vezi cuvântul zbate desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul zbate?
  [ zba-te ]
  Se pare că cuvântul zbate are două silabe

  EXPRESII CU CUVÂNTUL zbate
  Inţelegi mai uşor cuvântul zbate dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
  A se zbate de moarte = a se zbate foarte tare ca și cum ar fi în agonie, în chinurile morții
  A se zbate de moarte = a se zvârcoli foarte tare; a se lupta cu moartea, a trage să moară
  A se zbate de moarte = a se zvârcoli foarte tare; a se lupta cu moartea, a trage să moară
  A se zbate de moarte = a se zbate foarte tare; a se lupta cu moartea, a fi pe moarte  © 2024 qDictionar.com


  SINONIME PENTRU CUVÂNTUL zbate

  Eşti tare la limba română?

  Ce înseamnă expresia: în legea cuiva?

  Apasă click pe răspunsul corect.
  corectcorectgresitgreşit
  fiecare dintre glandele situate în cavitatea bucală și care secretează saliva
  fenomen optic, formă de miraj în care imaginile obiectelor situate dincolo de orizont apar mai aproape și răsturnate, ca reflectate într-o apă
  în felul cuiva, cum se pricepe cineva
  plantă erbacee acvatică, carnivoră, cu flori galbene utricularia vulgaris
  VEZI RĂSPUNSUL CORECT


  Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


  dex-app