eSursa - Dictionar de sinonimeDiminutiv ajutor

Care sunt diminutivele pentru ajutor?

Vezi mai jos ajutor”?
Cuvinte cu inţeles micşorat ajutor”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru ajutÓr
Diminutive AJUTÓR:
ajutoraș, ajutorel, ajutoruleț, ajutoruț,Sursa diminutivelor: diverse dicţionareIn limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
ajutór [Atestat: COD. VOR. 79 / V: (îrg) agiu-, agiutoriu, -iu / Plural: -oare, (reg) -oară, (rar) uri / Etimologie: lat adjutorium] 1 sn Participare la efortul cuiva. 2 sn Sprijin bănesc. 3 sn (îe) A cere cuiva A cere cuiva să te ajute. 4 sn (Îe) A da cuiva A ajuta pe cineva. 5 sn (Îae) A fi complicele cuiva. 6 sn (Îe) A sări sau a veni cuiva în (ori într-) A ajuta (1) pe cineva. 7 sn (Pop; îe) A lua pe cineva (în, ca sau de) A lua pe cineva să ajute (1). 8 sn (Înv; îe) A fi de (sau a veni, a sta în ) (cuiva) A fi de folos (cuiva). 9 i Strigăt al celui aflat în primejdie. 10 sn (Îlav) Cu -ul... Datorită ajutorului... 11 sn (Înv; îe) A da (sau a pune ori a fi sau a sta) (o) mână de A da (sau a fi de ori a sta) în ajutor. 12 sn Îndrumare (în împrejurări dificile). 13 sn Asistență acordată cuiva. 14 sn Drept bănesc acordat salariaților în cazul pierderii temporare a capacității de muncă. 15 sn (Îs) de șomaj Sprijin bănesc acordat, pe o anumită perioadă de timp, persoanelor care și-au pierdut locul de muncă. 16 sn (Îs) de înmormântare Sumă de bani primită de familia cuiva în cazul decesului acestuia. 17 substantiv masculin și feminin Persoană care ajută pe alta într-o activitate (secundând-o și subordonându-i-se).

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Gura aurită!?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
leu mare și cu o putere extraordinară; figurat om curajos, viteaz
a petrece, a chefui întruna
să se realizeze ceea ce spui! a avea gura aurită, se zice despre cineva care prevede cuiva realizarea unor lucruri favorabile
a spunându-i numele, adresându-se cu numele; b direct, răspicat
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app